לרגל אליפות ישראל ה-2 באימפרוביזציה בצוותא, שיחה עם אמיתי יעיש בן אוזיליו, המנהל האמנותי
השחקן לא יכול להיות מוכן מראש
ביום שני תתקיים בפעם השנייה "אליפות ישראל באימפרוביזציה" בתיאטרון צוותא בתל אביב. הפסטיבל, שזכה להצלחה בלתי מבוטלת בשנה שעברה, כולל ארבעה ימים של תחרויות, סדנאות ומופעי לייט-נייט העוסקים כולם באמנות האלתור.
במשך ארבעת ימי הפסטיבל יתחרו ראש בראש בשיטת ה"נוק אאוט" 20 קבוצות אלתור בשלוש קטגוריות: שחקנים מקצועיים - בוגרי בתי ספר למשחק שעוסקים ומופיעים באימפרוביזציה, סטודנטים מכל בתי הספר למשחק בארץ, וחובבים שעיסוקם היומיומי אינו תיאטרון או אלתור.
"שחקן טוב הוא לא בהכרח מאלתר טוב," קובע אמיתי יעיש בן-אוזיליו, שחקן ובמאי המכהן כמנחה וכמנהל האמנותי של הפסטיבל. "מאלתר טוב צריך קשר מצוין בין האינטואיציה לפרקטיקה, עמידה בתנאי לחץ, חשיבה מהירה והומור. בגלל זה יש מאלתרים חובבים שעושים עבודה הרבה יותר טובה באימפרוביזציה משחקנים מקצועיים".
מנין הגיע הרעיון לייסד פסטיבל אימפרוביזציה ישראלי?
"זה התחיל בשני שחקנים צעירים, דניאל בוצר ואלעד כהן, שפנו אליי ושאלו למה לא לקיים בארץ תחרויות 'ראש בראש' של אימפרוביזציה, כמו בחו"ל. אני מלמד אימפרוביזציה כבר 15 שנה ומייד הרמתי את הכפפה, והכנסתי את התוכן. בשנה שעברה פרסמנו 'קול קורא' וההיענות הייתה מדהימה. הגיעו קבוצות אימפרוביזציה מכל הארץ. הפסטיבל נמשך שלושה ימים וצוותא הייתה מפוצצת אנשים. כולנו היינו בשוק. זה גרם לנו השנה להוסיף עוד יום לפסטיבל, והשנה ההיענות אפילו יותר גדולה. מתוך 40 קבוצות שנבחנו בחרנו 18".
איך נערכת התחרות?
"התחרות עצמה נערכת כמו בתכנית הטלוויזיה האמריקאית 'של מי השורה הזאת?' הקהל זורק תכנים והשחקנים צריכים להתנהל בתוך מגבלה שהמנחה נותן להם. השחקן לא יכול להיות מוכן בשום שלב אף פעם, הוא מוכרח לאלתר, ומהר. זה יוצר אפקט קומי עצום עם סיטואציות מצחיקות ופליטות פה, ומוציא החוצה את הווירטואוזיות שבשחקן".
אליפות ישראל באימפרוביזציה (תמונת יח"צ)
ואיך קובעים מי מנצח?
"בכל סוף מקצה של המקצועיים, הסטודנטים והחובבים, יש הצבעה של הקהל על ידי מחיאות כפיים. המחיאות נקראות על ידי מד דציבלים וככה מחליטים מי הקבוצה שמעפילה לשלב הבא - לפי הרעש. יש גם חבר שופטים שמורכב מאנשי בידור ובמה, וגם הם לוקחים חלק בהחלטה. כך נבחרת הקבוצה המועדפת שמעפילה לשלב רבע הגמר, חצי הגמר והגמר".
מה קורה במופעי הלייט-נייט?
"מופעי הלייט-נייט מתקיימים אחרי התחרויות. אלה מופעים מאוד מאתגרים, עם סיכון גבוה. חלק מהמופעים האלה ארוכים יותר ממופעי התחרות ונקראים לונגים, וחלק מהמופעים קצרים יותר.
"בלילה הראשון קבוצות של מאלתרים יעלו לונג של עשרים דקות מול הקהל עם אתגר שכל קבוצה תכריז עליה, בלילה השני חמישה במאים יביימו חמישה מחזות של עשר דקות מול הקהל, ובלילה השלישי הקבוצות יעלו שני לונגים בפורמטים (פורמט הוא המבנה, או השלד של האלתור) שאותם למדו בסדנאות. יש שני פורמטים האחד נקרא 'דוגוויל' ומתבסס על הסרט של פון טרייר שבו כל השחקנים ניצבים על הבמה בחלל מסומן, והשני מקרא 'אינטימיות' - פורמט שפותח על ידי רמה ניקולס שחוקר את הדרכים לבניית מתח מיני, אינטימיות ויחסי אהבה באלתור.
"בלילה האחרון תתקיים מסיבה של כל המשתתפים והקהל עם אלכוהול והפתעות מאולתרות. בכלל, האווירה בצוותא בימי הפסטיבל תהיה מאוד מיוחדת. הפואייה ישנה את פניו ויהיה מלא בבארים, מוזיקה והרבה צחוק".
והסדנאות?
"הסדנאות יתקיימו בבקרים. יהיו כעשרים סדנאות התמקצעות שיועברו על ידי מיטב המורים לאימפרוביזציה בארץ וגם בחו"ל: רוד בן זאב, ענבל לורי, אמיתי מילוא, גיא מסיקה, אילן פופקו, אנה פרמינגר ואני.
"רוד בן זאב, למשל, הוא מאלתר ישראלי-אמריקאי שחי באמסטרדם ומלמד אימפרוביזציה בארה"ב וברחבי העולם. פגשתי אותו לפני 12 שנים בפסטיבל 'סקנד סיטי' בשיקגו והוא פתח בפניי את עולם ההתמקצעות והפורמטים באימפרוביזציה.
"הוא מלמד על חוקי האימפרוביזציה, מדיטציה ופילוסופיה מזרחית באימפרוביזציה, זרימה, יצירת קשר ואיבוד האגו במופע; יש סדנאות של גיא מסיקה, מוזיקאי ושחקן, שמלמד על מחזמר, שיר וליווי מוזיקלי באימפרוביזציה; יש סדנה שמעביר אילן פופקו שמלמדת מורים איך להשתמש באימפרוביזציה ככלי לימודי, ועוד הרבה סדנאות".
אליפות ישראל באימפרוביזציה (תמונת יח"צ)
להקות ישראליות מופיעות בחו"ל
אלו פרסים ממתינים לזוכים?
"הפרס הראשון ללהקה מקצועית הוא הזכות להופיע בצוותא תל אביב במשך שנה. המנצחים של שנה שעברה בקטגוריית המקצועיים היו 'למה אלפקה', קבוצת האימפרוביזציה הוותיקה בארץ, שזכו להופיע במשך שנה בצוותא וכך מצאו בית להופעות שלהם.
"הפרס לקבוצת החובבים הוא כניסה חופשית לסדנאות של להקת אימפרוביזציה שמגיעה מקנדה ושיתקיימו בסדנאות הבמה. בשנה שעברה זכתה בפרס הזה הקבוצה 'חשופיות במלח', שמופיעה עד היום במופעי אלתור וקוראת לעצמה 'למאבאטי'.
"הפרס לסטודנטים, הוא מלגה של ששת אלפים ₪ לסדנאות הבמה. הקבוצה שזכתה בשנה שעברה, תלמידי הסטודיו למשחק של ניסן נתיב, אומצה גם על ידי המפיק משה קול והם עובדים איתו על מופע חדש - 'מכה קלה'. הם משתתפים בתחרות גם השנה, הפעם בקטגוריה של המקצועיים".
אליפות ישראל באימפרוביזציה (תמונת יח"צ)
אתה חושב שהפסטיבל יצליח לקדם את אמנות האימפרוביזציה בארץ?"ברור, זה כל הרעיון. אין שום סיבה שהאימפרוביזציה בישראל לא תזכה לקידום ותמיכה כמו במקומות אחרים בעולם. יש בארץ המון קבוצות שמופיעות, גם מקצועיות וגם בתחום החובבים. להקות החובבים, אגב, מאפילות לפעמים על הלהקות המקצועיות. הם לוקחים את עצמם מאוד ברצינות, משתתפים בסדנאות ומופיעים כל השנה.
"להקות אימפרוביזציה ישראליות מופיעות בחו"ל כל הזמן ונחשבות לטובות מאוד בתחום, אבל למדינה לוקח המון זמן להכיר בזה ולתמוך. כולנו עובדים בפסטיבל בהתנדבות ולוקחים את הסיכון, בייחוד תיאטרון צוותא שכל כך מאמין בנו. אני מקווה ומאמין שלאט לאט נגדל, נקבל תמיכה, נביא קבוצות מחו"ל ונקיים שיתופי פעולה מעניינים".
אליפות ישראל באימפרוביזציה תיערך בתאריכים 21-18 במרץ 2013 בצוותא תל אביב. מחירי כרטיסים: 60 ש"ח, 35 ₪ - סטודנטים. סדנה של שעתיים- 150 ש"ח, לרוכשים מעל סדנה אחת - 120 ש"ח, סדנה של שלוש שעות- 200 ש"ח, לרוכשים מעל סדנה אחת - 120 ש"ח. מופעי הלילה- 20 ש"ח, סטודנטים - 10 ש"ח, משתתפים - חינם. להזמנות: 03-6950156/7