סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: טל גורדון שחקנים יוצרים הצגות ילדים בחיפה
 

 
 
אחד הדברים שמאוד אהבתי זה שחלק גדול מהיוצרים של שש היצירות הם דווקא שחקנים שיצאו לדרך כיוצרים כוללים, שכותבים, מעבדים, מביימים, יוצרים תנועה. זה אושר גדול לראות את הדור הצעיר הזה שמחפש שפות חדשות של תיאטרון"
שיחה עם איציק ויינגרטן, המנהל האמנותי החדש של הפסטיבל הבינ"ל להצגות ילדים


חול המועד פסח מביא אתו את המסורת המשמחת של פסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים, המעניק לנו בכל שנה חוויה באמת משובחת, תיאטרונית ופסטיבלית.

השנה תוכלו ליהנות בין התאריכים 7-5 באפריל 2015  מעיבודים בימתיים לספרים של נחום גוטמן, אתגר קרת ונורית זרחי, לצדן של בכורות, הצגות תחרות, הצגות רצות ושלל מופעי אמנויות הרחוב, ולכל השמחה הזו נוסף גם מינויו של איציק ויינגרטן לתפקיד המנהל האמנותי, מה שמחבר בין אחד האנשים הערכיים והמעניינים בתיאטרון וביצירה הישראלית, לבין העשייה היפה של הפסטיבל לאורך השנים.

עיבודים לספרות ישראלית

"מאז ומתמיד היה פסטיבל חיפה כזה שיש לו אג'נדה של תיאטרון מאוד איכותי לילדים, ואני רוצה להמשיך את המסורת הזו", אומר ויינגרטן. "כשאני מביא כמובן את הטעמים שלי ושל הוועדה האמנותית שאיתי, שבאים לידי ביטוי גם בבחירת ההצגות וגם בליווי שאחרי.

"הוגשה כמות אדירה של הצעות שקראנו את כולן והתייחסנו לכולן, מתוכן ביקשנו מ-40 להגיש פרזנטציות וצפינו בכולן וזה המון, ומתוכן בחרנו את ההצגות שבתחרות, שש הצגות שאותן אנחנו מלווים. מכאן והלאה אתה מביא את היכולת שלך לדיאלוג, לעצות, וזה הכיף הגדול בתהליך היצירה".

האם הייתה אג'נדה ספציפית שהבאת השנה בפרמטרים לבחירת ההצגות?

"מה שמעניין אותי בתיאטרון הוא הצירוף של כל המרכיבים כמובן. השנה, מאחר ואני מנהל לראשונה, לא יצאתי בהכרזה של אג'נדה, אבל לקראת השנה הבאה, למרות שעדיין לא יצאנו בהכרזה, אני יכול להגיד שהבחירה תהיה בעיבודים לספרות ישראלית".

כשכבר בהצגות שמופיעות בפסטיבל השנה ניתן לראות ייצוג יפה לנושא הזה, עם עיבודים לנחום גוטמן, לאתגר קרת ולנורית זרחי

"נכון. יש משהו שובה לב בדבר הזה, כי הציעו הצעות שיש אפשרות נהדרת להפוך אותן לתיאטרון, והחיבור הזה בין ספרות לתיאטרון תמיד מרתק אותי".

יש בזה גם ערך מוסף אדיר אחר כך לילדים, שמרגישים פתאום בבית ביצירות הספרותיות שראו על הבמה

"נכון. זה באמת להמשיך אחר הלאה ולהגיד, 'יה, אני רוצה להמשיך ולקרוא את אתגר קרת, ואת נחום גוטמן, או זרחי', והם כל כך ישראלים היוצרים האלה.

"אחד הדברים הנהדרים הנוספים הוא שמדובר ביצירות חדשות שנוגעות בחיבור שבין המבוגרים והילדים. יש יצירה אחת שקוראים לה 'סיפורי סבתא וסבא גם' שזה סיפורם של סבא וסבתא שעניין השכחה הוא חלק משמעותי מחייהם, אבל הכל מאוד מאוד בגישה חיובית, עם גישה נהדרת של כותב שקוראים לו אילון קורח, שגם ביים את ההצגה.

"אחד הדברים שמאוד אהבתי זה שחלק גדול מהיוצרים של שש היצירות  הם דווקא שחקנים שיצאו לדרך כיוצרים כוללים, שכותבים, מעבדים, מביימים, יוצרים תנועה. זה אושר גדול לראות את הדור הצעיר הזה שמחפש שפות חדשות של תיאטרון. אני מדבר על אנשים כמו לביא זיטנר שלקח את היצירות של נורית זרחי ועשה להן עיבוד משגע, כולן עם המון הומור, ועופר עמרם, ודיויד בילנקה.

"יצירה אחרת מיוחדת במינה היא 'התיאטרון של אמיליה'. אמיליה היא בובה שיש לה מפעילה, שזאת אורית לייבוביץ נוביץ, ואורית היא באמת יוצרת מיוחדת במינה. היא מפעילה את הבובה, שהיא בגודל אדם, אשה זקנה שיוצרת ומגלפת ומגלמת בובות, שהחליטה שדי, די ליצור תיאטרון, ותוך כדי היצירה היא מבינה שהיא לא יכולה בלי זה. כל הקסם של התיאטרון עובר דרך ידיה של אמיליה ודרך המפעילה שלה, כשמדי פעם יש דיאלוג ביניהן. מין עיסוק בשאלה של מי יוצר את התיאטרון, מי בורא את הנס".



סיפורי-סבא-וסבתא-גם-כפיר-בולוטין.jpg
סיפורי סבתא וסבא גם (צילום: כפיר בולוטין)


25 שנה ל"הקיץ של אביה"

את ההצגה הפותחת את הפסטיבל, "הרפתקאות חמור שכולו תכלת", מאת גוטמן, מביים שי פיטובסקי, אחד מהיוצרים שגדלו בבית הספר לאמנויות הבמה של סמינר הקיבוצים שאתה מנהל, מה שממחיש את ההצלחה של בית הספר לייצר בוגרים שישתלבו היטב בעשייה התיאטרונית

"זה נכון. אני כל הזמן, כל השנים, אומר להם, חבר'ה, לא לחכות שמנהלי התיאטראות בתל אביב יקראו לכם. אתם תזמו, אתם תצרו, ויש המון אפשרויות בארץ, בין השאר בפסטיבל הצגות הילדים בחיפה. בסמינר אני משתדל מאוד שמדי כמה זמן יהיו גם הצגות לילדים, ויש מודעות מאוד גדולה לדבר הזה".

יש הצגות בכורה רבות בפסטיבל שהן לא חלק מהתחרות

"אלה הצגות של תיאטרוני הילדים שיוצאים בבכורות שלא קשורות לפסטיבל, בדיוק באותה תקופה, והן שמחות שההצגה תעלה לראשונה במסגרת הפסטיבל, והשנה החלטנו שבגלל שזה חצי יובל, חלק גדול מההצגות האורחות יהיו אלה שזכו לאורך השנים בתחרות של ההצגות, אלה שחיות עדיין כמובן. ביניהן, 'מוצרט הקטן', 'שכנים', 'העולם על פי אלון', ועוד ועוד. יש הצגה, תאמיני או לא, שנוצרה בפסטיבל הראשון -  'הקיץ של אביה', שאני עוד ביימתי, לפני 25 שנה, והיא ממשיכה לרוץ ולחיות בארץ ובעולם, עם גילה אלמגור כמובן, וגם היא תהיה השנה בפסטיבל.

"מאפיין נוסף לפסטיבל הוא יצירות לקטנטנים שהתחילו לעשות לאחרונה, ממש הצגות שמיועדות לילדים אפילו בני פחות משנה. ועוד דבר שאנחנו עושים השנה הוא מחווה לתיאטרון 'הקרון' שאני מאוד אוהב את יוצריו, והשנה אנחנו מארחים עם מלוא הכבוד את תיאטרון 'הקרון' הירושלמי".



הרפתקאות-חמור-שכולו-תכלת-כפיר-בולוטין.jpg
הרפתקאות חמור שכולו תכלת (צילום: כפיר בולוטין)




להעיר את תיאטרון החוצות

מופעי החוצות הם אחד הדברים המוצלחים בפסטיבל חיפה, מה שאותי מאוד הפתיע כי לא פעם מופעי חוצות הם משהו די מחולטר, ופה נחשפנו לדברים שבגלל שאינם תלויי שפה, לקחו אותנו באמת למחוזות דמיון מעיפים

"מי שמנהל את הצגות החוצות זה שניים שבאמת נוסעים בעולם עם ידע רב וטעם נהדר, אבי גיבסון בראל וינון צפריר מתיאטרון 'אורתו-דה'. פסטיבל חיפה הוא באמת פסטיבל בינלאומי והם מביאים את היצירות הכי מרתקות מחו"ל,.

"יש גם דבר נוסף שהם עושים שהוא נורא יפה: משהו בתיאטרון החוצות הישראלי בשנים האחרונות נרדם, והם מבינים שאחד התפקידים שלהם הוא להחיות את תיאטרון החוצות הישראלי, את הקבוצות, לעזור להן וליצור איתן דיאלוג. להעיר את התיאטרון".

מה לגבי הרב-תרבותיות שמאפיינת את חיפה? האם היא באה לידי ביטוי גם בבחירת הרפרטואר של הפסטיבל?

"לא מספיק, לטעמי, ואני מקווה שזה יהיה אחד התפקידים המרכזיים שלי בהמשך הדרך. יש עוד דבר שחשוב לי להגיד: הרי שנים לא הייתי בתיאטרון חיפה, שהיה פעם תיאטרון הבית שלי, וחזרתי אליו. ויש משהו כל כך נעים בתיאטרון הזה, באכפתיות של כולם, מהמנהלים ועד העובדים. אושר גדול להיות שם. באמת".




הבלרינות, הולנד (צילום: יהודית מליאף)


דור חדש בהבימה

אני שומעת אותך, וברור לגמרי עד כמה אתה בא לתיאטרון ממקום אידיאולוגי וערכי ולא פעם גם הבעת דעות נגד המסחריות של התיאטרון בשנים האחרונות. אני מניחה שבעבודה שלך בפסטיבל ובסמינר יש לך כר עבודה נפלא לאותה ערכיות. איך זה מסתדר עם העבודה שלך ב"הבימה"?

"אז אני הולך להגן על 'הבימה'. חשוב לי להגן על 'הבימה'. מה שאילן רונן עושה בשנים האחרונות מבחינה אמנותית ב'הבימה', הוא יוזם דברים של תיאטרון מאוד מאוד מורכב ועמוק ומיוחד, ולעתים קרובות גם אמיץ, ויש איזו שהיא דעה קדומה בגלל מצבו הכלכלי של התיאטרון, שהוא עדיין בעייתי, אבל אם מסתכלים טוב על מה שקורה היום ב'הבימה', אני, מבחינתי, גאה להיות חלק מהתיאטרון הזה.

"תמיד כשמספרים על הצרות מתייחסים אל הבמה הגדולה ומדברים על המחזמרים וכולי, למרות שחשוב להגיד שיודעים לעשות שם מחזמרים, אבל באמת באמת שבשנים האחרונות - ואני אומר לך בתור מנהל בית ספר שחשוב לו שהצעירים יהיו הדור הבא, הפורה והיוצר והיוזם - לאילן הצעירים חשובים, והוא מגדל דור חדש של אנשים מאוד מוכשרים.

"יש את שיר גולדברג ושחר פנקס,  שאני מאוד גאה בהן, וכמובן מאור זגורי, וכמובן כמובן שי פיטובסקי, שהיה המנהל של קבוצת הצעירים של 'הבימה' שנים רבות, קבוצה שיש לה אומץ רב ליצור יצירות פוליטיות, עם שפה מיוחדת, וההחלטה ששי פיטובסקי יביים את גוטמן השנה בפסטיבל מוכיחה את עצמה, כי הוא פשוט יוצר כל כך מיוחד".

ובכל זאת, לפן הערכי שלך, אני משערת, מקום כמו פסטיבל הצגות הילדים בחיפה הוא כר עבודה אידיאלי

"הפסטיבל, ובית הספר, הסמינר. בית הספר הוא עיקר המקום שבו אני נמצא, ושם זה כר העבודה הכי נרחב והכי עמוק שאני יכול ליצור בו, מבלי שיש מינויים ואנשים שאתה צריך לרצות. אתה לא צריך לרצות אף אחד מלבד את האמנות ואת התפיסה שלך מהו תיאטרון נכון ועמוק, ומה תפקידו של התיאטרון בחברה, ואני מקווה שגם בפסטיבל הילדים נוכל לעשות את זה יותר ויותר".




הסיפור של יאללה ורגע  (צילום: כפיר בולוטין)



פסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים יתקיים בתאריכים 7-5 באפריל 2015 (חול המועד פסח) במתחם תיאטרון חיפה.
טלפון להזמנת כרטיסים 04-8600500. אתר הפסטיבל


לפירוט כל הצגות התיאטרון
  
 



24/03/2015   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע