תיאטרון הצפון מעלה מופע הנצחה עתיר משתתפים לזכרו של גוטמן. המפיק שלומי סמוכה מספר
דמיינו את התסריט הבא: זמר צעיר ויפהפה הופך לכוכב פופ ולנער פוסטרים המככב בלהקת בנים מצליחה. הלהקה מתפרקת, והילד היפה ממשיך ומתפתח כבמאי, כוריאוגרף ויוצר. הוא מוציא שני אלבומי סולו, שירים שהוא כותב מגיעים למקומות ראשונים בפסטיגלים, הוא מביים ויוצר כוריאוגרפיות למופעי פופ והצגות ילדים, משתתף במחזות זמר ובסדרות ריאליטי, יוצא מהארון, מוצא את אהבת חייו ומביא איתו לעולם ילד מתוק מדבש.
אבל אז, בתפנית דרמטית, כמתבקש מכל תסריט, מתגלה שסרטן קטלני מקנן בגופו ומאיים על חייו. פניו המושלמים מתנפחים, גופו הגמיש מתעוות ונחלש, והציבור כולו, גם מי שלא הכיר מקרוב את יצירתו, לא יכול שלא לכאוב את הסוף המר והצפוי שמתקרב.
מופרך, לא סביר ולא הגיוני
בתפנית מטורפת של הרגע האחרון מתבשר גיבור הסרט כי בית החולים טעה באבחנה. הסרטן אינו סרטן אלא טעות באבחנה הרפואית. בתוך מספר חודשים חוזר חיוכו המושלם לפניו המושלמים וההיגיון חוזר לחייו. במקום להסתפק בזאת ולהעלות את הכתובית THE END אל המסך, ממשיך במאי הסרט ללחוץ על דוושת הדרמה, ומוסיף סצנה מופרכת לא פחות: שנה בדיוק לאחר שהתבשר כי הוא בעצם בריא, מזמין כוכב הסרט את אהוביו וחבריו למסיבת חיים בה הוא חוגג את הולדתו מחדש. האושר הנסוך על פני חבריו המאושרים החוגגים עמו הופך לכאב בלתי נתפס כשלמול עיניהם הוא מנסה להציל את חייה של אחייניתו בת החמש, וטובע במהלך הצלתה.
מופרך, לא סביר ולא הגיוני היו, מן הסתם, רוב התגובות שהיה מקבל כותב התסריט הזה, כשהוא נשלח שוב ושוב לפתח את הסיפור עד שיהפוך קצת יותר אמין אם הוא מעוניין שמישהו ישקיע בו. אבל זהו בדיוק תסריט חייו של אמיר פרישר (פיי) גוטמן, ז"ל, שהסצנה האחרונה שבו התרחשה ב-22 ביולי 2017.
שנתיים בדיוק לאחר אותו יום טרגי, ביום שני, ה-22 ביולי 2019, יתקבצו שירי מימון, יעל בר זוהר, אילנית לוי, מיכל אמדורסקי, מירב פלדמן, קובי מחט, ליאור כהן, מיקי קם, דניאל ליטמן, עמרי רוטברד, מרטין אומנסקי, ענת מגן שבו, אסף הרץ, קורל מלכא, טל מוסרי, רינת גבאי, עדי הימלבלוי, עידן יסקין, אריה מוסקונה ואמנים נוספים, כולם חבריו וקולגות שעמם עבד, ויעלו על במת תיאטרון הצפון שבקריית חיים כדי לשיר שירים של פרישר גוטמן ולבצע יצירות שביים והעמיד, בערב ששמו "לנצח נשאר".
"אמיר בשבילי זה קודם כל אהבה אינסופית ללא תנאי. אמיר הוא איש סודי. מעבר לחבר, מעבר למשפחה, מעבר להכל. אמיר בשבילי הוא האדם היחיד בחיי שהוא מושלם ללא פגמים" - מיכל אמדורסקי
סמוכה וברנר עם מיכל אמדורסקי, מרטין אומנסקי וינאי פרישר גוטמן (משמאל), צילום: שלמי סמוכה
"שרים רק דברים של אמיר"
"פגשתי את אמיר בשנת 2010 ובמשך שלושה שבועות עבדנו ביחד כל הזמן על הפקה משותפת", מספר שלומי סמוכה, מפיק עצמאי העובד בשלוש השנים האחרונות עם תיאטרון הצפון, שיזם והפיק את הערב.
"אמיר היה פרפקציוניסט ברמות. לא היה אצלו דבר כזה כמו 'אני לא יכול'. אין חיה כזאת. הכל היה צריך להיות אצלו הכי. פריק של שליטה שצריך שהכל יעמוד בצורה הכי טובה. הוא היה מלך. פשוט מלך. אחר כך כל אחד מאתנו הלך לעיסוקיו, ולמרות שאני לא מגדיר את עצמי כחבר ממעגל החברים הקרובים אלא יותר כחבר רחוק, היה לי מאוד קשה כשהוא חלה ואחר כך נפטר מהאסון הטרגי הזה.
"אמיר נולד בקריית חיים ואת כל ההתחלה שלו עשה בתיאטרון הצפון. גם בהמשך הוא הגיע עם הרבה מאוד הפקות שלו לתיאטרון הצפון, ואני, שבשלוש השנים האחרונות עובד עם התיאטרון, החלטתי שראוי לתת מקום של כבוד והנצחה בתיאטרון לאמיר. פניתי לנועה ברנר, חברתי הטובה, שגם איתה עבדתי והיא הייתה חברה מאוד קרובה של אמיר, ואמרתי לה שנעשה ביחד אירוע לזכרו של אמיר. אבל לא אירוע רגיל, אלא אירוע המוקדש להנצחת היצירות שלו כבמאי, כמפיק וכיוצר.
"נועה כתבה ומביימת את הערב, לקחנו את החברים הכי טובים שלו, מהמעגל הכי קרוב, כל האמנים שמשתתפים בערב עבדו עם אמיר לאורך כל השנים. כולם מגיעים בהתנדבות מלאה לערב שיתקיים בנוכחות המשפחה והחברים שישירו את השירים שכתב ויספרו על הדמות המיוחדת שהוא היה. כל השירים שיהיו באירוע הזה הם שירים שאמיר כתב או הלחין, כל היצירות הן שלו. אף זמר או אמן שמגיע לאירוע הזה לא שר דברים שלו. רק דברים של אמיר."
סמוכה עם ברנר ומשפחתו של פרישר גוטמן ז"ל, צילום: שלומי סמוכה
נדמה שעד המוות הטרגי של אמיר, יש לא מעט אנשים שהכירו יותר את אמיר הפרסונה מאשר את אמיר היוצר
"נכון. יש הרבה שלא מכירים ולכן יש את הערב הזה והוא משקף את כל היצירה של אמיר, כבמאי וכיוצר. זה ערב שונה מערבים מהסוג הזה. זה לא ערב שהוא נטו על אמיר ששרים בו שירים מ'מרי לו'. אנחנו שרים את היצירות של אמיר. את הדברים שלו. שירים שהוא הלחין לפסטיגלים, שירים שהוא כתב, יצירות שאנשים כן שמעו, אבל יש עוד הרבה יצירות שאמיר עוד לא הספיק להוציא, כי הוא נגדע. הוא חלה, ואחר כך התגלה שזו הייתה טעות, כל המחלה הזו, ועד שהוא התאושש הוא כבר מת. אני מקווה שמישהו ייקח לידיים חלק מהיצירות האלה שהוא לא הספיק להוציא."
"אמיר שלי היה לפני הכל שותף ליצירה. הוא היה חבר, שותף סוד, שותף להומור-שחור, למכאובים, לחיים עצמם, ולהמון רגעים של צחוק עד דמעות. יכולנו ליצור ביחד בצורה מושלמת. הוא היה מתחיל מחשבה ואני מסיימת אותה - ולהיפך. יכולנו לשים את האגו מחוץ לחדר, ולהיות במקום הכי רגשי, אמיתי וחשוף. הערב הזה לזכרו הוא מסע של פרידה ממנו. מסע של מפגשים עם האנשים שהיו קרובים אליו. ולכל מהם יש את ה'אמיר' שלו. אני שומעת, משמיעה, בוכה, מתחבקת, משתפת. ובעיקר - מנציחה השירים שלו, את המוזיקה ואת היצירות. בכל פעם שאנחנו מדברים עליו וזוכרים אותו - הוא קצת איתנו כאן" - נועה ברנר (כותבת ובמאית הערב)
תעבירו את זה הלאה
בערב האירוע תיחנך בלובי התיאטרון פינת זיכרון לאמיר, שהמשיך ופקד את קריית חיים גם כשעבר להתגורר בתל אביב, והגיע לבתי הספר במקום לספר על הדרך שעשה. בנוסף תיפתח תערוכה של תמונות, צילומים וכתבות מתחילת דרכו היצירתית ועד מותו. האמנים, כאמור, באים כולם בהתנדבות, וכל הכנסות הערב מוקדשות לעמותת "תעביר את זה הלאה" שהקימה משפחתו של פרישר גוטמן לזכרו.
במה עוסקת העמותה?
"העמותה היא סביב הקטע של להעביר את זה הלאה. זו עמותה שתיתן מענה לילדים מוכשרים מהקריות ומחיפה שיקבלו מלגה ללימודים על שם אמיר פרישר גוטמן. ממש בימים אלה נועה ברנר, מרטין אומנסקי, מיכל אמדורסקי ואני עושים פעילות בבתי הספר בקריות, שכוללת תחרות של ילדים מוכשרים בשירה, בכתיבה, בהלחנה, בריקוד וכולי. יהיה יום של אודישנים שבסופו נודיע מי השלושה שעולים לגמר, ובאירוע עצמו יעניק ינאי, בן זוגו של אמיר, מלגה לזוכה במקום הראשון."
יש קשר בין מטרות העמותה לבין הדברים שעשה אמיר עצמו?
"לגמרי. לא הרבה אנשים יודעים שיש המון אמנים במדינת ישראל שהם היום אמני A ליסט, אמנים מאוד מפורסמים, שאמיר הוא זה שטיפח אותם ובזכותו קרו המון דברים. אמנים כמו אליאנה תדהר, ליבי רן, עידן יניב שאמיר היה מנטור שלו במשך שנה, קורל מלכא."
שלומי סמוכה, צילום: אבנר אדרי
"להתגעגע יחד איתנו"
בלתי נמנע לשאול אותך על ההיעדרות של השם "היי פייב" ממשתתפי האירוע
"לגבי 'היי פייב', עידן יסקין ישתתף בערב כמייצג של הלהקה ושל התקופה. הוא מגיע במיוחד מניו יורק להופיע בערב הזה ולהיות חלק ממנו."
בפרסומים מצוין שהערב יהיה במעמד שרים וחברי כנסת, וזכה לברכתה של מירי רגב. איך פתאום שרים וחברי כנסת? זה לא הדבר הכי שגרתי באירועים כאלה
"נכון, אבל אנשים הבינו את גודל הדבר, והעברנו את זה הלאה. גם שרת התרבות העבירה, ואנשים רוצים להגיע ולכבד אותו. כשהחלטנו לעשות את האירוע מירי רגב ואני שוחחנו והיא בירכה על האירוע הזה מאוד, ועל העמותה, ואפילו שלחה סרטון שבו היא מברכת על הערב הזה ומדברת עליו, וככל הנראה היא גם תגיע לאירוע.
"הערב מצולם לטלוויזיה, ובמהלכו ישודרו גם ארבעה סרטים, על אמיר הילד, אמיר שהתפרסם, אמיר הבמאי והיוצר, ואמיר האבא ואיש המשפחה. אני מזמין את הקהל, את האנשים שאהבו ואוהבים את אמיר להתגעגע ביחד אתנו, בערב של געגוע. הערב הזה מתקיים ביום הפטירה של אמיר. ה-22 ביולי זה היום שבו הוא הלך באסון הטרגי הכל כך מיותר ועצוב הזה, ולאמיר היה עוד כל כך הרבה מה לתת וכל כך הרבה מה לעשות. חבל שהוא לא כאן, אבל הוא השאיר אחריו המון דברים והמון יצירות, והוא לנצח יישאר איתנו."
"אמיר בשבילי הוא נשמה תאומה שנלקחה ממני הרבה לפני הזמן וחבר אמת. תמיד היינו שם אחד בשביל השני, אהבנו ודאגנו אחד לשני כמו קשר דם" - מרטין אומנסקי
סמוכה וברנר עם יעל בר זוהר וקובי מחט, צילום: שלומי סמוכה
המופע יתקיים ב-22 ביולי 2019 ב-20:30 בתיאטרון הצפון. להזמנת כרטיסים: 04-8814814