סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: ענת מוניץ מוזיאון תל אביב בין זהות לשייכות
 

 
 
הסדרות שלנו לא כוללות הרצאות מבוא, והן דורשות מן המאזין להתאמץ ולהיכנס לעובי הקורה. לכמה מהאנשים זה לוקח מפגש אחד או שניים להיכנס למערכת, אבל ברגע שהם נכנסים, נפתחים בפניהם עולמות חדשים, סוחפים ומרתקים להפליא"
רוק'נרול, מקדשים חילוניים ואדיפוס. יוסי אורן, מנחה הסדרות החדשות במוזיאון ת"א, חושף


מוזיאון תל אביב פותח השנה לקהל הרחב שלוש סדרות חדשות של הרצאות העוסקות בתרבות ואמנות: הסדרה "תנ"ך ואמנות בכפיפה אחת", שתעסוק בתרבות ישראל ותרבות המערב; "קסמו של המקדש החילוני: המוזיאון"; והסדרה "פילוסופיה, אמנות וקולנוע – המטוטלת בין זהות לשייכות".

"אלה סדרות חדשות-ישנות, עם המון מסורת, אבל גם לא מעט חידושי תוכן", מספר יוסי אורן, עורך ומנחה הסדרות במוזיאון. "המכנה המשותף לכולן הוא שהן עוסקות במערכת היחסים שבין תרבות לאמנות".

התשבץ האמנותי

מה פשר הכותרת "קסמו של המקדש החילוני: המוזיאון"?

"לפני המון שנים המקדשים היו דתיים, ומבקריהם היו אנשי אצולה, דת או בית המלכות. אנחנו טוענים שלאט-לאט, עם התקדמות ההיסטוריה האנושית, הפכו בתי-המקדש למוסדות חילוניים כמו ספריות ציבוריות, אוניברסיטאות ומוזיאונים. במסגרת הסדרה אנחנו מעניקים לקהל כלים להתמודד עם מה שאני מכנה 'התשבץ האמנותי', ולנהל דיאלוג עם יצירות אמנות".

מה זאת אומרת
?

"לבאי המוזיאונים יש ידע ומטען תרבותי, השאלה היא איך הם מתמודדים עם תערוכה חדשה. אנחנו משכללים את כלי הפענוח. לא תמיד צריך לקבל הנחיה מאפס בתערוכה חדשה, לפעמים זה לא עובד. אבל אתה חייב להבין מה היא מציבה בפניך, וזו ממש טכניקה, כמו לפתור תשבץ".

אילו הרצאות יתקיימו במסגרת הסדרה?

"הסדרה מורכבת משמונה מפגשים, שישה מהם עוסקים באמנויות פלסטיות ושניים ברוק'נרול ובשירה, וכולם עוסקים בשאלת הפענוח. באחת ההרצאות ידבר ד"ר דייוויד גרייבס על האתגר של הריאליזם החדש בעולם המערבי. בשני העשורים האחרונים יש מגמה של חזרה לציור הפיגורטיבי, ולאחרונה היא התחדדה במידה ניכרת ומופיעה כהתעניינות חוזרת בריאליזם בציור.

"בשנים האחרונות, אמנים כמו ישראל הרשברג, ארם גרשוני, אלי שמיר ואלדר פרבר מושכים תשומת לב רבה מצד הממסד האמנותי ומצד הקהל הרחב בארץ. אבל בעידן הסימולקרות והפוטושופ, זה נראה תמוה ביותר לעמוד על שפת הירקון ולצייר עץ. גרייבס יבדוק בהרצאה מה מחפשים האמנים האלה בריאליה, האם מדובר רק בריאקציה חסרת משמעות, חזרה ל'ימים הטובים', או שיש מודעות אחרת, חיפוש אחרי סוג חדש של אמת.


מוזיאון-תל-אביב-המקדש-החילו.jpg
קסמו של המקדש החילוני (תמונת יח"צ)

"הרצאה נוספת תעביר רותי דירקטור, שתדבר על כותרות כמפתח לקריאת עבודות אמנותיות ופענוחן. כשאנשים באים לתערוכה ומתכופפים לקרוא את כותרת היצירה, זה יכול להיות 'אשה בחלון' ויכול להיות גם משהו לא ברור. הכותרת היא גם חלק מהיצירה, אז איך מפענחים אותה?

"במפגש אחר פרופ'יוני אשר יספר על בליני, מיכלאנג'לו, דאדא וסוריאליזם ברנסנס. יהיו גם הרצאות של ד"ר אסף פינקוס, ד"ר גיא טל, פרופ' נסים קלדרון ואחרים".

מה לגבי ההרצאות יוצאות הדופן, שעוסקות בשירה וברוק'נרול?

"פרופ' נסים קלדרון ידבר על פענוח של שירה, שהיא ז'אנר שקשה להבין אותו בלי להכיר את הקונטקסט, וד"ר גרייבס, שמלבד היותו מרצה לאמנות הוא גם נגן וחבר בלהקה, ידבר על סוד הרוק'נרול. רוב הקהל שלנו לא צעיר, אבל מסתבר שגם צעירים לא יודעים איך לפענח את המוזיקה הזאת. פענוח של מוזיקה קלאסית יש לנו, אבל צריך לדעת לפענח גם סוגי מוזיקה חדשים יחסית, כמו הרוק'נרול".

הפגמים בשושלת האימהות

נעבור לסדרה השנייה, "תנ"ך ואמנות בכפיפה אחת". למה החלטתם להתמקד בהשוואה שבין תרבות ישראל לתרבות המערב?

"נקודת המוצא של הסדרה היא ההנחה שרוב האוכלוסייה הישראלית חיה בעולם כפול השפעות, כשכל אחת מפרשת תופעות באופן שונה. אנחנו חיים כאן, והמקורות התרבותיים שלנו הם תרבות ישראל מחד ותרבות המערב מאידך, ואנחנו נאלצים לעשות ביניהם סינתזה. הסדרה תנסה לבחון את הפנים השונות שהיהדות ותרבות המערב מעניקות לאותן התופעות".

כל מפגש כולל הרצאה אחת שעוסקת בתרבות ישראל ואחת שעוסקת במערב?

"בדיוק. הסדרה כוללת שמונה מפגשים, ובכל אחד מהם יתקיימו שתי הרצאות מקבילות, שיבחנו תופעות ומושגים שונים שמופיעים במקביל בתרבות ישראל ובתרבות המערב. בהרצאה שעוסקת בתרבות היהודית אנחנו מחלקים טקסטים יהודיים ומעיינים בהם.

"ההרצאה הראשונה מאוד מעניינת. הסופר דב אלבוים ידבר על המקדש היהודי ויבחן את ההבדלים שבין מקדש, משכן ובית-כנסת. המקדש היה מבנה מפואר מאוד, ולעומתו בתי-כנסת יכולים להיות מאוד פשוטים – כמה שורות של כסאות, ארון קודש – וזהו. זו מהות בית-הכנסת היהודי, וההרצאה תבדוק מאיפה היא באה.

"ההרצאה שמולה תעסוק בקתדרלה הנוצרית, שלמעשה נבנתה על-פי דגם מקדש שלמה. שתי ההרצאות ינסו לבחון את ההבדל בין מהות בית-הכנסת היהודי למהותה של הקתדרלה הגותית על-פי אפיונים שונים.


תנך-ואמנות-בכפיפה-יחצ.jpg
תנ"ך ואמנות בכפיפה אחת (תמונת יח"צ)


"הרצאה נוספת, שמעבירה ד"ר רות קרא-איוונוב-קניאל, מדברת על אימהות המשיח ועל התופעה המעניינת של הפגמים בשושלת האימהות של משיח בן דוד. מתעוררת השאלה, מדוע נבחרו למשיח דווקא אימהות לא מושלמות במובן היהודי המקובל של המלה. ההרצאה שמולה תעסוק בפייטה, שהיא שם כולל ליצירות אמנות שנושאן הוא הצגת מרים מערסלת את בנה ישו המת אחרי שהורד מן הצלב, כשהדגש הוא עליה.

"יש בסדרה גם הרצאה שעוסקת ב'שיר השירים', בסמלים, בדימויים ובפירושים שלו. ההרצאה שמולה תעסוק בפרחים באמנות ההולנדית, שגם הם מסמלים משהו, לעתים לחיוב ולעתים לשלילה. שתי המערכות משתמשות באותם כלים כדי לומר משהו שונה לחלוטין. הסדרה מארחת רשימה מכובדת של מרצים, ביניהם פרופ' שלמה בידרמן, ד"ר דורון לוריא, שניאור עינם ופרופ' משה צוקרמן".

המקרה הפרטי לעומקו

ולסדרה האחרונה – "פילוסופיה, אמנות וקולנוע, בין זהות לשייכות". מהו למעשה הקונפליקט בין זהות לשייכות?

"יש הבדל בין זהות קולקטיבית לזהות אישית. הזהות הקולקטיבית מתייחסת למאפיינים המשותפים לפרט ולאנשים אחרים, מאפיינים שנוגעים לשייכות הקבוצתית, והם לפעמים מתנגשים עם הזהות האישית של הפרט.

"כל מפגש בסדרה הזו כולל הרצאה בחלק הראשון וסרט בחלק השני, כשהסרט בא לאייר מקרה פרטי בדיון הכללי ולהקל על השומעים לעכל את מה שנאמר בדיון. ההדגמה באמצעות סרט היא אמנם סוחפת ומרתקת, אבל בהחלט מסבירה את המקרה הפרטי לעומקו.

"אחת ההרצאות, של ד"ר גיא טל, תעסוק ביצירות של נשים בעולם הגברי. האם נשים יוצרות הן כמו גברים בעולם גברי, או שיש להן זהות אחרת לחלוטין? הסרט שיוקרן יחד עם ההרצאה יהיה 'פרידה', בבימוי ג'ולי טימור.

"הרצאה נוספת, של ד"ר נורית יערי, מדברת על הטרגדיה של אדיפוס, של מישהו שלא הכיר את מוצאו והגשים את הנבואה שירצח את אביו ויישא את אמו לאשה. הוא נתון בקונפליקט בין זהות לשייכות כאדם, בן משפחה, מלך וכו'. למעשה הקונפליקט הזה נמצא בחיים של כולנו כל הזמן. הסרט שתקרין ד"ר יערי יהיה "אדיפוס ואני' בבימוי פייר פאולו פאוזליני. אורחים נוספים בסדרה יהיו פרופ' שלמה בנד, ד"ר אסף פינקוסואחרים".

אתה צופה שהסדרות ירחיבו את קהל היעד הרגיל שלכם?

"אנחנו תמיד מנסים להרחיב את קהל היעד, והוא אכן הולך ומתרחב בשנים האחרונות, לא רק כמותית, אלא גם בגילים. יש יותר ויותר אנשים צעירים שמגיעים להשתתף בסדרות, ואנחנו מאוד שמחים שזה קורה. אנחנו מאוד גאים בכל הסדרות שלנו ורוצים להגיע לעוד ועוד קהלים".

קהל חדש לא יזדקק להרצאות מבוא כדי להיכנס לעניינים?

"הסדרות שלנו לא כוללות הרצאות מבוא, והן דורשות מן המאזין להתאמץ ולהיכנס לעובי הקורה. לכמה מהאנשים זה לוקח מפגש אחד או שניים להיכנס למערכת, אבל ברגע שהם נכנסים, נפתחים בפניהם עולמות חדשים, סוחפים ומרתקים להפליא".


*** לעדכונים, הנחות, מבצעים ועוד בקרו אותנו ב- פייסבוק ופרגנו בלייק


02/10/2013   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

תגובת גולשים (2 תגובות)
הוסף תגובה   לכל התגובות
2. הרצאה באמנות
ויקי פיטר , קרית אונו (12/04/2014)
1. vikipit@ gmail. com
ויקי פיטר , תולדות האמנטת (26/01/2014)

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע