נס כפול
"יש סיבות טובות לחגוג את העשור של אנסמבל סולני תל אביב" אומר הצ'לן צבי פלסר, אחד הסולנים בקונצרט החגיגי שיתקיים היום לרגל האירוע. "הסיבה העיקרית היא עצם העובדה שהם מצליחים לשרוד. מעבר להישרדות העניין השני הוא שהם משמרים את הרוח הצעירה. בשבילי לנגן איתם זה כמו לשוב לפאב השכונתי, ל'לוקאל', מקום אהוב שאתה שמח לשוב אליו..." .
הישג קיומו של אנסמבל סולני תל אביב, במשך עשור שמצוין בחנוכה הוא בעצם נס כפול ועל זה מדברים גם צבי פלסר וגם המרואיין השני בכתבה זו - הפסנתרן מתן פורת.
הנס הראשון הוא בעובדה שהקבוצה קיימת ופעילה, בנוף, בנסיבות הכלכליות ובכלל. האנסמבל כונה בפי רבים, בייחוד בתקשורת, "סינדרלה" (בדומה לכינוי שמעניקים כתבי ספורט לקבוצה שמצליחה להפתיע ממקום לא מקום ולהגיע לפסגה). גם על מעמד זה מנסה האנסמבל לשמור. את כוחו ואת איכותו לא שימר האנסמבל רק לארץ והגיע למקומות שונים בחו"ל לרבות אולם "קרנגי" בניו יורק, אחד היעדים הנחשקים ביותר בעולם המוזיקה בכלל ובכל מקום נרשמו הצלחות.
אנסמבל סולני תל-אביב, צילום: דניאל צ'צ'יק
העניין השני ואליו עוד נתייחס הוא שרשימת הסולנים שניאותו לנגן עם הרכב צעיר ולחלוטין בלתי מוכר בישראל היא מרשימה. נגן הבאסון האיטלקי סרג'יו אזוליני למשל לא רק הסכים להיות סולן אלא להוביל את התזמורת כמנצח מן הכלי שלו, הזמר אנדריאס שול שאינו רק אמן ענק אלא אדם שקנה לעצמו זכות גדולה בביקור הקודם שלו, כשניאות למלא ערב שלם בתכניתו בהחלטה של רגע, כאשר נגני האנסמבל היו בהלם כשנודע להם שחברם הכנר מתן גבעול שם קץ לחייו שעות ספורות לפני שהיה אמור להצטרף לקונצרט בתל אביב.
ברשימה המכובדת נמצאים גם הפסנתרנים איתמר גולן, איאן פאונטיין ובוריס ברמן, הוויולנית טביאה צימרמן, הכנר מקסים ונגרוב שגם ניצח על הקבוצה, אידה הנדל ועוד.
הקשרים האמיצים נובעים בין היתר מן ההחלטה המודעה של מייסדי האנסמבל ולמעשה של ברק טל מייסד האנסמבל, שמדי פעם מפקיד את ההובלה בידי נגן אורח, או נגן מתוך הקבוצה.
"מה שקרה לי בחזרה," מספר צבי פלסר "הוא שברק אמר לכל הנגנים הקשיבו לנגינה של הכנרית השנייה ולכו אחריה. מנצח שבעצם מעביר שרביט אחריות לאחד הנגנים מתוך האנסמבל, מנצח שיודע לזוז הצידה.
"במקביל צריך מישהו שיארגן את הקבוצה שידאג להאחדה ומעבר למוזיקה, תמיד ישנה המלאכה קשה מאוד של הדאגה הקיומית. להכיר את הקבוצה לקהלים חדשים, לתורמים פוטנציאליים לעמוד מול המימסד, לבחור מי שינהלו את הצד הארגוני, כל זה חוזר לברק", מוסיף פלסר.
ברק טל, צילום: יח"צ
סודו האחר של האנסמבל הוא צעירותו. בריאיון שקיימנו כאן לפני זמן לא רב עם שולי ווטרמן, ויולנית ותיקה בקבוצה, היא דיברה על כך שיש כבר מחזור נגנים חדש והמייסדים נחשבים לוותיקים. "אני תמיד חש שאני מנגן עם צעירים. צעירים שבעיקר יודעים להקשיב אחרת, הקשבה קאמרית היא שונה, הסולן מייד חש במקצב, בגוונים וקל לו להצטרף", אומר פלסר.
מנגנים ללא מנצח
הפסנתרן והמלחין מתן פורת מכיר את הקבוצה פחות שנים, הוא הופיע כסולן בנגינת קונצ'רטו של מוצרט ובפעם אחרת ניגנו הסולנים יצירה שלו קונצ'רטו למנדולינה שניגן עם האנסמבל אבי אביטל.
"ככל הנראה קל לי כמוזיקאי צעיר לדבר עם מוזיקאים צעירים שנמצאים על הבמה. זו הייתה חוויה פשוטה למן הרגע הראשון. העובדה היא שלא נזקקנו לחזרות מרובות, הם קלטו מהר והיצירה זכתה לביצוע מצוין".
פורת רואה בקבוצה הזאת חלק ממגמה עולמית, תזמורות בארוק רבות או אנסמבל "אורפיאוס" המפורסם בכך שחבריו מנגנים ללא מנצח הם המודלים לסולני תל אביב. כאן כמו שם, הכוח של הקבוצות האלה טמון בהיות הנגנים קודם כל "מוזיקאים הבאים מן הנוף הקאמרי שיודעים להקשיב, ומגיבים כמו קבוצה קאמרית".
"עוד עניין חשוב שאני רואה הוא שהקבוצה משנה את פניה לאורך העשור, "אומר פורת. "נגנים ראשונים התחלפו, נגנים פרשו אחרים הצטרפו ובסופו של דבר הרוח נשארה צעירה".
"גם צורת העבודה בחזרות, עם המנצח, נשארת קאמרית", ממשיך צבי פלסר, החלטות מתקבלות ביחד. לא רק על ידי אדם אחד. תמיד יש מקום לדעה שונה ויש מקום לשכנע בהליכה בקו זה או בקו אחר. בתזמורת גדולה זה כמובן קשה יותר, אבל מי שמבין שכאן החלטות מתקבלות בעבודת צוות תורם לאיכות של הקבוצה כולה". '
אנסמבל סולני תל-אביב, צילום: יח"צ
בקונצרט העשור תנגן עם האנסמבל את הקונצ'רטו המשולש של בטהובן. זה לא בדיוק בתחום הרפרטואר המקובל של הקבוצה
"נכון סולני תל אביב מזוהים יותר עם יצירות של היידן ומוצרט ובטהובן מעמיד דרישות אחרות על מנת לצלוח אותו. מנגד - מי שבא עם הנסיון הגדול של נגינת מוצרט והיידן וגם מוזיקה חדישה יותר ידע להתמודד עם בטהובן והרוח תהיה רעננה".
קונצרט הגאלה של אנסמבל סולני תל-אביב יתקיים ביום חמישי, 29 בדצמבר 2011 ב-20:30 באולם "נגה" (תיאטרון גשר), יפו. במשתתפים: יוני רכטר, סרגיי אוסטרובסקי, חן הלוי, צבי פלסר, גיא בן-ציוני, מתן פורת. נגני כלי קשת מקונסרבטוריון גבעתיים ומבית הספר לאמנות "רעות" חיפה. מחיר 200 ₪. כרטיסי תרומה מ 250 ₪ ומעלה. מנויי האנסמבל – 180 ₪. טלפון להזמנת כרטיסים: קסטל 03-6045000 או *8965 . לקבוצות: mailto:tlv.soloists@gmail.com