הפקה בהשתתפות עשרות שחקנים, רקדנים וזמרים בליווי תזמורת המהפכה בניצוח רועי אופנהיים
עשרות שחקנים, רקדנים וזמרים
תיאטרון הקאמרי מעלה את המחזמר "החבדניקים" מאת אודי גוטשלק ובבימוי גלעד קמחי ואודי גוטשלק. בהפקה מפתיעה בהשתתפות עשרות שחקנים, רקדנים וזמרים, בליווי תזמורת המהפכה בניצוח רועי אופנהיים.
יהודה וחיים, צמד אחים תאומים בני 23 מכפר חב"ד, הראשון – גאון בתורה והשני – לא גאון ובטח שלא בתורה, חייבים למצוא שידוך. הם יוצאים ל"מבצע שידוך" ומגיעים לשדכנית רבת מוניטין בשכונה מפוקפקת בשוליים של תל אביב ומסתבכים עם מנשה ראש משפחת פשע שמטיל את אימתו על תושבי השכונה. מה שהחל כמסע למציאת בת זוג הופך לתסבוכת שאפילו אלוהים ספק אם יכול להתירה.
מוזיקה: אלעד פרץ, ניהול מוזיקלי: אמיר לקנר ואלעד פרץ, כוריאוגרפיה: אביחי חכם, תפאורה: ערן עצמון, תלבושות: אורנה סמורגונסקי, תאורה: אבי יונה בואנו (במבי), דרמטורגיה: גור קורן וגלעד קמחי, יעוץ אמנותי: נורית יעקבס ינון.
משתתפים: טלי אורן/ שני שאולי, עופרי ביטרמן, רפאל עבאס, יניב סויסה / שלומי קוריאט, אוראל צברי, דניאל סטיופין, אלעד אטרקצ'י, מאיה לבני, מתן און ימי, יפעת זהר כהן, דור אוחיון, אור משה, גלעד מרחבי, אלונה טננבאום, בר קליין, אופק זרקו, רועי ניב, טופז אבדנג, אנטולי שנפלד, עדי מיוחס, שי שטרית, שחף בוארון/ רפאל בנימין, אדיר בובליל (מחליף), יעל דובר (מחליפה).
החבדניקים, צילום: ישעייה פיינברג
על תזמורת המהפכה
תזמורת המהפכה היא גוף מוזיקלי יוצר ומבצע – מגרש משחקים יצירתי למוזיקה תזמורתית מקורית בשילוב אמנויות. הפרויקטים המוזיקליים הרב-תחומיים של התזמורת בוחנים את גבולות המוזיקה ויחסיה עם אמנויות אחרות ומציגים פורמט תזמורתי חדש, מלהיב ומעורר השראה. התזמורת נוסדה ב-2004 ומאז הופיעה על מיטב הבמות בארץ ובחו"ל ושיתפה פעולה עם יוצרים ואמנים מן השורה הראשונה. התזמורת הינה עמותה רשומה המנוהלת אמנותית על-ידי המנצח רועי אופנהיים והמלחין זהר שרון ונתמכת על ידי משרד התרבות ועיריית תל אביב-יפו.
החבדניקים, צילום: שיין הורוביץ ואור דנון
דבר המחזאי אודי גוטשלק:
יצירה בימי קורונה
מרץ 2020. הימים הם ימי קורונה. חוסר וודאות מרחף על הכל וחושך על פני תרבות. סגר רודף סגר ועולם התרבות סגור ומסוגר. תחושת חוסר הוודאות מה יילד יום, הייתה קשה מנשוא. אחרי הסגר השני הבנתי, שהמשחק הזה של "חוזרים לבמה" ואז "סוגרים את הבמות" וחוזר חלילה, הוא לא בשבילי. ההבנה שעולם התרבות יישאר סגור לתקופה לא ידועה גרמה לי לחשב מסלול מחדש. כדי להחזיר את תחושת השליטה על חיי החלטתי, שאחרי שני עשורים שבהם אני כותב, מביים ומשחק, אכתוב את המחזמר הגדול שלי. אם לחלום אז בגדול. כך החל המסע שלי אל "החבדניקים".
החבדניקים, צילום: ישעיה פיינברג
אגדה אורבנית
רציתי לכתוב מחזמר בהשראת אחד מסיפורי התנ"ך ובחרתי לעשות אדפטציה מודרנית לסיפור יציאת מצרים. יומיום במהלך תקופת הקורונה כתבתי וכתבתי וככל שכתבתי יותר, כך נשאבתי יותר אל העולם היהודי וגיליתי עד כמה הוא רגיש וחכם. צללתי לעומק מתוך תשוקה וסקרנות. במשך שנתיים וחצי התייעצתי, קראתי, חקרתי, ביקרתי, למדתי וכתבתי המון גרסאות, עד שהרגשתי ש"עליתי" על האדפטציה הנכונה.
בישראל של היום אנחנו רואים ושומעים מידי פעם בחדשות על העובדים הזרים – סודנים, אריתריאים, פיליפינים, סינים, ועוד – אנשים שחיים בקרבנו ואיתנו, ללא זכויות ועם חרדה קיומית תמידית שיגורשו מפה לארץ שממנה הגיעו. הם הפכו לחלק מהנוף שלנו ויש להם אפילו "מדינה" משלהם בדרום תל אביב. הם העבדים המודרניים של תקופתנו. המשימה שלי הייתה למצוא מי יהיה משחרר העובדים הזרים מידי מאפיונר סאדיסט ששולט בהם, או במילים אחרות – מי יהיו משה ואהרון?
במאמרים ופרשנויות שקראתי גיליתי, שמשה ואהרון נתפסים כשווים זה לזה. הם "כאחד". ולא זו בלבד, דווקא האח הצעיר מבין השניים נבחר להנהיג. משה – הצעיר – הוא שליחו של אלוהים, ואהרון – הבכור – הוא נביאו. משה היה כבד פה ואהרון שימש לו לפה. אהרון מבטל את עצמו בפני משה והופך לכלי שרת לרצונו. הוא עושה זאת מתוך אהבה ולא מתוך כורח. בחרתי בצמד אחים תאומים לא זהים – חיים ויהודה כגיבורי המחזמר, שמרקם היחסים ביניהם דומה לזה שבין משה לאהרון.
כדי להעצים את הדרמה (ואת הקומדיה) בחרתי נתון נוסף: התאומים חיים ויהודה נולדו בהפרש של דקה וארבעים שניות גורליות. יהודה יצא ראשון מבטן אימם, וכתוצאה – לידתו של חיים הסתבכה והוא היה ללא נשימה במשך דקה וארבעים שניות. הסיבוך בלידה הותיר בחיים מום קל: הוא מעט יותר "איטי" וכשהוא מתרגש או נלחץ הוא מתחיל לגמגם. כן, כמו מי ששימש השראה לדמותו – משה רבנו. ולכן מעולם לא הצליח חיים למצוא לעצמו שידוך. אף אחת לא רצתה בו. מה שהוביל אותו לראשונה בחיים אל מחוץ לכפר חב"ד – לתל אביב, כדי למצוא שידוך. במקביל אחיו, יהודה, מחליט להצטרף אליו למסע כדי לסייע לו במשימה, אבל מוצא את עצמו עובר מסע פנימי משל עצמו ומגלה על עצמו תובנות גורליות. וכך לאט-לאט, נרקם סיפורם של חיים ויהודה "החבדניקים". סיפור על אנשים, אהבה ואמונה.
תזמורת המהפכה, צילום: משה נחומוביץ'
המחזמר יעלה ב-14-12 באוגוסט 2022, 18-16 באוגוסט ב-20:30, ב-13 ו-20 באוגוסט ב-17:00 ו-21:00, וב-19 באוגוסט ב-12:00 ו-21:00, תיאטרון הקאמרי בתל אביב. להזמנת כרטיסים