אופרה חדשה מאת אלה מילר-שריף, הפילהרמונית במחווה ל"תזמורת הסימפונית הארץ-ישראלית" ועוד
חג המוזיקה הישראלית ה-17 יתקיים בין התאריכים 29 בספטמבר ל- 2 באוקטובר 2014 במספר מוקדים שונים בארץ: מוזיאון תל אביב, בית האופרה, המרכז למוזיקה בירושלים, תיאטרון ירושלים ובמשכן לאמניות הבמה באשדוד.
חג המוזיקה הפך עם השנים לאירוע משמעותי בחיי המוזיקה בישראל והוא פותח חלון לעשייה המוזיקלית המגוונת בארץ, מימי טרום הקמתה של המדינה ועד ימינו אנו. ביצועים מחודשים ליצירות מופת לצד יצירות חדישות וביצועי בכורה עולמיים, מוזיקה קאמרית לצד מוזיקה לתזמורת במגוון רחב של סגנונות, החג הינו חגיגה לחובבי המוזיקה הישראלית על כל גווניה.
הכניסה לכל האירועים - חופשית!
מלחין השנה: אלכסנדר אוריה בוסקוביץ'
מלחין השנה של "חג המוזיקה הישראלית" הוא אלכסנדר אוריה בוסקוביץ'. במסגרת אירועי החג השונים יבוצעו מיצירותיו החשובות ביניהן "שרשרת הזהב", "סוויטה שמית" ו"קונצ'רטו לאבוב".
חג המוזיקה מציין בשיתוף עם רעייתו 50 שנה לפטירתו ויקיים גם פאנל על ביקורת מוזיקלית ישראלית אשר בוסקוביץ תרם לה רבות מבחינה אידיאולוגית.
בוסקוביץ' היה דמות מרכזית בהתוויית סגנון ישראלי חדש, אותו כינה "הסגנון הים-תיכוני", ושאת עקרונותיו התווה בשורת יצירות פורצות דרך, ביניהן הקונצ'רטו לאבוב, וסוויטה שמית ואילו במאמריו המפורטים על "בעיית המוזיקה הישראלית" הציב עצמו כאידיאולוג המרכזי של סגנון זה.
אנסמבל מודליאוס (צילום: נופר הורוביץ)
קולות בקדמת הבמה
חג המוזיקה מעמיד השנה את המוזיקה הקולית בקדמת הבמה.
ההפקה המרכזית של הפסטיבל היא ביצוע בכורה ישראלי, בעברית, לאופרה "שתיקתו של ברוך" מאת אלה מילך-שריף. לביצוע האופרה חוברים המנצח נעם צור, הבמאי עידו ריקלין, וזמרות וזמרים מהשורה הראשונה בעולם האופרה הישראלי.
לקונצרט "קול הקולות", אשר יוקדש לזכרו של המלחין יחזקאל בראון אשר הלך לעולמו לאחרונה, חברו ארבע מקהלות המציגות מבחר מגוון של המוזיקה המקהלתית הישראלית לדורותיה, ובכך מאפשרות לנו לחוות את מרכזיותה של שירת המקהלה בהוויה התרבותית שלנו.
התזמורת הפילהרמונית הישראלית (צילום: עודד אנטמן)
ביצועי בכורה עולמיים
כמו כן מארח חג המוזיקה הישראלית השנה את התזמורת הפילהרמונית הישראלית בקונצרט מחווה לתזמורת הסימפונית הארץ-ישראלית (כפי שכונתה כשנוסדה ב1936) ביצירות אשר השפיעו והושפעו מרוח התקופה מאת יוסף טל, יוסף קמינסקי וא.א בוסקוביץ'.
כמו בכל שנה הפסטיבל יציג מספר ביצועי בכורה עולמיים, ליצירות מאת הילת בן קנז, מנחם צור, אהרון חרל"פ, ערן אשכנזי, שלמה עומר ועוד כמו גם קונצרט בכורות קאמרי מיוחד בהשתתפות אנסמבל מיתר.
קונצרט המנדולינות והחליליות וקונצרט אנסמבל "מודאליס" נותנים ביטוי למקומם הראוי של כלי נגינה בעלי זהות עממית בעולם המוזיקה הקונצרטית.
ביצועים לרביעיית הפסנתר של פאול בן-חיים (בסגנון פוסט רומנטי) ולשישייה של יהושע לקנר (בהשפעת ארון קופלנד) נותנים ביטוי למוזיקה ישראלית קונצרטית ב"פלטפורמות" של הרכבים קלאסיים מסורתיים.
כן יתקיים קונצרט ייחודי של אנסמבל ספקטרום: מחזורי שירים לקולות והרכב קאמרי משל עדי כהן, אייל באט ואירנה סבטובה, לצד בכורה ישראלית ליצירתו של עדי כהן למשור ורביעיית מיתרים, שנכתבה לזכר שתי פסנתרניות – ורדה ונשרי ורות מנזה, אימו של המלחין. עם הסולנים: אלירז כרמלי (סופרן), בבת מרום (אלט), גיא פיגר, יסקו הירטה (כינורות), צבי כרמלי (ויולה), חגית גלזר (צ`לו), נטלי פרוז (נגנית משור).
כנהוג בחג בשנים האחרונות , גם השנה יתקיים במסגרת החג, טקס הענקת פרסי ראש הממשלה לקומפוזיטורים לשנת תשע"ד, במעמד שרת התרבות והספורט, הגב' לימור לבנת, הפרס יוענק השנה למרגרט- ליאת וולף, שרה שהם, ירון גוטפריד, עודד זהבי אהרון חרל"פ ואבישי כהן.
הזוכים בפרס ראש הממשלה (צילום: אילן ספירא)
***
"חג המוזיקה הישראלית" בניהולו האמנותי של ד"ר בועז בן משה, מופק על ידי המכון למוזיקה ישראלית בתמיכת המועצה הישראלית לתרבות ואמנות, משרד התרבות והספורט, מנהל התרבות, מחלקת המוזיקה ובשיתוף "קול המוזיקה". הפקה: פרלוד הפקות.
הכניסה לכל אירועי "חג המוזיקה הישראלית" ללא תשלום. יש להזמין מקומות מראש. חג המוזיקה הישראלי יתקיים במוקדים ובמועדים הבאים: יום שני, 29 בספטמבר 2014, המשכן לאמנויות הבמה אשדוד, להזמנות: / 08-9568111 מרכז מונארט, להזמנות: 08-8545130; יום שלישי, 30 בספטמבר בתאטרון ירושלים, להזמנות: 02-5605755 מרכז למוזיקה ירושלים, להזמנות 02-6241041 , ימים רביעי וחמישי, 2-1 באוקטובר , מוזיאון תל אביב לאמנות, להזמנות: 03-6077020 (ורד), משכן האופרה, להזמנות: 03-6927777. לקבוצות ולבירורים: 072-2150264 /