המיזם שצבר מעריצים
אלינור פלוטקין ובן זוגה איליה פלוטקין, מנהלי עמותת "קשת אמנויות", מזוהים עם המותג "מוזיקה אֶטֶרנָה" שהקימו בירושלים, ועם הקונצרטים בבית ג'מאל המתקיימים בסופי השבוע. שוחרי המוזיקה מכירים את הרפרטואר הייחודי של מוזיקה ווקאלית, שלצד היצירות המוכרות מן המסורת המערבית, מביאים סאונד אורתדוקסי רוסי שעם השנים התמתג בין חובבי הסאונד המקהלתי וצבר מעריצים רבים. אלא שפלוטקין, יזמית בלתי נלאית, אינה מסתפקת בקיים ותרה ללא הרף אחרי מיזמים חדשים. האירוע הקרוב שיזמה והפיקה יתקיים ביום חמישי, ה-8 בדצמבר באולם "הרמוניה" במרכז ירושלים והכניסה אליו חופשית.
"לפני מספר שנים פניתי למשרד הקליטה וביקשתי רשימה של זמרים גברים שעלו לישראל", מספרת פלוטקין על הרקע למיזם. "הרשימה השמית שקיבלתי כללה 117 זמרים, אבל למרבה הצער רק אחד היה בירושלים. אז החלטתי לשנות כיוון ולהגיש רעיון לפרויקט בשם "חממה", מושג מוכר בתולדות קליטת אמנים עולים בירושלים. לפני 30 שנה, כשאיליה ואני עלינו לארץ, בוריס מפציר, במאי טלוויזיה וקולנוע שבעבר כיהן כמנכ"ל משרד הקליטה אירגן חממת אמנים שקלטה אנשי רדיו וטלוויזיה".
אמני החממה, תמונה באדיבות אלינור פלוטקין
זה היה המודל שלך?
"כן. חשוב לציין שכל אנשי התקשורת שנקלטו באמצעות אותה חממה עובדים עד היום בתחום במקצועות שרכשו או שיפרו באותה סדנה. אז עם הרעיון הזה פניתי לעיריית ירושלים, והשבוע אנחנו בשלב האחרון של המיזם".
ספרי על האירוע הקרוב
"ב-8 בדצמבר יהיה לנו קונצרט שבו נציג את אמני החממה. חשוב לציין שמדובר במודל קטן בהרבה מהפרויקט של בוריס מפציר, כי החממה שלו הייתה ארצית ושלנו מתמקדת רק בירושלים. התחלנו את המיזם הזה עם כמה עשרות אמנים, שמתוכם נשארו שבעה".
אמני החממה, תמונה באדיבות אלינור פלוטקין
באך, בטהובן וכליזמר
בואי נחזור לשלב הראשון. איך בחרתם את האמנים?
"הקריטריון לבחירת האמנים המופיעים אינו תלוי רק באיכות הנגינה, אלא בשילוב של איכות ומקצוענות, וכאמור במגורים בירושלים. הפעילות שלנו מסייעת בין היתר להישארותם בעיר, כי הפרויקט החיוני 'מרכז לקליטת אמנים עולים' שנפתח כאן לפני 30 שנה ונסגר לפני שלוש שנים, חסר מאוד. הסיבה העיקרית היא שינוי הגישה. הקליטה היום כבר לא מבוססת על פסיכולוגיה של אינטגרציה".
אלא?
"עברנו לתהליך אחר שבסופו בחרנו מוזיקאים טובים - פסנתרנית, הרכב כליזמרים מסנט פטרבורג ונגן באיאן, כלי שדומה בצורתו לאקורדיון, אבל עם שתי מערכות כפתורים - אחת מימין ושנייה משמאל. בישראל אין הרבה נגנים בכלי הזה, ונדמה לי שאַרטיוּם ניז'ניק, שיופיע בקונצרט שלנו, הוא אחד מתוך ארבעה או חמישה נגני הבאיאן בישראל. הכלי הזה מזוהה עם המוזיקה העממית הרוסית ומאוד לא מפתיע שכל נגני הבאיאן בישראל הגיעו מרוסיה".
איזו מוזיקה ינגן ניז'ניק?
"הוא מנגן הכל – באך, בטהובן וגם מוזיקת כליזמרים. מכיוון שמדובר בכלי עם מפוח, הצליל שלו דומה לו הוא העוגב, ואציין שהכלי מוכר לי היטב אישית, אני חווה אותו בבית".
תסבירי
"בעלי איליה החל את דרכו ברוסיה כנגן באיאן ובהמשך ניגן בכלים אחרים. בשלב הבא הוא הפך למנצח, מקצוע שבו הוא ממשיך עד היום. אבל הבאיאן נכח בקביעות בביתנו".
אלינור פלוטקין, צילום: אלינה קייטלין
מרוסיה ואוקראינה באהבה
נחזור לקונצרט ב-8 בדצמבר, איך גילית את האמנים?
"בעבודת בילוש, בעיקר דרך משרדים שמטפלים בקליטת עולים בעיר. המטרה שלנו היא לחשוף את קיומם כאן ולצורך זה ערכנו איתם ראיונות, סרטונים קצרים על כל אחד מהם. הסרטים והמידע נשלחים מכאן למקומות שונים בעולם, גם דרך פייסבוק. לכל אחד מן האמנים יש סיפור על עצמו ברשת החברתית, ועכשיו גם קונצרט הסיום נמצא ברשת".
"לאחר עבודת הבילוש והבחירה הראשונית עשינו אודיציות לכ-30 אמנים שעלו אחרי ינואר ובחרנו את הטובים. חשבנו מהי הדרך הטובה לעזור להם, כולל חשיפה ופרסום, והיכרות עם הקונסרבטוריונים המקומיים. אפילו הקמנו כיתות אמן עם כליזמרים שמוכרים בארץ, בהם טפליצקי, אייבינדר וזלוטניקוב.
"מוזיקאית נוספת היא הפסנתרנית טטיאנה פלקוביץ, ששיתפנו אותה בקונצרט כמלווה לזמרת סבטלנה בנדיקובה, זמרת מוכרת למדיי בישראל. הרגשנו שהתפקיד שלנו הוא להפגיש מוזיקאים ותיקים ועולים חדשים על מנת שיופיעו יחד, ובעקבות ההופעה המשותפת נפרסם ונקדם אותם. אחריה יופיע נגן הבאיאן כסולן בתכנית שכוללת יצירות של אסטור פיאצולה ופודגורני, הרכב הכליזמרים שכולל את אנה ברודוצקיה בכינור, קונסטנטין לבנשטיין בשירה ובמלודיקה, יורי חאינסון באקורדיון ובפסנתר, לייב טרסקונוב בחליל ורחל טרסקונוב בגיטרה ובכלי הקשה. הנגנים הגיעו מחרקוב שבאוקראינה ומסנט פטרבורג ברוסיה, מקומות שמככבים בחדשות של השנים האחרונות".
צילום: אלינה קייטלין
את התכניות אתם בחרתם?
"לא. אנחנו נותנים להם את הבמות, את התכנית הם הציעו בעצמם. הם ינגנו או ישירו תכניות שכבר היו הצלחות מוכחות בעבר, יצירות שהצליחו באודיציות".
אתם חושפים אותם לממסד הישראלי - איך עובדת התקשורת המילולית איתם? הם מדברים עברית?
"יש ביניהם כאלה שמדברים עברית פחות או יותר, רובם מדברים אנגלית. אני רק רוצה לציין שהאמנים שישתתפו בקונצרט לא נשארו בירושלים. והכי חשוב, כאמור – המופע באולם 'הרמוניה' במרכז העיר והכניסה חופשית. מחכים לכם".
אמני החממה, תמונה באדיבות אלינור פלוטקין
המופע יתקיים ביום חמישי, ה-8 בדצמבר 2022 באולם "הרמוניה" בירושלים. הכניסה חופשית