האופרה הישראלית תפתח את עונת 2015/16, עונתה ה-31, עם האופרה "נישואי פיגרו" מאת מוצרט בביצוע תיאטרון האופרה הלאומי של ליטא (וילניוס).
האופרה תועלה בתאריכים 15-4 בנובמבר 2015 בבית האופרה הישראלית - המשכן לאמנויות הבמה בתל אביב.
זהו ביקורו השני בישראל של תיאטרון האופרה הלאומי של ליטא (וילניוס) לאחר שביקר כאן בשנת 2008 עם הפקת "סלומה" שזכתה להצלחה. הפעם יפתח את עונת האופרה בישראל לשנת 2015/16 יחד עם צוות הסולנים, הרקדנים, המקהלה והתזמורת של בית האופרה הליטאי בניצוחו של מאסטרו מרטינס סטאשקוס ובבימויו של אמיליו סאחי.
על עיצוב התפאורה אחראי דניאל ביאנקו, מעצבת התלבושות היא רנאטה שוסהיים, מעצב התאורה הוא אדוארדו בראוו והכוריאוגרפית היא מריה קאסטין.
בין הסולנים הליטאים בולט במיוחד הבריטון קוסטס סמורגינס שישיר את תפקיד פיגרו ומופיע כיום בכל בתי האופרה המובילים בעולם (באופרה הישראלית הופיע בתפקיד טומסקי ב"פיק דאם").
נישואי פיגרו (צילום: יחסי ציבור)
על האופרה
"נישואי פיגרו", היא אחת מהאופרות המצליחות ביותר של מוצרט מעולם, ונחשבת לאחת מאבני הבניין של הרפרטואר האופראי.
האופרה מבוססת במקור על "נישואי פיגרו לסוזן היפה", מחזה של המחזאי הצרפתי פייר אגוסטין דה בומרשה והוא המשך למחזה קודם שלו -"הספר מסיביליה". עלילת המחזה אמנם מדגישה את הצד הקומי של תעלולי פיגרו ואהובתו סוזן, שגם הרוזן אוהב אותה, והכל מסתבך עקב כך -אך זו אינה רק קומדיית תחבולות, אלא מחזה עם אמירה חברתית על החברה והבדלי המעמדות בה. יש גם הטוענים שהמלך לואי ה-16 לא אהב את תוכנו החתרני של המחזה, ולכן הוא עבר תהליך ארוך של שכתוב.
שנתיים לאחר שעלה המחזה בצרפת, הועלתה במאי 1786 גרסת האופרה של מוצרט בוינה. את הליברית כתב לורנצו דה פונטה .
האופרה מלאה במשמעויות ובדקויות, כך שכל פרשנות היא כמעט לגיטימית מ"קומדיית מצבים" קלסית, בסגנון האיטלקי, דרמה של מעמדות ועד דרמה אנושית.בנישואי פיגרו ישנן מספיק עדויות לכל האפשרויות האלה.
נישואי פיגרו (צילום: יחסי ציבור)
תיאטרון האופרה הלאומי של ליטא (וילניוס)
נוסד בשנת 1920, עובד בשיתוף פעולה הדוק עם כמה מבתי האופרה המובילים בעולם כמו המטרופוליטן בניו יורק, האופרה הלאומית האנגלית, האופרה של ורשה ועוד. ההפקה המפורסמת של הבמאי אנתוני מינגלה ל"מאדאם בטרפליי" שזכתה להצלחת ענק במטרופוליטן בניו יורק נוצרה כשיתוף פעולה עם האופרה הלאומית של ליטא שם בוצעה הבכורה של ההפקה. האופרה הלאומית של ליטא מופיעה באופן קבוע בסיורים רבים בכל רחבי העולם.
מרטינס סטאשקוס
מנצח הליטאי בעל רפרטואר סימפוני ואופראי נרחב כולל "מקבת", "אאידה", "לה טרוויאטה", "נשף מסכות" (ורדי), "טוסקה", "טורנדוט", "מאדאם בטרפליי" (פוצ'יני), "היהודייה" (הלוי), "דון ג'ובני" (מוצרט), "פאוסט" (גונו) ועוד אופרות רבות וגם הפקות בלט רבות. הוא ניצח על תזמורות והפקות אופרה בליטא, בגרמניה, איטליה, אסטוניה, צרפת, דנמרק, שווייץ, שוודיה, פולין, רוסיה ומדינות נוספות. זו הופעתו הראשונה באופרה הישראלית.
נישואי פיגרו (צילום: יחסי ציבור)
אמיליו סאחי
במאי ספרדי שערך את הופעת הבכורה שלו כבמאי בשנת 1982 עם "דון פסקאולה" (דוניצטי). בין השנים 2001 ו-2005 היה המנהל האמנותי של בית האופרה המלכותי במדריד. ביים עשרות הפקות אופרה מהבארוק עד לאופרות בנות זמננו בבתי אופרה מובילים בכל העולם כולל לה סקאלה במילנו, בולוניה, ונציה, גנואה, ליסבון, פריס, רומא, דיסלדורף, לוס אנג'לס, וושינגטון, סן פרנסיסקו, יוסטון, בואנוס איירס, סנטייגו דה צ'ילי, האופרה העממית בווינה, ז'נבה, מונטה קרלו, ניצה, טולוז, פזארו, טוקיו, אוסקה, הונג קונג, סוויליה, ולנסיה, ברצלונה, מדריד ובית האופרה באמזונס במנאוס.
באופרה הישראלית הוא ביים את "כרמן" (ביזה), "בת הגדוד" ו"לוצ'יה די למרמור" (דוניצטי).
***
השירה באיטלקית עם תרגום לעברית ואנגלית . משך המופע: כשלוש ורבע שעות.
"נישואי פיגרו" תעלה בתאריכים 15-4 בנובמבר 2015. מחירים: 190, 252, 319, 388, 438 ש''ח. להזמנת כרטיסים: 03-692777 ובאתר האופרה
רכישת כרטיסים