היצירה האמריקאית שהכתה גלים בכל העולם, ומבוססת על סיפורה האמיתי והמטלטל של הנזירה האמריקאית שליוותה אסיר רוצח לפני הוצאתו להורג - מגיעה לבמת האופרה הישראלית
המהפכה השקטה
"גבר מת מהלך" מאת ג'ייק הייגי לליברית של טרנס מקנלי- האופרה האמריקאית המבוצעת ביותר במאה ה-21 – תועלה בהפקה חדשה באופרה הישראלית והיא מגוללת את סיפורה האמיתי והמטלטל של נזירה אמריקאית המלווה אסיר רוצח לפני הוצאתו להורג.
"נזירה נכנסת לכלא שמור בלואיזיאנה..." כך מתחיל סיפורה של הנזירה הלן פרז'אן, שהעניקה ליווי רוחני לשני נידונים למוות. את המפגש והחוויה שהשפיעו עליה עמוקות היא תיארה ברומן "גבר מת מהלך" - מהזעזוע העמוק נוכח הפשעים המצמררים ועד ההתמודדות עם ההשלכות של אותם פשעים על משפחות הקורבנות ועל האסירים עצמם. היא התעמקה בפסיכולוגיה של החרטה והמחילה, זיהתה ומצאה חוסר צדק חברתי-מוסרי בעונש המוות והפכה לאחת ממובילות המאבק נגדו בארה"ב.
בשנת 1995 עיבד השחקן והבמאי טים רובינס את הרומן של פרז'אן לסרט בכיכובם של שון פן וסוזן סרנדון. הסרט קיבל שורת מועמדויות לאוסקר וזיכה את סרנדון באוסקר לפרס השחקנית הטובה ביותר.
בשנת 2000 כתב הפסנתרן והמלחין האמריקאי ג'ייק הייגי ביחד עם המחזאי טרנס מקנלי את האופרה "גבר מת מהלך" בעקבות הספר והסרט ומאז הוא נחשב כמי שמוביל מהפכה שקטה בעולם האופרה האמריקאי .
ב-19 השנים שחלפו מאז הועלת האופרה לראשונה, היא הפכה לאופרה האמריקאית העכשווית המבוצעת ביותר במאה ה-21 ועד כה בוצעה ב-70 בתי אופרה בחמש יבשות - הצלחה שהיא בגדר חלום בלתי מושג עבור מלחיני אופרה עכשוויים.
גבר מת מהלך, מקור: אתר האופרה הישראלית
להרוג או לא להרוג?
האופרה עוסקת בנושא פוליטי שנוי במחלוקת: עונש מוות. אבל המלחין, כותב הליברית וצוות ההפקה לא נוקטים שום עמדה אלא מספרים סיפור העוסק בשאלות פילוסופיות רציניות על בחירות מוראליות המתייחסות לחטא ולעונש. כל אחת מהדמויות הרבות באופרה - הלן הנזירה, מנהל בית הכלא, הכומר של בית הכלא, אסירים, נזירות, ההורים של הילדים שנרצחו, האמא של האסיר שמוצא להורג – מתחבטת בשאלות המוסריות שמעלה הסיפור.
לדברי במאי ההפקה
תומר זבולון (כיום מנהל בית האופרה באטלנטה): "כוחה של האופרה טמון בשאלות שהיא מציגה ולא לתשובות שהיא נותנת. בכל מקום בו האופרה בוצעה ראיתי אנשים בקהל נחלקים לשני מחנות מנוגדים. הקבוצה הראשונה שדרשה 'עין תחת עין', עליה נמנו אלו שחשו אהדה לכאב של הקורבנות והיגון של המשפחות שלהם. אנשים שלא יכלו לקבל את הרעיון המחילה לפשע אכזרי כזה שהרס לנצח חיים של אנשים רבים. הקבוצה השנייה היא של אלו שמאמינים בחמלה, שראו את הבעיות שעונש מוות מביא, את חוסר האנושיות שבעונש כזה, אנשים שמבינים שבני אדם עושים טעויות נוראיות אבל שבני אדם אחרים (המיוצגים על ידי בתי המשפט והממשלה) לא יכולים לקחת את החיים שלהם".
גבר מת מהלך, מקור: אתר האופרה הישראלית
על המוזיקה של האופרה אומר פטריק סאמרס (שניצח על הבכורה העולמית בשנת 2000 בסן פרנסיסקו) שינצח על ההפקה בישראל: "ג'ייק הייגי מאמין בכל ליבו ביכולתה של האופרה לתת קול לכל המגוון של הניסיון האנושי. הוא לא פעיל פוליטי או חברתי, הוא מלחין סיפורים אנושיים על בני אדם המגלים מי הם כשהם מתעמתים עם התמודדויות שהם לא חיפשו או בחירות שמעולם לא תיארו שיאלצו לעשות. הוא כותב אופרות שהוא עצמו רוצה לחזות בהן ולהקשיב להן. השפה המוזיקלית שלו היא טונאלית ומרגשת. המוזיקה מעטרת את מה שנמצא בתוך הדמות, בדיוק כמו שהיא עושה לזיכרונות שלנו ולאסוציאציות הרוחניות שלנו. בזה הוא מצטיין".
המוזיקה של הייגי מתבססת על המסורות המוזיקליות הקלאסיות, ונשמעת כמעט "מסורתית" בהיבט של תרגום הרגש והדרמה לצלילים. התזמור שלו עשיר ורומנטי במצלול שלו, ומזכיר את האופרות הרומנטיות הגדולות של המאה ה-19. גם מבחינת המבנה האופרה מורכבת מצורות מוכרות כגון אריות, אנסמבלים ושיאים ווקאליים ותזמורתיים. כל אלה נשזרים בשצף של כתיבה לירית ודרמה שאינה פוסקת לרגע ומרגישה כמו סרט שעבר באופן טבעי לבמה.
גבר מת מהלך, מקור: אתר האופרה הישראלית
נבחרת מנצחת
את התפקידים הראשיים בהפקה יבצעו: מאיה לחיאני - זמרת המצו סופרן הישראלית וכוכבת עולמית שמופיעה באופן קבוע במטרופוליטן בניו יורק, הבריטון האמריקאי מייקל מאייז יופיע בתפקיד הרוצח הנידון למוות אותו מילא כבר בבתי אופרה רבים ברחבי העולם (מדריד, לונדון, וושינגטון, אטלנטה ועוד), וזמרת המצו סופרן האמריקאית מריה זיפצ'אק תבצע את תפקיד האם המיוסרת של האסיר, טלי קצף בתפקיד הנזירה רוז , ולדימיר בראון בתפקיד מנהל בית הכלא ולצידם יופיעו שורה ארוכה של סולנים מישראל ומחו"ל.
באופרה משתתפים: מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן שמייסר, מקהלת "העפרוני" הצעירה ותזמורת האופרה: התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון.
גבר מת מהלך, מקור: אתר האופרה הישראלית
האופרה תעלה בתאריכים 19-11 בדצמבר 2019 בבית האופרה ע"ש שלמה להט (צ'יץ') תל-אביב. מחירי כרטיס: 195- 445 ₪. שעה לפני תחילת כל מופע מתקיימת הרצאת מבוא באורך כחצי שעה באולם, הכניסה להרצאה חינם לבעלי הכרטיס באותו הערב. להזמנת כרטיסים: 03-692777
לרכישת כרטיסים