פסטיבל הקולנוע ירושלים ה-28 ייפתח השנה ב-7 ביולי בהקרנה חגיגית של סרטו של ג'יי ג'יי אברהמס ("משימה בלתי אפשרית", "סטאר טרק") "סופר 8", בהפקת סטיבן ספילברג.
הפסטיבל יימשך עשרה ימים וכמו בכל שנה, יבקרו בו יוצרי קולנוע מכל רחבי העולם וביניהם: הבמאי ההונגרי בלה טאר, הבמאי האירני הגולה עלי סמאדי אהדי, הבמאי האיטלקי ג'יאני די גרגוריו והבמאי האמריקני ג'סי פרץ. כולם מייצגים קולנוע אחר, מאתגר, טעון בנושאים חברתיים ופוליטיים.
בסרטו החדש של ג'יי ג'יי אברהמס ("משימה בלתי אפשרית III", "מסע בין כוכבים", "אבודים" ועוד),"סופר 8", שנבחר לפתוח את הפסטיבל משלב הבמאי את כל המיתוסים המוכרים של סרטי החוצנים בתוספת מחויכת של סרטי התקופה – מ"אני והחברה" ועד "אי טי" ו"הנוסע השמיני".ספק פרודיה ספק מחווה אוהבת לז'אנר המדע בדיוני.
השנה יקבלו בפסטיבל אותות הוקרה: הבמאי הישראלי ערן ריקליס, העיתונאי נחמן אינגבר, הבמאי ההונגרי בלה טאר, הבמאי האיראני ג'אפר פנהי והקומיקאי, התסריטאי והבמאי פייר אטקס.
11 סרטים עלילתיים יתמודדו השנה על פרס חג'ג':
"השוטר" - נדב לפיד
השוטר, ירון, ניצב בלב קבוצת שוטרי עלית, לוחמי היחידה למלחמה בטרור. הוא וחבריו הם האקדח שמכוונת המדינה אל אויביה, אל ה"אויב הערבי". ירון סוגד לקבוצה, לאחוות הגברים, לגופו השרירי, ליופיו. ירון, השוטר, נרגש, אשתו נמצאת בהריון מתקדם, בכל רגע הוא יכול להפוך לאבא. מפגש עם קבוצה רדיקלית, אלימה, יוצאת דופן, יעמת אותו עם מלחמת המעמדות של החברה הישראלית, כמו גם עם המלחמה הפנימית בתוך נפשו שלו.
מפיק: איתי תמיר. תסריטאי: נדב לפיד שחקנים: יפתח קליין, יערה פלציג, מיכאל מושונוב, מנשה נוי, מיכאל אלוני, גל הוייברגר, מיטל ברדה, שאול מזרחי, רונה-לי שמעון, בן אדם.
"אודם" - יהונתן סגל
לארה (קלרה חורי) היא פלסטינית שהגיעה ללונדון כדי להתחיל בחיים חדשים. היא סידרה לעצמה חתונה, נכנסה להריון ועתה היא מתגוררת בשכונה שקטה ומטופחת עם בעלה מייקל (דניאל קלטג'ירוני) ובנם בן השבע ג'יימס (טליאסן נייט). דפיקה על דלת ביתה משבשת את שגרת יומה. אינעם (נטלי עטיה), חברת ילדות מרמאללה, מופיעה באופן מפתיע, ומעוררת בלארה זיכרונות מימי נערותן.
מפיקים: גיא אלון, יהונתן סגל. תסריטאי: יהונתן סגל.
"אל תוך הלילה" (תמונת יח"צ)
"סלסה תל אביב" -יוחנן ולר
קומדיה רומנטית. ויקי, אם חד הורית ורקדנית סלסה מקסיקנית, ללא עבודה ופרנסה, משאירה את בנה הקטן אצל אמה וטסה לישראל מחופשת לנזירה בעקבות בטו, החבר לשעבר ואבי בנה, שמצליח לעבוד בישראל. היא נפגשת במטוס עם יוני, מדען ישראלי צעיר החוזר לישראל ממסע מחקר כדי להתחתן עם חברתו העשירה דפנה. יום אחד משטרת ההגירה פושטת לבית של ויקי ובטו וויקי מצליחה לברוח. ויקי מבקשת עזרה מיוני והוא מסכים לתת לה מחסה בביתו ולהתחבא גם מהמשטרה וגם מדפנה, החברה הקנאית של יוני.
מפיק: צבי שפילמן. מפיקים שותפים: גדי לוי,יוחנן ולר. תסריטאית :אליסה דור. שחקנים: אנחליקה ולה, אנחל בונני.
"בוקר טוב, אדון פידלמן"- יוסי מדמוני
אנטון מגיע לעסק הרסטורציה לרהיטים ישנים של יעקב פידלמן ומקסים מלמוד בדרום תל אביב ומקבל עבודת דחק עלובה. רוצה הגורל ובאותו הערב מת מלמוד, ופידלמן נשאר לבדו לנהל את העסק. השותף המת, מלמוד, מוריש את חלקו בסדנה לנוח, הבן הביולוגי של פידלמן, עורך דין במקצועו. נוח אינו מוצא שום צידוק כלכלי להמשך קיומה של הסדנה הכושלת, ורוצה למכור אותה ליזם. פידלמן מסרב להרפות מהסדנה ומהמלאכה שבמשך שנים רבות הייתה כל חייו ונאלץ להיאבק בנוח, המבקש לפגוע באביו על שמעולם לא באמת היה לו כאב. פסנתר סטיינוויי ישן ויקר ערך שמוצא אנטון בין הגרוטאות בסדנה הופך לתקווה הגדולה של הרסטורטור הזעפן והשוליה המוזר.
מפיק: חיים שריר. תסריט: ארז קו-אל. שחקנים: ששון גבאי, הנרי דוד, נבו קמחי, שרה אדלר, רותי בורנשטיין.
"רסיסי אהבה" - ניסים נוטריקה
סוף שנות השישים, שכונת נחלאות הירושלמית. סמי, גבר מרשים ויפה תואר, מכלה את ימיו וכספו במשחקי קלפים והימורים, בפתיחת מועדון יווני וברומן עם דינה, רווקה מקומית, שופעת ובעלת אמצעים. מלכה אשתו ואם ארבעת ילדיו, אישה מסורתית ומאמינה, מנסה בכל כוחה ובאובססיביות לשמר את התא המשפחתי. כשסמי עוזב את הבית, מלכה מסרבת להשלים עם הבשורה, ועושה הכל בכדי להפר את "הקללה" ולהחזיר את סמי הביתה.
מפיקים: ריקי שלח, אמיר גדליה, משה אדרי, לאון אדרי. תסריטאי: ניסים נוטריקה שחקנים ראשיים: יחזקאל לזרוב, ריימונד אמסלם.
"הדולפין" (תמונת יח"צ)
"אוסטרליה שלי" - עמי דרוזד
פולין, אמצע שנות השישים. אם ענייה מנסה לגדל את שני בניה בני ה-10 וה-14 כקתולים טובים. היא לא יודעת שהבן הגדול הצטרף לכנופיה אלימה בעלת אופי אנטישמי ואחיו הקטן נגרר אחריו. באחד הימים כאשר הכנופיה פושטת על מוסד חינוך לנוער יהודי ומבצעת בהם פוגרום, נאסרים שני האחים על ידי המשטרה. האם מזועזעת ומחליטה לגלות לילדים את הסוד ששמרה מהם: היא יהודיה שניצלה מגטו ורשה. האם מחליטה להוציא את הילדים מהשכונה ומפולין ומודיעה כי הם עוזבים לאוסטרליה. יום לפני שהאוניה עליה הם מפליגים מגיעה ליבשה, מודיעה שהמשפחה נוסעת לישראל ולא לאוסטרליה. מכאן מתחיל מאבק על הזהות העצמית של הילדים יחד עם קרב ההישרדות של מהגרים בארץ זרה.
מפיקים: מרק רוזנבאום, איתי תמיר, מיכאל רוזנבאום, דריוש יבלונסקי, ויולטה קמינסקה, איזבלה וויציק # במאי ותסריטאי: עמי דרוזד. שחקנים: אלכסנדרה פופלבסקה, יעקב וורבלבסקי, לוקאש סיקורה.
"הנותנת"- הגר בן אשר
תמר, בת 35, מנהלת את הלול של המושב, לצד מערכות יחסים מיניות עם כמה מהגברים שבו. תמר היא גם אימן של מיקה ונעה. בנות 10 ו- 6, שנחשפות לפעילותה, בלי כישורי התמודדות. שי הוא וטרינר בן 38, בן מושב לשעבר, החוזר על מנת למכור את בית אימו המתה. הם נפגשים, מתאהבים ותמר עושה כמיטב יכולתה להדוף ולוותר על הגברים שלה.
.
מפיק: מרק רוזנבאום.תסריטאית ובמאית: הגר בן אשר. שחקנים: הגר בן אשר, ישי גולן, יואב לוי, צחי חנן, איצ'ו אביטל, סתיו ינאי, דריה פורמן.
"אורחים לרגע" - מאיה קניג
אחרי שנים של פרידה מאביה, ליבי, נערה מופנמת אך ממזרה לא קטנה, נשלחת לישראל לחיות איתו, ונוחתת בדיוק ביום שבו פורצת מלחמת לבנון השנייה. די מהר מתברר לליבי שאבא שלה, שאול, הוא: א. טיפוס תלוש, ילדותי וחסר עכבות, וב. נמצא כרגע "בין דירות", שלא לומר- חסר בית. כדי למצוא קורת גג, הוא עולה על רעיון – השניים יתחזו לפליטים מהצפון המופגז, ויקבלו מקלט אצל משפחה בעין כרם. סוף סוף בבית "נורמלי", שאול וליבי מתחילים לבנות יחסי אב ובת.
מפיקים: יואב רועה, אורית זמיר – גם סרטים. מפיקה שותפה: יאניה קראלג' – קינואלקטרון, צרפת. תסריטאים: מאיה קניג, דנה דימנט. שחקנים: גור בנטביץ', אליה ענבר.
"איש ללא סלולרי" - סאמח זועבי
פרשנות קומית חריפה על חיי החברה בכפר פלסטיני בישראל. ג'אוודת, פועל בטון צעיר ונמרץ רק רוצה לבלות עם חבריו, לדבר בפלאפון ולמצוא אהבה – משימה כמעט בלתי אפשרית במקום הנשלט על ידי פוליטיקה וערכי מסורת נוקשים. אביו הרגזן סאלם, אשר בהצהרתו הבוטה: "דו-קיום בתחת שלי!", נותן את הטון חסר הכבוד של הסרט גורר את ג'אוודת ואת הכפר כולו למלחמתו העיקשת בחברת סלולר ישראלית, ובאנטנה שהציבה בכפר, אשר הוא חושש שמרעילה את כולם בקרינה.
מפיקים: אמיר הראל, איילת קייט, מארי גוטמן. תסריטאים: סאמח זועבי, דיוויד רייס. שחקנים: אזי שחאוודה, באסם לול, לואי נופי, נאלה זרקאווי, סאנה שחאוודה, מאייסה עבד אלחדי.
"אחותי היפה" -מרקו כרמל
אגדה מרוקאית יהודית מודרנית המתרחשת בישראל של היום. משולש אהבה בין ראמה הפרימיטיבית ומלאת אמונות תפלות, רוברט בעלה גס הרוח, ורוח רפאים הרודפת אותם בדמות אחותה היפה של ראמה, מרי, שמתה מכאב הנידוי רק בגלל שהלכה אחר צו ליבה וחיה עם ערבי. אגדה סוריאליסטית המתרחשת בין שיכוני העוני של פרברי ישראל.
מפיקים: דוד מנדיל, משה אדרי, לאון אדרי. תסריטאים: מרקו כרמל, עמנואל פינטו שחקנים: משה אבגי, אוולין הגואל, ריימונד אמסלם, נורמן עיסא, איתי תורג'מן.
"עמק תפארת"- הדר פרידליך
חנה מנדלסון, אלמנה בת 80, גאה בקיבוצה שהיא אחת ממייסדיו, ומאמינה בכל ליבה בערכי השיתוף והשוויון עליהם נוסד. עולמה מתערער כאשר בעקבות ההפרטה שעובר קיבוצה היא נאלצת לצאת לפנסיה, לראשונה בחייה. אחרי שנים של מסירות ועבודה קשה היא מוצאת עצמה חסרת תועלת, ובנוסף אף נאלצת לראות את הקיבוץ הופך לקהילה בה כל אחד דואג לעצמו. שלא נותר לה עוד דבר, היא מגלה שהאחווה עוד קיימת בקיבוץ ולמרות שדברים לא יהיו כשהיו, משהו חדש יכול לצמוח.
מפיקים: אילון רצ'קובסקי, יעל פוגיאל, יוסי עוזרד, גיא יקואל, יוחנן קרדו, לטיסיה גונזלס. שחקנים: בתיה בר, גילי בן אוזיליו, הדר אביגד, רות גלר, אלי בן רעי.
"הגל הירוק" (תמונת יח"צ)
ועוד בפסטיבל:
על פרס ון ליר לסרט התיעודי הטוב ביותר יתמודדו: "הדולפין" - דני מנקין, "הדירה"- ארנון גולדפינגר, "מוסטאר הלוך ושוב" דוד פישר, "קארד בלאנש – מסביב לשעון" - אלכסנדר לואיס דניאל גוצ'מן, "חזיונות בלתי פוסקים" - דוקי דרור, "ג'יפסי דייוי"- רחל לאה ג'ונס,"ג'אן וג'נון" - ממדוח אפדילה, "אני והזילבר" - רועי זילבר, "בני דודים לנשק" - נעמי לבארי, "פילים לשלג" - אביב שיין, "שלטון החוק"- רענן אלכסנדרוביץ', "כרוניקה של משבר" - עמוס קולק.
במסגרת "רוח החופש" יתמודדו הסרטים "שו קוסתאק (מה הסיפור שלך)?" פרק א' של ג'מאל חלאילה, פאולינה קרבונייר, "מותרות" של דוד אופק, "בטון" של נורית קידר.
השנה תופסים חלק נכבד מהפסטיבל סרטים מוזיקליים - בין אם דוקומנטריים, עלילתיים או סרטי אנימציה. ברשימה: "עיראקנרול" על דודו טסה והאחים אל כוואיתי, "שיר את שירך" של סוזן רוסטוק על הארי בלפוטנטה, "מאמא אפריקה" של מיקה קאוריסמקי על מרים מקבה, "ריו סונטה" של ז'ורז' גאשו, "צ'יקו וריטה" של פרננדו טרואבה, חאווייר מריסקל, טונו אראנדו ו"קנרית מתוקה שלי" של רועי שר.
האנימציה תופסת אף היא חלק נכבד מהפסטיבל השנה ובין שלל האפשרויות: אנימציה לכל המשפחה, סרטים קצרים של פיקסאר, אנימציה מוזיקלית, ועוד. בולט סרטו של ז'ואן ספאר, "חתולו של הרב":
פסטיבל הקולנוע בירושלים יתקיים בין התאריכים 17-7 ביולי 2011. לפרטים נוספים באתר הפסטיבל.