ההפקה החדשה של האופרה הישראלית, בבימוי מריוש טרלינסקי, מציעה למיתוס פרשנות מקורית
האופרה הישראלית מעלה הפקה חדשה של "אורפיאו ואאורידיצ'ה", מאת המלחין כריססטוף ויליבלד גלוק, בבימויו של במאי האופרה, הקולנוע והתיאטרון הפולני מריוש טרלינסקי.
על האופרה ינצח דייוויד שטרן, מנהלה המוזיקלי של האופרה הישראלית, המתמחה בביצוע מוזיקת בארוק בגישה אותנטית.
האופרה תבוצע על-ידי תזמורת האופרה, התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון, מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של ישי שטקלר והסולנים יניב ד'אור/אלון הררי, הילה בג'יו/קלייר מגנאג'י, הילה פחימה/דנה מרבך.
השירה באיטלקית, עם תרגום מוקרן בעברית ובאנגלית.
האופרה "אורפיאו ואאורידיצ'ה" מבוססת על סיפורו המיתולוגי של המשורר אורפיאו, המאבד את אשתו אאורידיצ'ה. אמור, אל האהבה, מודיע לאורפיאו כי זאוס, אבי האלים, העניק לו רשות להיכנס חי לארץ המתים ולנסות לשכנע בעזרת שירתו את הרוחות השומרות על המתים בשאול להחזיר לחיים את אהובתו. התנאי היחיד שזאוס מציב לפני אורפיאו הוא שאסור לו להביט בפניה של אשתו המתה עד שישיב אותה לארץ החיים.
אורפיאו ממשיך בדרכו ומגיע לגן העדן, שם נמצאת אאורידיצ'ה ומובאת אליו. אאורידיצ'ה מתחננת לסימן של חיבה ואהבה. אורפיאו אינו מסוגל לשאת את סבלה ומסב את ראשו אליה, והיא נופלת ללא רוח חיים. אורפיאו מאבד את עצמו לדעת. אמור מתערב שנית ועוזר לאורפיאו, שסבל די למען האהבה. אאורידיצ'ה חוזרת לחיות למרות הכל. מעגל הנדודים של השניים לעולם לא יסתיים. אאורידיצ'ה תשוב פעם אחר פעם.
"אורפיאו ואאורידיצ'ה" (צילום: יוסי צבקר)
טרלינסקי נחשב בפולין ובעולם לבמאי ייחודי, סמל לשינויים שהתרחשו בעולם האופרה. טרלינסקי, יליד 1961, החל דרכו כבמאי בתיאטרון ובקולנוע. "מה שאני מחפש באופרה", אומר טרלינסקי, "הוא הקשר עכשווי חזק, דברים שיכולים לרגש אותנו באופן אותנטי. רק אז האופרה תישאר אמנות חיה ותוכל להשתנות ולהתפתח".
על עבודתו הוא מעיד: "בכל מוזיקה יש תמונות, יש חזיונות שעלינו לגלות ולקרוא. אני מקשיב ליצירה מוזיקלית באופן אינטואיטיבי, מאות פעמים. תוך כדי הקשבה נולד בראשי המתאר של החלל: וקטורים, אנרגיות, צבעים, צורות. מוזיקה מסוימת מתמזגת לי עם חלל פתוח, מוזיקה אחרת עם חלל סגור, יש מוזיקה שטוחה, מוזיקה עמוקה, כחולה, אדומה...".
באופרה "אורפיאוס ואאורידיצ'ה" משתף טרלינסקי פעולה עם בוריס קודליקה, תפאורן ואמן סלובקי שאיתו הוא עובד שנים. קודליקה מצייר באופן יוצא דופן, בעזרת עיצוב החלל, את האווירה של היצירות המוזיקליות, ובונה על הבמה מציאות מרומזת. הוא אינו משתמש בממשות, אינו לוכד את תשומת הלב של הצופה בחפצי היומיום, אלא רק מרמז על קיומם.
אך טבעי הוא שטרלינסקי, המדגיש בעבודתו את החלק הדרמטי, יביים אופרה של גלוק, מלחין שנחשב למי שהביא לתחילת תקופה חדשה בכתיבת אופרה. גלוק הדגיש אחידות בין הטקסט למוזיקה כאשר הליברית פשוטה וחופשית מעלילות מסובכות. את האופרה "אורפיאו ואאורידיצ'ה" כתב ב-1762, בעת שהותו בווינה, והיא נחשבת לאחת מיצירותיו הנודעות והחדשניות ביותר.
"אורפיאו ואאורידיצ'ה" (צילום: יוסי צבקר)
יניב ד'אור, שישיר לסירוגין את תפקיד אורפיאו, הוא זמר קונטרה-טנור ומופיע דרך קבע בבתי-אופרה באנטוורפן, גנט, גטבורג, רומא, וילניוס, ויסבאדן, סנט-גאלן וכן באולם המלכה אליזבת בלונדון. באופרה הישראלית הוא שיחק בתפקיד הראשי ב"יוליוס קיסר במצרים" (הנדל), גילם את הרב אלבז ב"מסע אל תום האלף" (ברדנשווילי), ובתפקיד הנער הפיסח ב"הילד חולם" (שוחט).
זמר נוסף שיגלם את אורפיאו הוא אלון הררי, שהופיע לראשונה בתפקיד זה על בימת האופרה הלאומית של ליטא. הררי זכה בפרס "התגלית הצעירה" בתחרות הבינלאומית לזמרים על שם הילדה צאדק, שהתקיימה בווינה. באופרה הישראלית היה חבר באופרה סטודיו וביצע תפקידים רבים.
בתפקיד אאורידיצ'ה תשיר לסירוגין זמרת הסופרן הילה בג'יו וקלייר מגנאג'י. הילה בג'יו היא בוגרת האופרה סטודיו של האופרה הישראלית. באופרה הישראלית ביצעה בג'יו תפקידים ראשיים רבים, ביניהם הילד ב"הילד חולם", רוזינה ב"ספר מסביליה (רוסיני), השועלה ב"שועלה הערמומית הקטנה" (ינאצ'ק) ועוד.
קלייר מגנאג'י זכתה לשבחים נלהבים מהמגזין היוקרתי American Record Guide על הופעת הבכורה שלה בתפקיד טוליה באופרה "נצחונה של קמילה" (בונונצ'יני) בבוסטון. באופרה הישראלית הופיעה בתפקיד רועת הצאן ב"ארמיד" (גלוק), דספינה ב"כך עושות כולן" (מוצרט) ובתפקידים נוספים.
"אורפיאו ואאורידיצ'ה" (צילום: יוסי צבקר)
בתפקיד אמור יופיעו לסירוגין זמרות הסופרן הילה פחימה, בוגרת האופרה סטודיו של האופרה הישראלית, החברה בצוות הזמרים של האופרה הגרמנית בברלין, ודנה מרבך, גם היא בוגרת האופרה סטודיו של האופרה הישראלית, המרבה להופיע בבתי-אופרה בעולם. באופרה הישראלית הופיעה בתפקיד מליס ב"ארמיד" (גלוק), קול מן השמים ב"דון קרלו" (מוצרט) ועוד.
האופרה תעלה לראשונה ביום שישי, 11 במאי 2012, ב-13:00, באופרה הישראלית, המשכן לאמנויות הבמה. כרטיסים: 175–428 שקל. שעה לפני כל אחד מהמופעים תתקיים הרצאה מקדימה באולם. לפרטים: 03-6927777.