"למוזיקה מספיקות שניות מועטות כדי לשנות את מצב הרוח שלנו, לשמח אותנו, להצחיק אותנו, לנחם אותנו", אומר המנצח, המלחין והמרצה ד"ר אורי לשמן. "שיר שאנחנו שומעים יכול להחזיר אותנו שנים אחורה לזיכרונות שלנו, והקשר בין מוזיקה לבין מה שנקרא היום ה-well being שלנו, זה בעצם דבר מאד משמעותי."
את הדבר המאד משמעותי הזה כינס לשמן, יחד עם שותפו לפרויקט אמנון הרציג, לאתר חדש שנקרא pick a music שמטרתו העיקרית, על פי יוצריו, היא להביא לציבור הרחב מוזיקה איכותית ומשמעותית באמצעות המלצות של אמנים, אנשי רוח וכן הקהל הרחב עצמו, בצורה ידידותית המאפשרת למשתמשי האתר להתחבר רגשית, ז'אנרית ונקודתית למוזיקה מסוגים שונים.
עמוד הכניסה של pick a music מציג בפני הנכנסים לאתר אמנים ידועים הממליצים על המוזיקה שהם אוהבים, לצד כפתורי רגשות (נוסטלגית, מעוררת, מרגשת, מנחמת וכדומה), וכפתורי ז'אנרים. סרגל נוסף מאפשר לגלוש לקטגוריות כמו "המוזיקה שלכם", "בוחרים ביחד", "קבוצות" ו"מוזיקה לחיים", שמספקים את החלק האינטראקטיבי של האתר, וכן המלצות יומיות.
החוויה שאליה חיבר אותי האתר כשגלשתי אליו, הייתה זו שחוויתי כשהייתי ילדה שהאחים הגדולים של חבריה הובילו אותה לנבכי המוזיקה שהם אהבו, ותיווכו לי אותה באמצעות הסיפורים שמחברים אותם עצמם לאותה מוזיקה. על הנים הזה פרט לי האתר באמצעות המלצות של יוצרים כמו רונה קינן, דין דין אביב, אלון אולארצ'יק, רוני סומק ויוצרים נוספים, שלקחו אותי לפיסות החיים בהם נגעו בהם השירים או קטעי המוזיקה עליהם הם ממליצים.
רונה קינן (צילום: עמית ישראלי)
המלצה של רונה קינן
"להתחבר לאמן, להתחבר לרגש"
"הכוונה כאן הייתה בעצם ליצור איזשהו חיבור בין קהילה של אמנים, מוזיקאים, אנשי רוח, סופרים, משוררים, שבעצם ימליצו על המוזיקה המשמעותית שלהם, מוזיקה שנגעה בהם, שהצילה אותם, ששינתה להם את החיים, והכל בצורה מאד קלילה של פילטרים רגשיים וז'אנריים", מספר לשמן. "זאת אומרת שאפשר להתחבר לאמן, להתחבר לרגש, להתחבר לז'אנר. ככה בעצם נוצר המיזם הזה.
"הוא התחיל בזה שאני פשוט פניתי לחבריי האמנים, והופתעתי בעצמי להכיר אותם דרך המוזיקה שלהם. אתה מגלה דברים נפלאים על אנשים דרך המוזיקה שלהם. הרי מוזיקה זה דבר שמייצג אותנו, אז פה בעצם הקהל הרחב יכול להתחבר ולהכיר את האמנים דרך המוזיקה שהם ממליצים עליה. הקהל יכול ליצור לעצמו פלייליסט מתוך הדברים האלה, לשמור עליהם ולשמוע מתי שבא לו.
"אני מייחס חשיבות עצומה לעניין הרגשי במוזיקה, ולכן, למשל, אפשר ללחוץ על אחד מהרגשות במיזם האינטרנטי הזה, נגיד לנסוע מתל אביב לחיפה וללחוץ על מוזיקה מעוררת או מנחמת, ואז אתה מקבל הרבה מאד המלצות ושומע את זה בכיף תוך כדי נסיעה."
איזה דברים, למשל, הפתיעו אותך בהמלצות שפגשת לאחרונה?
"אני כל הזמן מגלה דברים מאד מפתיעים. למשל מירה עוואד שממליצה על בחור לבנוני שמנגן מוזיקה קלסית של אימפרסיוניזם צרפתי, או חנן יובל, שההמלצה הראשונה שלו היא על פיירוז, והוא מדבר עליה בהקשר שהוא מרגיש את נעמי שמר, והוא כותב כמה מוזיקה יכולה לחבר, ואני מאד מאמין בדיאלוג שמוזיקה יכולה ליצור בין אנשים ובין תרבויות ובין עמים, וזה קורה מעצמו.
"אני גם מאד מאמין בקשר בין מוזיקה לטכנולוגיה, נושא שאני חוקר אותו ועוסק בו שנים. אני חושב שהחיבור הזה בין מוזיקה, כישורי חיים ועולם התקשוב, יש בו תקווה אדירה ועצומה לכל מה שנקרא עולם המוזיקה.
"אני חושב שהיוטיוב הפך להיות הספרייה הענקית של העולם, ואתה נמצא לפעמים קצת חסר אונים מול הדבר הזה, ולכן באמת חשבתי לפנות קודם כל להרבה מאד מוזיקאים ואמנים ואנשי רוח שיעשו לנו קצת סדר בדבר הזה מתוך המוזיקה המשמעותית שלהם. הגאונים הגדולים של המוזיקה, שבאמת יש להם מה להגיד לנו, יותר קשה לראות אותם, בגלל שהרעש הוא עצום וכמויות הסרטים עצומות.
"אתר כמו שבניתי, אני מקווה שיעשה איזה סדר בדברים שחשופים לקהל הרחב. כל אחד יכול לייצר את הקונצרט שלו באמצעות האתר. אפשר להתחיל עם ג'ייקוב קולייר, אמן אנגלי שהעליתי קאבר שלו לסטיבי וונדר, לעבור לוונדר עצמו, להמשיך למזורקה של שופן, לעבור בצ'יינג'ס של בואי ולסיים עם מיי סונג של קית' ג'ארת, וזה נפלא."
מירה עוואד (צילום: דניאל צ'צ'יק )
המלצה של מירה עוואד
"לחבר את חוכמת ההמונים לדבר הזה"
את הרעיון למיזם הגה לשמן, מנצח ומלחין בעל רזומה מפואר בארץ ובעולם, מול הסטודנטים בפניהם הוא מרצה במוסדות המרכז הבינתחומי, בלוינסקי ובבית הספר ליצירה MUZIK.
"תמיד הסטודנטים היו אומרים לי בהרצאות, 'כן, אבל איך נתחבר לכל מה שאמרת ונחזור לכל מה שהראית לנו?' ואז בעצם הבנתי שצריך ליצור איזה מקום שיהיה מאד קל לחזור דרכו קודם כל לדברים שאני אוהב ושומר לעצמי אבל גם לחבר את חוכמת ההמונים לדבר הזה, לתת לכל אחד להמליץ ולהתייחס לדברים", מסביר לשמן.
"אני מאד מאד מאמין ברעיון הזה שמוזיקה לא צריכה לתרום רק לעולם התרבותי שלנו, שזה המובן מאליו, אלא באמת אפשר להשתמש בכוח הזה של המוזיקה כדי לקדם ערכים חברתיים, ערכים של קירוב לבבות, כל הדברים האלה שאני נמצא בתוכם. אז עולם אחד זה האמנים ואנשי הרוח שממליצים על מוזיקה, ומצד שני, כל אחד יכול גם הוא להעלות המלצות על מוזיקה שהיא משמעותית עבורו. האתר הזה פתוח חודש וקצת בגוגל, ויש בו כבר מעל אלף שירים שאנשים מעלים, ואפשר להגיב לכל המלצה. אפשר להגיד שיש פה מין רשת חברתית של מוזיקה.
"בנינו את זה כרגע בעברית, לקהל הישראלי, באמת כדי לחבר בין אנשים, להעניק להם מוזיקה איכותית מתוך התחושה והידיעה שלמוזיקה יש כוח אדיר להשפיע על איכות החיים של כל אחד מאיתנו. חוץ מההמלצות יש באתר עוד כל מיני דברים מאד נחמדים, כמו למשל 'מוזיקה לחיים', ששם מי שרוצה להמליץ קצת יותר, לקרוא קצת יותר.
"יש שם כרגע כתבה מקסימה של עידן אלתרמן על עשרת השירים ששווה לחיות בשבילם, למשל. יש שם כתבות שאני מראה על מוזיקה ואיכות חיים, או על המוזיקה ב'משחקי הכס'. יש עוד פיצ'ר מאד נחמד שנקרא 'קבוצות', שבהם אנשים יכולים ליצור לעצמם קבוצות. זה יכול להיות כיתה, משפחה, או סתם חברים, ובעצם כך בצורה גלויה או סמויה לשתף אחד את השני במוזיקה שהם אוהבים."
אורי לשמן (צילום: אילן בשור)
המלצה של אורי לשמן
במוזיקה איכותית יש אמת
כשאתה קורא לאנשים לשתף במוזיקה איכותית, בוא נגדיר ביחד מה זו מוזיקה איכותית, לטעמך. הרי יכול להיות מצב שבו האתר נמלא במוזיקה שבעיניך היא מאד לא איכותית. אין פה איזו בעיה של הגדרה?
"קודם כל, מאד חשוב להדגיש שהאתר הזה ממנף מוזיקה איכותית בכל ז'אנר ובכל סגנון. אין שום גטו. כל אחד יכול להמליץ על מה שהוא רוצה. האתר קיים חודש וקצת, וסך הכל אתה רואה שהאנשים כן מתייחסים להמלצת היום ולמה שהם רואים, אבל אין שום סינון.
"אני לא קובע מה זה מוזיקה איכותית ולא אומר לאף אחד מה לעשות. אני הייתי קורא לזה 'מוזיקה משמעותית'. אנשים יעלו את המוזיקה המשמעותית שלהם ולכל אחד מוזיקה משמעותית זה משהו אחר, וזה בסדר גמור.
"מוזיקה איכותית היא מה שנקרא קלאסיקה. כל אמן כותב לדור שלו, זה ברור מאליו, אבל יש יצירות שמדברות על מעבר לדור הזה: ביטלס, סשה ארגוב, דיוויד בואי, מוזיקה קלאסית מערבית, מזרחית. המוזיקה הזאת שאנחנו רוצים לשמר אותה זו מוזיקה שיש בה הרבה מאד עומקים ואפשר למצוא בה עוד ועוד זוויות. יש בה איזו אמת. מוזיקה היא נשאית רגשית. אם בטהובן הרגיש משהו מאד חזק וכתב את ה'פה פה פה פם!' שלו, אנחנו במאה העשרים ואחת מתחברים לעניין הזה, וזה אחד הדברים היפים באמנות.
"הרבה לא כל כך מבינים היום שמוצרט נמצא ליד בטהובן שנמצא ליד באך שנמצא ליד קורט וייל וליד סשה ארגוב או פול מקרתני. זה לא כמו אייפון 4 שמחליף את אייפון 3. הדברים חיים אחד לצד השני, ובעולם הכל כך טכנולוגי שלנו, לפתוח את הבוקר ולראות את המלצת היום של איה כורם או אלון אולארצ'יק או טל גורדון או החברים שלך, זה פשוט דבר נפלא."
הדוגמאות שאתה נותן הן באמת מתחום הקלאסיקה. כל מוזיקה יכולה להיכנס במסגרת ההמלצות? גם דברים חדשים?
"בטח. יש דברים מאד עכשוויים. וגם תראי דבר מקסים: אני לא אמרתי לאף ממליץ על מה להמליץ, ואף אחד מהאנשים שמשתתפים לא המליץ על עצמו. כולם המליצו על אחרים. זה נורא יפה. זה מקסים. והדבר הזה שאתה כותב המלצה על שיר, לא זורק איזה לינק לפייסבוק אלא כותב מי כתב את הדברים ומחליט מה הרגש שזה מפעיל עבורך וכותב כמה מילים על הדבר הזה, וזה נשמר וכל יום זה גדל.
"אפשר גם להיכנס לפלייליסט של החברים שלך, לראות מה הם לקחו מאחרים ומה הם העלו בעצמם. יצרנו שם משהו שאני קורא לו 'צפייה חברתית': אלה שנרשמו לאתר רואים מתחת לכל שיר מי ראה את זה מהחברים שלהם. פתאום אתה רואה מישהו שיש לו טעם מוזיקלי דומה לשלך, ואתה רוצה להיות איתו בקשר."
איפה בעצם ההבדל בין האתר הזה לבין הפייסבוק, ברמה החברתית?
"בפייסבוק אתה לוקח לינק וזורק אותו וזה נעלם באיזה מלל אינסופי שאתה לא יודע איך למצוא אותו אחר כך, ופה, ברגע שהתחברת לשני שירים של טל גורדון, לשיר של אלון אולארצ'יק, לשיר של קובי אוז, לשיר של רע מוכיח, אתה יכול לשמור על זה, לדייק את זה רגשית, להגיב על זה, לכתוב מה הרגש הזה עבורך. על כל שיר נוצרות תגובות שיוצרות דיאלוג על השיר והתגובות האלה מגיעות גם לאמנים, ואני מציע לאמנים להעלות לפני הופעה רשימת שירים ולהתייעץ עם הקהל איזה שירים הם היו רוצים לשמוע."
איך בעצם העליתם את האתר מהבחינה הכלכלית? מאיפה אתר כזה אמור להרוויח?
"גם אני השקעתי מכספי כי אני מאמין בזה, וגם שותפי שהיה בתוך העניין הזה, ולקח הרבה מאד זמן לבנות משהו שאני מרגיש שהוא מאד יפה ובהיר. אין שום פרסומות באתר הזה, ואין לנו מודל כלכלי, נקודה. יש לנו עכשיו קמפיין אריק איינשטיין, שכל אחד יכול להצביע לחמישה שירים שהוא הכי אוהב של אריק איינשטיין, ולא מקבלים מיליון דולר בסוף אלא תשובה לגבי מה שחברי האתר חשבו שמעניין. אני גם מאמין שאם אתה שואל מישהו מה המוזיקה שמייצגת אותך, זו מין אחריות כזאת וזה מגלה עליך דברים מאד עמוקים ומאד יפים."
אלון אולארצ'יק (צילום: תמר קרוון)
המלצה של אלון אולארצ'יק
כמה המלצות נבחרות מהאתר:
המלצה של אלון אולארצ'יק
המלצה של צופית גרנט
המלצה של רונה קינן
המלצה של מירה עוואד
המלצה של קובי אוז
המלצה של אורי לשמן
כתובת האתר