הפסטיבל הדו-שנתי המצליח חוזר עם הקרנות סרטים, מפגשים ספרותיים, הצדעה לכותבים ועוד
מבט מחודש על המילים
פסטיבל "עונת הספרות" בבית אבי חי, הפסטיבל היחיד מסוגו בארץ לספרות ולשירה מקומית, שם זרקור על הספרות והשירה העברית העכשווית והאלמותית, הן בפני עצמם והן באמצעות החיבור שלהם לתחומי אומנות ותרבות נוספים ומשיקים (מוזיקה, קולנוע, שירה מדוברת ועוד...)
הפסטיבל מתקיים פעמיים בשנה, מדי שנה, ומעלה אירועים, מופעים ומפגשים מסקרנים שמאפשרים מבט מחודש על המילים.
הפסטיבל הסתווי, בהתאם לתקופה ולמזג האוויר, הוא יותר מכונס וביתי מאחיו האביבי, ותוכנו נע סביב המפגש – בין הקהל לכותבים, בין הכותבים לכותבים אחרים לבין יוצרים מתחומים אחרים.
עמיחי חסון, מנהל אמנותי "עונת הספרות": "הבמות להצגת ספרות ושירה עברית הולכות ומצטמצמות, אנו מבקשים להזכיר דרך הפסטיבל הזה שספרות היא חלק מרכזי ומשמעותי מחומרי הגלם של התרבות העברית והיהודית לדורותיה. ספרות עברית נהדרת ממשיכה להכתיב את דרכה בארץ, למרות צמצום הפלטפורמות להצגתן, ואנו מאמינים שיש קהל שמבקש לפגוש את הספרות ואת השפה לא רק דרך הספרים אלא גם במציאות: בדרך המוזיקה, התיאטרון, המחול והקולנוע. בארץ קיימים לא מעט פסטיבלים המוקדשים לספרות עם הפנים ליצירה בינלאומית, לכתבי עת שונים, אבל אין ולו פסטיבל אחד המוקדש לספרות ולשירה המקומית. בחרנו לייצר את הפלטפורמה הזו כדי להמשיך להנכיח את מקומה של המילה הכתובה בארץ".
רשימת האירועים:
ראשון, 11 בנובמבר
18:00 - העברים – עונה חדשה
"איבד פוגל את פוגל"
בימוי: איילת עפרים / 55 דקות, כתוביות באנגלית,
20 ₪
מי היה דוד פוגל? האיש שהשאיר מאחוריו רומנים, נובלות ושירים בעברית נהדרת שתיארו מיניות ותשוקה, חילופי תפקידים וזהויות, כפי שאיש לא תיאר לפניו. באמצעות יומניו, מכתביו וכתביו, יוצאת הבימאית למסע באירופה ובפלשתינה-ארץ ישראל בעקבות היוצר העצוב, שעשה פלאות בעברית אבל הצליח להיות כל פעם במקום הלא נכון ובזמן הלא נכון עד שהדבר עלה לו בחייו וההכרה הגיעה רק לאחר מותו. לאחר ההקרנה תתקיים הרצאה קצרה של הסופרת ג'וליה פרמנטו.
דוד פוגל מקור: אתר בית אבי חי
20:00 - נפגשים בספריה - "באני עצמי, גם אני"– דינה פון שוורצה
המשורר והמתרגם פרופ' רפי וייכרט משוחח עם המתרגמת והפסיכולוגית הקלינית דינה פון-שוורצה בעקבות תרגומה לשירי האינטלקטואלית היהודייה חנה ארנדט בספר "באני עצמי, גם אני" (קשב לשירה, 2017). השירים מאירים את אישיותה המורכבת באור מפתיע וחושפים היבטים חדשים בזהותה האישית והלאומית. כניסה חופשית.
20:30 - העברים – עונה חדשה: "דבש שחור"- אברהם סוצקבר
בימוי: אורי ברבש, מפיקה ותסריטאית שותפה: הדס קלדרון / 76 דקות, כתוביות באנגלית
| 20 ₪. כל עוד אברהם סוצקבר חי, לא הסכים שיעשו סרט על חייו. כיום, שמונה שנים לאחר מותו, "דבש שחור" מספר את סיפורו יוצא הדופן של גדול משוררי היידיש בעת החדשה – האיש שהנהיג את מחתרת בריגדת הנייר שהצילה כתבי יד יהודיים מהנאצים; שכתב את ״המנון השואה״; שזכה שסטלין יתאהב בשיר שלו וישלח מטוס כדי להצילו מלב המלחמה, ושהעיד במשפטי נירנברג. סוצקבר עלה לישראל ב-1947 וכתב בה ביידיש מופלאה וחיונית בעוד קהל קוראיו הולך ומתמעט. לאחר ההקרנה תתקיים
שיחה בשפה האנגלית בין הסופרת אבירמה גולן לפרופ' רות וייס.
אברהם סוצקבר, מתוך יוטיוב
שני, 12 בנובמבר
17:00 -
העברים- רטרוספקטיבה ללאה גולדברג
"לאה גולדברג בחמישה בתים
", בימוי: יאיר קדר. 52 דקות, ישראל 2011. כניסה חופשית
18:00 - העברים רטרוספקטיבה לרחל"העלמה בלובשטיין": רחל, בימוי: סיון ארבל. 57 דקות, ישראל 2015. כניסה חופשית. לאחר ההקרנה תתקיים שיחה על תהליך היצירה בפרוייקט "העבריים" ועל המעבר המעבר מטקסט כתוב לטקסט קולנוע בהשתתפות: יאיר קידר – מפיק ויוזם העבריים, הבימאית ישראלה שאער מעודד והבמאית סיון ארבל. כניסה חופשית
20:00 - נפגשים בספריה - אהבה מסותרת- חנה טואג
הסופר והמשורר ד"ר צדוק עלון משוחח עם הסופרת חנה טואג על הרומן החדש "אהבה מסותרת" (כרמל, 2018) ועל חיפוש, תהייה ותעייה בין זהויות, אמונות ומקומות בהוויה הישראלית העכשווית.
20:30 העברים - עונה חדשה- "מורי ? חידת שבזי"
בימוי: ישראלה שאער מעודד. 55 דקות, כתוביות באנגלית, 20 ₪. רק ארבעה פרטים ביוגרפיים ידועים לגבי רבי שלום שבזי. אפילו איור של פניו לא נמצא. אך גם 400 שנה לאחר מותו, שבזי נחשב לגדול חכמי תימן ומשורריה. מסע בעקבות אחד מגדולי היוצרים בספרות העברית והיהודית, שכתב למעלה מ-800 שירים, עירב בכתיבתו עברית וערבית, התאהב במשיח, התייסר בחשקים, הרג שניים מילדיו והיה לאגדה. לאחר ההקרנה יתקיימו שיחה ודיאלוג מוזיקלי על אודות ר' שלום שבזי בין המשורר שלומי חתוכה ובין המוזיקאים לירון ואהרון עמרם.
21:00 -
חדש על המדף – האחרות - שהרה בלאו
מחווה מיוחדת למותחן הפסיכולוגי "האחרות" (כנרת זמורה ביתן, 2018) מאת הסופרת שהרה בלאו. שש יוצרות מדברות ומנגנות בעקבות הספר על בחירות, חרטות, החלטות והמבט אל הדרך ההיא שלא הלכנו בה. בהשתתפות: שהרה בלאו, חן ארצי סרור, נועה מנהיים, מיכל אורבך קריאה: אלמה דישי | מוזיקה: איה כורם.20 ₪
שהרה בלאו (צילום: איריס נשר)
שלישי, 13 בנובמבר
17:00 - העברים - רטרוספקטיבה לר' דוד בוזגלו
"שיר ידידות": ר' דוד בוזגלו, בימוי: רפאל בלולו. 63 דקות, ישראל 2015. כניסה חופשית.
18:00 - העברים - רטרוספקטיבה לברנר
"המעורר": י"ח ברנר, בימוי: יאיר קדר. 55 דקות, ישראל 2015. כניסה חופשית.
20:00
- חדש על המדף - היה הייתה - יעל נאמן
בלהה בן אליהו משוחחת עם הסופרת יעל נאמן על ספרה החדש, "היה הייתה" (אחוזת בית, 2018). הספר הוא תוצאה יוצאת דופן של מחקר בן עשור והתחקות אחר תולדותיה של אישה מסקרנת וחידתית שלא השאירה אחריה משפחה, יצירה או רכוש. מוזיקה: עינב ג'קסון כהן. 20 ₪
20:30 - העברים - עונה חדשה - "לבדיתי" – מרים ילן-שטקליס
בימוי: ראובן ברודסקי. 55 דקות, כתוביות באנגלית.
20 ₪.
בדירה קטנטנה בירושלים, מוקפת בובות וחתולים, כתבה מרים ילן-שטקליס את שירי הילדים שכבשו לבבות של דורות שלמים – "עייפה בובה זהבה", "הסבון בכה מאוד", "מיכאל" ואחרים. "לבדיתי" היא אגדה רוסית שמספרת, באמצעות המיניאטורות שנוצרו במיוחד לסרט וראיונות עם מכריה, את סיפורה של ילן-שטקליס, כלת פרס ישראל הראשונה לספרות ילדים, מגדולות משוררות הילדים הישראליות. לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם במאי הסרט ראובן ברודסקי ועם יוצרת הקולנוע אושרה שוורץ.
20:30 - נפגשים בספרייה - יהפוך הסדק אורו - יונתן קונדה
החוקר והמשורר ד"ר אלמוג בהר משוחח עם המשורר והמוזיקאי יונתן קונדה לרגל צאת ספר שיריו "יהפוך הסדק אורו" (הוצאת אפיק והליקון, 2018). השניים ישוחחו על דו-לשוניות ועל הריקוד הלשוני שבין עברית לערבית ובין שירה לתפילה. כניסה חופשית.
רביעי, 14 בנובמבר
17:00
-
העברים- רטרוספקטיבה לביאליק
"מלך היהודים": ביאליק, בימוי: יאיר קדר. 56 דקות, ישראל 2014. כניסה חופשית.
חיים נחמן ביאליק (צילום: פנחס ליטבינובסקי)
18:00 - עברים - רטרוספקטיבה לזאב ז'בוטינסקי
"העורב", בימוי: איילת עפרים. 55 דקות, ישראל 2015. כניסה חופשית
20:00 - נפגשים בספריה- ארעי- אביחי קמחי
המשוררת והעורכת נוית בראל משוחחת עם המשורר אביחי קמחי לרגל צאת ספר שירו החמישי "ארעי" (עמדה, 2018) על משמעות הארעיות בחייו ובשירי הספר, ועל הקשר לעירו ירושלים. כניסה חופשית.
20:30 - העברים - עונה חדשה - אבות ישורון
בימוי: עמיחי חסון. 55 דקות, כתוביות באנגלית. בעבור רבים הוא היה המשורר הישראלי הגדול מכולם, אלא שאת מרבית חייו העביר מנודה ומוחרם, כמשורר רדיקלי ומבודד ששובר את השפה ומתפרע עם עברית, יידיש וערבית. אבות ישורון שבר את הבית שהשאיר באירופה ונולד מחדש בתל אביב כמשורר, אך המשיך לשאת בנטל האשמה עד סוף ימיו. הסרט נע בין תחנות חייו דרך עיניה של בתו, המתרגמת והעורכת הלית ישורון, חברים, מבקרים, חוקרים ופרשנים. הם משרטטים, בעזרתם של חומרי ארכיון נדירים, דיוקן של אדם שובר שתיקה: מהפכן בודד שכתב את מאורעות הזמן בלשון מרוסקת ושנע במסע מתמיד בין נידוי להכרה, עד הפיכתו ל"אדון המשוררים". לאחר ההקרנה תתקיים שיחה עם במאי הסרט עמיחי חסון ועם הלית ישורון מוזיקה: כרמי זיסאפל וערן ויץ. 20 ₪
אבות ישורון, תמונת יח"צ
21:00 - הרגע האחרון - ערב סיפורים אמיתיים
סדרת הערבים המצליחה מבית "סדנאות הבית" , ערב של סיפורים שנושאו "הרגע האחרון" בו יציגו מספרי סיפורים מוכרים ומתחילים, כותבים, אמנים, שחקנים, פעילים חברתיים, ואנשים בכלל – וזאת על מנת שישמיעו סיפורים שמעניינים את כולנו, מכל הסוגים והמינים, מכלל קשת החברה הישראלית."קהילה מתלכדת, כאשר הפרטים שבה חולקים את הסיפורים שלהם זה עם זה. בעזרת אמנות הסטורי-טלינג, אנו מביאים לקהל הרחב סיפורים אשר מציגים את השונות והחוויה האנושית ומספקים את הצורך הבסיסי שיש בכולנו, להאזנה ולקשר". סיפורים אמיתיים, בכל פעם סביב נושא אחר. והפעם: "הרגע האחרון". משתתפים: מנדי גרוזמן, מיה טבת-דיין, אלחי סולומון, שירה חפר, שרון מייבסקי ועוד. עורכת: שרי שביט. 20 ₪
חמישי, 15 בנובמבר
17:00 - העברים רטרוספקטיבה ליונה וולך
"שבעת הסלילים של יונה וולך", בימוי: יאיר קדר. 55 דקות, ישראל 2012 . כניסה חופשית
יונה וולך וזלדה, תמונת יחסי ציבור
18:00 - העברים רטרוספקטיבה לזלדה
"אישה פשוטה": זלדה, בימוי: יאיר קדר. 55 דקות, ישראל 2015, כניסה חופשית
20:30 - נפגשים בספריה -עולם על גב עולם - אורי הולנדר
ד"ר גדעון טיקוצקי בשיחה אינטימית עם המשורר אורי הולנדר לרגל צאת ספר שיריו השלישי "עולם על גב עולם" (אפיק, 2018): על החיים, סוגיות שיריות בוערות ועל כמה חלקות נשכחות של השירה העברית החדשה. כניסה חופשית
20:00 - חדש על המדף - המנהרה - א.ב יהושע
בלהה בן-אליהו משוחחת עם הסופר וחתן פרס ישראל אברהם ב. יהושע לכבוד צאת ספרו החדש "המנהרה" (הספרייה החדשה, 2018). השניים ישוחחו על שכחה וזיכרון בחיים ובספרות, על תעתועי הזיכרון, על שיטוטים בתל אביב ובנגב ועל כתיבה קומית ומהורהרת, עתירת דמיון, כנה ושנונה.
מוזיקה: עדינה הרעוז – נבל, מיכה הרן – צ'לו.
רוני סומק (צילום: מיכה שמחון)
21:00 - חדש על המדף - באישון ליל נצח - דוד ניאו בוחבוט
ערב לכבוד ספר השירים "באישון ליל נצח" (הקיבוץ המאוחד, 2018), פרי הביכורים של המשורר דוד (ניאו) בוחבוט, המציג שירי העוסקים בזהות לצד שירי אהבה, ארוס וסערה. בהשתתפות: דוד (ניאו) בוחבוט, שמעון אדף, יהונתן לוי, רוני סומק מנחה: יפים ריננברג. קריאה: יעל אבקסיס, מוזיקה: נטע ויינר.
פסטיבל עונת הספרות 2018 יתקיים בין התאריכים 15-11 בנובמבר בבית אבי חי בירושלים. לרכישת כרטיסים: 02-6215300, או באתר בית אבי חי