רקוויאם הולם את הכנסייה
לכנסייה הארמית-מרונית בכפר הגלילי גוש חלב (ג'יש) התוודעה המנצחת והמנהלת המוזיקלית עדה פלג במקרה. "בשיחה עם אנשי הקרן הקיימת לישראל, דובר על פעילות בגוש חלב ותוך כדי השיחה נכנסנו לכנסייה המקומית וגילינו מקום שיכול לאכלס 1,000 מאזינים. מכאן ואילך הכל כבר זרם כבר די בקלות". בשבת הראשונה של דצמבר יתקיים במקום בפעם הראשונה קונצרט שבתכניתו יצירתו הגדולה של מוצרט - הרקוויאם.
"הכיוון שאני הולכת עליו בפעילות השוטפת שלי בגליל מתמקד תחת הכותרת 'בעיקר מוצרט'. כותרת מוכרת כאן מפעילות העמותה למוזיקה חיפה שבראשה אני עומדת. מכאן ועד לבחירה ברקוויאם הדרך הייתה קצרה. למען האמת הבחירה הייתה טבעית ביותר. אין צורך בסיבה מיוחדת להשמיע את היצירה", אומרת פלג וצודקת. אני לא זוכר השמעה של הרקוויאם של מוצרט לפני אולם ריק. היצירה הזאת שייכת לקבוצת היצירות המושכות קהל ביותר.
"בגוש חלב נמכרו כמעט כל הכרטיסים מאז יצאה המודעה הראשונה בעיתון. הוסף לכך את התאריך. הקונצרט מתקיים ב- 4 בדצמבר, יום לפני יום מותו של מוצרט, (לפני 219 שנים) אז זו גם מעין אזכרה. אטרקציה נוספת. אב הכנסייה שהיה שותף להפקה, ביקש שהיצירות שתושמענה בכנסייה, תהלומנה את המעמד, את המקום. רקוויאם הולם את הכנסייה ללא כל ספק".
מי ומי במשתתפים?
הזמרים הסולנים הם שרון רוסטורף-זמיר, סופרן, שירה רז היא המצו סופרן, איתן דרורי הוא הטנור ונח בריגר הוא הבריטון. שרון כבר טלפנה אלי במהלך החזרות של הסולנים להודיע לי כמה הצוות הזה מצוין (ועל שיקול דעתה, על אף שהיא משתתפת בעצמה, אפשר לסמוך).
"המקהלה מונה ארבעים זמרים, כולם חברי מקהלת האופרה הישראלית, הם עובדים לקראת הקונצרט. אני יודעת שמנצח המקהלה, ישי שטקלר, הכין אותם ביסודיות לקראת הקונצרט בחזרות משלהם עוד לפני הפגישה עם הנגנים.
"הנגנים הם חברי ההרכב הקבוע, הרכב שעובד אתי מתחיל העשור למעשה מדובר בנגני התזמורת הפילהרמונית הישראלית, (שמופיעים עם עדה פלג תחת השם תזמורת הפסטיבל) ונגנים אורחים נגה ישורון בבסון, גרג וול בטרומבון (שיש לו סולו חשוב מאוד ב"רקוויאם"), הכרתי אותו כשניצחתי על הפקת 'החומה', אלכס נמירובסקי מנגן בטימפני ונגן מקומי גלילי, אלכס רוזנבלט בעוגב".
הכנסייה הארמית מרונית בגוש חלב, צילום: יח"צ
למען תושבי הגליל
אמרת שכמעט כל הכרטיסים כבר נמכרו, מי הוא הקהל?
"נראה לי נכון לחלק את הקהל לשלוש קבוצות מרכזיות, הראשונה תושבי הגליל, כשכאן הרוב הם תושבי הקיבוצים והמושבים. קבוצה שנייה מגיעה מחיפה וקבוצה שלישית מאזור המרכז, תל אביב".
לא הזכרת את הקהל יוצר רוסיה שממלא בכל המדינה את הכנסיות שהיו בשנים האחרונות לאולמות קונצרטים בסופי שבוע
"לא כך רציתי להיכנס לחלוקה הזאת של מוצא ושיוך עדתי, כמובן שגם יוצאי רוסיה בתוך המאות שרכשו כרטיסים, וגם ערבים תושבי הגליל. ובכל זאת החלוקה הגדולה היא החלוקה הגיאוגרפית, הרבה מיישובי הסביבה ואחר כך מי שמגיעים לכאן".
איך ההתמודדות הכלכלית עם מקום חדש, יוזמה חדשה?
"יש היום רצון לעשות למען הגליל (עדה פלג מתגוררת בצפת, צריך להזכיר) ולמיזם חברו קק"ל, עמותת המורשת, הרשות לפיתוח הגליל וגם סטף ורטהיימר. אבל גם מחירי הכרטיסים אינם זולים במיוחד. כל זה נאמר כי לי ברור שכל אמן שמשתתף במופעים כאן, ראוי לתמורה הולמת".
לעצם היצירה, מדובר באחת היצירות המושמעות ביותר והמנוגנות ביותר. מה אפשר לחדש בהשמעתה כיום?
לאחר השתהות מה, משיבה עדה פלג: "זוהי יצירה שלמה ומושלמת, ומה שחשוב לי להבליט אלו הן האיכויות הדרמטיות. ובחזרות בעיקר עם הזמרים והמקהלה אני עובדת בעיקר על האיכות הפונֶטית של מה שהקהל ישמע באקוסטיקה של הכנסייה הגלילית".
אמרת יצירה שלמה ומושלמת, למרות שברור לנו שמוצרט לא הספיק לגמור את כתיבת היצירה ואחד מתלמידיו, זיסמאייר, השלים את המלאכה?
"אני דווקא חושבת הרבה על כך שמישהו אחר השלים את הכתיבה. הקשבה מדוקדקת תעלה ותגלה שמוצרט גם באותם פרקים שאת כתיבתם לא סיים, היה נועז ומתקדם יותר. במלים אחרות הוא כבר רמז על הליכתה של המוזיקה אל הכיוון הרומנטי. בשעה שתרומתו של זיסמאייר נשמעת שמרנית. משעשיתי את האבחנה הזאת הרי תפקידי כמנצחת בהצגת היצירה בשלמותה, מורכב ואחראי יותר".
הקונצרט יתקיים הכנסייה הארמית מרונית בגוש חלב ביום שבת, 4 בדצמבר ב-12:30. אזלו הכרטיסים לקונצרט! http://www.galileemusic.org.il