המוזיקה כמקור לנחמה
אנדריאה בוצ'לי, שיחתום את אירועי מצדה השנה, הוא ללא ספק תופעה בעולם האופרה של העשורים האחרונים.
הצלחתו הרבה היא תוצר לוואי של הצלחת שלושת הטנורים להביא את הצליל הטנורי, לארצות ולקהלים חדשים. אם עד לקונצרטי השלושה (דומינגו, פאברוטי, קארראס) אמנות האופרה הייתה מוכרת בעיקר באירופה, באמריקה הצפונית והדרומית ובאוסטרליה, הרי לאחר הצונאמי התלת-ראשי הזה ישנה פריחה עצומה במצרך התרבותי הזה במזרח הרחוק על מיליוני תושביו, הודו ושכנותיה, סין, יפן, קוריאה ועוד ועוד.
אי אפשר גם להתעלם מן העובדה שאנדראה בוצ'לי הוא מוזיקאי עיוור. הוא נולד עם לקות ראייה, שהייתה לעיוורון כשהיה בן שתים עשרה.
בוצ'לי שר הכל, אופרה, מוזיקה עממית, מוזיקת פופ, שירים מתוך מחזות זמר. העולם אוהב אותו, הוא מכר עד היום יותר משבעים מיליון דיסקים. הוא זכה בפרסים רבים ובהם גם פרס ה"גראמי" כזמר האופרה הראשון שזכה בו לאחר שנים רבות שהפרס לא ניתן לאמן אופרה. הוא זכה להיכנס לספר השיאים של "גינס" בזכות המיקום הגבוה ברשימת רבי המכר של תקליטיו, במצעדי המכירות בארצות הברית. הביצוע שלו ל-Its Time To Say Goodbye , ניצב בראש מצעדי הפזמונים בכל אירופה והמכירות במיליונים.
בוצ'לי נולד בלאיאטיקו, עיירה קטנה שנמצאת כמה עשרות קילומטרים דרומית לפיזה ולפירנצה, באזור טוסקנה שבאיטליה. את אהבתו למוזיקה גילה בגיל צעיר מאוד, אמו אמרה שהמוזיקה הייתה מקור הנחמה היחיד שלו. בגיל שש החל ללמוד לנגן בכלים שונים. המוזיקה שמשה אותו כמקור פרנסה, הוא ניגן בבארים, ובמקביל למד משפטים והספיק לעסוק בייצוג בבתי משפט במשך שנה.
בשנת 1992, זמר הרוק האיטלקי זוקרו, חיפש טנורים לקראת הקלטת שיר חדש שלו. הוא קיבל כמה הצעות ביניהן היה גם בוצ'לי. פאברוטי שהיה מועמד לשיר עם זמר הרוק שמע את ההקלטה והמליץ לרוקיסט שיקח את בוצ'לי. בהקלטה של השיר "מיזררה" אמנם השתתף פאברוטי, אבל במסע ההופעות היה זה בוצ'לי ששר יחד איתו. לצד קטעים עם זוקרו, שר בוצ'לי גם אריות.
שנה אחר כך במסיבת יום הולדת שמע נשיא חברת הקלטות את בוצ'לי שר את "איש לא יישן" מתוך "טורנדוט" והחתים אותו על חוזה. שנה אחר כך הצטרף לפאברוטי בהופעה וכעבור שנה נוספת החל להופיע באופרות. מכאן ואילך כבר הופכת הביוגרפיה לאגדה מודרנית כמו שהוא בעצמו מתייחס לקריירה שלו. הוא שר לנשיאים, לשועי עולם באירועים רבים וכמובן בהופעות מוזיקליות שונות, באופרות, בקונצרטים ובאירועים מסוגים שונים בכללן תחרויות ספורט בינלאומיות, בהן גביע העולם בכדורגל ועוד. הוא מוזמן ומופיע באירועים גדולים לגיוס כספים לאסונות טבע כמו בהאיטי למשל.
חייו הפרטיים, כמו כל ידוען, גלויים לתקשורת, נישואיו, לידת שני בניו, גירושיו והחיים עם ורוניקה ברטי, מי שמנהלת כיום את הקריירה שלו, גלויים וידועים לכל. הקהל אוהב את בוצ'לי, בזכות קולו, בזכות מראהו. הוא זכה מדי פעם לקיתון צוננים ממבקרי מוזיקה, בעיקר בניו יורק, אבל הוא עדיין מככב על הבמות, ובעיקר, הוא זוכה למחמאות רבות של קהליו בעולם כולו, של מוזיקאים רבים בעולם בהם זובין מהטה שניצח עליו במקומות שונים בכללם ישראל, של זמרים כמו קורנה ודומינגו, ושחקני קולנוע כמו אליזבט טיילור.
מזדהה עם קווארדוסי מ"טוסקה"
לפני ימים ספורים שב בוצ'לי לאיטליה מסיור במזרח הרחוק ובניו זילנד. לפני שהוא נוחת בישראל לקראת הופעתו במצדה, ( המנצח, מרצ'לו רוטה, כבר נמצא בישראל ועובד עם התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון לקראת ההופעה המשותפת), נענה לריאיון קצר עם "הבמה".
אתה שר הכל: אופרה, מחזמר, פופ, שירי עם וכמובן מוזיקה איטלקית. איפה מצויה האהבה שלך?
"האהבה האמיתית שלי היא האופרה. אופרה שמעתי מאז שהייתי ילד. התחלתי לשיר בחוץ, בסמטאות של האזור הכפרי שבו גדלתי, שרתי כי הלב שלי כיוון אותי לשיר. שרתי אז כמובן ללא מיקרופונים, או אמצעי הגברה אחרים, כמו ששרים זמרי האופרה בבתי האופרה בכל העולם. לשיר כמו ש'אימא טבע' התכוונה, הדרך הפשוטה והטבעית זו הדרך האהובה עלי ביותר".
אתה שר כמעט בכל מקום על פני כדור הארץ. איך קהלים מקבלים אותך בארצות השונות?
"בקריירה שלי כאמן, יש יותר משמץ של סיפור אגדה. במהלך זמן די קצר, שנים ספורות, הצלחתי לחוות את החוויות המרגשות והמסעירות ביותר. חוויות שאמן יכול כמעט רק לחלום עליהן. הופעתי לפני שני אפיפיורים; שרתי במקומות בלתי רגילים בצל הפירמידות במצרים, ליד מגדלי התאומים, לפני האסון הנוראי של ה-11 בספטמבר, בכיכר המקסימה של ההרמיטאז' בסנט פטרבורג.... והייתה לי הזכות לשמוע את הקולות הגדולים ביותר והחשובים ביותר ממרחק אפס. הקהל שונה מארץ לארץ, הרחש וההתרגשות מקבלים גוונים שונים אבל חש שההתרגשות הזאת נוגעת בי בלב בכל פעם מחדש".
למופע כמו הקונצרט המתוכנן במצדה, איך אתה מכין את עצמך, מהן היצירות, מהו סדר ההשמעה האם יש לו חשיבות?
"מטרתי היא להביא למצדה את הרפרטואר שקנה לעצמו חיי נצח. הרפרטואר של הטנורים האיטלקיים שהעולם מכיר ובעיקר אוהב. הוא משתרע על פני מנעד רחב מן האריות האופראיות הגדולות ועד לבלדות הנפוליטניות. אלה מהווים את הציר המרכזי וליד האריות והבלדות, מבחר קטעים שהקהל מזהה עם הקול שלי ובעיקר עם דרך הביצוע שלי".
איזה תפקידים אופראיים, מאלה שכבר שרת, אהובים עליך במיוחד?
"שאלה קשה, אני אוהב המון תפקידים, ואני לא מרגיש שאני יכול להצביע על תפקיד מסוים. סיבה נוספת לקושי בבחירה טמונה בזמן שבו אני שר את התפקיד, במצב הרוח שלי בזמן הנתון. לכן אמצא את עצמי מאוהב בתפקיד אחד ביום מסוים ובתפקיד אחר ביום שונה. ובכל זאת, כאשר אני ניצב מול דמותו של קווארדוסי, (דמות הצייר, גיבור האופרה 'טוסקה', המשלם בחייו עבור אמונתו בערכי החופש, ועבור הסיוע שנתן לפוליטיקאי מתנגד למשטר דיכוי), נראה לי שאיתו אני מסוגל להזדהות. אני מזדהה עם דמותו כאדם, כאוהב, כאזרח, כמי שלא היה מוכן לקבל את המצב הפוליטי של זמנו".
ובהמשך ישיר לשאלה, יש תפקידים שאתה עדיין רוצה לגלם?
"כן בהחלט, אני חושב על רומיאו ( באופרה "רומיאו ויוליה" של גונו) ובקרוב גם החלום יהפוך למציאות, בינואר הקרוב אני עתיד לשיר את התפקיד לראשונה בגנואה".
אתה הורה צעיר יחסית איך אתה מתפקד במשפחה מול לוח עבודה כה צפוף?
"אני משתדל למלא את הצרכים והציפיות שהבנים שלי מציבים לפני. ברור לי שמה שאני אעשה עבורם תמיד יתבטא בתמיכה בכיוונים השונים שבהם הם ירצו ללכת, ואכבד את רצונותיהם ואת אורח חייהם. למעשה, בדיוק כמו היחס שאני קיבלתי ממשפחתי כשאני הייתי ילד. מעבר לכוונות אני מאמין שאהבת הזולת, בדרך הפשוטה, הגלויה ולעתים הנסתרת, היא הנותנת טעם לחיים, גורמת לך לרצות לחיות חיים בעלי ערך. חיים שבהם אתה חולק עם זולתך את השמחות, את העצב ואת האחריות את החיים מדי יום".
למאזין, שטרם שמע את קולך ( אם יש כזה) על איזה תקליטור היית ממליץ?
"תקליטור של אופרה, כמובן! 'טוסקה' נראה לי רעיון מצוין להתחיל להכיר אותי".??
קונצרט גאלה מיוחד למען הנגב והגליל עם אנדראה בוצ'לי והתזמורת הסימפונית ראשון לציון יתקיים היום, יום ראשון, 12 ביוני 2011 ב-22:00 למרגלות המצדה במסגרת פסטיבל האופרה הבינלאומי.
לרכישת כרטיסים