המנצח הקנדי פיטר אונדג'אן התחיל ככדורגלן בצ'לסי וסיים עם קריירה מפוארת בסימפונית טורונטו - שנוחתת לראשונה בישראל
מצ'לסי לטורונטו
התזמורת הסימפונית טורונטו תופיע בישראל, בפעם הראשונה, בשני קונצרטים בירושלים ובתל אביב. כמה ימים קודם לכן תופיע התזמורת בקונצרט מיוחד בחולון מול ילדים חולי לב במסגרת המיזם הבינלאומי "הצל ליבו של ילד".
אל הקנדים ומנצחם פיטר אוּנדג'אן, מצטרף הכנר הישראלי, הכוכב הבינלאומי מקסים ונגרוב, שמופיע בכל העולם ומשום מה דווקא כאן ממעט לנגן. בתכנית יצירה חדשה מאת המלחין הקנדי הצעיר ג'ורדן פאל, ויצירות מאת ברהמס ודבוז'אק.
אונדג'אן החל את דרכו המוזיקלית כתוצאה מחבלה שהביאה לשינוי כיוון. הוא תכנן לשחק כדורגל במועדון צ'לסי המפואר בלונדון, אבל בעיה פיזית שיגרה אותו ללימודי כינור. הוא ניהל קריירה מפוארת כחבר ברביעיית טוקיו, עד שצצה בעיה רפואית חדשה שמנעה ממנו להמשיך לנגן והוא פנה לניצוח.
היום רשומות על שמו הצלחות כבירות כמנהל המוזיקלי בתזמורת הצפון-אמריקנית, שהנחיתה בישראל היא חלק ממסע קונצרטים שלה באירופה.
"חינוך מוזיקלי בונה חברה אנושית"
קנדה היא מדינה של שתי תרבויות, צרפתית ואנגלית. גם לצרפתים בקנדה יש תזמורות,
ואת זו של מונטריאול ניהל זובין מהטה בתחילת הקריירה שלו. האם לעובדה שתזמורת אחת ממוקמת בחלק הדובר צרפתית והאחרת בחלק הדובר אנגלית יש
השפעה על התכנית למאזינים
?
"אינני יכול להשיב בשם תזמורות אחרות בקנדה, אבל אני יכול לומר שלתכנית שמוצעת לקהל אין כל קשר לזהות התרבותית. יש כמובן יוצאי דופן, וזה קורה בקונצרטי התלמידים. שם אנחנו בפירוש מציעים לילדים מדריך דובר צרפתית שיתקשר עם המאזינים הצעירים בשפתם."
עד כמה עברך כחבר פעיל ברביעיית כלי קשת השפיע על הדרך שבה אתה מנצח ?
"אני חושב שלעברי כמוזיקאי קאמרי אין השפעה על הדרך שבה אני מנצח. אני כן חושב שלאותו עבר יש השפעה על הגישה שלי למוזיקה, ועל הדרך שבה אני רוצה שקבוצות כלים שונות בתזמורת תתייחסנה זו אל זו. המוזיקאים של הסימפונית טורונטו הם מוזיקאים קאמריים מצוינים ולכן הגישה שלהם למוזיקה כאל יצירה קאמרית יש בה מן האיכויות הקאמריות ".
מקסים ונגרוב (מקור: אתר בימות גלובל)
עד כמה עושה התזמורת בטורונטו לקרב קהל צעיר אל המוזיקה הקלאסית?
"בכל שנה אנחנו מגיעים לאלפי תלמידים בגילאים שבין חמש ל-17 בתכניות של קונצרטי תלמידים ובקונצרטי בוקר הכלולים בתכנית העבודה של הסימפונית טורונטו. אנחנו יודעים ומכירים בכך שחינוך מוזיקלי חיוני לא רק לבניית קהל העתיד שלנו. הוא מרכיב יסוד קיומי בניסיון לבנות חברה אנושית מוצלחת. יש לנו תכנית עידוד מרכזית שנקראת 'סאונד צ'ק', המיועדת לקהל בגילים 18 עד 35 והמנויים או החברים בתכנית רוכשים לא פחות מ-24,000 כרטיסים במחירים מוזלים".
איזה יצירות אהובות עליך במיוחד?
"אין לי תשובה טובה לשאלה הזאת, כי בשבילי היא כמו השאלה איזה ילד מילדיך אתה אוהב יותר. יש יותר מדי יצירות שיכולתי לסמן כאהובות במיוחד".
פיטר אוּנדג'אן (צילום: Sian-Richards, מקור: אתר בימות גלובל)
"הפסקתי לראות כדורגל"
אתה נמנה עם תלמידיו של הרברט פון קאראיין. היו עוד מנצחים מלבדו ששימשו לך מודל לניצוח?
"פחות בעניין של שיטת ניצוח, אבל יש מנצחים רבים שאני מעריך ואפילו מעריץ. אם ישנה דמות שאני חייב לה כמוזיקאי וכתלמיד, שגרמה לי לראות דברים אחרת במוזיקה הרי זה יצחק פרלמן שנמניתי עם תלמידיו והיום אני שמח לומר שהוא אחד מחברי הקרובים."
מספר החזרות לקראת קונצרט הוא נושא מורכב. יש לתזמורת שלך זמן חזרות סטנדרטי?
"כללית אנחנו מקיימים ארבע חזרות לפני כל קונצרט אבל לפעמים אנחנו נזקקים לפחות מכך".
כמי שהחל את הקריירה שלו כשחקן כדורגל עם שאיפות לשחק בקבוצת צ'לסי המהוללת, אתה עדיין נמנה עם אוהדיה?
"אני חייב לומר שבשנים האחרונות אני כבר לא עוקב באדיקות אחרי משחקי כדורגל. אני צופה בעיקר במשחקי הוקי ואוהד את קבוצת מייפל ליף. הסיבה היא מאד עניינית - אחיין שלי נמנה עם שחקניה. ואני מאד אוהב לצפות במשחקים של הטניסאי רוז'ה פדרר".
אתה עוד עוסק בספורט?
"אני אוהב טניס, סקי מים וסקי שלג. אני מגיע לעיסוקים האלה אם וכאשר יש לי זמן ובעיקר אם הברכיים משתפות פעולה עם הרצון שלי".
מילה אחרונה?
"מילה אחרונה שלי על התזמורת - אני מאד מתרגש לקראת הסיור הזה, אנחנו מגיעים לכל הקונצרטים בהתלהבות בלתי רגילה, ואני מאד מקווה שההתלהבות תגיע גם למאזינים שלנו בכל מקום".
התזמורת הסימפונית טורונטו (צילום: Sian-Richards, מקור: אתר בימות גלובל)
התזמורת הסימפונית טורונטו תופיע ביום חמישי, 11 במאי 2017 בשעה 20:00 בתיאטרון ירושלים ובמוצאי שבת, 13 במאי בשעה 20:00 בהיכל התרבות בתל אביב. להזמנת כרטיסים דרך אתר בימות
רכישת כרטיסים