סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן מהיער השחור לעכו, דרך הנבל
 

 
 
אינטואיטיבית אמי היתה יועצת חכמה מאוד. למרות שלא היתה מעורה בעולם המוזיקלי ידעה שהאזנה לתחרות הנבל בישראל תקנה לי יותר ידע מאשר כל שיעור. כמה נכון! זכורים לי בבירור פרשנויות נפלאות ובאחדים כל צליל. הפעם אני מגיעה ארצה עם צוות של תלמידים מתנדבים משיעורי הנבל שלי להם אמרתי: 'האזנה לתחרות שווה שנה של לימודים'. לא פחות!"
שיחה עם פלורנס סיטרוק, המנהלת האמנותית החדשה של תחרות הנבל הבינלאומית 2015


ב-23 בנובמבר 2015 תיפתח בעכו תחרות הנבל הבינלאומית. התחרות היא אחד ממפעלי המוזיקה הוותיקים בישראל, שהחל את דרכו לפני 56 שנים. 

היוזמה אז היתה של אהרן צבי פרופס, שהמציא באותה שנה גם את פסטיבל ישראל. מאחורי הרעיון עמדו גם שיקולים תיירותיים, איך לייחד את ישראל לא רק בארכיאולוגיה.

העם הצמא לתרבות שמח בהמצאה החדשה, אירוע בינלאומי אמיתי שחלפו 47 שנים מיום הקמתה עד שהיה לתחרות זוכה ישראלי ראשון, הלא הוא סיון מגן.  החידוש הגדול בתחרות השנה הוא גיאוגרפי: מיקום התחרות הבינלאומית נקבע בעכו, עיר המוכרת כאתר מורשת עולמית ועיר שבה חיים זה לצד זה ערבים ויהודים ועכשיו עיר שהופכת לכתובת על מפת הנבל העולמית.

 

"האזנה לתחרות שווה לשנה של לימודים"

 

את ההובלה המוזיקלית מקבלת לידיה מנהלת אמנותית חדשה, פלורנס סיטרוק, עתירת זכויות ופרסים (היא זוכת שבעה פרסים בינלאומיים), שהגיעה לראשונה לישראל כמאזינה כשהיתה בת 12.  היא מלמדת בז'נבה, ביפן מחוברת לסצנת המוזיקה בליטא ומופיעה בכל העולם.

 

מקום הולדתך היידלברג לא נקשר אוטומטית  לנגינה בנבל. מתי ואיך התוודעת לנבל והתחלת לנגן בו?

 

"היידלברג מתקשרת לפילוסופיה, לטינית ויוונית. עשיתי גם את זה. כנראה זו 'ההשפעה ההיידלברגית'. למעשה נולדתי קצת יותר דרומה בקצה 'היער השחור'  שבו יש אווירה קסומה. יחסית לשאר גרמניה, הרבה מוזיקאים מגיעים מאזור זה, כך למשל טבאה צימרמן  הוויולנית ואנה-סופי מוטר הכנרת ואלה רק המפורסמות שבין המוזיקאים והמוזיקאיות. האם זה רק יפי הנוף , הניב המדובר, המורשת הלטינית? למען האמת הייתי בת ארבע כשהחלטתי לנגן בנבל וברור שלא שאלתי לדעתם של הורי".

 

ביקרת בישראל כילדה בת 12. למה הגעת ומה זכור לך מהביקור?

 

"אינטואיטיבית אמי היתה יועצת חכמה מאוד. למרות שלא היתה מעורה בעולם המוזיקלי ידעה שהאזנה לתחרות הנבל בישראל תקנה לי יותר ידע מאשר כל שיעור. כמה נכון! זכורים  לי בבירור פרשנויות נפלאות  ובאחדים כל צליל. הפעם אני מגיעה ארצה עם צוות של תלמידים מתנדבים משיעורי הנבל שלי להם אמרתי: 'האזנה לתחרות שווה שנה של לימודים'. לא פחות!"

 


פלורנס סיטרוק (תמונת יחסי ציבור)

 

רפרטואר נבלאי בזכות  עמי מעייני

 

 לדעתך ומניסיונך היכן ממוקמת כיום המוזיקה לנבל?

 

"אנחנו נמצאים בתחילת המאה הראשונה של הרפרטואר לנבל ואנו בני מזל. כל שם שמציינים כיום, מהראשון ועד לאחרון שבהם, הלחין מוזיקה אוונגרדית  עבורנו: פייר בולז הצרפתי, וולפגנג ריהם וקרלהיינץ שטוקהאוזן הגרמנים, לוצ'אנו בריו האיטלקי, קאיה סאריאנו הפינית ועוד.  עכשיו תפקידנו להביא את היצירות שלהם לאולמות הקונצרטים. אין סיבה שנבלאים ומנצחים יתאכזבו.

 

"למרות שהנבל מסמל מוזיקה רומנטית, אין לנו קונצ'רטות כמו אלו של ברהמס, של מנדלסון או של שומן.  כמובן שאילו היו נוצרות הסיטואציות היה המצב אחר. כמעט כל היצירות הנודעות לקלרנית שנכתבו לאורך הדורות, נכתבו  לכתובות מאוד מוכרות וידועות, נגנים שהמלחינים הכירו היטב והעריכו ולכן חיברו עבורם יצירות מופלאות. השאלה היא תמיד אילו, אילו נבלאי גדול היה מבקש שבטהובן ילחין עבורו קונצ'רטו, כמה יפה זה היה. אבל כאמור יש לנו מבחר עצום של יצירות חדשות".

 

הזמנת יצירות אצל מלחינים או שיש מי שכתבו מיזמתם יצירות חדשות. עד כמה הן פופולריות?

 

"נראה לי שלקהל בישראל אין צורך להציג את המלחין עמי מעייני (אחותו רות מעייני נחשבת לאחת הנבלאיות החשובות בישראל י"ש). בזכות מעייני יש לנו מוזיקה נפלאה שהפכה לרפרטואר סטנדרטי לנבל. את הקונצ'רטו,  שהיה לי הכבוד לנגן בפרמיירה, נכתב טרם הולדתי, עכשיו חלומי מתגשם!

 

"מלחין גרמני ידוע, דטלף גלאנרט, ילחין עבורי קונצ'רטו לנבל ובשנת 2017 נופיע עם יצירה זו בשלושה מופעי בכורה באירופה. גלאנרט כותב בשפה שלטעמי היא 'שפת אם'. אני כמעט מרגישה צעירה מדי מכדי שבגיל ארבעים, חלום חיי יתגשם. אין ספק שלקונצ'רטו זה יש עתיד כל עוד עולם המוזיקה הקלאסית יתקיים".

 

   



 

"הנבל נותן סיפוק לילדים, אין רעשים  מצווחים והתוצאות מהירות"

 

נדמה שהמוזיקאים והסטודנטים הצעירים במזרח אסיה פונים כולם לנגינה בכינור, פסנתר וצ'לו. האם הנבל פופולרי באזורים אלה?

 

"בהונג קונג לבדה יש היום לא פחות ממאתיים!!! נבלאים. הונג קונג תארח בקרוב את קונגרס הנבל הבינלאומי, המתקיים אחת לשלוש שנים. נבלאים בפירוש מקימים כיתות חדשות ללימוד נבל בסין או טורקיה.

 

"כל הצעירים למדו עם אחד מהגדולים וברגע שאתה לומד או את לומדת עם אחד המאורות, אתה תיחשף לשורשים המוזיקליים שלו ושלנו. הנבלאים הצעירים מובילים לאותם 'אבות מייסדים' שעקבות המורשת שלהם, כמו גם של פסנתרנים חשובים, מגיעים עד לפרנץ ליסט. צריך תמיד לזכור שמבחינת מספר האוקטבות המנעד של הנבל קרוב מאוד לזה של פסנתר כנף".  

 

עד כמה, אם יש בכלל, קשר בין נבלים עממיים כגון (הקלטי או הדרום-אמריקאי וכו') למוזיקה באולמות הקונצרטים?

 

"אין קשר וגם את הטכניקה אי אפשר להשוות. אישית לא אוכל לנגן צליל אחד על נבל פרגוואי וגם לא על כינור דוד.  יחד עם זאת נפלא לדעת שבשתי מדינות בעולמנו, אירלנד וישראל, מוטבע נבל על מטבעות (באירלנד הנבל הוא סמל לאומי)".

 

מהו הגיל המתאים, הגיל שבו אפשר להתחיל לנגן ?

 

"רובנו התחלנו בערך בגיל שש. בני אלי, אחד מהתאומים, היה רק בן שנתיים כשפרט באופן מושלם על המיתר הראשון שלו. הנבל הוא כלי שנותן סיפוק לילדים, אין רעשים  מצווחים והתוצאות מהירות. הקשיים מתחילים מאוחר יותר".

 

עם או למרות הטכניקה המודרנית העשירה, האם זה נכון לומר שהקריירה של נבלאי מבוססת על שליש נגינה ושני שלישים כיוון הכלי?

 

"זה מעולם לא היה נכון.  זו אחת מהאגדות, כמו המיתוסים המרושעים על נגני הוויולה. ההיפך הוא הנכון, רק נגני הצ'מבלו והקולגות, יודעים לכוון את הכלי המסובך.ותחשוב איזה תרגולת ענקית  ונפלאה היא לאוזניים!"

 

כמי שקיימה כיתות אמן ושיעורים במנעד הארצות שבין המדינות הבלטיות ויפן איך אנשים מתייחסים לנבל?  היכן הוא אהוב יותר באסיה או באירופה? ובאותו עניין כשישראל החלה את תחרות הנבל (לפני 19 תחרויות, כלומר לפני 66 שנים) הרעיון היה חדש והרמה היתה מוערכת ביותר. מאז יש יותר ויותר תחרויות בינלאומיות. היכן עומדת התחרות כיום?

 

"זה נכון. תחרויות ופסטיבלים למוזיקה צומחים כפטריות אחר הגשם. תחרויות נחשבות מוגדרות לפי ארבעה שלבים כשהשלב האחרון הוא סימפוני. רק התחרויות בישראל ובבלומינגטון באינדיאנה ארה"ב דורשות רמה גבוהה זו בתחרות. לנצח בתחרות הזו זה קשה והיא לא מציבה את הנבלאי על 'מפת המוזיקה' כמו למשל כנר המנצח בתחרות 'המלכה אליזבת'  בבלגיה (שנוסדה ב-1952) וכאן אני רואה את תפקידי העיקרי לעתיד האמנותי. זה אכן מסובך ויש הלי רבה עבודה לקראת התחרות ה-20!"

 

סוזן-מקדונלד.jpg
פרופ' סוזן מקדונלד, ראש חבר השופטים בתחרות הנבל (צילום: יחסי ציבור)

 

"אני מופתעת תמיד שאנחנו ננעלים במגדל השן"

 

האם נולדת למשפחה מוזיקלית?

 

הייתי רוצה לענות  כן, במשפחה מוזיקלית, אך לא למשפחת נגנים. אני הכבשה השחורה. אמי היתה מתרגמת סימולטנית,  אבי דבר חמש שפות, טייל ברחבי העולם ומספרים שגם סבתי לא היתה מוכנה שיפריעו לה להאזין  לאופרות ברדיו בימי ראשון למרות חמשה ילדים צעירים ועבודה ללא סוף בחווה. אני מרגישה בת מזל להיות במקצוע זה ובטוחה שהצלחתי בזכות מתנות גנטיות שהועברו אלי".

 

איך חיים לאורך הקריירה  עם המשא היום-יומי של סחיבת הכלי?

 

"ראה, אבי היה סוחב מנופי בנייה מאודסה לקזבלנקה ולמקומות אחרים, בעיניו זה היה דבר רגיל. לגבי זו רק תופעת לוואי היות ואני אובססיבית ללוגיסטיקה. כשציפיתי בהפתעה לתאומים בשנת 2011, התרגלתי לייבא את עגלת התינוקות מקצהו השני של העולם. לא ויתרתי".

 

היכן את רואה את מקומו של מוזיקאי צעיר כשקהל המאזינים אנין הטעם הולך ונעלם?

 

"אכן עתיד לא קל כי קולות התרבות באווירה הנוכחית חשובים מאי פעם. חינוך משמעותי מייצר רגישות, חכמה וגיוון. למוזיקאים הצעירים יש מוטיבציה ענקית לתרום לאחריות החברתית  שלנו ולא רק ל-'שמלה אדומה באולם הקונצרטים'.

 

"השאיפה היא שגם עתידו העגום של הילד המקופח, השכן מהדלת, ישתנה באמצעות תקשורת. אני מופתעת תמיד כשאנחנו ננעלים ב'מגדל השן' למרות שאמנים ומדענים  סיירו בכל העולם הגלובלי עוד לפני  המצאת שוק המניות!".

 

תחרות הנבל הבינלאומית ה-19 תיערך בתאריכים 23 בנובמבר – 3 בדצמבר 2015 באולמות האבירים בעכו העתיקה (שלב 1 ושלב 2) ובאודיטוריום עכו (בשלב חצי הגמר ואילך). מחירי כרטיסים: קונצרט פתיחה וקונצרט סיום באודיטוריום עכו, מחיר: 90 ₪, לתושבי עכו 30 ₪ , טל': 04-9914717, שלב ראשון ושלב שני: 28-24נובמבר 2015, אולמות האבירים , כרטיס: 20 ₪, לתושבי עכו: 10 ₪, חצי הגמר: 40 ₪, לתושבי עכו: 20 ₪. הנחות: לתושבי עכו, לקבוצות, לארגונים, לסטודנטים, לחיילים ולגמלאים. לפרטים נוספים בטל' 03-6041808, harzimco@netvision.net.il , אתר תחרות הנבל הבינלאומית.


למועדי מופעים >

19/11/2015   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע