ריבי פלדמסר-ירון על מפעל "סדנאות הבמה" שייסדה: בית למפגש מקצועי בין-אישי ליוצרים
בעקבות הצלחת המיזם "סטודיו למשחק", מרכז סדנאות הבמה בתל אביב מקיים סדרת מפגשים חדשה העוסקת ביוצרים בתחום המחול, כאשר כל כוריאוגרף בוחר לעצמו את המראיין ובכך מבטיח שיח מרתק ומעמיק תוך שיתוף אינטראקטיבי של הקהל.
במפגש הראשון בסדרה יארח היוצר הרב-תחומי אוהד פישוף את הכוריאוגרף אוהד נהרין בשיחת סלון אינטימית המתבססת על שאלון מובנה מראש בשילוב שאלות פתוחות.
בהמשך הסדרה יתארחו שרון אייל וגיא בכר, יסמין גודר וד"ר רפאל זגורי, ניר בן גל וליאת דרור שישוחחו עם ששון קדם, רננה רז עם מיקי גורביץ' ועוד יוצרים וכוריאוגרפים רבים, מהארץ ומחו"ל.
יוזמת מרכז סדנאות הבמה, החוגג בימים אלה עשור לקיומו, היא הבמאית והיזמית ריבי פלדמסר-ירון, ששימשה בעבר כמנהלת מרכז הפרינג' בבית ציוני אמריקה וניהלה אמנותית את פסטיבל אשה.
מרכז סדנאות הבמה אותו היא מנהלת מהווה היום חממה לרבים מן השחקנים, הבמאים ושאר היוצרים מתחומי אמנויות הבמה בארץ.
מה זה בדיוק, "מרכז סדנאות הבמה"?
"קשה להגדיר בדיוק אבל אפשר להגיד שזה מרכז מחקר ליוצרים ואמנים מקצועיים בכל תחומי הבמה. אנחנו מקיימים כיתות אמן, סדנאות, ופורמטים חדשים של אמנות כמו ה'סטודיו למשחק' ועכשיו הסטודיו למחול.
"הרעיון הוא לשמש לאמנים כבית ולאפשר חיפוש של דרכים חדשות ליצירה מקורית. אנחנו מאוד מעודדים מפגש בין תחומים וכל הזמן יוזמים מודלים חדשים של חיפוש וחקירה. התכנים נועדו לקהל מקצועי של שחקנים, במאים, מחזאים, שחקני מסך קולנוע וטלוויזיה, תסריטאים, רקדנים, כוריאוגרפים, בובנאים, מוזיקאים ואמני פרפורמנס".
איך נולד הרעיון?
"אני פועלת בתחום אמנויות הבמה כבר 15 שנה, ועולם היצירה המקצועית תמיד ריגש אותי. ב-2002 הייתי בלונדון והתרשמתי מאוד מפרויקט שנקרא 'נשיונל סטודיו', וזה היה ממש קסם. אני מאוד מאמינה במקצוענות, בלימוד, במפגש בין אישי מקצועי, כשכולם מבינים את מושגי היסוד. ראיתי שזה מוליד דברים נהדרים והחלטתי להעתיק את תהליך העבודה לארץ".
וזה עבד?
"זה התחיל ב-2002 כסופשבוע מטורף בבית ציוני אמריקה. עשינו בערך שמונה סדנאות והיו משהו כמו 600 שחקנים. היו שם איילת זורר, שלומי אלקבץ, נתי רביץ, מיטל דוהן. ראיתי שזה עובד. בשנתיים הראשונות הפרויקט התקיים רק פעם בשנה, בקיץ, והזמנו גם אמנים מאנגליה, מצרפת.
"לאט לאט זה התפתח, וזה לא היה תהליך קל. בהתחלה עבדתי מחדר השינה שלי, והיו חבלי לידה קשים. אבל גיליתי רצון להתעדכן, לקבל סוג של גירוי ומתוך זה צמח המרכז כמשהו דינמי, משתנה. אנחנו כל הזמן מגלים כיוונים חדשים וצומחים למקומות אחרים, יוזמים מודלים חדשים של חיפוש וחקירה".
אוהד נהרין, צילום: מקסים וואראט
מי מלמד אצלכם?
"מלמדים אצלנו מורים ממובילי האמנים והיצירה בארץ בכל התחומים: אודי בן משה, אסף ציפור, מוני מושונוב, ציפי פינס, דובר קוסשווילי, שמי זרחין, מאור זגורי עודד קוטלר ועוד רבים וטובים. המורים שלנו הם דמויות מפתח בתחומי אמנות הבמה, וזה מוליד כל מיני פרויקטים מעניינים.
"גיא עמיר וחנן סביון, למשל, היוצרים של 'עספור', לקחו אצלנו סדנה של פורמטים אלטרנטיביים לסדרות טלוויזיה שערך אסף ציפור. הכוריאוגרף יובל פיק יזם את יצירת המחול החדשה שלו עם להקת ורטיגו בעקבות סדנה שעשה אצלנו ב-2009. יש הרבה מפגשים כאלה. אנחנו מעבדת חיפוש שתפיסת היסוד שלה היא שהשלם הוא יותר מסכום חלקיו".
ספרי על מפגשי הסטודיו למחול
"זה מאוד דומה למפגשי ה'סטודיו למשחק' שערכנו, אבל בתחום המחול. אנחנו מארחים כוריאוגרפים עכשוויים מובילים, וכל כוריאוגרף בוחר לעצמו מי הוא רוצה שיראיין אותו. הם בוחרים מישהו שנוח להם לדבר איתו, מישהו שמכיר את היצירה שלהם. כל משתתף עונה על שאלון קבוע והכול מתועד ומצולם בפני קהל. בין הכוריאוגרפים שישתתפו השנה נמנים אוהד נהרין, נעה ורטהיים, יסמין גודר, ניר בן גל וליאת דרור, ארקדי זיידס, נעה דר, רננה רז, תמר בורר, ניב שיינפלד ועמנואל גת".
מימין: יסמין גודר, שרון אייל, צילומים: יח"צ
איך היית רוצה לראות את המרכז בעתיד?
"מאוד הייתי רוצה לשמור על המרכז כמרכז חקירה במעבדה וגם במה ליצירות עדכניות וחדשניות, אבל לא הזויות. הייתי רוצה שמה שקורה במרכז ייתפס כדבר הבא בתחומו. בגלל שיושבים שם אמנים מקצועיים עם ניסיון וידע, זה בדיוק המקום שממנו תצא הבשורה. אני מייחלת שהמרכז ישמור על הייחוד שלו, שתהיה שם אמת שתשמור עלינו.
"הייתי רוצה גם שנרחיב ונעמיק את שיתופי הפעולה שלנו עם מוסדות תרבות בארץ ובחו"ל. בית הספר למחזאים שפתחנו עכשיו בשיתוף עם תיאטרון בית ליסין הוא דוגמה מצוינת. אנחנו מספקים את ההכשרה ובית ליסין את הבמה, את המימוש. זה המצב האידיאלי כי אי אפשר לצפות מגוף אחד שיספק גם את זה וגם את זה".
המפגש הראשון בסדרה שבו אוהד פישוף יראיין את אוהד נהרין יתקיים ביום שני, 16 בינואר 2012 ב-20:00 במרכז סדנאות הבמה, סלמה 46, בתל- אביב. כרטיס: 30 ש"ח. למידע נוסף ולכרטיסים: 03-6241654 http://www.stage-center.org