צעירים עם שליחות חברתית איגדו תזמורת שכל חבריה הם נגני רחוב. בשבת הם יופיעו בבארבי
מופע שמספר את הסיפור של ההרכב
כמעט כולנו עוברים על פני נגני הרחוב - רובם מוזיקאים מבוגרים שברור שיש מאחוריהם לא מעט שנות נגינה מכובדות בארצות מוצאם - נצבט לנו לרגע הלב, אנחנו אומרים, "חייבים לעשות משהו", וממשיכים הלאה.
פרויקט "פילהרמונית הרחוב", יוזמה המאגדת את נגני הרחוב לכדי מופע רב סגנונות ואיכויות, מוכיח שיש גם כאלה שלא מסתפקים רק בלצקצק בלשונם, ומהתוצאה מרוויחים גם המוזיקאים, וגם הקהל.
את הפילהרמונית הקימו לפני כשנה וחצי אנשי הקהילה החברתית ZE ZE, שכיתתו רגליהם בין נגני הרחוב עד שהצליחו לאגד הרכב הכולל 14 מוזיקאים (תופים, גיטרה, בס, סקסופון, חליל צד, קלרינט, חצוצרה, אקורדיון, כינור, קלידים ושלוש זמרות), רובם נגני רחוב שתוחזקו בכלים שלא נמצאו ברחובות, המביאים אל הבמה את הסגנונות השונים עליהם הם אמונים, ומייצרים מסיבה של מוזיקה רבת גוונים ושמחה.
פילהרמונית הרחוב (יח"צ)
לצד פעילותה השוטפת במופעים הקנויים, קיימה התזמורת מאז תחילת פעילותה מספר הופעות גדולות בהן התארחו ברי סחרוף,דני סנדרסון ואהוד בנאי. ב-שבת הקרובה תקיים הקהילה מופע גדול נוסף במועדון הבארבי בתל אביב, שבו יתארחו קובי אוז ואפרת גוש, שישירו שיר אחד מהרפרטואר הפרטי ושיר אחד של ההרכב.
"זה מופע שממש מספר את הסיפור של ההרכב", מספר יונתן וינקלר, איש ZE ZE. "יש לנו אמנים מברה"מ שמביאים צד יותר קלאסי, יש אמני ג'אז, אמנים ישראלים, אמנים דרום אמריקאיים, נגנים מכל מיני מקומות ומכל מיני אסכולות מוזיקליות.
"הקו המנחה זה שהכל נורא 'אפ-טמפו', ממש חגיגה שיש בה מוזיקה כליזמרית, בלקנית, יוונית, ישראלית, דרום אמריקאית, צוענית, זאת לגמרי מסיבה. נוצר ככה גם דבר נורא יפה, כי דרך העבודה הזו הם גם גילו עולמות גדולים ושונים מבחינה מוזיקלית, וכל אחד נותן את נקודת המבט שלו, מהמקום שממנו הוא מגיע".
מי שעומדת מולם כמפיקה מוזיקלית היא תום דרום, הצעירה מאוד יחסית אליהם. היה להם קל לבטוח בה מוזיקלית?
"אני לא יכול להגיד שהם בטחו בה על ההתחלה, אבל מהר מאוד הם הבינו את הרמה שלה, כיבדו את הסמכות שלה, והבינו שהיא לא סתם נמצאת בתפקיד שלה, אלא יודעת מה היא עושה, והם מאוד מרוצים מהתוצרים.
"אחרי שנה וחצי שהפרויקט קיים, המופע הקרוב יציג את הרמה הכי גבוהה שהפרויקט הזה נמצא בו, בשלב הנוכחי, כשהם אחרי כל ההתפתחויות ואחרי ההבנה של דברים שעובדים יותר או פחות. הנגנים הם כבר לגמרי חלק ממשפחה, הם מפתחים ביחד את המוזיקה, וזה לגמרי השלב הבא של התזמורת".
קידום עשייה חברתית אצל צעירים
פרויקט פילהרמונית הרחוב הוא אחד הפרויקטים הראשונים של הקהילה החברתית ZE ZE, שהמודל המאפיין אותה נולד מתוך ההבנה שעשייה חברתית לא חייבת לעמוד בניגוד להתפתחות מקצועית אישית, ושהשילוב בין השניים יכול רק לגרום לכל הצדדים להרוויח יותר. את ZE ZE הקימו, לפני כשנתיים, יונתן וינקלר, נרקיס אלון ודניאל וינקלר, שהגיעו בעצמם מתוך עולם העשייה החברתית ההתנדבותית.
"ZE ZE הוא ארגון שהמטרה שלו היא לקדם עשייה חברתית בקרב צעירים, ולמצוא מודלים שהופכים את העשייה הזו לדבר אפקטיבי עבור צעירים", מסביר וינקלר, "כך שכל אחד יכול גם לקדם גם את עצמו וגם את החברה. ראינו שהאנשים שמשתתפים בעשייה חברתית הם אנשים שיש להם איזו אוריינטציה חברתית, והמודל הזה נבנה על בסיס ההבנה שההשתתפות בעשייה חברתית לא חייבת להיות מנותקת ממה שאתה רוצה לעשות בחיים".
איך זה מתנהל הלכה למעשה?
"הלכה למעשה, אנחנו שואלים כל אדם שמצטרף לארגון שאלות כמו, במה הוא עוסק, מה הוא אוהב לעשות, במה הוא רוצה להתפתח, נגיד, 'איציק, רוצה להתעסק בפרסום ומבין בקריאייטיב', ואז הוא נכנס אצלנו למעין בנק או מאגר יכולות, שמשמש אותנו במיזמים החברתיים שעולים מתוך הארגון. המיזמים האלה צריכים לעמוד בקריטריונים של יצירתיות, קבוצתיות, ומודל כלכלי שיכול להחזיק אותם. מי שמוציאים את הרעיונות האלה לפועל הם כל אותם אנשים שרשמו את היכולות שלהם, וככה, הם מקבלים את האפשרות להתנסות ולצבור ניסיון, וכל הדבר הזה מנותב לעשייה חברתית שהיא בעלת נראות, היא רצינית, לא לחלטורות.
"נגני הרחוב זו דוגמה ממש טובה לסיפור הזה: נרשם אצלנו אדם שרוצה להתעסק בפרסום ובקולנוע, וכשהיינו צריכים פרומו לנגני הרחוב נתנו לו את הלוגיסטיקה, הכלים והציוד להפקה, והוא מקבל את ההתנסות וההתפתחות האישית והמקצועית".
"אנשים מוכנים לשלם כדי לראות אותם"
מה הוליד את הרעיון שהוביל לתזמורת נגני הרחוב?
"עלה רעיון מתוך הארגון לחקור מי הם נגני הרחוב. מה הסיפור שלהם, מאיפה הם באמת באים, למה בגדול הם נראים אותו דבר, רובם נראים אנשים מבוגרים שעלו מברה"מ, והתחלנו להגיע ולנסות לדובב את החבר'ה האלה ברחוב.
"אחרי תקופה שבה הם לא רצו לדבר ולתת בנו אמון כי הם אומרים תמיד שכל הדברים שהציעו להם עד אז ברחוב לא באו לידי ביטוי אמיתי, הם נפתחו, והבנו שמדובר באמת באנשים עם רזומה מאוד רציני, שנסיבות העלייה לארץ בגיל מאוחר, למדינה שהם לא מכירים, עם תרבות שונה וביקוש נמוך יותר למוזיקה קלאסית, גרם להם לקבל החלטה שהם לא מוותרים על המוזיקה שלהם ושהם עומדים לנסות לחוות אותה בדרך אחרת, ברחוב".
ואיזה ביטוי קיבל הפרויקט שלכם בחיים שלהם?
"כבר שנה וחצי הפרויקט קיים, יש לו תכנית עסקית כמו לכל פרויקט והמופעים יכולים לכלכל את ההרכב, הנגנים מרוויחים גם על חזרות ועם על מופעים, במהלך השנה האחרונה היו שני מופעים גדולים פתוחים ולמעלה משלושים מופעים קנויים של הפרויקט ואני חושב שהדבר הגדול ביותר זה שהם חזרו להאמין בעצמם כנגנים.
"הרבה מהם מספרים שהם היו כבר בגיל מאוחר ולא חשבו שהם יופיעו במקום שבו אלף אנשים יהיו מוכנים לשלם כסף בשביל לראות אותם, ופתאום זה קורה. אנחנו סוגרים מופעים כל הזמן ואנשים מוכנים לשלם כדי לראות אותם, ויוצא משהו שהחזיר להם את הרוח למפרשים".
והם עדיין חוזרים ומנגנים ברחובות?
"כן. הם לא רוצים לוותר על זה. הם גילו שזו דרך אחרת לקיים את היצירה שלהם. יש ביניהם מלחינים, למשל, שהקשר עם הרחוב עוזר להם להבין, דרך הקהל שמולם, איפה היצירה שלהם עובדת יותר ואיפה פחות, יש כאלה שהקשר לרחוב הוא הדרך שלהם להתחבר לחברה בארץ. הם גילו את הנגינה ברחוב בתור אמנות חדשה שהם נורא נהנים ממנה".
פילהרמונית הרחוב תארח את קובי אוז ואפרת גוש במופע שיתקיים בשבת, 4 במאי 2013 ב-21:00 (פתיחת דלתות) במועדון הבארבי בתל אביב.
אתר פילהרמונית הרחוב,
אתר ZE ZE