עיבוד לספר של לאה גולדברג יעלה בפסטיבל "סוף הקיץ" בי-ם. שיחה עם המעבדת שירילי דשא
חבורת ילדים מחליטה להקים קרקס
"פסטיבל סוף הקיץ" בירושלים, החותם את אירועי הקיץ בעיר, ייערך כמדי שנה ברחבת תיאטרון ירושלים. הפסטיבל, המתקיים זו השנה החמישית, מציג גם השנה תכנית של יצירות מקוריות ומופעים לכל המשפחה, תוך שימת דגש מיוחד על השילוב שבין אמנויות הבמה לאמנויות המסך.
בכל יום לקראת השקיעה יארח הפסטיבל הצגות ילדים של טובי תיאטרוני הילדים בארץ, שייערכו מתחת לכיפת השמים. בין המופעים שיוצגו השנה במסגרת זו תעלה גם בבכורה ההצגה "נסים ונפלאות" - עיבוד לבמה על פי ספר הילדים האהוב של לאה גולדברג, מבית היוצר של התיאטרון הארצי לילדים ונוער.
"מאוד הופתעתי לגלות שעד היום לא נעשו ניסיונות להמחיז את 'נסים ונפלאות'," אומרת שירילי דשא, האחראית על עיבוד ההצגה. "נפלה לידי זכות גדולה להיות הראשונה שזיהתה את הפוטנציאל הבימתי של הספר הנפלא הזה, שכל כך אהבתי בתור ילדה".
דשא היא שחקנית, במאית ותסריטאית, בוגרת בית הספר לתיאטרון של ז'אק ל'קוק בפריז, ששיחקה ויצרה בין השאר בדומינו גרוס, תיאטרון חיפה, הבימה, תיאטרון באר שבע והקאמרי. בטלוויזיה ביימה את העונה השנייה של הקומדיה "ספי" עבור קשת, ואת הסדרה הדוקומנטרית "פשה" שעסקה באביה, האמרגן האגדי אברהם דשא ("פשנל"). בימים אלה עסוקה דשא בבימוי צילומי העונה השנייה של הסדרה "בנות הזהב" בערוץ 10.
"מה כל כך מיוחד דווקא בסיפור הזה של לאה גולדברג, "נסים ונפלאות"?
"זה סיפור שמתרחש בשנות ה-50, והגיבורים שלו הם ילדים שמשחקים בתקופת החופש הגדול בחצר ביתה של לאה גולדברג בתל אביב. שני אורחים לא צפויים שוברים את שגרת השעמום של הילדים: הילד נסים, והקוף נפלאות. נסים ונפלאות הופכים לחברים טובים וביחד עם הילדים הם מקימים קרקס למען מטרה חשובה.
"כילדה אני זוכרת שמאוד אהבתי את הסיפור הזה, והיה גם תסכית ברדיו שמבוסס עליו. לפני כמה זמן עשיתי סדר בספרים שלי ופתאום גיליתי את הספר. הקראתי אותו לילדים שלי שאהבו אותו מאוד, וגיליתי שיש בו המון אלמנטים של במה".
מה למשל?
"קודם כל מדובר בחבורה של ילדים שמחליטים לעשות קרקס. זה כבר אלמנט של תיאטרון בתוך הסיפור. נסים, גיבור הסיפור, הוא ילד אמן. הוא רוצה להיות שחקן ומעריץ את צ'רלי צ'פלין. יש בסיפור כל מיני קשרים למדיומים שמעבר לספרות. כשפניתי לרענן פררה ומשה בן שושן מהתיאטרון הארצי לילדים ונוער ידעתי שאפשר לעבד את הספר הזה להצגה, והם הסכימו איתי".
ההצגה משמרת את השפה המיוחדת של לאה גולדברג?
"כן. לא עדכנו את השפה, כי לא היה בזה צורך. הספר הוא מאוד נגיש ולא שינינו את העובדה שההצגה מתרחשת בשנות ה-50. שמרנו גם על החידודים המקסימים של הספר כמו 'דודה של שום-איש', ו'גברת מה-בכך'. השתמשנו גם באלמנטים מיצירות אחרות של גולדברג כמו 'כובע קסמים', ו'המפוזר מכפר אזר'".
"ניסים ונפלאות" (תמונת יח"צ)
ילד עם נשמה של אמן
איך החלטת מה יישאר בהצגה מתוך הסיפור ומה יירד?
"היה ברור שאי אפשר להכניס את הכול, הספר הוא די ארוך ולהצגה יש מגבלות של זמן. צריך לעשות בחירות, וראיתי מה חשוב לי יותר להעביר לילדים ומה פחות. מעל לכל היה חשוב לי להשאיר את הקשר המיוחד שבין לאה גולדברג לבין חבורת הילדים. היא מבינה אותם יותר מכל מבוגר אחר בסביבה. היא זו שיוצרת את הקשר בין הילדים לבין נסים שהוא ילד עם נשמה של אמן ובין הקוף שהוא שובב ואקרובט וממנו יוצא הרעיון של הקרקס.
"היו גם דברים שהחלטנו שהם לא רלוונטיים. למשל בספר נסים הוא ילד משכונת עוני ואנחנו לא ייחסנו לזה חשיבות כי זה לא מה שחשוב בדמות שלו. מה שחשוב זה שהוא ילד שנפשו שונה. הוא לא מתקבל בהתחלה בקרב הילדים כי הוא מוזר, הוא חי בעולם של דמיון.
"ההקמה של הקרקס מוציאה את הטוב שבילדים, וזה מאוד בנפשי. אני מאמינה שכל מעשה של יצירה, כל הליכה להצגה טובה, מרוממת את נפש הילד והוא יוצא טוב וחכם יותר. שמנו דגש גם על הטוב שהקשר עם בעלי חיים מוציא מהילדים. הידידות שצומחת בין הקוף לבין נסים, ומאוחר יותר לשאר הילדים מפתחת אצלם את רגש האכפתיות לסביבה, וזה, אם תרצי, המסר הירוק של ההצגה".
בשנה שעברה זכית בפרס הבימוי בפסטיבל סוף הקיץ, והשנה את מביימת את "בנות הזהב" בערוץ 10. למה בעצם בחרת רק לעבד את "נסים ונפלאות" ולא לביים את ההצגה?
"נכון, בשנה שעברה זכיתי בפרס הבימוי על ההצגה 'החברות של זזה' לתיאטרון המדיטק בשיתוף התיאטרון הארצי לילדים ונוער, וגם עכשיו אני מביימת בטלוויזיה, אבל לא יצא לי לעבוד הרבה עם חומרים לגיל הרך ולכיתות הנמוכות. אני עדיין בשלבי למידה. לכן החלטתי לקחת על עצמי במקרה הזה רק משימה אחת - את העיבוד - ולהשאיר את הבימוי לאנשים מנוסים ממני".
"נסים ונפלאות" תעלה ביום שלישי, 23 באוגוסט 2011 ב-17:00 במסגרת פסטיבל "סוף הקיץ" ברחבת תיאטרון ירושלים. פרטים וכרטיסים בקופות תיאטרון ירושלים 02-5605757 ובאתר תיאטרון ירושלים.