שיחה עם אווה אגמון, יו"ר קרן עדי, על פסטיבל הפלמנקו ה-18, שייערך במרכז סוזן דלל
פסטיבל ימי הפלמנקו ה-18, שייערך במרכז סוזן דלל בתל-אביב, הוא יוזמתה של קרן עדי, הפועלת לקידום העשייה התרבותית בתחום הפלמנקו בישראל.
אחרי שלוש שנים שבהן הופיעו בפסטיבל ימי הפלמנקו טובי רקדני ומוזיקאי הז'אנר, ביניהם דורנטס, מנואל ליניאן וחואקין גרילו, יתאפיין הפסטיבל השנה בדגש על מודרני ופיוז'ן, ויארח את רוסיו מולינה, הרקדנית הווירטואוזית הצעירה מספרד, במופע Vintica ("שיכרון"), שגם תעביר כיתת אמן.
עוד תתקיים בפסטיבל הופעת בכורה של יצירה ייחודית של היוצרת עינת שרוף יחד עם רקדנית הפלמנקו הירושלמית שרון שגיא.
הבקשה האחרונה של עדי
"אנחנו עדים לצמיחה חסרת תקדים של תחום הפלמנקו בישראל ב-18 השנה האחרונות", אומרת אווה אגמון, יו"ר הקרן ומפיקת הפסטיבל. "כשהתחלנו את הפעילות היו שלושה סטודיואים לפלמנקו בארץ, ועכשיו יש יותר מ-50".
אגמון היא אמה של עדי, שהיתה רקדנית פלמנקו צעירה ומוכשרת שנפטרה ממחלת הסרטן לפני 18 שנים. לפני מותה ביקשה עדי מהוריה שאם יבקשו להנציח אותה, יעניקו מלגת השתלמות בספרד לרקדניות פלמנקו ישראליות צעירות.
"הקרן היא מפעל שצמח כמעט לא בכוונה", אומרת אגמון. "הרעיון היה להנציח את עדי באמצעות תחרות שמסביבה יהיו אירועים שקשורים לפלמנקו, וזה צמח על בסיס בקשתה של עדי. משהו בצורך ובמוכנות של המקום הזה, החיבור בין הפלמנקו לים-תיכוניות (שורשי מוזיקת הפלמנקו מקורם בפיוט מהגטו הספרדי), היה מספיק בשל כאשר הוקמה הקרן וכל אלה תרמו לפעילותה ולפריחה של הפלמנקו הישראלי.
"פסטיבל הפלמנקו" (צילום: שירה אגמון עבור קרן עדי)
"יצרנו מין שילוב – תחרות דו-שנתית שמשולבת במופעים ממיטב הפלמנקו הספרדי. הקרן גם מסייעת במהלך השנה להפקות מקוריות של להקות ורקדניות פלמנקו צעירות, ותומכת דרך קשריה בסביליה בזמרי פלמנקו, כמו יסמין לוי, שוקי שוויקי ויעל הורוביץ ואחרים".
ספרי על רוסיו מולינה
"מולינה היא רקדנית שמשלבת בין פלמנקו לבלט. היא רק בת 26, וכבר גרפה את כל הפרסים האפשריים, כולל פרס המחול הספרדי. יש לה יכולות טכניות מדהימות, ודרך הפייסבוק, מדורת השבט של ימינו, ראיתי באיזו התלהבות מצפים לה כאן. היא אחת הרקדניות המסקרנות בעולם בתחום הפלמנקו היום".
רוסיו מולינה (יח"צ)
"זה לא סתם מחול אתני"
מה מאפיין את הפסטיבל השנה?
"הפסטיבל השנה שונה באופן משמעותי מקודמיו. הוא הרבה יותר חדשני ופחות מסורתי, והמופע של מולינה הוא דוגמה מצוינת לכך. חוץ מזה, השנה לא תתקיים תחרות בפסטיבל, התחרות מתקיימת רק פעם בשנתיים, וזה איפשר לנו להקדיש תשומת לב יותר גדולה להפקות הישראליות. ככה קרם עור וגידים המופע של עינת שרוף.
"המופע של שרוף הוא הפקת הבכורה המיוחדת של הפסטיבל, שנולדה מפגישה שהיתה לי עם עינת. היא סיפרה שיש לה שירי לדינו והציעה שאולי נעשה משהו ביחד. היא התחברה עם רקדנית הפלמנקו הירושלמית שרון שגיא, והשתיים יצרו חיבור של אמנים שלא פוחדים מאתגרים ושיצרו מופע של לדינו, פלמנקו ומה שביניהם".
שרון שגיא (יח"צ)
איך את מסבירה את ההצלחה הגורפת של הפלמנקו בארץ?
"בבסיס יש חיבור מאוד טבעי בין הפלמנקו לים-תיכוני. בשניהם יש משהו מאוד יצרי, והמזג של הפלמנקו פשוט מתאים לכאן. מאז שהתחלנו את פעילות הקרן, הפלמנקו הפך לחלק בלתי נפרד מסצינת המחול הישראלית. זה לא סתם מחול אתני. יש המון רקדניות והמון סטודיואים לפלמנקו בכל רחבי הארץ, מאילת עד תל-עדשים, מירושלים עד חיפה.
"אין אף תחום אחר של אמנויות בארץ שצמח בצורה כל-כך מהירה. הרבה מהבנות שזכו אצלנו הן היום רקדניות או מורות שהשתלמו בספרד ואף הופיעו שם בהרכבים שונים. צריך להזכיר גם שהיום יש כאן דיאלוג חי בין הריקוד והמוזיקה של הפלמנקו, ופרט לרקדנים יש גם זמרים ונגנים מעולים בארץ, מה שמשביח את הפלמנקו הישראלי ועושה אותו חי".
פסטיבל הפלמנקו ייערך בין התאריכים 17-15 במרץ 2012 במרכז סוזן דלל בתל-אביב. כרטיסים בטל': 03-5105656 ובמענה הקולי" 03-6370822.