"יש הרבה יצירות 'מיינסטרים' שעדיין לא ניגנתי"
כל הופעה של יבגני קיסין, כאן או בכל מקום אחר הופכת לחג. תופעת קיסין חורגת מן הפסנתרניות הצרופה, הוא יודע להשמיע את קולו כאשר הוא חש שנעשה עוול. כך יצא בגלוי נגד כתבה בשידורי ה-BBC, שבמרכזה עלילת דם שנרקחה באירן כנגד ישראל.
בין הקלטותיו שכוללות הופעות כסולן וכרסיטליסט, מגיל צעיר ביותר ועד היום, גם הקלטה של שירים ביידיש שהוא קורא. מזכיר את התקופה שבה נהג הפסנתרן הישראלי איתמר גולן, לכלול בהופעותיו כפסנתרן גם הקראה של שירים שהוא עצמו חיבר. קיסין הוא פסנתרן של פסנתרנים. החשובים שבפסנתרנים מעריכים ומוקירים כל הופעה שלו. גלישה לאתר של קיסין מלמדת שענינו אינו מוגבל למוזיקה בלבד. באתר פרקי ספרות, שירה וספרות ילדים. יש בהם סוג של חשיפה שאנו "צרכני המוזיקה" איננו רגילים בו כלל ועיקר.
בביקורו הקרוב בישראל יקדיש קיסין רסיטל ליצירות פרנץ ליסט שהעולם מציין השנה מאתיים להולדתו. בשבוע הבא (16 בפברואר) הוא יופיע כאן בבנייני האומה בירושלים לאחר שמועד ביקורו הראשון כאן נדחה בעקבות מחלת האמן. עוד לפני מועד הביקור הראשון התפנה קיסין לריאיון הנערך באינטרנט.
האם תכנית שכולה מוקדשת ליצירות פרנץ ליסט אינה קשה יותר מאשר רסיטל שבו אתה מנגן יצירות של מלחינים שונים, ואילו אתה היית מאזין מה היו ההעדפות שלך?
"לדעתי הרצף אינו תלוי במלחין אלא ביצירות שמהן הרצף נוצר ולכן השאלה אם מלחין אחד או יותר ממלחים אחד ברסיטל, אינה משמעותית. כמאזין אין לי כל העדפה כל עוד ברור לי שמבחר היצירות טוב".
יבגני קיסין (צילום: FBroede EMI)
יש תאוריות רבות העוסקות בדרך הנכונה לבניית רסיטל, כאשר אתה בונה רסיטל, מה מדריך אותך?
"מה שמדריך אותי הוא ראשית כל הידיעה שהמבחר העומד לרשותי הוא עצום. הרפרטואר של יצירות לפסנתר הוא עצום למרבה מזלם של הפסנתרנים! מנעד הטעמים שלי מאוד רחב. העניין המרכזי כאשר אני בא להרכבי תכנית לעצמי הוא אילו יצירות תשמענה 'טוב' זו לצד זו. זהו תהליך מורכב מאוד ולעתים אני מתלבט במשך ימים באשר לכל המרכיבים שמעניינים אותי לפני שאני מציע תכנית. אני שב ושוקל מחדש את כל המרכיבים שעלי לקחת בחשבון".
אני מניח שכבר ניגנת על פסנתרים רבים שיוצרו על ידי יצרנים שונים, בהם סטיינווי, בכשטין, פציולי ואחרים, באיזה מן הפסנתרים אתה חש בבית?
"התשובה שלי כאן היא פשוטה, אני מנגן רק על פסנתרי סטיינוויי. איכותו האובייקטיבית, עולה על כל הפסנתרים המתחרים".
בביקורך הקרוב אתה מנגן באולם אחד, אודיטוריום בניני האומה בירושלים, אולם גדול שאינו מזוהה, אצלנו הישראלים, עם רסיטלים, למרות שבעבר היו כאן רסיטלים וגם קונצרטים של הרכבים קאמריים. גודלו של האולם שבו אתנה מנגן רסיטל, עד כמה יש לו השפעה, או מהו התפקיד של הגודל בחוויית הרסיטל?
"הגודל לא קובע. מה שקובע הוא האיכות האקוסטית של האולם. אבל צריך לזכור שהגודל והאקוסטיקה אינן תכונות התלויות זו בזו".
במהלך שנות הופעתך ניגנת את רובו של הרפרטואר הפסנתרני ה"מקובל". אילו מלחינים שאינם נחשבים ל"מיין סטרים" אתה היית כולל בתכניותך?
" לא אדע לומר... אבל אני כן יודע לומר שלמרות שהרפרטואר שלי די גדול, עדיין יש יצירות 'מיינסטרים' שעוד לא ניגנתי והייתי מאוד רוצה לנגן. בין היצירות שלא ניגנתי עדיין מספר לא מבוטל של סונטות של היידן, מוצרט ובטהובן, יצירות של דביסי וראוול. אני מקווה שאחיה די זמן כדי למלא את משאלותי".
הרפרטואר שלך אינו כולל יצירות בנות זמננו, האם אתה מתחבר למוזיקה שנוצרת עכשיו?
"ראשית אין לי העדפות, גם לא בין מלחיני העבר, מנעד הטעמים המוזיקליים שלי רחב מאוד. לא ניגנתי מוזיקה עכשווית עד היום. זה אינו אומר בהכרח שאני אינני אוהב. אני פתוח לכל מוזיקה מכל התקופות, כל עוד היא מעוררת השראה".
"אני מאושר מכך שיותר אנשים נחשפים למוזיקה קלאסית"
באתר שלך, נכללים רשימות של ספרים שקראת, סיפורי ילדים, שירה שאהובה עליך. למה הדברים האלה מצויים באתר שלך והאם יש ליצירות ספרות השפעה על תפיסת עולמך המוזיקלית?
אם היטבת לעיין ברשימות שבאתר, ודאי שמת לב שמדבר בעיקר בפרקים מן הספרות הרוסית. אלו הם הספרים עליהם גדלתי, ספרים שאינם מוכרים במערב. ראיתי לנכון לערוך היכרות בין אוהבי ו'מעריצי' למיניהם עם יצירות נפלאות אלה. אני חשוב שספרות גדולה, כמו גם יצירות אמנות אחרות וחוויות חשובות בחיים, משפיעות כולם על מצב רוחי, שמוצא את ביטויו בדרך הנגינה שלי, אבל לא על תפיסות העולם המוזיקליות שלי".
אתה מרבה להשמיע דעות בענייני ישראל והעולם היהודי, עמדות נחרצות למען ישראל והעם היהודי היושב בארץ. במידה מסוימת אתה ממשיך מסורת של מוזיקאים יהודים שחשפו את "האני מאמין" שלהם, בהם ארתור רובינשטיין, אייזק שטרן, לנארד ברנשטיין.
"אני מסתייג מן ההשוואה.. נראה לי שאני מגיב בדרך אחרת, דרך משלי, ולו מן הסיבה שאני מגיב כמי שהחיים לימדו אותו דברים לא מעטים במשך שנים רבות".
כאשר אתה מתבונן סביבך היום על דורות הפסנתרנים הצעירים המגיעים מתרבויות שונות, שכבות חברתיות שונות, מגוון רחב וגדול יותר מן התקופה בה אתה גדלת, אין אתה רואה את השינוי?
"אני מאוד מאושר מכך שיותר ויותר אנשים ממוצאים חברתיים ורקעים אתניים שונים נחשפים למוזיקה קלאסית. זה בדיוק מה שקיוויתי תמיד שיקרה".
מה תייעץ לפסנתרן צעיר העומד על סף תחילתה של קריירה מקצועית?
"אין כאן תורה כללית שמתאימה לפורצי דרך או למי שנמצאים בנקודה כזו או אחרת. הכל תלוי בתכונותיו האישיות של כל נגן ושל כל אדם".
הופעת כאן מספר פעמים מאז הופעתך הראשונה כסולן עם הסוליסטים ממוסקבה ועם המנצח ספיבקוב, האם יש תחושות מיוחדות שמלוות אותך בביקוריך כאן?
"אינני לאומני, אבל אני יכול לומר שאני אוהב לנגן לבני עמי".
ההופעה של יבגני קיסין בישראל תתקיים ביום רביעי, 16 בפברואר, ב-20:30 בבנייני האומה ירושלים. למנויי ימקאמרי: 20 אחוז הנחה על מחיר הכרטיס לפרטים בטל': 02-6237000.
לרכישת כרטיסים