סיור משפחתי במוזיאון יעקב אגם מנפק טעימה על קצה המזלג מעולמו היצירתי של אבי התנועה הקינטית. חוויה ששולחת אתכם הביתה עם מזכרת
חריג ויחיד במינו
בלב שכונה של רבי קומות לבנים שצמחה מתוך חולות ראשון לציון מערב, ממוקם מוזיאון יעקב אגם לאמנות. שמו הרשמי מבלבל. מדויק יותר יהיה "המוזיאון לאמנותו של יעקב אגם", כיוון שהמוזיאון כולו מוקדש אך ורק ליצירתו של אגם, אבי התנועה הקינטית, מה שהופך אותו חריג לא רק לסביבתו הגיאוגרפית המיידית, אלא למרחב האמנות ככלל.
לא שחסרים מוזיאונים המוקדשים לאמן יחיד. בעולם ישנם רבים כאלה – מפאבלו פיקאסו ואוגוסט רודן בפריז, בואכה סלבדור דאלי בברצלונה, וינסנט ואן גוך ורמברנדט באמסטרדם ועד פרידה קאלו במקסיקו סיטי. גם בישראל ישנם לא מעט, בהם מוזיאון ינקו דאדא בעין הוד, שמוקדש ליצירתו של מרסל ינקו, מוזיאון נחום גוטמן, בית ראובן רובין, מוזיאון מאנה כץ או מוזיאון אילנה גור.
בכל הנוגע לישראל, רובם המוחלט מציג, לצד תערוכת קבע של האמן שאת שמו הם נושאים ופעילויות סביבו, גם תערוכות מתחלפות של אמנות עכשווית שמנהלות שיח כזה או אחר עם יצירותיו ובכך שופכות אור על עבודתו ומחברות בין תפישות עולם אמנותיות על ציר הזמן. מוזיאון אגם, במובן זה, כמו האמן עצמו, חורג מהמקובל ומבקש לסלול לעצמו דרך משלו.
מוזיאון אגם מבט מבחוץ
סיור משפחות אינטימי
הגענו למוזיאון בבוקר שבת שבין יום כיפור לחג הסוכות, למה שהוגדר כסיור משפחות שבסופו סדנה. מחוץ לשערי הכניסה לחלל הפנימי של המוזיאון, שמשתרע על 3,200 מ"ר, התהלכנו בשדרת עמודים מעוטרים בצבעים חזקים ובמוטיבים גיאומטריים מגוונים שהפכו לסימן ההיכר של אגם. "עמודי כלילה", על שם רעייתו המנוחה של האמן כפי שיסבירו לנו מאוחר יותר, הם מעין קבלת פנים שמלווה את באי המוזיאון מהחוץ אל הפנים ומציעה טשטוש בין גבולות המרחב. מבקרים מעטים היו במוזיאון וסיור המשפחות, שמכוון לילדים בני חמש ואילך, היה אינטימי.
מוזיאון אגם. צילום: מרב יודילוביץ'
הסיור התחיל בהתכנסות בחלל נפרד מזה המרכזי בו פזורים עשרות הדומים צמריריים וצבעוניים המעוטרים בצורות גיאומטריות שונות ומאפשרים תנועה רב כיוונית במרחב. יכולת תנועה נדרשת על מנת לצפות בסרט וידאו קצר, דוקו-ארט מעוצב ואסתטי בגרסת מולטימדיה שמשחקת בו זמנית עם העין והאוזן, המוקרן על ארבעה מסכים שמקיפים אותך מכל עבר. בסרט, שמלווה את הקמת המוזיאון, מביא האמן בקצרה את ה'אני מאמין' שלו.
זה מתחיל בהקדמה שנותנת על קצה המזלג פרטים ביוגרפיים על יעקב אגם: הבית החרדי בו גדל ומשם תפיסת האלוהות ביהדות כמתהווה ומשתנה תדיר שבאה לידי ביטוי גם ביצירותיו. זה עובר לשיח בגובה העיניים על אמנות שמשרטט את הדרך שהובילה לתנועה הקינטית מציורי קיר קדומים במערות והלאה.
שאלות מנחות שמלבות אינטראקציה מינורית יוצרות שיח מגומגם בין מנחה הקבוצה לילדים, אבל המהותי במפגש הוא החלק המעשי בו מתבקשים המשתתפים - ילדים והורים - להתחלק לקבוצות ולארגן קוביות בצבעים שונים בחלל. לכאורה משחק אך בפועל מימוש, הלכה למעשה, של המונח: קומפוזיציה. כשהקבוצות מתבקשות לעלות במסלול מתפתל שמקיף את החלל ומאפשר להשקיף עליו מלמעלה, נראה הדבר כציור צבעוני ענקי. על אף שהמפגש הראשוני הזה תלוי במידת נכונותו של הקהל הצעיר לשתף פעולה - ולא פחות בכריזמה וביכולתו של המנחה לשלוט לא רק בחומר אלא בעיקר בקבוצה לא הומוגנית של ילדים שלא בהכרח באים עם רקע מוקדם באמנות - נדמה שההנעה למעשה מנצחת ונחרטת בזיכרון כחוויה.
מוזיאון יעקב אגם, צילום: ויקטור אוסיפוב
לא רק מזרקה בדיזנגוף
המעבר אל הגלריה עצמה או מה שנקרא חלל המוזיאון המרכזי, מינימלי ומרופרף לטעמי. זהו מסלול טעימות מקוצר שמספק את קווי המתאר הכלליים של האמנות הקינטית ויצירתו של אגם ונעצר על שלוש עבודות, בהן "סולם יעקב" שבליבת החלל המרכזי, עבודה מרשימה אשר על פי מיטב המסורת האגמית משלבת את השילוש הקדוש - אמנות אינטראקטיבית, אשליה אופטית שנשענת על תלת מימד ויהדות. הסיור אינו פוסח גם על סדרת "Fascination" הנהדרת, שמורכבת מעבודות דו ממדיות גדולות שמתלכדות לעבודה תלת ממדית אחת.
מהאולם המרכזי יורדת הקבוצה מטה אל הסדנה הנושאת את השם "בעיני המתבונן" בה מוזמנים הילדים להכין עיטורים קינטיים בהשראת יצירתו של אגם, שיכולים לשמש כקישוטי תלת מימד תלויים או כמגנטים למקרר. חוויה נחמדה ששולחת אותנו הביתה עם מזכרת.
מוזיאון יעקב אגם, צילום: ויקטור אוסיפוב
מפה ואילך מידת החשיפה למכלול היצירות המוצגות במוזיאון (שיש לציין שהיקפן מצומצם להפתיע, בטח ובטח בהתייחס לכך שמדובר באמן שיצירתו נפרשת על פני כמעט שבעה עשורים), תלויה בך, המבוגר האחראי. זוהי מטלה שתוצאותיה מוגבלות בהתחשב בכך שהמידע המסופק על העבודות מינימלי. ובכל זאת, המגוון כולל עבודות אינטראקטיביות עם וידאו וסאונד, שמספקות מפתחות אל עולם יצירתי מפעיל, אמנות מופשטת שביסודה תנועה מתמדת ומחשבה מאפשרת על פרספקטיבה ותפיסת מציאות משתנה.
בסופו של יום, מוזיאון אגם זו נקודה ששווה להיעצר בה אם אתם בסביבה ולו רק בשל ההזדמנות לחשיפה ליצירה אמנותית ייחודית - אסתטית ודקורטיבית - ובמובנים מסוימים פורצת דרך ולאמן, שמסיבות שונות ולא בהכרח ענייניות, צומצם בתודעה הישראלית לכדי מזרקה יורקת אש בכיכר דיזנגוף, חזית מלון בתל אביב ותבליט קיר ענק שמעטר את חלל הכניסה של מוזיאון תל אביב.
מוזיאון אגם. צילום: מרב יודילוביץ'
מוזיאון אגם נמצא ברחוב מיש"ר 1, קרית הלאום ראשון לציון
. עלות הכניסה: 30-20 ₪, ילדים עד גיל 5 בכניסה חופשית. ימים ושעות הפעילות: שני, חמישי - 19:00-10:00; שלישי, רביעי - 16:00-10:00; שבת - 14:00-10:00.
להזמנת כרטיסים:
03-5555900/50, או באתר המוזיאון