מעוף הסלטאן
בית האופרה סטניסלבסקי, מבתי האופרה הנחשבים במוסקבה, יעלה במסגרת עונת האופרה הישראלית ביצוע ראשון בישראל של האופרה הרוסית "סיפורו של הצאר סלטאן" על פי הפואמה המפורסמת של פושקין אותה כתב בשנת 1831, למוזיקה מאת ניקולאי רימסקי קורסקוב.
הפיכתה של האגדה "סיפורו של הצאר סלטאן" לאופרה בשנת 1900 בידיו של המלחין רימסקי קורסקוב, יצרה את אחת היצירות המוכרות והאהובות ברוסיה, אשר דורות של ילדים גדלו עליה מאז בוצעה לראשונה. הקטע המוזיקלי "מעוף הדבור" באופרה הפך לאחד הקטעים הקלאסיים הידועים בעולם כולו (מוכר כ"מעוף הדבורה").
צאר סלטאן, מקור: אתר משכן האופרה
ההפקה הקלאסית של אלכסנדר טיטל, שמכהן כמנהל האמנותי והכללי של בית האופרה סטניסלבסקי, זכתה להצלחה גדולה ברוסיה. זוהי הפקה קסומה ומרהיבה שבה המשתתפים מגלמים אנשים בוגרים, ילדים, בעלי חיים, ים, עצים, וציפורים. הדמויות משנות פניהן ללא הרף והקהל נשבה בחוויה הקסומה. מלאכת עיצוב תפאורת האופרה נבנתה בעבודת יד מסורתית ותוכננה על ידי המעצב יורי אוסטינוב.
האופרה, בניצוחם לסירוגין של יבגני ברז׳ניק וותימור זנגייב, מגיעה לארץ עם מיטב הסולנים, התזמורת והמקהלה של בית האופרה סטניסלבסקי, אליה יצטרפו 30 ילדי מקהלת העפרוני הישראלית.
צאר סלטאן, מקור: אתר משכן האופרה
להטוטנות מוזיקלית ותיאטרלית
העלילה מספרת על שלוש אחיות, אשר הצעירה בהן נבחרת על ידי הצאר סלטאן להיות לו לאשה. שתי האחרות מקבלות את תפקיד הטבחית המלכותית ותפקיד הטווה המלכותית. הן מקנאות באחותן וכשהצארינה יולדת את בנה, הנסיך גווידון, הן משליכות אותה יחד עם התינוק לים בתוך חבית.
התינוק גדל ומתבגר בתוך החבית ומתחנן לגלים שישמרו עליהם ולא יפגעו בהם לרעה. הים נענה לבקשתו ומביא את החבית לחוף. האם והנער מתיישבים באי אליו הגיעו, והנסיך הצעיר בונה לעצמו חץ וקשת ויוצא לצוד. על הדרך הוא רואה נשר התוקף ברבור לבן יפהפה. הנסיך יורה בנשר ללא היסוס, ואז הברבור מגלה לנסיך שהוא בעצם נערה יפה והוא הצילה מידי מכשף אכזר. הברבור/נערה מבטיח לנסיך שלא ישכח את מעשה החסד שלו.
צאר סלטאן, מקור: אתר משכן האופרה
בעזרת הקסמים של הברבור, הנסיך מקים באי ממלכה מפוארת. כעבור זמן מלחים של הצאר סלטאן מגיעים לאי, נפעמים מהקסם שלו וחוזרים ומספרים לצאר על הממלכה המופלאה. מוקסם מהסיפורים, הצאר סלטאן מבקש להפליג אל האי אך הטבחית והטווה מנסות למנוע זאת ממנו בעזרת סיפורי נפלאות על מקומות אחרים בהם עוד לא ביקר. לבסוף מפליג הצאר סלטאן אל האי ושמח לגלות שם את אשתו, אותה חשב למתה ואת בנו שלא פגש מעולם.
על האופרה הזו אמר רימסקי קורסקוב שהיא דורשת "להטוטנות מוזיקלית מצד התזמורת". בנוסף היא דורשת גם סוג של להטוטנות תיאטרלית בשל ריבוי הדמויות הקסומות ועולם האגדות שאליו נשאב הקהל.
בית האופרה סטניסלבסקי ממוסקבה
בית האופרה סטניסלבסקי נוסד בשנת 1941 על ידי קונסטנטין סטניסלבסקי וולדימיר נמירוביץ'-דינצ'קו, מתוך אמונה כי אופרה צריכה להיות תיאטרון תוסס ועכשווי. הרפרטואר של בית האופרה כולל מגוון אופרות קלאסיות ומודרניות, שנכתבו על ידי מלחינים רוסים ומכל העולם. הלהקה מופיעה בבית האופרה שלה במוסקבה וכן מקיימת סיורים רבים ברחבי העולם.
צאר סלטאן, מקור: אתר משכן האופרה
האופרה תתקיים ב-4 במאי 2018 ב-13:00, ב-5 במאי ב-21:00, ב-6, 7, 9, 10 במאי ב-20:00, ב-11 במאי ב-13:00, ב-12 במאי ב-21:00 ב-13 במאי ב-18:00. מחירי כרטיס: 192- 438 ₪. שעה לפני תחילת כל מופע מתקיימת הרצאת מבוא באורך כחצי שעה באולם, הכניסה להרצאה חינם לבעלי הכרטיס באותו הערב. להזמנת כרטיסים: 03-6927777 או באתר האופרה הישראלית
לרכישת כרטיסים