פארק אריאל שרון מזמין את הציבור לפעילות סוכות בפארק המחזור ולדק מופעים חדש ומלהיב
קרוב לחמישים שנה היה "חירייה" שם נרדף לפסולת, סירחון, ולמקום שאדם רוצה להתרחק ממנו ככל האפשר. מאז 1999 נסגר האתר לפסולת, ועבר תהליך מדהים של שיקום שבסופו הפך אותו "הר אסור", כפי שכונה בעבר, לתצפית המרהיבה ביותר על גוש דן, כפי שמספר אלכס קפלן, מנהל השיווק של פארק אריאל שרון, שהר חירייה הוא החלק הראשון שלו שנפתח לציבור.
לכבוד סוכות יוצאים אנשי פארק אריאל שרון במהלך משולב עם אנשי פארק המחזור האחראים על הר חירייה, במטרה לחשוף את הפארק ואת שטחיו לציבור הרחב, ומזמינים את הקהל לחוויה הכוללת תרבות ולמידה, תחת הכותרת "כשפסולת, טבע ותרבות נפגשים".
הריאה הירוקה האחרונה בגוש דן
במשך שלושה ימים בחול המועד סוכות מוזמן הציבור לפעילות עשירה בת ארבע שעות (בכל יום שני מחזורים, האחד מתשע בבוקר והשני משתיים בצהרים), הכוללת, בין השאר, סיורים ברכבי ספארי, התנסות בטיבוע ציפורים, וסדנאות בישול ויצירה מחומרים ממוחזרים.
בנוסף, מזמינים אנשי הפארק את הציבור לחניכה של דק המופעים החדש והמרשים, עם הסדרה "מופעים בקו רקיע", המציעה חוויה תרבותית כוללת, שבה משמשים המופעים כחלק מהחוויה השלמה.
"פארק אריאל שרון הוא הריאה הירוקה האחרונה שנשארה בגוש דן", מספר קפלן. "זה פארק בשטח של 8,000 דונם, וכדי להסביר מה זה אומר: זה קצת יותר גדול מהעיר בת ים, וזה פי שלוש מהסנטרל פארק בניו יורק, כלומר זה הפארק הכי גדול במדינת ישראל. ייחודו שהוא נמצא בלב גוש דן, בין הערים תל אביב, רמת גן, חולון, אזור, והוא אמור לשרת מיליון וחצי תושבים שגרים בסמוך לו".
פארק אריאל שרון (יח"צ)
כמה זמן פעיל כבר הפארק?
"זה פארק שהוא בהקמה, הוא עדיין לא כולו קיים. הוא נפתח לציבור לפני שנה, ובשנה שעברה חנכנו בו את נושא ההופעות ואנחנו מקיימים לאורך כל השנה סיורים מודרכים, גם על רחבי הר הפסולת לשעבר חירייה וגם סיורים בשטחים הפתוחים. מעבר לזה שהפארק הוא הריאה הירוקה והוא פארק מטרופוליני שמשרת אזור שלם של כמה רשויות, הוא פארק שמכיל כמה אזורים, בגלל שהוא כל כך גדול.
"האזור המוכר ביותר והראשון שנפתח לציבור הוא חירייה, בעבר ההר האסור, והיום התצפית הכי מרהיבה על גוש דן. מדובר על הר בגובה של 60 מטר, בשטח של 500 מטר, ההר הכי גבוה והכי גדול בגוש דן. עד 99' הוא שימש כאתר אשפה, ואז הוא נסגר, ולפני חמש שנים החל השיקום שלו. גם שיקום פיזי שכלל איטום של ההר, פתרון לבעיית הגז שהוא פולט, איסוף והעברה של הגז למפעל טקסטיל שנמצא בצד השני של הכביש ומשמש בו כאנרגיה חליפית, וגם השיקום הנופי.
"החלו לבנות פארק בראש ההר, שתלו עצים, הקימו מרפסת תצפית מטרופולינית שכולם כבר מתחילים להכיר את הפרגולות שלה, ובימים אלה ממש אנחנו מסיימים לבנות דק מופעים חדש. הדק הזה ייחנך בסדרה 'מופעים בקו הרקיע' שיחלו באוקטובר".
שישה מופעים ישיקו במהלך חודש אוקטובר את דק המופעים החדש, ויכללו את אברהם טל, שנבחר לפתוח את הסדרה, ברי סחרוף, "היהודים" מארחים את שלום חנוך, גידי גוב מארח את יהודית רביץ, אהוד בנאי, ו"בלקן ביט בוקס" המארחים את יהודה פוליקר.
פארק אריאל שרון (יח"צ)
פתוח לגמרי ומאוד אינטימי
מה מאפיין את המופעים בפארק, מעבר למופע המוזיקלי עצמו?
"מה שאנחנו בעצם מוכרים זו חוויה. חוויה של נוף, חוויה של מזג אוויר, וחוויה של סיפור. אין גב במה באירועים האלה, לא מסכי וידאו ולא מסכי לד . גב הבמה הוא הנוף הטבעי של גוש דן בלילה, שנראה כמו הסקייליין של ניו יורק. בגלל שאנחנו גבוהים יחסית וקרובים לים יש בריזה נעימה, הדרך שבה נבנו הדק והאמפי מאפשר לכל אחד מ-1,300 הצופים זוויות ראייה מעולות והרגשה אינטימית כאילו מופיעים רק עבורו.
"הקהל מוזמן להגיע הרבה לפני המופעים, להסתובב בפארק ולהאריך את החוויה. אנחנו רואים את זה כחוויה שבה אתה בא שעה קודם, שותה כוס קפה או כוס יין, מסתובב, נהנה מהנוף, ואחר כך יכול להישאר ולהמשיך ליהנות ממה שהפארק מציע.
"זה לראות מופעים בצורה אחרת. רוב האמפי שאנחנו מכירים, גם קיסריה, אתה לא רואה את הים, זה אמפי סגור לגמרי. שוני, אתה סגור בתוך משהו מאוד תחום. פה אנחנו מצליחים לשלב מקום שהוא גם פתוח לגמרי וגם מאוד אינטימי וזה בעצם הייחוד שלנו. כי את אברהם טל ניתן לראות בהמון מקומות אבל פה יש איזו שהיא חוויה שהיא מעבר לזה, כך שאנחנו רוצים שאנשים יבואו לראות את ההופעות בשביל החוויה, קודם כל.
"בנוסף, כל מי שיבוא גם יצפה בסרטון של שתי דקות שיסביר מה זה הפארק הזה והפרויקט הזה, ויהיו עמדות הסברה עם מדריכים שיסבירו על פרויקט השיקום של ההר ועל הסיורים שאנחנו עושים כל השנה".
מופעים בפארק אריאל שרון (צילום: בן ניקסון)
מה רמת המחירים שניתן לצפות לה בביקורים בפארק?
"חברת פארק אריאל שרון זו חברה מאוד צעירה ודינמית עם הרבה מאוד אנשים עם ראש טוב, שרואים במה שהם עושים פרויקט ציוני, בלי ציניות, ורוצים להשאיר כמורשת לילדים ולנכדים שלהם מקום יותר טוב שהם יוכלו להיות בו. הרצון הוא להחזיר את הפארק הזה לציבור, בניסיון לעשות גם את המחירים הוגנים, מתוך התפיסה שרוב הפארק ממומן מכספי ציבור, והציבור צריך לקבל חזרה את הכספים שהוא משקיע. חלק מהאמצעים שלנו לחשוף את הפארק זה דרך המופעים, וכמובן, גם האירועים שאנחנו עושים בסוכות".
פארק אריאל שרון (יח"צ)
כך שזה הרגע לעבור לפרויקט המשותף שלכם עם אנשי פארק המחזור, ולנסות להבין קודם איך בעצם עובד העניין הזה של שני הגופים שנמצאים בעצם באותו מתחם גיאוגרפי
"יש את הפארק, שעליו אחראית חברת פארק אריאל שרון, שהיא חברה ממשלתית בראשות המנכ"ל משה בורוכוב. הפארק כולל את כל השטחים שדיברנו עליהם ואת ההר. פארק המחזור שנמצא למרגלות ההר מנוהל על ידי איגוד ערים דן לתברואה.
"הפארק הזה מטפל בפסולת של כל גוש דן כל ימי השבוע, ויש בו גם תחנת מעבר. חלק מהפסולת מגיע לשם, ממוין ומועבר להטמנה באתרים אחרים, וחלק מהפסולת מטופל במקום. יש שם מפעלים שונים, לטיפול בפלסטיק, לטיפול בחומרים אחרים, והיות שהסיפור שלנו הוא סיפור משותף, אנחנו עושים את האירוע הזה במשותף ומציעים לקהל לטעום גם מעולם הפסולת, גם מעולם התרבות וגם מעולם הטבע, במסגרת האירועים בסוכות שנועדו לתת לקהל אפשרות לחוות את הפארק ואת פארק המחזור שצמוד לו".
פארק אריאל שרון (יח"צ)
לגעת בציפור
מה כוללת הפעילות של "כשפסולת, טבע ותרבות נפגשים"?
"מדובר בפעילות של ארבע שעות, מאד ארוכה יחסית, שמציעה לטעום מכל אחד מהנושאים הללו. בנושא הטבע אנחנו לוקחים אותם לסיור ברכבי ספארי, סיור של שעה לאורך נחל איילון ונחל שפירים, אחר כך בראש ההר מחכה להם טיבוע ציפורים.
"כשתופסים בבוקר ציפורים בפארק עושים להם תהליך שבו שמים להם טבעת על הרגל עם סימני זיהוי של הציפור ואחר כך אם היא מזוהה במקום אחר אפשר לעקוב אחרי המסלול שהיא עושה. בפעילות שלנו ילדים יכולים לגעת בציפור, לראות איך שוקלים אותה, לעזור בטיבוע. זו פעילות מדהימה. מתי יש לך הזדמנות לגעת בציפור?
"בנוסף, יש לנו תחנה שמדברת על כל מסלול הפסולת מרגע זריקת השקית ועד שהיא מגיעה למחזור. ייקחו אותך לתחנת המחזור, יראו לך איך טמנו את זה בעבר בהר הפסולת, יהיה גם סיור על ראש ההר ויהיו סדנאות יצירה ובישול מחומרים ממוחזרים ומושבים, וסוכות ייחודיות שיצרו אותם מכל מיני חומרים שמצאו אותם בזבל, כך שיש פה פריסה מאד רחבה ומרשימה של כל הסיפור שהפארק הזה מציע".
"ההר הזה בבנייה וכל הזמן פותחים בו מתחמים ודברים חדשים", מוסיף קפלן, "ובעתיד הקרוב, לקראת סוף השנה, ייפתחו שתי אטרקציות חדשות. הראשונה היא מרכז מבקרים עם טכנולוגיות של וידאו מאפינג (הקרנות על אובייקטים תלת ממדיים) וטכנולוגיות הקרנה מתקדמות שיספרו את הסיפור של ההר, החל מתקופת הבריטים שהיו הראשונים לקבור בו פסולת ועד מרכז השיקום.
"לידו ייפתח האואזיס, מתחם לב ההר, שיכלול אגם מלאכותי, גשרים, פינות צל, שיאפשרו פעילות של נופש על ההר".
פארק אריאל שרון (יח"צ)
השיחה איתך משאירה את הרושם שהחיבור שלך למה שאתה עושה הוא כמעט אידיאולוגי
"זה לגמרי ככה. אני מאמין בזה. הייתי 13 שנים במשרד להגנת הסביבה, משם אני מגיע לתפקיד שלי בפארק, ואני מאמין שאני בונה משהו באמת לדורות הבאים ואני אוהב את התפקיד שלי כי אני חושב שלא להרבה אנשים יש הזדמנות ליצור ולהחזיר לציבור משהו שהיה שלו פעם, ולתת מעצמו. ממש ככה. יש לי צמרמורת כשאני אומר את זה אבל זה באמת ככה. יש עדיין אנשים שמאמינים במה שהם עושים".
פעילויות סוכות, "כשפסולת טבע ותרבות נפגשים", יתקיימו בין התאריכים 24-22 בספטמבר 2013, בשני סבבים בין השעות 14:00-09:00 ובין 18:00-14:00. ההשתתפות מותנת בהרשמה מראש. מחיר לכרטיס: 35 ₪, ילדים מתחת גיל 4 - ללא תשלום, אפשרות לכרטיס משפחתי מוזל ולהסעות ללא תשלום מרכבת מרכז. לפרטים והרשמה: הדרן *2274.
מופעי "בקו הרקיע" יתקיימו בין התאריכים 19-3 באוקטובר 2013 בפארק אריאל שרון. הכניסה לפארק דרך צומת מסובים על כביש 4 מאתר חיריה. להזמנת כרטיסים: 03-5215200 או באמצעות *2274.