סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: יוסי שיפמן "העונה החדשה יוצאת דופן ברמתה"
 

 
 
הקונספט בקאמרטה הוא שכל קונצרט יבוצע ברמה הכי גבוהה, ויכלול מצד אחד מוזיקה מוכרת ואהובה אבל גם חידושים. כמעט בכל קונצרט תמצא משהו שלא שמעת קודם - זה מאפיין את התכניות של המנצח אבנר בירון"
יורם יונגרמן, מנכ"ל הקאמרטה הישראלית ירושלים, על החידושים וההפתעות, הסולנים הבינלאומיים והמקהלות המבריקות בעונה הבאה של התזמורת 


בסוף השבוע תפתח הקאמרטה הישראלית ירושלים את סדרת הקונצרטים המלאה האחרונה לעונה זו. מסקרנת במיוחד בסדרה היא היצירה של ליגטי שמאפשרת לזמרת הסופרן להשתעשע ולשעשע את המאזינים באולם. בחודש יולי צפוי גם קונצרט ייחודי  ומרתק עם מקהלת "אורטוריו". 
  
  
העונה הכי מושקעת  
 
"השנה הבאה תהיה מרתקת לא פחות מהשנה החולפת", מצהיר יורם יונגרמן, מנכ"ל התזמורת וויולן פעיל לעת מצוא. "תמהיל האמנים האורחים וסוגי המוזיקה שאנחנו מתכננים ייצרו עונה יוצאת דופן ברמתה, בהשקעה שלא ראינו בעבר".   
 
התפנו לכם כספים?
 
"לא, אבל הבנו שזה הצעד הנכון והמתבקש. לתזמורת ברמה גבוהה כמו שלנו, עם מוסר עבודה גבוה ורוח צוות שמשמשת מקור לגאווה".
 
למה הכוונה ב"מוסר עבודה גבוה"? לוח חזרות נוקשה?
 
"לא נוקשה אבל תובעני. אנחנו מקיימים שבע חזרות לפני כל קונצרט, מספר גבוה יותר מהמקובל בתזמורות אחרות, ועל כל תכנית אנחנו חוזרים בין ארבע לשש פעמים בסדרות הקונצרטים בתל אביב, ברחובות, בירושלים, בזכרון יעקב ובאולמות נוספים כמו אשקלון וסביון. כך נוצר ממוצע גבוה של חזרות והופעות". 
 
בעבר ביצעתם כל קונצרט שש פעמים והיום חמש.
 
"נכון, אבל יש גם תנודתיות. לא כל קונצרט חוזר אוטומטית בחמשת המקומות האלה. לפעמים תכנית מאלצת שינוי, למשל כשאנחנו מארחים מקהלות. בעונה הקרובה נארח כמה מקהלת מחו"ל – למשל קוֹלֶגיוּם ווֹקַאלֶה מגֶנט בבלגיה שיגיעו באפריל לקונצרט השישי בסדרת "כלים וקולות" עם המנצח שלהם פיליפּ הֶרֶוֶוחֶה. איתם נעשה את המיסה של מוצרט ואת הסימפוניה מס' 1 של בטהובן, כלומר הֶרֶוֶוחֶה יעשה עבודה גם עם התזמורת. זה קונצרט מושקע מאוד מבחינה כלכלית ואנחנו יכולים לעשות אותו רק פעמיים - פעם אחת בבית האופרה בתל אביב ופעם בתיאטרון ירושלים - וכאן התנודתיות. המנויים שלנו בתל אביב יגיעו לבית האופרה במקום למוזיאון תל אביב.
 
"מבחינת רמת האורחים שאנחנו מביאים, במידה מסוימת אנחנו מהווים תחרות לפילהרמונית, שהיא מדד איכות מצוין. את הסימפוניות של בטהובן או של מוצרט אנחנו יודעים לעשות ברמה הכי גבוהה בארץ".   
 

הקאמרטה הישראלית, צילום: יוסי צבקר


מאסטוניה ופולין לישראל
 
 
איזה מקהלות נוספות יגיעו?
 
"יגיעו שתיים נוספות - קוֹלֶגיוּם מוסיקאלֶה מאסטוניה, מקהלה מצוינת שאיתה ביצענו לפני כמה שנים את "יוהנס פסיון" של באך והפעם הם ישתתפו בביצוע המיסה הגדולה של באך בסדרה הרביעית בפברואר 2023. המקהלה השנייה תגיע מפולין, מקהלת גברים מהפילהרמונית של קרקוב, שאיתה נפתח את העונה בנובמבר ברקוויאם של כֶּּרובּיני, עם זמרת ועם קריין מפולין, וב"קדיש" של פֶּנדֶרֶצקי שבו הסולן יהיה החזן הטנור שי אברמסון".
 
המקהלות עוזרות לכם במימון?
 
"כן. האסטונים דואגים למימון הטיסות, ועם המקהלה מפולין יש שיתופי פעולה מדהימים. היינו עכשיו שם בסיור נהדר בשצֶצ'ין וגילינו אולם נפלא וחדש יחסית, בן שמונה שנים, שזכה בפרס בזכות הארכיטקטורה. היינו בשוק מהאולם הזה - יש בו שמונה מאות מקומות, הוא אידאלי לתזמורת כמו שלנו, והתפוסה הייתה מלאה. גם באולם האופרה של ורוצלב הייתה חוויה נהדרת.

"באולם הפילהרמונית של ורשה, אולם בסגנון של פעם, הופענו במסגרת "פסטיבל בטהובן" ובסוף הקונצרט הוזמנו להופיע שם בשנת 2027, שנת ה-200 למותו של בטהובן. גם בלודז' נבנה קשר והם מעוניינים לעבוד עם התזמורת.

אז המקהלה מפולין תפתח את העונה?

"כן, עם הפסנתרן גאריק אולסון, זוכה תחרות שופן שינגן את הקונצ'רטו של שומאן. אבל למעשה העונה החדשה תיפתח עוד קודם, בסוף אוקטובר, עם דמיטרי סיטקובצקי בעונת "סולנים בסערה" של מוזיאון תל אביב". 
 
סטיבן-איסרליק.jpg
סטיבן איסרליס, צילום: סטושי אייאגי

מוזיקה מוכרת ואהובה לצד חידושים
 
יש קונספט שמזוהה עם הקאמרטה?
 
"הקונספט הוא שכל קונצרט יבוצע ברמה הכי גבוהה, ויכלול מצד אחד מוזיקה מוכרת ואהובה אבל גם חידושים. כמעט בכל קונצרט תמצא משהו שלא שמעת קודם - זה מאפיין את התכניות של המנצח אבנר בירון. בקונצרט פתיחת העונה למשל, הקונצ'רטו של שומאן מוכר לקהל, אבל הרקוויאם של כרוביני ו"קדיש" של פנדרצקי פחות מוכרים.
 
"דוגמא נוספת תמצא בקונצרט השלישי בעונה, בינואר 23', עם הצ'לן סטיבן איסרליס שינגן את הקונצ'רטו מס' 1 של שוסטקוביץ'. למרות שלכאורה מתבקש שהוא ינגן את הקונצ'רטו המוכר של היידן, החלטנו ללכת דווקא על שוסטקוביץ', ביצירה שמתאימה לתזמורת בגודל שלנו ולצ'לן עתיר אנרגיות. לצד זה שיבצנו יצירה חדשה שהקאמרטה הזמינה מ ליאור נבוק".
  
איך נראה המינון?  
 
"ברוב הפעמים הבחירה לשבץ יצירה ישראלית נובעת משיקולים של התאמה, לא בהכרח של יצירות חדשות. עשינו יצירה בת 25 דקות של רון ויידברג שהתאימה מאוד לשיבוץ ליד מוצרט, אז הקהל קיבל מוצרט-ויידברג. כשעשינו קונצרט עם ירון גוטפריד ועם אנסמבל טרמולו הקהל השתולל, ואני מדבר על הקהל השמרני שלנו. צריך רענון מחשבתי".
 
איך מתנהלים היחסים בינך לבין מנצח הקאמרטה הקבוע, אבנר בירון?
 
"אבנר בירון הקים את התזמורת ובנה אותה, ויש לי המון הערכה כלפיו. אני מכיר אותו מאז שהייתי בן 17, והתגלגלתי לנגן בקאמרטה יחד עם הכנר גלעד הילדסהיים. לאורך השנים שבהן לא הייתי בארץ, הייתי מקשיב לתזמורת הזו בכל ביקור והיא תמיד נשמעה טוב, וזה הרבה בזכות אבנר. הקאמרטה יקרה לו, היא מרכז חייו וגם המורשת שלו. אבל זה לא פחות בזכות הנגנים, שמפגינים רוח צוות, גאווה ורמה גבוהה. כשהוצע לי התפקיד הניהולי הרגשתי שזה ראוי, כי הקאמרטה היא משהו שאני מאמין בו". 
 

אבנר בירון, מקור: אתר הקאמרטה הישראלית, צילום: סימון ואן בוקסטל


שת"פים מרתקים ואיכותיים
 
 
הקורונה הביאה לשינויי חשיבה?
 
"כל מוסר העבודה השתנה. עשיתי מאמצים לא פשוטים לשלם משכורת כל חודש. הקאמרטה הייתה הכי פחות בחל"ת מכל התזמורות בישראל."
 
והסבסוד?
 
"המדינה עזרה לתזמורות לשרוד. התזמורות השאירו נגנים במשך חודשים בבית, וקיבלו 70 אחוז או פחות. אז היו כאלה ששמרו על המזומנים, אנחנו שמרנו על הנגנים. זה בא מתוך האמונה שהם פה בשבילי כדי שתהיה תזמורת, ואני פה בשבילם".
 
יש לכם שת"פים מעניינים על הכוונת, למשל לעשות אופרה?
 
"עם האופרה עשינו שת"פ מאוד חיובי לפני הקורונה, הקמנו איתם סדרת אופרות בארוק. וזה נפל בגלל הקורונה. בהיכל התרבות בתל אביב תתקיים הסדרה 'חושבים מוזיקה' עם מדענים ממכון וייצמן שעוסקת במוח ובמוזיקה. המרצים שישתתפו הם פרופ' רפי מלאך שידבר על 'המוח היצירתי', פרופ' אהוד אחישר שידבר על 'מוח אנלוגי בעולם דיגיטלי' ופרופ' איתן גלוברזון שהוא כידוע גם מוזיקאי פעיל וידבר על 'מוח מוזיקלי'.  
 
"בסוף העונה הבאה ביוני 2023, ינגנו איתנו סולנים כמו המנדולינאי אבי אביטל שיבצע יצירות של הומל ובן חיים, הפסנתרן אלון גולדשטיין, והקלרניתנית שרון קם שתנגן מוצרט וקטעים מעובדים מתוך 'פורגי ובס' של גרשווין, בקונצרט שעליו תנצח קרן קגרליצקי. בקונצרט אחר שעליו ינצח נעם צור הסולנים יהיו הפסנתרן תום בורו בקונצ'רטו של מוצרט והכנר הצעיר מיכאל שחם בקונצ'רטו של וייניאבסקי". 
  


שרון קם, צילום: מאיקה הילברג


מה מצב המנויים שלכם כיום?

 
"כמו כולם נפגענו ממשבר הקורונה ואנו שואפים לחזור לרמות של לפני הקורונה, שבהם לסדרה המרכזית שלנו היו יותר מ-2000 מנויים".
 
איך תעשו את זה?
 
"אנחנו מזמינים את המנויים שלנו להרכיב לעצמם את העונה מתוך הסדרות השונות של התזמורת. בעונה הבאה יהיו 18 תכניות קונצרטים שונות שמחולקות בין סדרות שונות כמו "כלים וקולות" ו"סולנים בסערה". בנוסף להם יהיו קונצרטים קאמריים שבהם הסולנים האורחים ינגנו יצירות קאמריות עם חברי התזמורת".    



קרן קרגליצקי, צילום: רמי זרנגר



"אנחנו מעודדים יצירה ישראלית"
 
 
מה עוד יהיה בעונה?
 
"הקונצרט של רוברט לוין שבוטל יחזור בחודש מרץ, פאבל שפורקל הצ'כי ינגן את הקונצ'רטו של מנדלסון".
 
מה לגבי יצירות ישראליות?
 
"אנחנו מקפידים להזמין ממלחינים שזקוקים לפרנסה ופחות ממלחינים שמקבלים ממילא משכורת מהאוניברסיטה. כרגע אנחנו בעיצומו של משא ומתן להקלטות עם חברות בינלאומיות ובהסכם כלולות גם יצירות ישראליות. לקאמרטה יש שם טוב מחוץ לישראל, ואנחנו צריכים לשמור על בסיס איכותי יציב". 
 
אתה מנגן מדי פעם?
 
"רק במקרי חירום. עשיתי חזרה כמנצח עם התזמורת במקום אבנר עד שהוא חזר, ואני משמש כוויולן לעת מצוא, אבל רק אם אין ברירה". 
 

מימין: יורם יונגרמן, צילום: קטיה ילינגירי בלבאן. משמאל: הקאמרטה הישראלית


  לוח ההופעות של תזמורת הקאמרטה
  
 



21/06/2022   :תאריך יצירה

הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע