סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: טל גורדון השמלה הקלאסית של שם טוב לוי
 

 
 
במופע חדש בפסטיבל אילת למוזיקה קאמרית, חוזר שם טוב לוי לכור מחצבתו הקלאסי


את שנתו העשירית יחגוג "פסטיבל אילת למוזיקה קאמרית" עם שלל הפקות מהארץ ומהעולם, בצבעים מוזיקליים מיוחדים לפסטיבל, המפגישים בין הקלאסיקה לאוזן המודרנית, במגוון שמכיל מופעי בארוק, ג'אז, קונצרטים קלאסיים וגם מופע מיוחד לשם טוב לוי ושלישיית כלי קשת.

את שיריו של שם טוב לוי פגשה כל אוזן ישראלית בשלב כזה או אחר, בביצועיו שלו או בביצועים של אמנים אחרים. הרזומה המוזיקלי הנפלא שלו כולל הרכבים מכוננים כמו "קצת אחרת", "ששת" ו"צליל מכוון", שיתופי פעולה ידועים כמו זה שהיה לו עם אריק איינשטיין, מוזיקה לסרטים ומוזיקה אינסטרומנטלית שהלחין ואלבומי סולו.

בפסטיבל אילת יזכו שירים כמו "עוד ניפגש", "יכול להיות שזה נגמר" שכתב לאריק איינשטיין, "בלילות הסתיו", "הנסיך הקטן", "שובי לביתך" ושירים נוספים, לעיבודים חדשים לפסנתר ולשלישיית מיתרים. מלוי עצמו תיהנו על הפסנתר, בחליל ובשירה, ולצדו יעל ברולסקי בכינור, יעל פטיש בוויולה ושירה מני סרור בצ'לו. בנוסף, ינגנו הארבעה קטעים מיצירות קלאסיות מאת באך ופיאצולה, ופיוטים של אבן עזרא ויהודה הלוי.

הנדריקס מנגן בכינור

"בפסטיבל באילת משתתפים מוזיקאים מכל מיני מקומות בעולם ומהארץ, וההרכב הזה הוא קצת חריג בפסטיבל", מספר לוי, "כי הוא אמנם קלאסי במהותו, והמוזיקאיות שבו מנגנות בכל מיני הרכבים קלאסיים מובחרים כמו 'אנסמבל המאה ה-21' שעושים מוזיקה ניסיונית, ו'סולני תל אביב', ו'רביעיית היידן', כלומר הן ברמה מאוד מאוד גבוהה, אבל הן גם פתוחות לנגן מוזיקה כמו שלי, שזו מוזיקה שקלאסיקאים לא תמיד יודעים לנגן.

"יש להןFEEL  כאילו הנדריקס מנגן כינור, או כאילו איזה רוקיסט או גיטריסט מנגן בצ'לו. הן מאוד גמישות ופתוחות וזה נותן אפשרות להגיע בחיבור בין המוזיקה שלי לבין הקלאסיות למשהו מאוד מיוחד".

מה הוביל אותך לחיבור הזה עם הרכב כלי קשת?

"קודם כל, בבסיס שלי אני קלאסיקאי. אני חלילן, הרי. למדתי חליל מגיל 11 אצל סרג'יו פיידמן, שהיה נגן חליל בפילהרמונית ואחר כך למדתי גם אצל החברים האחרים בפילהרמונית, בקיצור, הייתי חלילן קלאסי לכל דבר. בגיל 16 ניגנתי בתזמורת הגדנ"ע שחצי מהם היום בפילהרמונית. הבסיס שלי הוא קלאסי, וזה תמיד ישנו בי. אני אוהב מוזיקה קלאסית, למרות שעם השנים עשיתי דברים אחרים.

"יש לי בת, בת 18, שהיא תלמידת י"ב ב'תלמה ילין', והיא פסנתרנית קלאסית, ואני שומע בבית המון יצירות קלאסיות לפסנתר של שופן, של באך, של בטהובן, וגם הרכבים אחרים שהיא מנגנת, ועכשיו זו תקופה של אודישנים, גם של סוף שנה וגם אודישנים של מוזיקאי מצטיין לצבא, ותמיד הקלאסיקאים צריכים להכין יצירה מהבארוק, יצירה מודרנית וגם יצירה ישראלית אחת, והיא שאלה אותי, אולי אני אכתוב לה יצירה, אז כתבתי לה יצירה קטנה. כתבתי גם שני תזמורים לאנסמבל של הכנרת, יעל ברולסקי, והיא צלצלה אליי ובעצם יזמה את החיבור הזה, ואמרה, 'בוא, אני אביא שתי חברות שלי, וננסה לנגן ביחד כל מיני קטעים שלך', ואני באתי, ואמרתי, נזרום עם זה.

"במלחמת 'צוק איתן', כשלא הייתה הרבה עבודה לכולנו, היה לי זמן, ותזמרתי להרכב הזה במיוחד איזה 15 תזמורים לשירים שלי, שירים שכתבתי לאריק איינשטיין, ל'צליל מכוון', כל מיני שירים שלי שיש בהם אופי קלאסי כבר בתוך השיר, וגם קטעים כמו 'חגיגה', שהם חצי ג'אזיים, חצי אתניים, ובנוסף אנחנו מנגנים גם קטעים קלאסיים ממש, יצירה של באך, של פיאצולה. אבל בעיקרון זה החומר שלי, מתוזמר להרכב הזה, הקלאסי".

שם-טוב-לוי.jpg
שם טוב לוי (יח"צ)

לנגן עם נמרות

השירים מקבלים, בוודאי, פרשנויות מוזיקליות חדשות לגמרי בהרכב מהסוג הזה

"המוזיקה היא המוזיקה שלי, אז זה לא נשמע חדש, אבל השמלה היא אחרת לגמרי. אין תופים, אין בס, הדבר היחידי שיש ממה שמכירים זה פסנתר שאני מנגן, וחליל, ואת הקול שלי. כל מה שמסביב זה כינור, ויולה וצ'לו, ובזה זה שונה לגמרי. זה מדגיש את הצד הקלאסי במוזיקה שלי. בהחלט יש קטעים שזה ממש שונה.

"יש, למשל, קטע שנקרא 'חגיגה', שעם האנסמבל הקבוע שלי נשמע אתני, עם עוד, ופה זה עם המיתרים והחליל, וזה מחזיר אותי גם לנגינה קלאסית עם החליל. אנחנו מנגנים קטע שהוא בעשר שמיניות, ויש לו FEEL כסחני כזה, והן מנגנות את זה כמו נמרות.

"אני אומר לך מניסיון, גם נגנים קלאסיקאים נפלאים בפילהרמונית, לא תמיד יש להם את היכולת לנגן דברים כאלה, והן מנגנות את זה, ויפה לשמוע את המעבר הזה בין הקלאסי לבין המוזיקה שאני כותב, שיש לה אופי אחר, והן זורמות עם זה נהדר. אני ממש מתמלא שמחה מהמפגש הזה, ומזה שהייתי צריך לתזמר. אני ממש בתקופה טובה עכשיו".

שם-טוב-לוי01.jpg
שם טוב לוי (צילום: יחסי ציבור)

"בהפקות עם אריק מעולם לא מנעו ממני רביעייה או אבוב או פגוט"

לתזמר זה משהו שממש יושב על כמויות ידע ופרקטיקה עצומות, זה לא משהו שעושים על הדרך. אתה חוזר פה לידע שהשתמשת בו הרבה לאורך השנים?

"כל השנים אני עושה את זה פה ושם, כשהיה צריך איזה רביעייה, נגיד עם אריק איינשטיין, כמעט בכל תקליט שעשינו, אם היה צריך רביעיית כלי קשת, או בראס, או אבוב, או פגוט, אף פעם לא מנעו ממני. בהפקות עם אריק הזמינו את מי שצריך, ומדי פעם כתבתי עיבודים לכלים כאלה. 'עמוד האש' זה תזמור ליצירה סימפונית, אבל אין הרבה.

"אני לא אגיד לך שאני עושה את זה כל יומיים, ונכון, זה גם מיומנות, זה לא רק כשרון. אתה משתפר כל הזמן. אז באמת, זה אמנם לא הרכב ענק, אבל בכל זאת, ויולה, כינור וצ'לו, ובשניים שלושה תזמורים הראשונים שכתבתי זה לקח לי יומיים, ברביעי זה לקח לי יום ובשישי כבר כמה שעות.

"זה גם הכריח אותי ללמוד לעבוד עם תוכנת תווים שנקראת 'סיבליוס' ואני מה זה שולט בה היום... ואני נהנה. אני לא גדול במחשבים, זה תמיד היה יותר מדי דברים טכניים בשבילי, אני לא שם, וזה הכריח אותי, ואני פשוט כל כך נהנה לעבוד עם התוכנה הזו. פעם זה היה לוקח שעות. היינו כותבים הכל בעיפרון, ולמחוק, ואם צריך לעשות סולם אחר אז צריך להעתיק הכל מחדש, ופה, בלחיצת כפתור. אז גם העניין הזה זה ממש כיף. אבל הכי טוב זה לנגן".

המוזיקאיות שלצדך גם מצטרפות אליך בשירה במהלך הערב?

"הבנות האלה, (לוי צוחק), בדרך כלל הן לא שרות, אבל פה, נגיד, ב'טווס הזהב', באמצע יש את השורה 'בשמיים טס טווס זהב', והן שרות את זה כמו נמרות, כמו אמזונות, כמו בחורות שזה עתה לגמו כוס ויסקי. הן ממש נחמדות, באמת, אחרת זה לא היה קורה. אם לא היה את הקסם, והמוזיקה לא הייתה נשמעת כמו שהיא צריכה להישמע, לא הייתי הולך על זה".

החודש העלו לוי והמוזיקאיות שלצדו את המופע שלוש פעמים כהרצה לקראת הפסטיבל ולקראת המופעים הבאים שהם מתכננים לקיים בשנה הקרובה, ובמקביל, עומד לוי להוציא אלבום נוסף ממש בקרוב, עם האנסמבל הקבוע שלו.
 
 

שלישיית שם טוב לוי תופיע בשבת, 7 בפברואר 2015 ב-14:00 במלון דן אילת. כרטיס: 150 שקלים. פסטיבל אילת למוזיקה קאמרית ייערך בתאריכים 7-2 בפברואר 2015 שני אולמות מלון דן אילת: אולם תרשיש ואולם הכחול הגדול. מחירי הקונצרטים נעים בין 100₪ ל-250 ₪.  מכירת כרטיסים וחבילות: אתר הפסטיבל , פסטיבל אילת בפייסבוק , המרכז למוזיקה הים האדום - 08-6444816 ,08-6377036, info@eilat-festival.co.il


למועדי מופעים >

05/02/2015   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע