סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן האיש ששם את הטרומבון על המפה
 

 
 
אני חושב שהאדם תמיד יצטרך מוזיקה אקוסטית. לבוא ולשמוע מוזיקה שאינה מופקת ממקור אלקטרוני. מה יעשו ואיך זה כבר עניינה של כל חברה. בארץ אחת סוגרים תזמורות ובאחרת פותחים, אבל הצורך לדעתי חי וימשיך להתקיים"
הטרומבוניסט השוודי כריסטיאן לינדברג, אורח תז' נתניה, יזם כתיבת כ-100 יצירות לכלי שלו


במוצאי שבת הקרובה יפתח המנצח ונגן הטרומבון השוודי כריסטיאן לינדברג את סדרת הקונצרטים החדשה של תזמורת נתניה הקאמרית הקיבוצית
 
בפוסט שהעלה לפני שנחת גרם לחבריו באירופה הקרה לקנא בו. "אני מגיע לארץ שבה במשך היום יעפילו הטמפרטורות עד 30 וחום מי הים יהיה 22".  הוא עצמו נחת כאן בתקווה להירפא מהתקררות אירופית.  "זו לא הפעם הראשונה שאני כאן" הוא מספר לי כמה שעות לפני החזרה הראשונה. "כבר התארחתי בתזמורת בעבר וגם עם תזמורת ירושלים. פעם הייתי אמור להגיע למצרים אבל זה לא יצא לפועל. כך שישראל היא בינתיים המקום היחיד במזרח התיכון שביקרתי בו".
 
לינדברג, נחשב היום  בעולם כלי הנשיפה לאחד הכוכבים. שמו נאמר בנשימה אחת עם שמות כמו דיזי גילספי, לואי ארמסטרונג, או ג'ק טיגרדן, רובם הגדול נגני ג'אז.  הוא מקוטלג גבוה, בשנים האחרונות הוא גם מנצח  ומנהל מוזיקלי וגם מלחין יצירות לטרומבון.

97 יצירות חדשות לטרומבון

"הגעתי לכלי הזה כשהייתי בן 17," הוא מספר, "שמעתי את ג'ק טיגרדן שניגן עם לואי ארמסטרונג ואמרתי לעצמי כזה אני רוצה להיות. אז נולד גם החלום לנגן בתזמורת סימפונית.  זכיתי להגשים גם את החלום הזה. אבל בתזמורת גליתי שעמיתי הנשפנים, בעיקר אנחנו נשפני המתכת, מתפקדים  מעט מאוד יחסית לכלי הקשת, האצולה של התזמורת. אחרי שהבנתי את זה החלטתי לעשות משהו לשינוי המצב ועברתי לקריירה סולנית".
 
יפה מאוד, החלטה נמרצת של איש יחסית צעיר. אבל בעצם כשהחלטת להיות נגן טרומבון סולן,  כמעט לא היה לך מה לנגן לא?
 
"היו מעט מאוד יצירות חדשות, נדרשתי גם לעניין הזה. ניגנתי יצירה של מלחין שלדעתי היה מספיק קומוניקטיבי, ניגנתי את היצירה עם כמה וכמה תזמורות. זו היתה השקעה מוצלחת. שמעו אותי מנצחים ומנהלי תזמורות והזמינו אותי פעם אחר פעם להופיע עם היצירה הזאת. מלחינים אחרים שמעו על ההצלחה והתגייסו גם הם לחבר יצירות. במלים אחרות לצעירים של  היום יש כבר מבחר גדול של יצירות. מבחינתי המאה שעברה היתה המאה של הטרומבון. היום קשה לומר שאין יצירות לטרומבון מה שהיה נכון בזמני".
 
מה נכון לומר היום?
 
"היום יש כאמור  יצירות רבות. אני ניגנתי  97 יצירות חדשות לטרומבון שנכתבו על ידי מלחינים רבים, בהם החשובים ביותר בדורות האחרונים כמו טקמיטסו היפני ובריו האיטלקי. בריו כתב לי תפקיד באופרה האחרונה בשנת 1999. זו אופרה שנקראת 'דברי ימי המקום', אשתו הישראלית טליה פקר כתבה את התמליל לפי טקסטים יהודיים דתיים ושירים של פול צלאן ולי היה תפקיד שנקרא אבולעפיה  שבו אני מנגן ושר"
 
שר?
 
"כן ואפילו במנעד של טנור גבוה".
 
היצירות החדשות לטרומבון שאתה יזמת הן יצירות קומוניקטיביות שמדברות לכל אחד?
 
"לא מדברות או כן מדברות זה כבר קשור למעמדה של המוזיקה בכלל בעולם. אני חושב שהאדם תמיד יצטרך מוזיקה אקוסטית. לבוא ולשמוע מוזיקה שאינה מופקת  ממקור אלקטרוני. מה יעשו ואיך זה כבר עניינה של כל חברה. בארץ אחת סוגרים תזמורות ובאחרת פותחים, אבל הצורך לדעתי חי וימשיך להתקיים".

כריסטיאן-לינדברג--1.jpg
כריסטיאן לינדברג (יח"צ)

כשהנפט מממן את המוזיקה
 
הכלי עצמו  נשאר אותו כלי מסורתי,  צמד צינורות נשלפים שהנגן מקרב ומרחיק מן הפיה ומייצר צליל מעוגל ורך?
 
"כן ולא. הבסיס הוא זהה אבל היום יש כלים המשלבים את שיטת הנגינה המובהקת ואליה מתווסף שסתום. הכלי הזה נולד כאשר בשנת 1989 חברת קון-סלמר פנתה אלי ובקשה סיוע  בשיפור הכלי המסורתי. נסיבות הבקשה היו אמנם כלכליות. החשש מהתמוטטות מול חברה אחרת. השקענו בפיתוח הכלי כ-11שנים ובסופו של דבר נוצר כלי שמפיק בקלות גדולה יותר מנעד צלילים גדול ועשיר יותר באמצעות שסתום הכלי מפיק צלילים יותר נמוכים.

"אני בעצמי משתמש בפיות שונות לסוגי מוזיקה שונים. השינויים היו באמת בפיות, בגודל ובזווית הפעמון (שממנו יוצא הצליל) ובמנגנון.  משינויים טכניים אלה  ואחרים החברה התאוששה ומוכרת אלפי כלי נגינה".
 
היום אתה כבר לא מסתפק בנגינה, בחיבור יצירות ובנגינה, אתה גם מופיע הרבה כמנצח
 
"נכון  וצריך לומר שהיוזמה לא היתה שלי. לפני כמה שנים במהלך חזרות עם תזמורת בניו קאסל בצפון אנגליה, התנדבתי תוך כדי חזרות להסביר לנגנים איך להפיק צליל טוב יותר ואיך להתמודד עם היצירה.  הם ביקשו ממני לנצח עליהם. כעבור שלוש שנים ובעזרתם של מנצחים רבים בהם זובין מהטה המוכר לכם היטב ועוד חברים שמהם למדתי התחלתי לנצח.
 
"היום  אני כבר מנהל תזמורת שלישית: התזמורת הנורבגית הארקטית.  לדעתי זו התזמורת שנגניה מקבלים את השכר הגבוה ביותר בין נגני תזמורות בעולם, מתחרים אולי בתזמורות של אבו דאבי, ובשני המקומות הסיבה זהה  - הנפט מממן את המוזיקה. לתזמורת יש אולם חדש בצפון נורבגיה, אבל מטרתה העיקרית היא להביא מוזיקה למקומות שונים באזור הארקטי. כמנצח יש לי הרבה הקלטות מן היצירות הקלאסיות המוסכות ועד לסימפוניות ויצירות של מלחינים בני זמננו כמו למשל כל הסימפוניות של אלן פטרסון".

מחול לאריות ים בים הצפוני
 
איך בנית את התכנית שעליה תנצח בישראל?
 
"כאן נפגשו רצונות של התזמורת ושלי. אני מנצח על הפתיחה האיטלקית של שוברט, יצירה חביבה  ונעימה שהיתה למעשה היצירה הראשונה שעליה ניצחתי. סימפוניה מס' 1 של קרל מריה פון ובר היא קלאסיקה מובהקת. כמו כן ננגן יצירה שלי, 'ארו-ארקטיקה' לטרומבון ולמיתרים, ועיבוד שלי לקונצ'רטו הרביעי של מוצרט לקרן ולתזמורת".
 
אירו ארקטיקה?
 
"זה די משעשע. ההשראה ליצירה הזאת היא, אם תרצה, תנועה או מחול של אריות ים בים הצפוני, לכן אווירה קוטבית, אווירה ארקטית".
 
ולמה דווקא הקונצ'רטו הרביעי של מוצרט?
 
"נתחיל מזה שהתזמורת ביקשה ממני עיבוד של יצירה קיימת לכלי אחר. לאחר שהם התנסו עם חלילן שניגן בשנתיים האחרונות קונצ'רטות לכינור ואז התחבטתי בשאלה.  בדקתי את כל ארבע היצירות שמוצרט חיבר לקרן ולתזמורת  ונראה לי שהרביעי הכי נוח לנגינה גם בטרומבון".
 
אבל אתה מנגן בטרומבון משוכלל עם שסתומים ואילו מוצרט כתב את היצירה לקרן טבעית, שהנגן מבצע בכח נשיפתו בלבד ללא עזרים טכנולוגיים.
 
"נכון וגם אני אנגן את היצירה בטרומבון טבעי  ללא כל עזרים טכנולוגיים,  כיאה למוצרט".

 

קונצרטים יתקיימו בתאריכים הבאים: 7 בפברואר  2015 במוזיאון תל אביב לאמנות, 8 בפברואר בהיכל התרבות נהריה, 10 בפברואר בבית גבריאל בעמק הירדן, 11 בפברואר באולם אזורי מגידו בעין השופט, 12 בפברואר  בהיכל התרבות נתניה וב-14 בפברואר בקיבוץ גבעת ברנר.  שעת תחילת הקונצרטים: 20:30. מחיר כרטיס: 145-85 ₪. טל': 077-4661766.  


למועדי מופעים >

04/02/2015   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע