|
|
|
ידיעה |
|
|
|
|
|
מאת: מערכת הבמה
|
מקהלת מורן בבית-האופרה מרינסקי |
|
|
ביום השואה תבצע המקהלה את "ברונדיבר", אופרה שנכתבה לילדי גטו טרייזנשטט, שרובם נרצחו ביום השואה הקרוב יעמדו ילדי מקהלת מורן על במת בית-האופרה מרינסקי שבסנט פטרסבורג וינציחו את זכרם של ילדי גטו טרייזנשטט באופרה שהעלו בזמנו ילדי הגטו, שרובם נרצחו על-ידי הנאצים. האופרה "ברונדיבר", מאת הנס קראסה, תבוצע על-ידי מקהלת מורן ומקהלת הבנים הצ'כית Pueri Gaudentes, בניצוחה של נעמי פארן, עם נגני תזמורת בית האופרה. יחד עם ילדי המקהלות, יעלו לבמה 15 ניצולי שואה יהודים החיים היום באירופה וישירו עימם.
האופרה משלבת קטע מקורי מתוך סרט תעמולה שהוכן על-ידי הנאצים בגטו טרזין על חייהם החדשים של היהודים בחסותו של הרייך השלישי, ובה נראים ילדי הגטו שרים את האופרה "ברונדיבר". לאחר עזיבת צוות הצילום נשלחו רוב שחקני הסרט, ובכללם כמעט כל אנשי ההנהגה העצמית ורוב ילדי הגטו, אל תאי הגזים באושוויץ .
האופרה "ברונדיבר" נכתבה בשנת 1938 על-ידי המלחין הנס קראסה, שנרצח לאחר מכן באושוויץ. האופרה מגוללת את סיפור התמודדותם של שני ילדים עם מציאות קשה, וסימלה בעקיפין את התמודדות ילדי הגטו עם החיים תחת הכיבוש הנאצי. האופרה הועלתה בין כותלי הגטו 55 פעמים על-ידי צוות שחקנים שהתחלף בכל פעם שיצאו טרנספורטים למחנות המוות.
הנס קראסה
הנס קראסה נולד בפראג ב-30 בנובמבר 1899. בילדותו למד לנגן בפסנתר ובכינור. בגיל 11 הלחין את יצירתו התזמורתית הראשונה. קראסה למד קומפוזיציה באקדמיה הגרמנית בפראג, בקונסרבטוריון בברלין ובפריז, ולבסוף חזר והתיישב בפראג.
בשנים שלפני מלחמת העולם השנייה חיבר קראסה כמה יצירות אשר זכו לביקורת טובה, ביניהן חמישה שירים לקול ולפסנתר, קנטאטה והאופרה "אירוסין בחלום", שזיכתה אותו בפרס ארצי. קראסה הגיע לטרזין ב-10 באפריל 1942 והפך לאחת מדמויות המפתח בחיים המוזיקליים של המחנה.
תרומתו הגדולה ביותר היתה האופרה לילדים "ברונדיבר", שחיבר ב-1938 ועיבד לביצוע בטרזין. האופרה היתה פופולרית מאוד ובוצעה למעלה מ-50 פעם בשנים 1942-1944. קראסה הועבר לאושוויץ בשנת 1944 ונרצח שם באוקטובר אותה שנה. עבודותיו שבות ומנוגנות בפרויקטים מיוחדים, וביניהם העלאת האופרה "ברונדיבר" בכל רחבי העולם.
תמונת יח"צ גטו טרזין
בטרזין (טרזיינשטט), עיר מבצר בצפון מערב צ'כיה, הקימו הנאצים בנובמבר 1941 גטו שבו נכלאו יהודי צ'כיה, יהודים קשישים ובעלי זכויות מרחבי הרייך וכמה אלפי יהודים מהולנד ומדנמרק. הגטו נוהל על-ידי האס.אס ושימש לצורכי תעמולה כ"גטו לדוגמה". למעשה היה זה מחנה מעבר למחנות השמדה. למרות תנאי הצפיפות הקשים, המזון הדל וחובת העבודה, התקיימה בגטו פעילות חינוכית ותרבותית ענפה.
בשלהי 1943 הציגו הגרמנים את טרזין לפני ועדת חקירה של הצלב-האדום הבינלאומי. לקראת בואם של חברי הוועדה בוצעו גירושים נוספים לאושוויץ, וצפיפות האוכלוסייה בגטו פחתה. על-פי הנחיית האס.אס נפתחו חנויות מדומות, בית-קפה, בנק, גני ילדים, בית-ספר וכיוצא באלה, והגטו כוסה בגינות פורחות.
ב-23 ביוני 1944 הגיעה הוועדה אל הגטו, ובתום ביקורה הוכן סרט תעמולה על חייהם החדשים של היהודים בחסותו של הרייך השלישי. לאחר עזיבת צוות הצילום נשלחו רוב שחקני הסרט, ובכללם כמעט כל אנשי ההנהגה העצמית ורוב ילדי הגטו, אל תאי הגזים באושוויץ . עד שחרורו במאי 1945 עברו בטרזין יותר מ-155 אלף יהודים, 35,440 מהם נספו בגטו וכ-88 אלף נשלחו להשמדה.
בית-האופרה מרינסקי
בית האופרה מרינסקי הוא אחד התיאטראות המפורסמים בעולם, ומוכר גם בשם בלט קירוב (Kirov). הבניין הוקם בסוף המאה ה-18 על-ידי הצארינה יקטרינה הגדולה, והוא מעוצב בסגנון ביזנטי מפואר. התיאטרון אירח במהלך השנים את טובי המבצעים והיוצרים. להקות הבלט והאופרה של קירוב נחשבות הטובות בעולם. בתיאטרון זה בוצעו לראשונה רבות מהאופרות ומחזות הבלט שנכתבו במהלך המאה ה-19 וה-20, בעיקר על ידי קומפוזיטורים רוסים.
מקהלת הנערים Pueri Gaudentes
מקהלת הנערים Pueri Gaudentes מפראג (בעברית: "ילדים מאושרים") מונה כ-200 ילדים ונערים. מאז הקמתה בשנת 1990 מנצחת על המקהלה Zdena Sou?kov?, והיא נחשבת למקהלת הילדים הטובה ביותר בפראג. למקהלה ארבע מחלקות. הנערים משתתפים בפעילויות שונות ובסיורים בכל העולם. המקהלה הופיעה באופרה "כרמן" בבית-האופרה של פראג, וכן באופרות "טורנדוט","בוריס גודונוב", "בובו ממונפארנס" ובמיסת חג המולד הצ'כית. הרפרטואר של המקהלה מגוון וכולל יצירות לקולות ילדים בלבד, יצירות למקהלת גברים ויצירות מעורבות. רוב זמרי המקהלה מנגנים בכלי נגינה ומלווים את עצמם בזמן השירה.
האופרה תתקיים ביום רביעי, 18 באפריל 2012, ב-18:00, בסנט פטרסבורג.
04/04/2012
:תאריך יצירה
|
|
|