|
|
כמו רוב התלמידים, גם אני הגעתי עם איזשהו מושג בראש על מה זה 'מוזיקה מזרחית', אבל מהר מאוד הבנתי שאי-אפשר להפריד את המוזיקה מהתרבות, וזה הדבר הכי חשוב שמלמדים בבית-הספר. רק כשמכירים את התרבות באמת, אפשר להתחבר למוזיקה"
|
|
|
|
שיחה עם גל יוסטר, תלמיד המרכז למוזיקה מן המזרח בירושלים, לרגל קונצרט לסיום השנה אחד מבתי-הספר למוזיקה היותר מסקרנים ואזוטריים בארץ, המרכז למוזיקה מן המזרח, יקיים ביום חמישי הקרוב קונצרט סיום של מוזיקה מזרחית קלאסית מתרבויות שונות.
בית-הספר, המלמד מוזיקה ערבית, פרסית, הודית, יוונית, טורקית ופלמנקו, נוסד בשנת 1996, ושוכן במבנה היסטורי מרהיב עין בשכונת מוסררה בירושלים.
"שפה פואטית ועשירה"
"זה המקום היחיד בישראל שמאפשר לימוד מעמיק ושורשי של מוזיקה מהמזרח", קובע תלמיד בית-הספר, גל יוסטר (28), הלומד פיתוח קול ושירה בלדינו.
איך התפתח בך רצון ללמוד סגנון שירה כל-כך לא קונבנציונלי?
"זה התפתח גם בגלל טיולים שלי בעולם, בייחוד בספרד, אבל לפני הכל בגלל שאצלנו בבית, מהצד של אמא שלי, דיברו לדינו, וזה מוטמע בי מאוד עמוק. תמיד נמשכתי לתרבות הזו ולשפה, שהיתה שפת היהודים ביוון, טורקיה, אזור הבלקן ואנדלוסיה. השפה הזו התפתחה בסגנונות שונים, שקשורים למיקום הגיאוגרפי ולתרבויות שבתוכן הן צמחו".
איך זה מתבטא בשירים?
"השירים בלדינו בעצם מרכזים את כל התרבות היהודית מן האזורים האלה, והם מדברים בשפה מאוד פואטית ועשירה. אותו טקסט בדיוק יישמע שונה לגמרי אם ינגנו אותו בסגנון טורקי, יווני או אנדלוסי".
"רציתי להתחבר לשורש"
התלמידים של המרכז ממש מאוהבים במקום. למה זה?
"זה המקום היחיד בארץ שמלמד מוזיקה מזרחית במובן האמיתי של המושג. כמו רוב התלמידים, גם אני הגעתי עם איזשהו מושג בראש על מה זה 'מוזיקה מזרחית', אבל מהר מאוד הבנתי שאי-אפשר להפריד את המוזיקה מהתרבות, וזה הדבר הכי חשוב שמלמדים בבית-הספר. רק כשמכירים את התרבות באמת, אפשר להתחבר למוזיקה".
"המרכז למוזיקה מן המזרח" (יח"צ)
איך עושים את זה?
"אתה פותח את הראש לצלילים אחרים, צלילים שלא הכרת וכלי נגינה שלא הכרת, והמורים בבית-הספר הם ברובם אנשים שבאמת גדלו על המוזיקה שהם מלמדים, ועל התרבות. אני לא רציתי ללמוד מוזיקה באופן טכני או תיאורטי, רציתי להתחבר לשורש, ואני מקבל בדיוק את זה. המורה שלי רות יעקב היא זמרת גדולה, מדהימה, שמתמחה בסגנון הבלקני והטורקי, ואני לומד ממנה המון".
שתי מלים על ההבדל בין מוזיקה מערבית למזרחית.
"המוזיקה הקלאסית המערבית כוללת רק 12 צלילים, ועם המוזיקה המזרחית אפשר להיכנס לסולמות שלא קיימים במערב. זה כמו צייר שהיו לו רק 5 צבעים, ופתאום הוא מקבל 20. זה אולי הדבר הכי חשוב ליוצרים, שיהיו להם כמה שיותר כלים להשתמש בהם".
הקונצרט ייערך ביום חמישי, 28 ביוני 2012, ב-20:00, בגינת המרכז למוזיקה מן המזרח. הכניסה החופשית. לפרטים: 02-6280779.
24/06/2012
:תאריך יצירה
|