מאז חגגה ישראל את שנתה העשירית מתקיימת בארץ, אחת לשלוש שנים, הזמרייה: אירוע מקהלות בינלאומי, שהקים צבי פרופס, מנכ"ל משרד התיירות דאז, לבקשתו של דוד בן גוריון. השנה תתקיים בעכו העתיקה זמרייה מקומית, בסימן מקהלות האופרה, והקהל הרחב מוזמן לחגיגה של אופרה, שירה ומחזות זמר שיתקיימו באולמות האבירים, בחצר המצודה, בבוסתן ובגן שליד המצודה, בין התאריכים 10-7 באוגוסט.
בין האירועים המצפים לקהל בעכו העתיקה, קונצרטים מיוחדים, סדנאות שירה עם שלושה מאסטרים בינלאומיים, במות מוזיקליות פתוחות, והצגות לילדים ולכל המשפחה.
שלושה מאסטרים בינלאומיים
"לכבוד חגיגות שנת העשור שלה הקימה מדינת ישראל שני מוסדות", מספרת קולט אביטל, יו"ר עמותת הנבל והזמיר, האחראית על הזמרייה ועל תחרות הנבל, "תחרות הנבל הבינלאומית, שהייתה תחרות הנבל הראשונה בעולם ונועדה לשים את ישראל על מפת העולם מבחינת המוזיקה, והזמרייה הבינלאומית, שאמורה הייתה להביא אלינו כמה שיותר זמרים ומקהלות מהעולם.
"גם תחרות הנבל הבינלאומית וגם הזמרייה הבינלאומית מתקיימות אחת לשלוש שנים, אבל יש לנו מנכ"ל מאד דינמי, יוסי פרוסט, שהחליט שצריך לרענן את שני האירועים ולקרב אותם לקהל הישראלי, ובין זמרייה בינלאומית אחת לשנייה יש זמריות מקומיות, בלי מקהלות מחוץ לארץ, כמו זו שמתקיימת בקרוב."
ובכל זאת, לזמרייה הקרובה יגיעו פדריקו ברדאצי, פאולו בלוצ'י וג'ואה אמיר, שלושה מאסטרים בינלאומיים בתחומם
"החלטנו שגם בזמריות המקומיות אנחנו רוצים לתת לזמרים הישראלים ולמקהלות הזדמנות ללמוד ולהתמחות עם כמה מהמנצחים הטובים והמפורסמים בעולם, והם יתנו בכל יום מעין סדנאות לימוד, כולן על יצירות של פוצ'יני, למקהלות שתגענה לעכו, ובכל יום אחר הצהרים, בין שש לשמונה, יהיו מופעים פתוחים לקהל, בכניסה חופשית, של 'לה טראויאטה', 'מאדאם באטרפליי', וכדומה."
פדריקו ברדאצי (יח"צ)
איחוד בין מזרח למערב
האם העובדה שהפסטיבל מתקיים בעכו מקרינה על כך שהוא באופן מסוים בסימן של איחוד בין מזרח למערב?
"בין מזרח למערב, בין יהודים לערבים. כיון שעכו היא עיר מעורבת, הדבר הזה בהחלט בא לידי ביטוי גם במוזיקה ואנחנו משתדלים מאד, כי בסך הכל בא אלינו ציבור מעורב מאד, גם קיבוצניקים, גם ערביי עכו, ואנחנו שמחים על כך.
"אז קודם כל בקונצרט הפתיחה תשיר הסולנית הערבייה אינאס מסלחה, שהיא בעצמה מעכו, והיא תשיר קטעי אופרה, עם הרכב נגנים מנצרת והרכב קאמרי מהתזמורת הסימפונית חיפה בניצוחו של דורון סלומון, ועם המקהלה הישראלית, 'מקהלת גתית'.
"חוץ מזה יש לנו, למשל, את אנסמבל 'כרם', עם 'לבי במזרח', וקולאז' של רפרטואר קלאסי שמאחד בין מזרח למערב. יהיו לנו גם שתי הצגות ילדים מוזיקליות, ההצגה 'יואל אמר' של תיאטרון הקרון מירושלים, וההצגה 'שמוליק קיפוד' שהיא הצגה מוזיקלית דו-לשונית."
אינאס מסאלחה (יח"צ)
נדמה שעם הרצון של יוסי פרוסט לרענן ולהתקרב לקהל הישראלי אתם יוצרים רפרטואר שלא חייבים להיות מיטיבי לכת כדי ליהנות ממנו
"בכל שנה יש לנו משהו אחר. בשנה שעברה הייתה לנו זמריית א-קאפלה, זאת אומרת מקהלות ששרו בלי תזמורת, השנה בחרנו מקהלות אופרה, בשנה הבאה יש מקהלות גוספל מכל העולם, וכבר דיברתי עם לא מעט מקהלות של אפרו-אמריקנים מארה"ב בנושא.
"בזמנו, כיהנתי כקונסול כללי בניו יורק, ואת ימי הראשון שלי ביליתי בכנסיות כדי לשמוע את השירה הנפלאה הזו, ובשנת ה-70 למדינה אנחנו רוצים לעשות זמרייה יהודית בינלאומית, ולהביא מקהלות יהודיות מכל העולם."
"החיבור עם עכו הוא אידיאולוגי"
ספרי לי קצת על החיבור דווקא עם עכו
"אנחנו עושים הכל בעכו, גם מתוך אידיאולוגיה, וגם מתוך העובדה שראש העיר של עכו שמעון לנקרי באמת חיבק אותנו ונתן לנו את ההזדמנות והתמיכה, מה שלא יכולנו לעשות בעיר כמו ירושלים, כי לא היינו מסוגלים לשלם את המחירים של האולמות. אז מי שבאמת חיבק אותנו ונתן לנו את ההזדמנות זה ראש העיר של עכו, כי הוא גם תומך בנו ורוצה להביא כמה שיותר תרבות לעיר, וזה מאד מתאים לנו, וגם באידיאולוגיה שלנו, משום שצריך לעשות את זה שם, וגם משום שזו עיר מעורבת.
"אז כבר כמה שנים שאנחנו עושים את כל האירועים שלנו, גם הזמרייה וגם הנבל, בעכו. עם תחרות הנבל היו לנו דפיקות לב ושאלנו את עצמנו מי יבוא, ותתפלאי לשמוע, היה סופר מלא, ובאו יהודים רוסים מכל הסביבה, ופתאום אני שומעת אחד מהם בא ואומר לי, 'למה אתם עושים את זה פה? תעשו את זה בקונסרבטוריון כי שם האקוסטיקה טובה יותר', ובאו המון ערבים, כי זה ציבור צמא לתרבות."
קולט אביטל (יח"צ)
איפה החיבור המוזיקלי האישי שלך, כמי שכבר שש שנים עומדת בראש עמותת הנבל והזמיר?
"אני אוהבת מוזיקה קלאסית, שומעת מוזיקה קלאסית, ניגנתי על פסנתר, רע מאד... זה גם חינוך מוזיקלי מאז שהייתי בתיכון והייתי הולכת לכל הקונצרטים בפילהרמונית, דרך זה שלמדתי והתעמקתי בנושא בשליחויות שלי, ובכל שליחות ושליחות עסקתי גם בקשרי התרבות של המדינה והמוזיקה, וודאי הפילהרמונית, שהיא ספינת הדגל שלנו. כשהייתי בניו יורק בכל שבוע הייתי עושה קונצרט אצלי בבית. אני פשוט אוהבת מוזיקה, ואני אוהבת באותה מידה גם ג'אז, מוזיקה ווקאלית, שירה עממית. אני שרה באמבטיה בדרך כלל, אבל גם שרתי פעם במקהלת הכנסת, תתפלאי..."
זמריית אופרה בעכו 2016
הפסטיבל יתקיים בימים ראשון-רביעי, 10-7 באוגוסט 2016, באולמות האבירים בעכו. פרטים נוספים ורכישת כרטיסים בטל': 03-6041808