|
|
|
ידיעה |
|
|
|
|
|
מאת: מערכת הבמה
|
בוריס גודונוב באופרה הישראלית |
|
|
יצירתו של מודסט מוסורגסקי תעלה בבימוי פרידריך מאייר-אורטל, עם הבס פאטה בורצ'ולדזה "בוריס גודונוב", יצירת המופת של המלחין מודסט מוסורגסקי, המבוססת על המחזה שכתב גדול משוררי רוסיה, אלכסנדר פושקין, תעלה באופרה הישראלית.
על האופרה ינצחו קרי לין וילסון (קנדה) ופרדריק שאזלן (צרפת), שינצח על שלוש ההופעות האחרונות. הבמאי הוא פרידריך מאייר-אורטל.
בהפקה משתתפים תזמורת האופרה – התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון; מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן שמייסר; ומקהלת בת קול.
למעלה מ-20 סולנים בינלאומיים
בתפקיד בוריס גודונוב יופיע הבס הבינלאומי הנודע פאטה בורצ'ולדזה, שהופיע בתפקיד זה בערב שבו פתחה האופרה את העונה הראשונה במשכנה החדש באוקטובר 1994. בורצ'ולדזה, יליד גיאורגיה, מופיע דרך קבע בכל בתי האופרה החשובים בעולם, וכבר שר למעלה מעשרה תפקידים ראשיים באופרה הישראלית. למעלה מ-20 סולנים בתפקידים שונים מככבים באופרה זו. בכמה מההופעות יבצע את תפקיד גודונוב הבס הרוסי אסקר אבדרזקוב.
סולנים נוספים: הטנורים הרוסים יבגני אקימוב ורומן מורביצקי, שיחלקו ביניהם את התפקיד של דמיטרי, הטוען לכתר; הטנור הרוסי אולג בלאשוב בתפקיד שויסקי התככן; זמרת המצו-סופרן מזיה ניוארדזה בתפקיד הנסיכה מרינה, שאותו תחלוק עם הזמרת הישראלית עדית צבי; הבס הרוסי מיכאיל קוללישווילי בתפקיד הנזיר מיסאיל;
הבריטון הרוסי ולדימיר מורוז בתפקיד הכומר הישועי רנגוני; הבס הרוסי מיכאיל ניקנורוב בתפקיד שקלקאלוב; זמרות הסופרן הישראליות אלה וסילביצקי ושירי הרשקוביץ, שתחלוקנה את תפקיד קסניה, בתו של בוריס; זמרות המצו-סופרן נעמה גולדמן ואילה צימבלר, שתחלוקנה את תפקיד פיודר, בנו של בוריס; וכן הזמרים ולדימיר בראון בתפקיד הנזיר פימן, סבטלנה סנדלר כבעלת הפונדק, פליקס ליבשיץ כשוטה הכפר, נח בריגר כשוטר, ועוד.
בוריס גודונוב (יח"צ)
מוסורגסקי: לצאת מהמגבלות ההיסטוריות
המלחין הרוסי מודסטמוסורגסקי יצר את "בוריס גודונוב" ב-1874 והעלה אותה בבית האופרה מרינסקי בסנט פטרבורג.
באיגרת מפורסמת כותב מוסורגסקי על האופרה שלו: "מבעד לערפל הסתום אני רואה נקודה בהירה והיא – ויתור על המסורת האופראית הישנה. כשיוצר מפלס לו דרך חדישה, הוא תמיד מרגיש בכוחות מחודשים. ככל שיגברו הכוחות, כך תגבר חדוות היצירה... "באך, בטהובן וברליוז יצרו חוקי אמנות בני קיימא. אך איני מחשיב חוקים אלה ליציבים, כי אם כעומדים בהתפתחות היסטורית מתמדת, וכניתנים לשינוי – בדיוק כמו עולמו הרוחני של האדם". את "בוריס גודונוב" כתב פושקין כמחזה, ומוסורגסקי השתמש בקטעים ממנו לליברית. כאשר ערך את הגרסה השנייה לאופרה, הסתמך המלחין גם על חלקים מ"ספר תולדות המדינה הרוסית" מאת קרמזין. מוסורגסקי הצליח לצאת מהמגבלות ההיסטוריות של קרמזין ופושקין ולחבר אופרה הרבה יותר דרמטית מהמקור הספרותי שעליו התבססה.
בוריס גודונוב (יח"צ)
על היצירה "בוריס גודונוב"
"בוריס גודונוב" היא אופרה על העם הרוסי לדורותיו, עם שנאנק תחת שליטים החושבים בעיקר על טובות ההנאה האישיות שלהם. זו אופרה רבת משתתפים: מקהלת ענק, מקהלת ילדים וסיפור היסטורי כואב על מזימות ותככים שליוו שליטים מאז ומעולם.
העלילה עוסקת בפרשיית דמים מלאת תככים מתוך ההיסטוריה הרוסית (1605-1598) ועוקבת אחר דמויות מוכרות בהיסטוריה זו. במרכז העלילה עומד הצאר העריץ בוריס גודונוב, הרדוף בעקבות רציחתו הנפשעת של דמיטרי, שאמור היה להיות יורש העצר. עובדה זו מאיימת על הלגיטימיות השלטונית שלו ומביאה לסופו הטרגי של הצאר העריץ. מוסורגסקי מציג באופרה שלו מצד אחד את המוני העם – המקהלה, שלה תפקיד מרכזי ביותר, ודמויות פשוטות כמו נזירים שיכורים, בעלת פונדק, שוטה הכפר, ומצד שני את האצולה והשלטון – המיוצגים על-ידי בוריס, ילדיו (קסניה ופיודור), הנסיכה הפולנית מרינה ואחרים. בתווך נמצאים נציגי הכנסייה ונציגי המשטרה.
קרי לין וילסון
המנצחת קרי לין וילסון ניצחה באופרה הישראלית על "לה בוהם", "פיק דאם" ו"ליידי מקבת ממצנסק".
וילסון, ילידת קנדה, ניצחה על אופרות רבות, ובהן "מאדאם בטרפליי", "טוסקה" (פוצ'יני), "ריגולטו", "אאידה", "לה טרוויאטה" (ורדי), "הספר מסביליה", "לה צ'נרנטולה" (רוסיני), "ורתר" (מסנה) ו"דון פסקואלה" (דוניצטי). וילסון מנצחת בקביעות בבתי-האופרה המובילים ברחבי העולם ובהם: לייפציג, פירנצה, ניצה, רומא, טורינו, אוסלו, בילבאו, ורונה, רוטרדם, טריאסטה, וינה ורבים אחרים. פרדריק שאזלן
פרדריק שאזלן, המנצח הצרפתי והמנהל המוזיקלי של התזמורת הסימפונית ירושלים, ינצח על שלוש ההופעות האחרונות בסדרה.
שאזלן מנצח בקביעות בכל בתי-האופרה החשובים בעולם, כולל אלו בווינה, ברלין, ניו יורק ועוד, וכבר ניצח על כמה הפקות באופרה הישראלית.
פרדריק שזלן (יח"צ)
פרידריך מאייר-אורטל
זהו ביקורו הראשון באופרה הישראלית של הבמאי הגרמני פרידריך מאייר-אורטל. מאחוריו קריירה ארוכה של בימוי הצגות אופרה ותיאטרון ברחבי גרמניה ובכל רחבי העולם.
בהפקה זו של "בוריס גודונוב" הוא מעיד כי ניסה "לשלב את ההיסטוריה הרוסית המוכרת עם מצבים המוכרים לכולנו של שליטים עריצים בימינו אנו. זו אופרה קלאסית שמקבל אופי מודרני לחלוטין, בבימוי ששומר על המסורת הרוסית מחד, ומאידך מדגיש את הרלבנטיות שלה לימינו אנו". האופרה תעלה בשפה הרוסית, עם תרגום מוקרן בעברית ובאנגלית. משך המופע: כשלוש וחצי שעות. שעה לפני תחילת כל מופע תתקיים הרצאת מבוא של חצי שעה. הכניסה להרצאה חינם לבעלי הכרטיס באותו הערב.
האופרה תעלה ביום רביעי, 13 במרץ 2013, ב-19:00, בבית האופרה, המשכן לאמנויות הבמה, תל אביב. כמו כן תעלה האופרה ביום חמישי, 14.3, ב-19:00; ביום שישי, 15.3, ב-12:00; במוצ"ש, 16.3, ב-19:00; ביום שני, 18.3, ב-19:00; ביום שלישי, 19.3, ב-19:00; ביום רביעי, 20.3, ב-19:00, ביום שישי, 22.3, ב-12:00; במוצ"ש, 23.3, 19:00; ביום שלישי, 26.3, ב-19:00; ביום חמישי, 28.3, ב-19:00, וביום שישי, 29.3, ב-12:00. לפרטים: 03-692777.
לרכישת כרטיסים
19/02/2013
:תאריך יצירה
|
|
|