הביטלמניה חיה ובועטת בחולון: התערוכה החווייתית "מסע הקסם המסתורי" הייתה הזדמנות נהדרת ליישור קו בין-דורי בין טל גורדון ובתה שנדבקה בחיידק הביטלס
אחד הדברים שהילדה – זו שבגיל 13 אני כבר מסתכלת עליה מלמטה, כן? - ואני גאות עליו הוא ה"קורסים" שאני עושה לה במוזיקה. ככה היא צרכה את פרדי מרקיורי יחד עם יובל המבולבל בטבעיות מופלאה, רקדה איתי סלואו לצלילי ג'ון לנון, הבינה הוקים מוזיקליים מה הם עם סרטים על הסטונז, ואיכשהו, באופן מאוד מאוד לא ברור, לביטלס לא הגענו. היו דברים שמראש ידעתי שאני מחכה איתם, כמו ג'ים מוריסון וניק קייב, אבל איך זה שלא פתחתי לה את העולם של הביטלס, ממש לא ברור.
אז כשהגיעה ההצעה לסיור ב"מסע הקסם המסתורי", תערוכת הביטלס במוזיאון הילדים החולוני שביצירתה שותף יואב קוטנר, עטתי עליה והבנתי שאולי חיכיתי בגלל שיש פה סיפור כל כך חזק סביב הלהקה שכתבה את התנ"ך של המוזיקה, שכנראה שלא ידעתי מאיפה להתחיל לדבר על מי שהחלו את דרכם כבוי-בנד פופיסטית ומתוקה, עשו את כל ההתפתחויות שכל מוזיקאי העולם עוד יעשו, פרצו כמעט כל דרך שאפשר לפרוץ. הייתי זקוקה כנראה לתיווך של מי שיידע לשזור את כל הנקודות לכדי קו אחד כרונולוגי וברור, כמו שעשו לנו בתערוכה.
הביטלס - מסע הקסם המסתורי, צילום: משה גיליס
ממשיכה להיות רלוונטית
"מסע הקסם המסתורי", מתקיימת כבר שנתיים במוזיאון הילדים, ומציעה שני מסלולים. האחד לילדים עד גיל 12 והשני לנוער ולמבוגרים. אנחנו נרשמנו, מן הסתם, למסלול הבוגר. את המסע התחלנו כולנו יחד באמפי קטן שהציג בפנינו סרטון פתיחה על הלהקה היחידה, כנראה, ש-50 שנה לאחר שהתפרקה ממשיכה להיות רלוונטית ולגעת גם בבני ה-14 של היום, כמו שהעידה אחת הבנות שישבה לצדנו באמפי. זו הסיבה, מסבירה המדריכה, שהמוזיאון בחר להקדיש להם את התערוכה הזו.
מיד אחרי הסרט נחלקנו לסיורי הילדים והבוגרים והתחלנו מסע חווייתי באופיו, במהלכו עברנו מאולם לאולם, ובעיקר התנסינו. נכנסנו לחדר המשחזר, בקטן, את אולפני אייבי רואד, ניגנו בכלי הנגינה המאפיינים את הלהקה – קלידים, גיטרות, בס, תופים וסיטאר – עברנו לקונטרול רום של ה"אולפן" כדי להרגיש במו ידינו איך עורכים את הערוצים המוקלטים השונים לכדי תוצר מוגמר, והרגשנו עד כמה אפשרויות המיקס המוזיקלי הן אינסופיות. את החומר המוקלט על הערוצים, אגב, ניגנה ושרה להקת "המג'יקל מיסטרי טור" המצוינת.
תוך כדי שיטוט גילמתי אני את תפקיד האמא המעצבנת שממלמלת את שמות השירים, יודעת את התשובות לשאלות ששואל המדריך, דוחפת לילדה את הידע שהכרחי לי להעביר לה, טוחנת לה באוזן על כוחה האדיר של המוזיקה להזיז הרים ולשנות עולם, ומבהירה לה שאין לה שום סיכוי לשמור על מעמדה במשפחה אם היא לא תצהיר על עצמה כלנוניסטית, לאלתר, ולנצח. בנושא הזה, אני מודה, אנחנו עדיין במשא ומתן.
הביטלס - מסע הקסם המסתורי, צילום: מוזיאון הילדים הישראלי
בלי ספוילרים
באולם אחר מדבר גבי המדריך על הדרך שהחלה הלהקה מליברפול עד שהשתלטה על כל כך הרבה מקומות בעולם, לא רק בהופעותיה אלא בעיקר בהשפעה שלה. את ההשפעה הזו ממחישים לנו דרך סרטונים שנוצרו ביוזמת המוזיאון שקרא לאוהבי ביטלס בעולם לתרום ביצועים משלהם.
כך נוצר מאגר של ביצועים מהודו, ישראל, קוריאה, ארה"ב, בריטניה ואינספור מדינות נוספות לאותו שיר של הביטלס, חלקם בידי מטורפי ביטלס שיוצרים חיקויים משלהם, אבל לצדם ילדים מבריקים, גאונת-תופים קטנה או ילד בן חמש וחצי שמפליא לנגן את הביטלס בווירטואוזיות על יוקללה. מהביצועים האלה אנחנו מתבקשים ליטול פיסות וליצור איתן קליפ קולאז' לבחירתנו, מה שמעניק איזה רבע שעה של שקט מופתי כשכולנו עסוקים בזה כמו בריפוי בעיסוק.
האולם הבא מציע את הכרונולוגיה. על הקירות אנחנו קוראים מה קרה בכל שנה, מגלים שמדובר בלהקה האצטדיונים הראשונה בעולם, ואז בלהקה הראשונה שגם החליטה להפסיק להופיע בשיא ההצלחה, כי הרעש הבלתי נתפס של המעריצים במהלך ההופעות חיסל את ההנאה של המוזיקאים, שלא שמעו את עצמם מנגנים.
הביטלס - מסע הקסם המסתורי, צילום: לי יורמן
בדרך יעלו הסיפורים על פיט בסט, כנראה אחד האנשים הכי מתוסכלים בעולם, שהוחלף על ידי רינגו סטאר רגע לפני שהכל התחיל לקרות, על הסיפור שבגללו לא הופיעו הביטלס בארץ, על המחוות שנעשו לשיריהם בידי נעמי שמר ואריק איינשטיין, ועל התמונה המפורסמת ביותר בעולם של הארבעה צועדים על מעבר החצייה ליד אייבי רואד.
באולם הבא אנחנו הופכים לאנשי הלהקה ולמעריציה המטורפים. הילדים לובשים חליפות משלבים שונים בהתפתחות הביטלס, עולים על הבמה, ומנגנים בהדרכת סוג של "ג'אסט דאנס" (אפליקציה שמראה לך איזה תנועות לעשות במהלך השיר). רגע לפני שנצא מחכה לנו הפתעה שנולדת בחלק הזה של הסיור, ואני אשאיר את זה ככה למניעת ספוילרים.
קריקטורה החיפושיות (יח"צ)
שמחה אמיתית
אני לא יודעת עד כמה הבינה הקטנה את כמות החיבורים החד-פעמיים שהתקיימו בלהקה הזו, שבאופן באמת פלאי הצליחה להכיל בתוכה שני גאוני מוזיקה עם מוזיקאי מחונן ועם מתופף שידע להיות בדיוק האדם הנכון במקום הנכון, אבל התערוכה הזו היא הזדמנות נהדרת ליישור קו בין-דורי, במיוחד שהחומרים המדוברים הם כאלה שתוך דקה תופסים, כאמור, גם את הטינייג'רים של היום.
המדריכים מקרינים את השמחה האמתית שלהם מול הנושא אותו הם מתווכים, במיוחד גבי המדריך הבאמת מקסים שליווה אותנו, ואם צריך לציין נקודת תורפה מסוימת היא בעובדה שהתערוכה שמה את מירב הדגש על הסיפור, וקצת פחות מדי על המוזיקה עצמה. במילותיה של ליקוש זה משהו כמו, "הם עשו את התערוכה ככה שצריך להגיע כשאתה כבר מכיר את השירים ומשם ממשיך להתנסויות, ואני הרגשתי שרציתי קצת יותר להכיר דרכם את השירים", וזה נכון.
אבל אם מתייחסים לתערוכה כאל נקודת המוצא, עכשיו, כשיש לנו את החוויה ויש לנו חלק מהסיפור – כי הרי יש פה סיפור שאפשר לנתח במשך אלף שעות ברצף מכל כך הרבה אספקטים - כל מה שנשאר לנו זה לחזור הביתה ולשים פלייליסט של הביטלס, ואולי גם לקנח את הערב בסרט "יסטרדיי" כדי להרגיש שממש בניתי ערב קונספט.
הביטלס - מסע הקסם המסתורי, צילום: משה גיליס
בתערוכה מספר סוגי סיורים. משך הסיור כשעתיים. מחיר כרטיס 65 ₪ . כל הסיורים מודרכים: סיורי משפחות – להורים וילדים בגילאי 5 ומעלה. סיורי מבוגרים ובני נוער- מעל גיל 14. סיורים למערכת החינוך – החל מגני ילדים ועד כיתה י"ב. סיורים וסדנאות ייחודיות לחברות וארגונים. התערוכה תתקיים במרכז "בגובה עיניים" של מוזיאון הילדים בחולון. חובה לתאם ביקור מראש בטלפון: 03-6503000.