אוהד שרגאי, דוד זבה ואיטן סלומון, בתו של המנצח דורון סלומון בקונצרט ייחודי. סולומון האב מספר
קהל חדש לתזמורת
במוצאי השבת הקרובה, עתידים תושבי באר שבע, ובעיקר קהלה של הסינפונייטה הישראלית לקחת חלק באירוע שונה. המנצח דורון סלומון, בדרך כלל מוכר כדמות מאוד מאופקת הניצבת בחזית התזמורת, ישתחרר קצת מן החזות המוכרת. הוא אמנם ינצח, אבל לצדו בחלק מן היצירות תעמוד בתו, איטן. מקצועיות כפי ששמענו משניהם תהיה שם אבל גם הרבה קלוריות של התרגשות.. אפשר להבין.
על הרעיון לסדרת "צלילים מהגלובוס" שתיפתח באירוע המיוחד הזה, חשב המנצח דורון סלומון כבר זה זמן.
המדובר לדבריו ב-"מוזיקה אחרת, שונה מן המוזיקה המקובלת בסדרות הקונצרטים הרגילות. מוזיקה שתביא - ואנחנו כבר יודעים לפי ההרשמה, שהמוזיקה כבר הביאה - קהל חדש, שונה, בחלקו גם צעיר יותר להיכרות עם הסינפונייטה באולם הבית שלה, המשכן לאמנויות בבאר שבע.
"היו לנו כמה התנסויות, לאחר ששמעתי לפני כמה וכמה שנים את עמיקם קימלמן, למשל, בשירים של הביטלס הזמנתי את המופע לתזמורת. לקח זמן אבל בסוף זה הגיע ומאוד הצליח. כשעבדנו על יצירת ג'אז, שמעתי מן האולם מחיאות כפיים לאחר קטעי הסולו, כמקובל בג'אז וראיתי קהל חדש.
"למעשה אנחנו פונים לשני סוגים עיקריים של קהל: המנויים המובהקים שלנו שמבקשים להגיע לתכניות מסוג אחר, אולי קל יותר, בידורי יותר ולצדם קהל שכמעט ואינו מגיע לקונצרטי הסדרה הסימפונית הקלאסית וכאן מקבל את התזמורת במתכונת שונה".
"חלק מהקהל", מציין סלומון שהוא גם המנהל המוזיקלי של התזמורת, "הוא קהל שאנחנו יודעים מראש שיש לנו...."
אוהד שרגאי (צילום: תום ברטוב) ואיטן סולומון (תמונת יח"צ)
כלומר?
"בשנים האחרונות הוספתי עיסוק לצד הניצוח והנגינה. התחלתי להרצות. הרציתי באקדמיות של תל אביב ושל ירושלים, בבית הספר רימון ובעוד מקומות. ברוח זו הבאנו לאוניברסיטת בן גוריון בנגב, את היוזמה החדשה והיא לקרב את הסטודנטים לעולם המוזיקה באמצעות לימודים מסודרים. כלומר, לקחת קורס במוזיקה שמזכה את הלומדים בו בנקודות (קרדיטים). המסגרת שהצענו, היא הרצאה שלי בתוספת קונצרט ובתום המפגש יש מבחן".
והתוצאות?
"התחלנו לפני ארבע שנים עם סטודנטים בודדים, והיום מספר הסטודנטים שנרשמו לקורס הזה מגיע ל-1,200 ויש עוד רשימת המתנה".
למעשה אתם מכשירים את קהל העתיד?
"כן אבל למה לדבר רק על העתיד. אני יודע בוודאות על סטודנטים שהחלו לפני ארבע שנים, כיום הם מנויים רגילים של התזמורת, אחרים שחזרו או עברו למקומות אחרים בארץ ממשיכים להגיע לקונצרטים של תזמורות הקרובות למקומות מגוריהם".
אופרה בטירוף וקברט מוזיקלי
הקונצרט הקרוב של הסדרה "צלילים מהגלובוס" החל מן הרצון לשחזר את ההצלחה של המופע של דוד זבה "אופרה בטירוף". המופע הזה (שהחל את דרכו לפני יותר מחמש שנים בפסטיבל האביב בראשון לציון, כמופע של שניים - דויד זבה ככותב וכמגיש, שחקן וזמר ואיתו הפסנתרנית אירית רוב) - היה ללהיט מבוקש ומדי פעם מועלה בנוסחים עם תזמורת מלאה.
דורון סלומון ניצח על המופע בעבר והכותרת "צלילים מהגלובוס" יכולה להלום גם אותו, אלא שהגלובוס של זבה מעלה מייד חיוכים והקהל, גם זה שאינו מכיר את תוך תוכו של עולם המוזיקה, צוחק מן ההומור העצמי של מוזיקאי על עצמו ועל אמנותו.
דוד זבה, צילום: יח"צ
סלומון מסביר: "למופע 'אופרה בטירוף' שיחתום את הערב, לאחר ההפסקה, הקדמנו מעין קברט מוזיקלי שבו יככבו שני זמרים צעירים: אוהד שרגאי המוכר לכולם כבוגר 'כוכב נולד'. אני מכיר אותו כבר שנים הוא למד ברימון והופיע איתנו כבר. הוא היה מגיע למוזיקה גם ללא התכנית. הוא מוזיקאי מעולה. ואיתו תופיע איטן סלומון (כאמור בתם של דורון סלומון ורעייתו ניצה שאול- י. ש.).
"השניים מופיעים יחד ומצטרף אליהם איתי שטרית שהוא הפסנתרן בהופעות משותפות של השניים וכאן הוא גם מתזמר. בין היתר ישירו בנוסח לתזמורת את 'מונו' של שלומי סרנגה. היתר הם קטעים מתוך מחזות זמר בחלקם היה צריך לתזמר קטעים מ'שורת המקהלה' או מ'שיקגו', ב'מריה' מ'סיפור הפרברים' לא היה צריך לגעת. ליאונרד ברנשטיין כתב לתזמורת סימפונית. כן ויש עוד... כן לא נדבר על זה נשאיר יצירה אחת כהפתעה לקהל".
זו הפעם הראשונה שאתה מופיע על במה אחת עם בתך איטן. קודם כל מה זה איטן?
"איטן הוא שמו של צמח מדברי ירוק. ככל הנראה אנחנו היינו הראשונים שהענקנו את השם הזה. מאז נדמה לי שיש עוד 'איטן'. כשאיטן הייתה קטנה היא הציגה את עצמה כ'איטן- צמח מדברי ירוק'. אבל היום היא עושה הרבה דברים שאני לא עושה, כותבת שירים, מחברת מוזיקה. 'כשרון מדהים! אני מאוד מאוד מתרגש מן ההופעה הראשונה המשותפת לשנינו. בסך הכל גם ההופעה המשותפת וגם סוג היצירות שהתזמורת אינה רגילה לנגן משמעותם אחת. צריך חזרות יסודיות עד לקונצרט. הדבר היחיד שלא צריך להכין בחזרה היא ההתרגשות".
איטן סלומון, מתרגשת לא פחות מאבא, "מוזיקה שמעתי מאז שאני זוכרת את עצמי וכנראה שלא יכולתי לברוח משם. למדתי לנגן מגיל חמש. למדתי בבית ספר לאמנויות (תיכון א' בתל אביב). בצבא החלטתי למרוד. הלכתי רחוק מן הבית לעיסוק אחר. אבל בסוף השירות, כשחזרתי לעיר הבנתי שהיצירה חזקה ממני. חזרתי לשירים שחיברתי והמשכתי". ההמשך הם השירים, המועדונים, העבודה משותפת עם איתי שטרית ששותף לחלק גדול מן השירים שלה. "לעבוד עם תזמורת זה בהחלט משהו חדש, שונה, אחר...." היא אומרת.
הקונצרט יתקיים במוצאי שבת וביום שני, ה-26 וה-28 בנובמבר 2011 ב- 20:30, במשכן לאמנויות הבמה באר שבע. לרכישת כרטיסים בטל': 08-6266422.