"אני רוצה לגלות מה מסתתר בתוך המעברים הסודיים האלה", הסבירה לי בת התשע מה כל כך מרגש ומפתה אותה במה שאצלי התקשר עד היום בעיקר עם אינסטלציה, כשביקשה ללכת לתערוכת "טיוביקס" במוזיאון מדעטק בחיפה, לאחר שצפתה בפרסומת הטלוויזיונית המזמינה את באיה למעברים הסודיים של החיים.
מחול צינורות במסיבת יער
בשורה התחתונה, אחרי כשעה של תערוכה אני חייבת להודות שהבנתי שהמצאת הגלגל היא, למען הדיוק, המצאת הצינור, ושמרגע היציאה מהתערוכה, אני מתבוננת על הכל דרך החיפוש אחר הצינורות שבאמצעותם מתנהלים, בעצם, חיינו.
קולות בעבוע מסתוריים עוטפים אותנו במבואת התערוכה, אורות כחולים וצינורות כסופים מכניסים אותנו לאווירה הצינורית; קולו של מוטי קירשנבאום מספר לנו על שש התחנות המצפות לנו ועל הצינורות המקיימים את חיינו: צינורות הוורידים, צינורות ההזנה של הצמחים, צינורות המידע והתקשורת. בחיים לא חשבתי ככה על משמעותם של הצינורות בחיינו, מודה.
בעזרת המדריכה אנחנו מתחילים עם "יער האשליות", המקיף אותנו בצינורות ענק שנעים ברוח ונכנסים לאט לאט למעין מחול צינורות. קולות של חיות בוקעים מהצינורות המתנועעים כחדקי פילים וכענפי עצים, והצלילים מתגבשים לאט לאט לפסקול קצבי ומלודי שהופך למסיבת יער.
ב"מפעל הכדורים" אנחנו מתבקשים לחבוש קסדות כחולות ואדומות, ומטח הכדורים הכחולים והאדומים שניטח עלינו, ממחיש לנו למה. הקטנה ואני נכנסות ישר ל"צ'רלי והשוקולדה" והופכות לאומפה-לומפאים קטנים שדוחסים כדורים כחולים למשאבות ענק. בין הקבוצה הכחולה לאדומה יש תחרות, ושתינו צורחות בשמחה, אשכרה צורחות, אחרי שניצחנו את האדומים.
דרך מבוך דחוס צינורות דקים אנחנו עוברות ל"אוקיינוס המידע", שם נעים לעברנו צינורות המונחים על הרצפה כמו נחשי בלון כסופים, והנה לנו הדרך בה עובר המידע, מאז הומצא הסיב האופטי שהעביר אותנו מימי השליחים והמכתבים לעולם שבו אנו חיים כיום.
לי גורדון בטיוביקס (צילום: טל גורדון)
סיבוב מרגש ובלתי נודע
הצינורות הולכים וגדלים עד שמתרוקן מהם הכוח, ואנחנו מוזמנות להיכנס לצינורות ולרקוד עם המוזיקה השבטית שמלווה את תחנת "קונצרט היצורים", ודווקא זו מקיימת קצת פחות ממה שקיימו אלה שלפניה. אבל החלק הכי כיפי עוד לפנינו, בתחנה האחרונה - המסוע.
סיבוב קטן שלא נראה מעניין במיוחד כשמתבוננים בו מבחוץ הופך מרגש ובלתי נודע כשאנחנו עולות למסוע ונארזות בצינור. מים, אוויר, ועוד דברים בלתי מזוהים מושפרצים עלינו, ו"בתוך הצינורות" של גבריאל בלחסן הגאון ז"ל מתנגן לי בראש, כשאני שואלת את עצמי אם מי שהמציא את "טיוביקס" מכיר את השיר הזה, שמקבל אצלי פתאום רובד נוסף.
לא בטוחה שלזה התכוון בלחסן, כי האמת היא שאיך שיצאנו רצינו להתחיל את כל הסיור מחדש, אבל גם הוא הבין, בטוח, עד כמה שונים הדברים כשמסתכלים עליהם מתוך הצינורות.
מי שבוודאי הבין את זה הוא אילן עזריאל, רקדן ויוצר האחראי על החזון שהוליד את "טיוביקס". מאז שנתקל עזריאל - יוצרו ומנהלו של המופע "אלומיניום" שרץ כבר 13 שנים בארץ ובעיקר בעולם - בצינור אלומיניום שרשורי קטן בחנות בדרום תל אביב, נדלק אצלו החזון שהוליד מופעים ופרויקטים שניזונים כולם מאותה תשוקה שנולדה בו כלפי הצינור השרשורי.
עזריאל הביא את התשוקה ואת האמנות, המדעטק הביא את המדע, ו"טיוביקס" היא התוצאה שתוציא אתכם מבין כתליה כשאתם מסתכלים על כל העולם, פתאום, כעל אוסף של צינורות שמעבירים את כל מה שיש לכל מה שיהיה.
מימין בתוך המסוע, טיוביקס מדעטק (צילום: טל גורדון)
"טיוביקס" מוצגת במדעטק חיפה ומתאימה לביקור לכל המשפחה. שעות פעילות: ראשון-רביעי: 19:00-10:00, חמישי ושבת: 20:00-10:00, שישי: 16:00-10:00. מחיר: 89 ₪ לכרטיס - מבוגר/ ילד מגיל 5 (עד גיל 5 - חינם). הנחה למשפחה - 2 מבוגרים+2 ילדים. טל': 8614444 – 04 או באתר המדעטק.
עדכון אוקטובר 2015: תערוכת טיוביקס הוארכה עד ה-31 בדצמבר 2016. התערוכה תהיה סגורה לצורך שידרוג בין התאריכים 15.11.2015 עד 21.11.2015
תערוכות הקבע, ושאר חלקי המוזיאון יפעלו כרגיל.
מחיר כניסה ליחיד (מעל גיל 5) בתאריכים אלה: 55 ₪.