צ'רלי ביטון ישתתף באירוע מיוחד של בית אבי חי לתשעה באב שיבחן את השנאה בחברה הישראלית
בתשעה באב יקיים בית אבי חי בירושלים אירוע רב תחומי שיעסוק בהיבטים שונים של השנאה בחברה הישראלית.
בין הנושאים שיעלו באירוע: תפקיד השנאה במנגנון הפוליטי, שנאה עצמית, חזרתן של השנאות הישנות בין קבוצות עדתיות בישראל, שנאות וחרמות בקרב ילדים ובני נוער ועוד.
ברשימת המשתתפים נמצאים מרב מיכאלי, הסופרת גלילה רון פדר, העתונאי דני אדינו אבבה וגם צ'רלי ביטון, ממייסדי תנועת הפנתרים השחורים וחבר כנסת בעבר מטעם חד"ש.
ביטון, שועל ותיק בשדה המחאה החברתית עולה בימים האחרונים שוב לכותרות בהקשר של מחאת האוהלים.
יש דמיון בין תנועת הפנתרים השחורים בראשית שנות ה-70 למחאת האוהלים היום?
"וודאי שיש דמיון. התביעות שלנו היו דומות. גם אנחנו רצינו לשפר תנאים סוציאליים. אבל השוני הגדול הוא ש-87 אחוזים מהאוכלוסייה בישראל תומכים בהם. זה חסר תקדים. חצי מיליון אנשים? הייתי בהרבה הפגנות בזמני, כולל העצרת שבה נרצח יצחק רבין, ואני לא מבין למה מספרים לנו סיפורים בתקשורת - במחאה של מוצ"ש האחרון היו חצי מיליון אנשים. במקום לדבר על הבעיות האמיתיות הפוליטיקאים מנסים לבלבל את העם עם מספרים".
באיזה תפקיד משמשת השנאה במחאות האלה?
"בכל מקום שיש אפליה יש שנאה. היא הגורם העיקרי. פלגים שונים במדינה הזאת שונאים אחד את השני. הטלוויזיה משקפת את זה יפה מאוד. כשצביקה הדר שיחק את הדמות הנלעגת של ז'וז'ו חלסטרה הוא השפיל את כל העדה המזרחית ועשה ממנה צחוק, והיום תראה מה עשו ממנו. מלך הטלוויזיה. כמו שהיום ביבי קורא למפגינים אוכלי סושי ומעשני נרגילות. גם אותנו העליבו, אבל אני לא מבין מ ה זה קשור. ונניח שהם באמת כאלה, אז לא מגיע להם שכר הוגן, דיור ראוי, תנאים אלמנטריים לקיום של כבוד?"
צ'רלי ביטון (צילום: אופיר בן נתן)
אז הקונפליקט המרכזי בישראל כיום הוא עדתי או מעמדי?
"אני חושב שהבעיה העדתית עדיין קיימת. האשכנזים עדיין בזים למזרחיים והמזרחיים עדיין מתקשים להשתלב, אבל הבעיה המעמדית מגשרת. יש שותפות גורל. הפוליטיקאים מנסים להרחיב את הקרע אבל זה לא עובד. יש אחדות והתלכדות בכל הארץ, ואי אפשר להתעלם מזה יותר. כשאנחנו הפגנו נגד המערך הוא נפל ועלה הליכוד. גם עכשיו זה אותו דבר, אם הם יתעלמו, הם ייפלו".
האירוע "שונאים מאז ולתמיד" בבית אבי חי יכלול דיונים על מנגנוני השנאה בתרבות ובחברה הישראלית, הקרנות של סרטי תעודה ומפגשים שיוקדשו לאופן שבו הנושא בא לידי ביטוי בקולנוע. ויתקיים ביום שלישי, ט' באב , 9 באוגוסט 2011 החל מהשעה 13:00 ועד צאת הצום. בצאת הצום יינתן כיבוד קל למשתתפים. הכניסה חופשית על בסיס מקום פנוי.