|
|
אנחנו שמים הכל על המדף. ההיצע הוא אינסופי. מפיוטים דרך מוזיקה קלאסית, לצד מוזיקה ערבית אתנית, מוזיקה פילהרמונית, ג'אז וזמר עברי. האג'נדה שלי היא קודם כל לגרות את התלמידים, ולאפשר להם לטעום מכל דבר. בגלל זה ההיצע שלנו כל כך מגוון."
|
|
|
|
רן שפירא, מנכ"ל סל תרבות, מספר על ההתרחבות המואצת של התכנית שמנגישה תרבות ואמנות לתלמידים וקורא למומחים בתחום התרבות להגיש מועמדות לוועדות הסל מזה 30 שנה אחראי פרויקט "סל תרבות ארצי" על התכנית החושפת את התלמיד הישראלי לתרבות ולאמנות, כחלק מהחינוך הפורמלי, מהגן ועד סוף התיכון ובכל רחבי הארץ - ממג'דל שמס בצפון ועד לאילת בדרום.
ההצטרפות לתכנית היא החלטה הנתונה בידי הרשויות והעיריות, ובשלוש השנים האחרונות ניכרת התרחבות משמעותית של הסל, גם מבחינת ההיצע האמנותי וגם מבחינת היקף הרשויות המשתתפות. אם בשנותיה הראשונות השתתפו בתכנית פחות מ-20 רשויות, כיום עומד המספר על קרוב למאתיים.
כבר בילדות - היכרות עם התרבות
"אנחנו חושבים שראוי ונכון שהתלמיד הישראלי יכיר מחול, תיאטרון, מוזיקה, ספרות, אמנות פלסטית וקולנוע", אומר רן שפירא, מנהל "סל תרבות ארצי". "אחר כך הוא יגדל לאזרח שיודע אמנות מהי, ויודע לבחור את מה שמתאים לו."
מה עומד מאחורי היוזמה שנקראת "סל תרבות"?
"שלושה גורמים מניעים את התכנית: משרד החינוך האחראי על התכנית ומסבסד אותה בנוסף לתשלומי ההורים, 'החברה למתנ"סים' המפעילה את התכנית ובכל רשות מקומית יש מנהלי סל שעושים את הבחירות יחד עם צוותי ההוראה בבתי הספר - מורים ומנהלים - מתוך ההיצע האמנותי שלנו. בשנים האחרונות גדלנו מאוד. הרבה מאוד יישובים נכנסו והסל גדל ועודנו גודל באופן משמעותי. לדוגמה, כשהגעתי ל'סל תרבות', לפני כארבע-חמש שנים, היו בחברה הערבית תשע רשויות שהשתתפו בתכנית. היום אנחנו עומדים על 64 רשויות. בכל רשות כזו יש עוד מופעים ועוד פעילות.
"אותו דבר קורה גם ברשויות היהודיות. מאז שיצאנו בקול קורא לרשויות לפני כשנתיים הרבה מאוד יישובים נכנסו. בגלל ההתפתחות הזו של כמות המופעים וכמות הרשויות, שכולן רוצות עוד ועוד, הסל גדל בצורה רצינית גם בבחירת המופעים והמפגשים ולכן אנחנו צריכים עוד חברי ועדה. כעת אנחנו קוראים לחברי ועדת התיאטרון, נבדוק איך זה יעבוד ובהמשך נקרא גם לוועדות הנוספות."
מורין נהדר, משתתפת בסל תרבות עם המופע "ישנה בחיק ילדות". צילום: אילן בשור
מה אתם מציעים לרשויות?
"אנחנו שמים הכל על המדף. ההיצע הוא אינסופי. מפיוטים דרך מוזיקה קלאסית, לצד מוזיקה ערבית אתנית, ג'אז וזמר עברי. בתיאטרון זה מתחיל במחזות זמר, עובר דרך תיאטרון פרינג' ומגיע עד הקלאסיקות הגדולות. גם בתחום המחול - אנחנו עוסקים במחול קלאסי ומודרני. בספרות אנחנו מפגישים את התלמידים עם סופרים ומשוררים, כך גם באמנות פלסטית הם פוגשים את האמנים ובקולנוע מפגישים את היוצר עם סרטו. בעצם, האג'נדה שלי היא קודם כל ליצור גירוי עבור התלמיד כך שיוכל לטעום מכל דבר. לכן ההיצע שלנו כל כך מגוון."
ואתה מרגיש את ההשפעה הזו על הילדים?
"אני מסתובב הרבה מאוד ברשויות, בבתי הספר ובמרכזים הקהילתיים, נפגש עם צוותים חינוכיים ותלמידים ואני שמח לומר שהם מכירים המון דברים. אנחנו לכל פעולה מוודאים שתהיה הכנה תואמת ובסופה משובים, כך שהפעולה תישאר בזיכרונם של הילדים. אין לי ספק שצריך לתת עוד יותר, ולאפשר לתלמידים עוד ועוד, ואז בכלל תהיה פה ארץ שמדברת קצת אחרת - באמנות, כמובן."
טריילר הסרט "הטובים לסיף" של ליאת מר, הכלול בסל תרבות ארצי
צופים וממליצים
כדי להדביק את מהירות ההתרחבות מבקשת "סל תרבות" להגדיל את ועדות הרפרטואר שלה, ומתחילה עם ועדת התיאטרון. אנשי תיאטרון המוכנים לתרום מזמנם וממומחיותם, ולהימנות על חברי הוועדה, מוזמנים להגיש בימים אלה הצעת מועמדות, ולקחת חלק בעיצוב התכנית האמנותית אליה נחשפים התלמידים.
לציונה יש כנף אחת, צילום: כפיר בולוטין
ממי אתם מצפים לפניות בעקבות הקול קורא?
"האנשים אותם אנחנו מחפשים לוועדה הם מומחים בתחומם מכל הארץ. הדרישות הן שהם יהיו בעלי תואר שני בתחום או לחילופין בעלי תואר ראשון לצד ניסיון מקצועי משמעותי. אנשים שיודעים להסתכל על האסתטיקה הבימתית. כל חברי הוועדה הם אנשי מקצוע: יו"ר ועדת המוזיקה הוא פרופ' עודד זהבי, יו"ר ועדת התיאטרון היא פרופ' זהבה כספי, יו"ר ועדת האמנות הפלסטית הוא פרופ' פיליפ רנצר, יו"ר ועדת הקולנוע הוא חורחה גורביץ, יו"ר ועדת הספרות היא ד"ר רחל אלבק-גדרון ויו"ר ועדת המחול היא ד"ר רנה בדש. וזו ההזדמנות להודות לכל חברי הוועדות על פועלם החשוב בהתנדבות מלאה."
מה צריך לעשות כדי להגיש מועמדות לוועדה?
"כל מי שמעוניין להיות חבר ועדה, נדרש לשלוח קורות חיים שמועברים לבחינה ואישור על ידי יו"ר הוועדה."
איך מתנהלת הפעילות? חבר ועדה בוחר את ההצגות שמעניינות אותו?
"כל מפיק או אומן שמעוניין להיכנס לסל מעביר תאריכי צפייה ואלו מועברים לחברי הוועדות באמצעות המייל. המופעים כוללים גם מופעי בוקר וגם מופעי ערב, וכל חבר ועדה מסמן את המופע אליו הוא מעוניין להגיע. לאחר הצפייה הוא מתבקש להעביר משוב בכתב ולקחת חלק בדיוני הוועדה.
"כל וועדה מתכנסת מספר פעמים בשנה בהתאם לצורך. ועדת התיאטרון לדוגמה מתכנסת אחת לחודש."
האביב של חפרפר, איור: מאיה שלייפר
כולם היו חייליי
ועדות הרפרטואר של סל תרבות בוחנות את המופעים שנכנסים להיצע האמנותי על פי קריטריונים אמנותיים. לצד מסלול ההיצע האמנותי יש מסלול היצע נוסף - אליו נכנסים מופעים אשר מומלצים על ידי סגלי ההוראה או הצוות החינוכי.
מדובר בעבודה התנדבותית?
"החברות בוועדה הינה התנדבותית לקדנציה של שלוש שנים ובאישור מנהל הסל לשלוש שנים נוספות. סל תרבות ארצי דואג להסעות לחברי הוועדה להצגות השונות ולישיבות הוועדה. חברי הוועדה עושים את הפעילות שלהם כי הם מאמינים בזה ומבינים כמה הדבר חשוב. אנחנו רוצים להכיר לתלמידים דברים חדשים, שהם לא מכירים מסביבתם הטבעית. מהבחינה הזו חשוב לי במיוחד להזכיר את יישובי הפריפריה. צריך להבין שיש תחומי אמנויות ופעילות תרבותית-אמנותית שבלי 'סל תרבות ארצי' פשוט לא היו מגיעים ליישובים הללו - גם כי זה רחוק וגם בגלל שהמחירים גבוהים. ב'סל תרבות ארצי' קיימת ועדת מחירים הקובעת מחירי גג הוגנים לכל. אנחנו רוצים שהאמן ירוויח, אבל לא על חשבון התלמידים.
רעש לבן 2018, צילום: Rune Abro
"אנחנו מעריכים את האמנים. אני יודע מהי נפש האמן. הגעתי ל'סל תרבות' אחרי למעלה מ-25 שנות קבע בחיל חינוך, שם עסקתי בכל תחומי התרבות והאמנות, הלהקות הצבאיות, תיאטרון צה"ל, מוזיקאים מצטיינים, רקדנים מצטיינים. נטלתי חלק בכל ההפקות הגדולות והמרכזיות של הצבא.
"למשל, הערב אהיה בפרימיירה של המחזמר 'שיגעון המוזיקה', ודנה פרידר שמככבת שם הייתה חיילת שלי, ועשתה אצלי את הכוריאוגרפיה ללהקות. אמיר לקנר, המנהל המוזיקלי של המחזמר, גם הוא מבין חייליי. דוגמה נוספת היא לורן פלד, שהוא היום כוכב עולה, היה חייל שלי. ב-2010, אחרי הרבה זמן שלא היו שירים מקוריים של להקות צבאיות, רק קאברים, הטלתי עליו משימה, כחייל לקראת סוף שירותו - להפיק אלבום של שירים מקוריים ללהקות הצבאיות וכך הוא עשה. נועם חורב כתב לנו, דור דניאל כתב, היו שירים ביוטיוב, הם צעדו במצעדי הפזמונים. עוד חיילים שלי לדוגמה חן אמסלם, ניר שטראוס, תום אבני, עידו מוסרי, חברי הפיג'מות (קובי פרג', אילן רוזנפלד ועודד פז) ועוד רבים וטובים.
"אחד הדברים שהכי משמחים אותי היום זה כשאני מגיע למופע וחצי מהקאסט, אני לא מגזים, הם חיילים שלי. אני יוצא ואומר, איזה יופי של דור. אמנים אחד-אחד. מעטים מאוד מתקבלים ללהקות הצבאיות אחרי המיונים, והם הצליחו לשמור על מקצועיות, והגיעו לאן שהגיעו. זה חשוב לי - ולדעתי, זה חשוב לכולנו כחברה שרואה לנגד עיניה גם את חשיבות המזון הרוחני."
רן שפירא, צילום: ליאור סוויסה. סל תרבות ארצי, תמונת יחסי ציבור
ניתן להגיש מועמדות או להציע שמות מועמדים ל"סל תרבות ארצי" בדוא"ל: boazs@matnasim.org.il.
לפרטים נוספים ולהרשמה
16/01/2019
:תאריך יצירה
|