במסגרת הסדרה המצליחה "רואים משם שומעים מכאן" תוקרן במהלך ספטמבר-אוקטובר 2019 בבתי הקולנוע ברחבי הארץ הפקה מצחיקה, נפלאה וצבעונית של גדול המלחינים הקומיים, ג'ואקינו רוסיני, בהובלת כוכבת האופרה צ'צ'יליה ברטולי (מצו סופרן).
על ההפקה מפסטיבל זלצבורג מנצח ז'אן-כריסטוף ספינוזי ועל הבימוי חתומים משה לייזר ופאטריס קורייה. סולניים: צ'צ'יליה ברטולי, אילדר אברזקוב, אלסנדרו קורבלי, אדגרדו רוצ'ה, חוזה קוקה לוזה, רבקה אולוורה, רוזה בווה. נגנים: אנסמבל מתיאוס.
אופרה מצחיקה? יש חיה כזאת!
מה אתם חושבים כשאתם שומעים את המילה "אופרה"? כבד? איטי? טרגי? מוות? נהפוך הוא! פרויקט "רואים משם – שומעים מכאן" ממשיך להפתיע את הצופים. הפעם, בנוסף לביצוע מוזיקלי מופתי, זמרים מהשורה הראשונה והפקה בימתית מהממת, יוכלו ליהנות הצופים גם מקומדיה קלילה ומלאת הומור. כן, לצחוק באופרה. הכינו את הממחטות. אתם הולכים לבכות מצחוק.
איטלקיה באלג'יר צילום: אלה קום
ג'ואקינו רוסיני (1868-1792) הוא מלחין מצחיק. מבחינה סגנונית, האופרות שלו שייכות לזרם ה"בל – קנטו" האופייני לאופרות האיטלקיות במחצית הראשונה של המאה ה-19. בסגנון זה האידאל הוא השירה הווירטואוזית ומלאת הקישוטים, המפגינה את יופי הקול והשירה (בל - יפה, קנטו - שירה), אך בניגוד לשירה הדרמטית/טרגית באופרות הדרמטיות (למשל ב"לוצ'יה די למרמור" מאת דוניצטי, אשר מוקרנת אף היא במסגרת הסדרה "רואים משם – שומעים מכאן"), רוסיני מלחין בל קנטו מצחיק.
המוזיקה של רוסיני ידועה בזכות שמחת החיים שבה, הקלילות. היא תזזיתית, ערנית, שופעת אנרגיה, שמחה, אושר ותחושת ספונטניות. רוסיני מתזמר נפלא. הוא יוצר "דיאלוגים" בין כלי התזמורת, וה"שיחה" שביניהם הולכת ומתפתחת בהדרגה הן בעוצמה והן בתאוצה. התוצאה היא "אפקט הקרשנדו" הנודע של רוסיני, שגם הוא משעשע ומהנה.
המוזיקה המשעשעת ומלאת ההומור חוברת לטקסטים שנונים, המבוססים על הקומדיה האיטלקית, שמקורותיה בקומדיה דל ארטה. דמויות מוחצנות, קיצוניות, קריקטוריות, ומצבי קונפליקט משעשעים בין דורות, בין תרבויות, בין המינים.
אהבה איטלקית
"האיטלקיה באלגי'ר" היא קומדיית מצבים. שלושה גברים חושקים באישה אחת. גבר אחד הוא מוסטפה, האלג'יראי, שמואס באשתו (ובכל הנשים האחרות בהרמונו האקזוטי) וחושק במאהבת איטלקייה חושנית ותוססת. גבר שני הוא טדאו המזדקן: האיטלקיה מתייחסת אליו כאל דוד טוב ונאמן, אבל לו יש חלומות משלו... השלישי הוא לינדורו הצעיר והיפה. מאהב איטלקי ראוי לאיזבלה, הלא היא היא האיטלקיה הנחשקת. הדרך לזרועותיו של לינדורו רצופה מהמורות והתנגשויות משעשעות, שבמרכזן המפגש הבין תרבותי: איטליה ואלג'יר.
הבמאים משה לייזר ופאטריס קורייה הם במאים ותיקים ומוערכים בעולם האופרה. השניים מביימים יחד החל משנת 1983 ויצרו הפקות רבות לבתי אופרה מובילים. בהפקה זו של פסטיבל זלצבורג היוקרתי, יצרו השניים חגיגה אקזוטית רלוונטית, מעודכנת ומאוד משעשעת. הבימוי עשיר והבמה צבעונית ומלאת חיים, שימוש בסלפסטיק ואפקטים בימתיים מעשירים את הבימוי ומוסיפים "פלפל" ליצירה המשעשעת ממילא.
הביקורת מהללת – "ברטולי היא מאסטר קלאס בשירת רוסיני"
פסטיבל זלצבורג ידוע כאחד מפסטיבלי האופרה האיכותיים ביותר בעולם. זמרים כוכבים מופיעים בפסטיבל זה באופן תדיר והקהל נוהר בהמוניו, הכרטיסים יקרים, ולמרות זאת נמכרים עד האחרון. אך אפילו במסגרת איכותית שכזו, גלריית הזמרים ששובצה להפקה זו של "האיטלקיה באלג'יר" היא מהמרשימות באיכותה. בראש הליהוק עומדת צ'צ'יליה ברטולי (אשר החל משנת 2012 מכהנת גם כמנהלת האמנותית של פסטיבל האביב בזלצבורג). ברטולי היא זמרת מצו סופרן.
היא נולדה ברומא בשנת 1966 וגדלה בבית מוזיקלי. אמה היא המורה שלה לפיתוח קול וברטולי הופיעה לראשונה כסולנית כבר בגיל תשע בבית האופרה של רומא. לברטולי הישגים מרשימים, שהיו יכולים לפאר קריירת חיים שלמה, אך היא רשמה אותם בביוגרפיה שלה עד גיל 30. כבר בשנות העשרים לחייה הופיעה בפסטיבל הארנה בוורונה, בבית האופרה של פריז, במטרופולין אופרה ניו יורק, בבית האופרה של ציריך, בבית האופרה לה סקאלה מילאנו ועוד.
איטלקיה באלג'יר צילום: אלה קום
במקביל לקריירה מזהירה בבתי האופרה והפסטיבלים החשובים בעולם, ברטולי יזמה, הפיקה וביצעה כמה פרויקטים מרשימים וחשובים בתחום המוזיקה הווקאלית. הראשון שבהם היה פרוייקט "VIVA Vivaldi" בו הקליטה אריות של המלחין אנטוניו ויוולדי, שעד לפרויקט זה של ברטולי, בשנת 1999, היה ידוע בעיקר ביצירה אחת "ארבע העונות". ההקלטה של האלבום הובילה לסדרת קונצרטים מדוברים, אשר חשפו את יצירתו הווקאלית הנפלאה של ויוולדי לקהל הרחב. פרויקט נוסף ביוזמתה והפקתה, אשר גם זיכה אותה בפרס הגראמי לשנת 2011, הוא הפרויקט "Sacrificium" שבו הקליטה את הרפרטואר האופראי שהולחן במאה ה-18 לזמרים מסורסים. ברטולי, בעלת המנעד הקולי המרשים והקולורטורות (קישוטים קוליים) הווירטואוזיות, הקליטה רפרטואר שכמעט ונכחד, נוכח האתגר הקולי האדיר אשר נדרש לביצועו.
בניו יורק טיימס נכתב על הופעתה של ברטולי: "התפקיד של איזבלה מבוצע בשלמות על ידי צ'צ'יליה ברטולי- אשה חכמה ועצמאית בעלת נטייה להרפתקנות".
לצידה של ברטולי, מופיעים זמרים נפלאים נוספים, יצוין מביניהם אלסנדרו קורבלי, זמר הבריטון הנפלא, אשר הופיע בעבר גם בבית האופרה בתל אביב באופרות אחרות של רוסיני: "לה צ'נרנטולה" ו"הספר מסביליה".
רואים משם שומעים מכאן
סדרת מופעי אופרה מצולמים בביצוע הגדולים והטובים שבמוזיקאי האופרה הפועלים היום, זמרים, מנצחים במאים ומעצבים. יצירות שצולמו על הבמות הנחשבות בעולם, באיכות הקרנה וסאונד מהמעלה הראשונה, עם תמונה באיכות K4, אשר תגרום לכם להרגיש ממש מול הבמה, ובתרגום וכתוביות בעברית ואנגלית. עורכת הסדרה: מרב ברק.
הסדרה נפתחה בהקרנה של הפקת האופרה "אאידה" של ורדי מפסטיבל זלצבורג והמשיכה עם הקרנות של האופרות "כרמן" מאת ביזה מפסטיבל ברגנץ, "מקבת" מאת ורדי מבית האופרה הממלכתי – ברלין, "חליל הקסם" של מוצרט מפסטיבל זלצבורג ו"לוצ'יה די למרמור" מאת דוניצטי מבית האופרה של וינה. הקרנה זו היא השישית בסדרה.
איטלקיה באלג'יר צילום: אלה קום
מועדי ההקרנות של "האיטלקיה באלג'יר":
23 בספטמבר 2019 בקולנוע יס פלאנט בקניון איילון, באר שבע, זכרון יעקב, חיפה, ראשון לציון
16 בספטמבר בסינמטק הרצליה
18 בספטמבר בסינמטק חיפה
18 בספטמבר + הרצאה, 26 בספטמבר בסינמטק תל אביב
18, 26 בספטמבר בקולנוע כוכב רמת השרון
22 בספטמבר בהיכל סביון
30 באוקטובר + הרצאה בתיאטרון ירושלים
לרכישת כרטיסים