המולטי-אינסטרומנטליסט קובי ישראלית חי בלונדון וכתב למדונה, ועכשיו מופיע עם הזמרת אניק בפסטיבל אילת הבינלאומי ה-14 למוזיקה קאמרית. ריאיון
"בגיל 22 יצאתי לנסות את מזלי בעולם הגדול. עזבתי את גבעתיים, הצטרפתי לחבר אנגלי שניגן איתי בלהקת מטאל בישראל ונסענו ללונדון."
כך מתחיל הסיפור של קובי ישראלית – שם המשפחה הייחודי כך במקור – שהחל את חייו המקצועיים כמתופף הבי מטאל, ועשה את הדרך הכמעט לא הגיונית היישר אל האקורדיון ואל מוזיקת עולם. ב-30 השנים האחרונות חי ישראלית בלונדון, ובתחילת פברואר יגיע לארץ עם הזמרת אניק כדי להעלות שני מופעים במסגרת "פסטיבל אילת הבינלאומי ה-14 למוזיקה קאמרית".
לא מתנצל
הפסטיבל, שיתקיים בין ה-6 ל-9 בפברואר, יכלול בין המופעים הרבים שיארח גם מספר מופעים שחורגים מגבולות הכותרת ושאינם מוזיקה קלאסית, ויאפשר לאמנים כמו ישראלית ואניק לקיים במסגרתו שני מופעים שונים המשלבים את הז'אנרים השונים בהם נוגע ישראלית, שנדמה שהחופש וחוסר הגבולות הם מאפיין משמעותי בדרך הלא שגרתית שהוא עושה.
"החיבור עם אניק מוציא ממני כתיבה אחרת והפקה אחרת", הוא אומר. "כי בעולם שלי ובקריירת הסולו שלי אני עושה מה שבא לי. אין לי מעצורים, אין לי גבולות, אני די פסיכי. וכשאתה עובד עם זמרת אתה צריך להיות קשוב להלך הרוח של הבנאדם שאיתו אתה עובד. החומר עם אניק יותר נגיש לדעתי, אבל זה לא שאני גאה בו פחות."
ואנחנו כבר לא בשנים שבהן מתנצלים על מסחריות
"בכלל לא. אני אוהב הכל."
המעבר הזה מתופים והבי מטאל לאקורדיון ומוזיקת עולם ממחיש את זה הכי טוב. איך קורה דבר כזה?
"זה סיפור די מעניין. אשתי לשעבר קנתה לי כרטיסים להופעה של להקה צוענית מרומניה, 'טאראף דה היידוקס', והתאהבתי במוזיקה עד כדי כך שהחלטתי שאני לומד אקורדיון. לא יודע למה. הייתה לי מין הארה כזאת. הייתי אז על פרשת דרכים מוזיקלית, לא ידעתי מה קורה איתי. עד אז ניגנתי בלונדון כנגן סשן, על תופים בלבד..."
ואז השתנה עולמך
"כן. עולמי השתנה. הרגשתי לפני כן שאני יכול לתת לעולם יותר מאשר תופים ולא מצאתי את מה שרציתי להגיד דרך התופים. גם התחלתי לכתוב בגיל מאוחר, וידעתי שאני צריך משהו חדש, ואז הם הגיעו, הצוענים, ו -they rocked my world כמו שאומרים בבית שמש..."
קובי ישראלי, צילום: גיורא הירש
מוזיקה לסרט של מדונה
אתה יכול להגיד מה זה הדבר הזה שהיכה אותך חזק כל כך כששמעת את המוזיקה הצוענית?
"קודם כל, המוזיקה הזאת מאוד אניגמטית. היא וירטואוזית בטירוף, יש בסגנון הנגינה הזה אורנמנטים מאוד מעניינים שאי אפשר להוציא מהאוזן, והוקסמתי. נדהמתי מזה כמו שנדהמים מהיופי של שפה חדשה. תארי לך שאף פעם לא שמעת איטלקית, ופתאום את ברומא ואת שומעת את השפה הזאת בפעם הראשונה. משהו כזה.
"בגיל 35 או 36 זה לא קל לקחת אקורדיון, אבל זה נתן לי משב רוח מרענן בחיי המוזיקליים והאקורדיון הפך לכלי המרכזי שלי. בו בזמן הוצאתי מספר לא מבוטל של אלבומים בלייבל של ג'ון זורן, 'צדיק'. אני חושב שהייתי הישראלי השני שעבודתו ראתה אור בלייבל הזה, ועשיתי הרבה דברים מעניינים, ואפילו זכיתי בכמה פרסים וכל השטויות האלה, ומאז אני לא מסתכל אחורה..."
"השטויות האלה" כפי שמכנה זאת ישראלית, כוללות גם שימוש של אחת הלהקות הרומניות הגדולות בעולם במוזיקה שיצר ישראלית, וקטע מוזיקלי שכתב לסרט שביימה מדונה.
"כתבתי לה מוזיקה לסרט שנקרא filth and wisdom. אם את רוצה לראות את הסרט הכי גרוע של החיים שלך, בי מיי גסט... "
איך הגעת למדונה?!
"אני לא יודע, תאמיני לי. זו תעלומה לא פתורה בעיניי. אין לי מושג איך זה הגיע אליי."
קובי ישראלי, צילום: John Lyons
פופ לאלצהיימר נעורים
בפסטיבל באילת אתה מופיע עם הזמרת אניק. ספר קצת על החיבור ביניכם
"את אניק אני מכיר כבר 15 שנים. כתבתי קטע לאלבום האחרון שעשיתי ב'צדיק' וחשבתי שזה קטע שלא עובד כקטע אינסטרומנטלי. הוא נשמע לי כמו שיר. אז הזמנתי את אניק לכתוב לקטע הזה מילים ולשיר אותו, ולא ציפיתי לכלום. ואז הביצוע שלה והבגרות שלה הביאו לי זפטה למוח, אז אמרתי לה, בואי נעשה עוד שיר, ואז עוד שיר, ועוד שיר, וככה נולד הפרויקט הזה שאנחנו מכנים אותו מוזיקת פופ לאנשים עם אלצהיימר נעורים...
"זה פרויקט שאנחנו רצים איתו כבר שמונה שנים, וזה האלבום השני שהוצאנו, ואנחנו מממנים הכל לבד. הראשון יצא בלייבל של מוזיקת עולם שמוציא את העבודות האחרונות שלי, אבל הם לא כל כך ידעו מה לעשות עם הז'אנר הזה, כי החיבור עם אניק זה יותר מוזיקה מערבית. זו מוזיקה נוסטלגית, אנחנו בקטע של סיקסטיז, וסאונד טראקס, מוזיקה די סינמטית, מין איזי כזה, קצת ג'אזית."
אתם מקיימים בפסטיבל שתי הופעות. מה ההבדל בין הופעת הבוקר למופע הערב?
"בערב נעשה את ההופעה המרכזית, עם להקה. ילוו אותנו שלושה נגנים ישראלים, רוני צור בקלידים, רנה מאייר, אוסטרי שגר בישראל בבס ויריב גראנד בגיטרה. אני לא מכיר אותם עדיין אבל המליצו עליהם בחום. הם נגנים מקצועיים ויש לנו שתי חזרות בישראל, אז יהיה סבבה.
"ההופעה השנייה תהיה הופעה חינמית בשבת בבוקר על החוף, רק אניק ואני. אני אלווה אותה על יוקללה, פסנתר ואקורדיון, ונעשה פחות או יותר אותם חומרים, בהופעה אקוסטית."
ומה עם המטאל?
"אני עדיין במטאל, עדיין אוהב מלא סגנונות, ועושה מלא דברים. המוזיקה שלי מאוד תזזיתית. יש לי הרכב, 'קובי ישראלייט בנד', שאני מנגן איתו בכל העולם, ובכל מיני פסטיבלים של מוזיקת עולם, אבל המוזיקה שלי היא לא מוזיקת עולם. אני לא טרדישינליסט. אני מביא את כל המטאל והפאנק והעולם שאני מחובר אליו. אני לא אמן מוזיקת עולם מובהק. לארץ אני לא בא כאקורדיוניסט. אני כולה מלווה את אניק, ואני מנגן רק קטע אחד על אקורדיון."
קובי ישראלית ואניק, תמונת יחסי ציבור
"הגיע הזמן לחזור"
עשית בלונדון שורשים? משפחה?
"אני גרוש באושר... הייתה לי כלבה. היא נפטרה בדיוק לפני שנה. קראו לה במבה והיא כוכבת יוטיוב. אבל אני מתגעגע מאוד לארץ. יכול להיות שאני אחזור. נראה לי ש-30 שנה זה אינאף. גם אמא שלי בארץ, והיא לבד. אני כבר חושב על השלב הבא בחיים. 30 שנה עפו להן."
ולא מפחיד אותך קצת לגלות איך תרגיש פתאום לחזור אחרי כל כך הרבה זמן למקום שיותר ממחצית החיים שלך אתה לא נמצא בו?
"אני עובד הרבה בארץ. הפקתי שני אלבומים אחרונים לזמרת חני דינור, אני די מעורה. אני אוהב דברים מישראל, יש לי חברים מוזיקאים מישראל. אבל כן, אני לא יודע איך אני ארגיש. אני כותב גם לא מעט, אגב, לאמנים אחרים. כתבתי אלבום ללהקה הצוענית מספר אחת בעולם, Fanfare Ciocarlia, שזכה כאלבום השנה של מוזיקת עולם במלא מגזינים נחשבים של מוזיקת עולם. אני גם מפיק הרבה זמרות מקומיות, ועובד עכשיו על אלבום חדש עם האקורדיוניסט הרומני הוירטואוז רוברטו דה בראסוב, אקורדיוניסט מספר אחת בעולם. I'm gonna make accordion great again..."
ואיך אתה מסביר את זה שבניגוד למוזיקאים ישראלים שעל כל תנועה שלהם בעולם שומעים וקוראים, הדברים שאתה עושה עדיין יותר נחבאים אל הכלים?
"מרפקים זה לא הצד החזק שלי. אני לא בנאדם שדוחף את עצמו. מה שמגיע אליי מגיע, ומה שלא לא. אף פעם לא יצאתי מגדרי בשביל לפרסם, אבל אני במקום שטוב לי בו. אני לא מנסה לרצות קהלים מסוימים. אני עושה מה שבא לי."
קובי ישראלית ואניק, 8 בפברואר 2019 ב-23:00 באולם תרשיש.
פסטיבל אילת הבינלאומי ה-14 למוזיקה קאמרית יתקיים בין התאריכים 9-6 בפברואר 2019 במלונות דן באילת. מחירי הקונצרטים: 120- 300 ₪. מבצעים מיוחדים וחבילות כרטיסים: 10% הנחה לרוכשים מעל שלושה כרטיסים למופעים שונים, 20% הנחה לרוכשים מעל 6 כרטיסים למופעים שונים. רוכשי החבילות זכאים לכניסה ללא תשלום לריף הדולפינים.
לפרטים והזמנות: 1-700-50-50-80 או 5450*
אתר הפסטיבל