כיתות אמן בארמון
ביום שני 4 בפברואר במוזיאון תל אביב לאמנות יתייצב המנצח אורי סגל בחזית התזמורת הסימפונית אשדוד.
זו הפעם הראשונה שסגל מנצח על התזמורת והמטרה היא חשיפה פומבית ראשונה של המיזם המוזיקלי של הפסנתרנית אילנה ורד, המתקיים בקיץ בפרוג'ה שבאיטליה.
אילנה ורד נודעה בשעתה כאחת הפסנתרניות הישראלית החשובות בעולם. היא פוקדת את הארץ לעתים רחוקות אבל כל ביקור מעורר צפיות לא מעטות. כבר באותם ימים שבהם טרם נכחו ערוצים כמו "מצו" או "ארטה" בכל מכשיר טלוויזיה, היא כבר השתתפה בתכניות טלוויזיה בלא מעט תחנות שידור ברחבי העולם והקרנה של קונצרט בהשתתפותה נחשב בהחלט לאירוע מסקרן ומעורר.
בשנים האחרונות עיקר עיסוקה של ורד הוא מן העבר השני, מצד ההוראה. בכל קיץ היא מתמקמת בראש צוות מורים בינלאומי בליבה של פרוג'ה.
העיר, בירת חבל אומבריה, שוכנת לא רחוק ממרכזים דתיים מובהקים (הערים אסיזי ואורבי יטו), אבל המסורת של פרוג'ה היא אזרחית, שלטון עירוני של צוות נבחר קיים בעיר במשך מאות רבות של שנים. העיר מוכרת היטב בעולם בזכות השוקולד הפרוג'ני ובעיקר בזכות ה"נשיקות" (הבאצ'ו) ממתק השוקולד, שמיתג את העיר בעולם.
יונתן חפץ ואוריאל סגל (יח"צ)
ורד בחרה בפרוג'ה ככתובת שאליה היא מביאה מדי שנה צוותי מורים בכל תחומי המוזיקה, האינסטרומנטליים והווקאליים. בשנים האחרונות נחתה בישראל ובעזרת מוזיקאים המנצח אבנר איתי, הפסנתרנית מיכל טל, הזמרת שרון רוסטורף-זמיר ואחרים, היא מגיעה לדור המוזיקאים החדש.
לאחר מעין מבחני מיון ראשונים, נבחרים צעירים חדשים בכל התחומים ומוזמנים לעשות חודש ימים במרכז פרוג'ה, בארמון במרכז העיר שהופך בקיץ האיטלקי לארמון אמנויות ולידו עומד לרשות המשתתפים גם תיאטרון רומי עתיק שבו מועלית בכל שנה אופרה. לדברי ורד "בפרוג'ה, המוזיקאי החולםלהשפיע על הקהל, לגעת בליבו, לחיות בהשראת אמנים גדולים, לנגן עם תזמורת במקומות יוצאי דופן ואולי בעיקר להרגיש מטופח מוזיקלית. יקבל את ההזדמנות להגשים את שאיפותיו".
הקהל שנחשף בשנים קודמות למיזם המוזיקלי שלה היה קהל של בעלי עניין, המוזיקאים עצמם ובני המשפחה הקרובים וכמובן המורים שרצו שתלמידיהם ישתלמו באיטליה. הניסיון המצטבר מוכיח שלמוזיקאים צעירים, בייחוד בקבוצת הגיל שבה עדיין קיימת התלבטות באשר להמשך הקריירה כמוזיקאי, כל עשייה בינלאומית בחברת צעירים דומים, מסייעת להעמיק לא רק את הידע המקצועי והתיאורטי, אלא גם את ההיבטים החברתיים, ההתנהגותיים של מקצוע שמי שהולך בו נדרש לחסינות פיזית ונפשית ולשעות ניסיון מרובות.
עדן גיאת ועדן אזולאי (יח"צ)
פסטיבל המוזיקה בפרוג'ה, מצטיין בכך שבנוסף להשתלמויות הפרטניות מתאפשר לצעירים לנגן כסולנים עם תזמורת. מפעלה של ורד הנעשה במקביל לכיתות האמן שמתקיימות בישראל (לפסנתרנים בשדה בוקר, לקשתנים בקיבוץ אילון ובכפר בלום ולזמרים בתל אביב וכמובן במקביל מסגרות דומות ברחבי אירופה וצפון אמריקה).
בכיתות אמן בינלאומיות כאלה נחשפים הצעירים למורים שונים, כאלה שאולי לא היו מסוגלים להגיע אליהם בכוחות עצמם, משום שלא ידעו על קיומם או משום שלא היו מסוגלים לממן או מכל סיבה אחרת. המפגש עם האמן החדש, עשוי להניב תוצאות מפתיעות, לגרום לתלמיד לשנות כיוון או אולי דווקא לחזק את הכיוון שבו התלמיד, המוזיקאי הצעיר הלך עוד קודם שנפגש עם המורה.
הזמר הנודע דיטריך פישר דיסקאו הגדיר את תפקידו כמורה כך: "אני הוא שער שדרכו התלמיד חייב לעבור. זהו תפקידי..."
קונצרט חשיפה
המנצח אורי סגל, שניהל בעצמו במשך שנים פסטיבל מוזיקה במדינת ניו יורק, ניצח בקונצרטי תחרות רובינשטיין ובעוד מפעלים דומים ינצח מחר בערב, "על סולנים צעירים מאד, בתכנית ישתתפו פסנתרנים בני 12 עד 19".
התזמורת הסימפונית אשדוד (צילום: מרק סובלוב)
האם זו הפעם הראשונה שתנצח עליהם?
"בחלקם כן, אבל יש ביניהם מי שהשתתפו בפסטיבל בפרוג'ה בקיץ שעבר, כשהייתי שם, שמעתי אותם וניצחתי עליהם. מאיטליה מגיעים זמרים וכך הופך הערב למעין קונצרט גאלה, או קונצרט חשיפה שבמהלכו נשמע פרקים מתוך קונצ'רטות לפסנתר. תם בורו ינגן באך, יונתן חפץ ינגן מוצרט ודן גיאת ינגן מנדלסון.
פסנתרנים אחרים ינגנו יצירות לפסנתר ללא תזמורת. אלון קריב ינגן בטהובן ועדן אזולאי תנגן שופן. זמרים מאיטליה ישירו אריות ודואטים מאופרות של רוסיני, ורדי ודוניצטי בליווי התזמורת הסימפונית אשדוד.
בין כל התלמידים הצעירים תעלה על הבמה גם יוזמת המפעל המוזיקלי, אילנה ורד שתנגן שלוש סונטות קצרות של דומניקו סקרלטי, יצירות שנחשבות לפנינים מוזיקליות. הקונצרט בסך הכל הוא אירוע קיצי באמצע החורף. "אם תרצה טעימות מוקדמות של פירות קיץ מתוקים...."
תם בורו ואלון קריב (יח"צ)
הקונצרט יתקיים ביום שני, 4 בפברואר 2013 ב-20:00 במוזיאון תל אביב. כרטיס: 65 ₪ (הנחות לאזרחים ותיקים ולסטודנטים) טל': 03-6077020.