יוסי שיפמן ליקט בשבילכם מבחר מופעים מהפסטיבל למוזיקה קאמרית שחוגג השנה בר מצווה במלון דן אילת
פסטיבל אילת למוזיקה קאמרית שיתקיים במלון דן אילת בסוף השבוע השני של פברואר ייפתח השנה בהופעת הרכב הפסנתר "שלישיית בוש" שמגיע מאנגליה. שניים מחברי השלישייה, הפסנתרן והצ'לן עמרי ואורי אפשטיין, הם ישראלים ואיתם מנגן הכנר ההולנדי מתיו ואן בלן.
הכנר הגרמני שברח מהנאצים
על בחירת שמו הייחודי של ההרכב מספר הפסנתרן עמרי אפשטיין: "לפני כשש שנים זכה מתיו, הכנר ההולנדי שלנו, לקבל כינור מבית מלאכתו של גואדניני משנת 1783. הכינור היה שייך בעבר לכנר הדגול אדולף בוש, שחי עד שנות ה-50 המוקדמות של המאה שעברה והיה הכנר הגרמני המוביל בזמנו. בוש היה סולן בעל שם ובעיקר מי שעמד בראש רביעית כלי קשת שנקראה על שמו, והייתה הראשונה שהקליטה רביעיות של בטהובן ושוברט שנחשבות עד היום למעולות.
שלישיית בוש,
מקור: אתר פסטיבל אילת למוסיקה קאמרית
"אבל ישנו צד חשוב אולי עוד יותר מן המוזיקה. לאדולף בוש הוצעה משרה חשובה על ידי השלטונות הנאציים בגרמניה לשמש מוזיקאי במכונת התעמולה הנאצית. בוש ואֶחיו, כולם מוזיקאים, הזדהו עם המוזיקאים היהודים שגורשו מגרמניה ויצאו את המדינה לשוויץ ובהמשך לאנגליה. בוש עצמו הגיע לארה"ב וסיים את חייו די באנונימיות.
"בוש המוזיקאי והאדם הוא מקור השראה ענקי עבורנו והיכולת שלו להקריב קריירה מובטחת למען אידאלים מלמדת אותנו על חיים כמוזיקאים וכבני אדם בעולם משתנה, מאתגר, מתסכל ומסוכן.
שלישיית בוש עם מלכת בלגיה, צילום: מישל קורמן
מצ'כיה באהבה
מתי הקמתם את השלישייה?
"זמן קצר לאחר שמתיו קבל לידיו את הכינור הוא היה משוכנע שעליו להקים קבוצה קאמרית על שמו של בוש, שהיה גיבור נערץ עליו. אני הכרתי את מתיו עוד מימינו כסטודנטים בקולג׳ המלכותי בלונדון וניגנו לעיתים ביחד. הרעיון היחסית רופף של הקבוצה הקאמרית צומצם די מהר לשלישייה.
"לפני חמש שנים התחלנו לעבוד בצורה רצינית ובהתמדה. לכולנו היו ויש שאיפות סולניות ואחרות בנוסף לשלישייה, אבל השלישייה התפתחה והפעילות בה היא החלק הגדול והדומיננטי ביותר עבור כולנו. אנחנו מרגישים מאוד בני מזל בהרכב הזה - אנחנו לא רק מנגנים יחד אלא מבלים יחד בטיולים ובאכילות משותפות וגם בפעילות ספורטיבית.
איך הגעתם לתכנית שבה כל המלחינים צ'כיים: דבוז'ק, סמטנה וסוּק?
"דרך המוזיקה של דבוז׳ק, שאנחנו מקליטים כעת, גילינו את עולם המלחינים הצ׳כים ובעיקר את המלחינים מבוהמיה, והתחברנו לשפתם המוזיקלית ולרוח היצירה הטבעית, השופעת ונטולת התסביכים. מצד שני, אנחנו מעריצים גדולים של המוזיקה המרכז-אירופית המובהקת, היידן,מוצרט, בטהובן, שוברט, מנדלסון וברהמס.
"וישנו צד נוסף - יש בנו משהו קצת אנגלי. למרות ששלושתנו לא אנגלים, אבל שם הכרנו, גדלנו והתפתחנו כמוזיקאים. שלושת הצדדים האלה של האישיות המוזיקלית שלנו באים לידי ביטוי בשני הקונצרטים שלנו בפסטיבל אילת. אנחנו מאוד שמחים לחלוק אותם עם הקהל בישראל, בה נולדנו, גדלנו והתחלנו את דרכנו. זו תהיה הפעם הראשונה שאנו חוזרים לארץ כמוזיקאים מקצועיים."
מוסורגסקי והרכבים צרפתיים
עוד ביום הפתיחה: הרכב מוזיקלי חדש בשם "תזמורת סולני ישראל" המורכב בעיקרו מנגנים בכירים בתזמורת הפילהרמונית הישראלית. אל ההרכב מצטרף זמר הבס הישראלי דניס סדוב ובייחד הם ישמיעו את "שירים ומחולות של מוות" של מוסורגסקי, ועיבוד לתזמורת קאמרית של הסימפוניה הראשונה של מאהלר.
דניס סדוב, מקור: אתר פסטיבל אילת למוסיקה קאמרית
על הקבוצה ינצח המלחין בנימין יוסופוב, ויצירה משלו - "זכרונות" - תפתח את הקונצרט. יוסופוב אומר על הנוסח הקאמרי של הסימפוניה המוכרת של מאהלר שהיא מאפשרת "להתבונן ביצירה מבעד לזכוכית מגדלת, לעקוב אחרי המעברים הייחודיים של מאהלר - המעברים החדים ממוזיקה עממית לכאורה למוזיקה עשירה ומורכבת במהלך יצירה אחת."
פסטיבל המוזיקה מציין השנה 13, וחגיגת בר המצווה שלו מלמדת על שינויים בכיוונים שבהם הוא מתפתח. מה שהחל בשעתו כמוזיקה קלאסית מובהקת התעשר עם שינויים בקווים מוזיקליים נוספים, חציית קווים ושילובים שיש בהם פתיחות לאוהבי סוגי מוזיקה שונים.
רפאל פישון,
מקור: אתר פסטיבל אילת למוסיקה קאמרית
השנה שם הפסטיבל דגש על מוזיקאים צרפתיים, כשבראש הקבוצות שמגיעות מצרפת אנסמבל "פיגמליון" שחי בפסגת העשייה של המוזיקה המוקדמת כבר יותר מעשור. את ההרכב מוביל רפאל פישון שהחל את דרכו כזמר קונטרה-טנור. "פיגמליון" יופיעו בשתי תכניות מרתקות - האחת של בני דורו של באך ומי שקדמו לו והשפיעו עליו - שיץ ובוקסטהודה והשנייה כוללת שלוש מן הקנטטות המוכרות והאהובות של באך.
עוד מצרפת: ההרכב המסקרן רביעיית כלי הקשת "הרמס", שאליו מצטרפים נגן האקורדיון פליסיאן ברוט ונגן הבס אדוארד מקרז. יחד ידלגו הנגנים מן הקלאסיקה המובהקת אל יצירות מאת אשף האקורדיון הצרפתי רישאר גליאנו, השאנסונר ז'אק ברל ואחרים. הרביעייה תנגן גם תכנית צרפתית מיצירות ראוול ודביסי המוכרים כאן היטב, וכן את אנרי דוטייה שלמרבה הצער כמעט אינו מושמע בישראל.
אנסמבל פיגמליון,
מקור: אתר פסטיבל אילת למוסיקה קאמרית
פול לואיס, בראסנס, ומוצרט בקובה
בין המופעים האינטימיים יותר: רסיטלים לפסנתר של אחד מענקי הפסנתר כיום, האנגלי פול לואיס, שהרשים וסחף את הקהל בהופעה היחידה שלו עד כה עם הפילהרמונית הישראלית. לואיס ינגן רסיטל מיצירות בטהובן, היידן וברהמס - שבהם הוא מצטיין. בתכנית שנייה יצטרף אליו זמר הטנור מרק פדמור, המוכר היטב בישראל, פדמור שישיר את מחזור השירים הנפלא של שומן "אהבת המשורר" למילים של היינה ועוד שירים של ברהמס, בקונצרט שהוא חובה לאוהבי השיר האמנותי.
פול לואיס תמונת יחסי ציבור
ועוד חובה - לאוהבי השירים המופלאים של ז'ורז' ברסאנס, שרבים מאתנו גדלו עליהם בנוסחם המקורי ובנוסחים של יוסי בנאי כמו "זהירות הגורילה" ושירים רבים אחרים בתרגומי בנאי, נסים אלוני ונעמי שמר. מצרפת מגיעה הזמרת הצעירה פולין דיפואה ששרה את שיריו של הזמר ומנגנת אותם בקונטרבס. באילת יצטרף אליה נגן גיטרה למופע מהנה שכולו נוסטלגיה לימי האהבה הגדולה בין צרפת וישראל.
פולין דופואה,
מקור: אתר פסטיבל אילת למוסיקה קאמרית
אינטימיות אחרת מציעים בפסטיבל הפסנתרנית עפרה יצחקי והשחקן דורי אנגל בתכנית שבה קורא אנגל קטעים ממכתביהם האישיים של מלחיני דור המהגרים הראשון שהגיע לחופי ארץ ישראל מאירופה, ערב עלייתה בלהבות הנאציות. השניים יגישו קטעים מתוך מכתביהם של פאול בן-חיים, יוסף טל, מקס ברוד (המוכר יותר כמי שגילה את קפקא ואת האשק ופחות כמלחין פעיל), אריך ולטר, שטרנברג וקראל שלמון, מראשוני תזמורת ירושלים.
המכתבים נשלפו מארכיון הספרייה הלאומית, והיצירות נבחרו על ידי עפרה יצחקי. זוהי תכנית מסקרנת המגלמת את רוח התקופה, וכמי שעדיין מהדהדת בו הצגת אנסמבל רות קנר "בשורות נעימות ומשיבות נפש", שכולה מכתבים של עולה לארץ ישראל, אני מצפה לחוויה דומה גם מצד המוזיקאים.
ומפגש חוצה גבולות גם יסיים את הפסטיבל - "מוצרט בקובה", שבו נפגשים המוזיקה הקלאסית המובהקת עם הסווינג והמוזיקה בלטינית בעזרת שני מוזיקאים גרמנים ושני נגני כלי הקשה מקובה. עם היום, טרם שמענו מפגש של מוצרט עם מוזיקה מז'אנרים שונים - החל ממוזיקה סינית, דרך מוזיקה ערבית, ג'אז, דיקסילנד ואפילו מוזיקה חסידית - שלא עלה יפה. מוצרט הוא מתכון להצלחה, ובמפגשים מסוג זה בעיקר מתכון להעלאת חיוך ולנקישת קצב ברגליים ובכפות הידיים - אקורד סיום מוצלח לחגיגת בר המצווה של הפסטיבל האילתי.
האחים קלאז',
מקור: אתר פסטיבל אילת למוסיקה קאמרית
הפסטיבל יתקיים בין ה-10-7 בפברואר 2018 במלון דן באילת. מחירי הקונצרטים נעים בין 120- 300 ₪. מבצעים מיוחדים וחבילות כרטיסים: 10% הנחה לרוכשים מעל שלושה כרטיסים למופעים שונים, 20% הנחה לרוכשים מעל שישה כרטיסים למופעים שונים, רוכשי החבילות זכאים לכניסה ללא תשלום לריף הדולפינים. להזמנת כרטיסים: 1-700-50-50-80 או 5450* או ב-
אתר הפסטיבל