סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
מוזיקה
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: טל גורדון הדר מעוז וסופי צדקה בדרך לגאולה
 

 
 
בפעם הראשונה מזה אלפיים שנה אנחנו צריכים להתחבר דרך הלבבות. זה לא כמו שהיה בעבר, כשהתחברנו דרך מפלגות פוליטיות או זרמים."
היוצרת המוזיקלית הדר מעוז מדברת על המופע הייחודי והעוצמתי שיצרה יחד עם הזמרת יוצרת סופי צדקה


אני לא בטוחה אם אופטימיות זו המילה, אבל יש משהו מעט מרגיע בשיחה עם הדר מעוז, רגע לפני שתפתח, ביחד עם סופי צדקה, את הצד המוזיקלי של שבוע האישה בסוזן דלל. בימים הטרופים שעוברים עלינו, מעוז מביטה על החוויות שאנחנו עוברים בדרך שונה מעט ממני, בהיותה, לצד עבודה כיוצרת מוזיקלית, גם מורה לקבלה.
 
החיבור בלבבות
 
"זו התקופה הכי חשובה, עכשיו, של עם ישראל", אומרת מעוז. "בשיעורי הקבלה שלי לימדתי על זה לא מעט כבר לפני חודשים ושנים. משנת 2023, במיוחד מחודש מאי 2023 ועד סוף שנת 2026, עם ישראל צריך בפעם הראשונה מזה אלפיים שנה להתחבר דרך הלבבות. שלא כמו שהיה בעבר, כשהתחברנו דרך מפלגות פוליטיות או זרמים כאלה ואחרים – כלומר באמצעים חומריים – עכשיו זו הפעם הראשונה שבה יתחיל תהליך שבו עם ישראל אמור להתחבר בלבבות שלו ושום דבר חומרי כבר לא יעזור. זה חיבור של הלבבות, וזה מה שהמופע של סופי ושלי מייצג ומנסה לפזר ולתת חזרה לעם ישראל.
 
"את החיבור הזה בלבבות ואת העלייה הרוחנית אנחנו עושות במופע דרך המוזיקה והשירה והנגינה. אנחנו מספרות במופע את כל הסיפור של עם ישראל, מימי אברהם אבינו עד ימינו אנו, וכל זה בשביל לחבר את הלבבות, להרים את האנרגיה, להרים את התדר ולקיים התעלות רוחנית בנפש של בני האדם".
 
ב-13 במרץ יעלו, אם כן, מעוז וסופי צדקה על בימת תיאטרון ענבל ויפתחו את שבוע האישה בסוזן דלל עם המופע "העברייה". צדקה, בת העדה השומרונית, ומעוז, המשמרת ביצירתה את שורשיה הפרסיים-בוכריים, לוקחות את הקהל למסע אל העולם הנשי של המוזיקה והתיפוף, עוד מימי ממלכת ישראל הקדומה, בעיבודים המשלבים בין כלים עתיקים לביטים מודרניים. על העיבודים אחראים מעוז עצמה ואיתמר אסף טל
 



"הדת כבר לא תגביל אותנו"

 
"אני הגעתי ממשפחה שבה הסבתות היו זמרות ומוזיקאיות פרסיות ובוכריות, והן לימדו אותי את סגנון השירה והמוזיקה הזו מגיל מאוד צעיר", מספרת מעוז. "כשהגעתי לגיל העשרה התחלתי לשלב את זה עם מוזיקה מערבית. הצטרפתי ל'הברירה הטבעית' והעליתי הופעות והמוזיקה שלי הגיעה מהשילוב בין השורשים הפרסיים-בוכריים ומההשכלה המערבית שרכשתי. היום אני לקראת הוצאת אלבום רביעי, ואני מופיעה בישראל ובכל העולם ועוסקת גם במוזיקה יהודית ובהפצת האור היהודי בעולם. במקביל אני גם מלמדת קבלה כבר 16 שנים".
 
מורה אישה לקבלה זה לא דבר נדיר?
 
"נראה לי שכן כי כשאת אומרת את זה, אני חושבת על זה שלא יצא לי עדיין לפגוש מורה נוספת לקבלה ומורים כן יצא לי. מורים ורבנים, כמובן".
 
אז איך הממסד הדתי מקבל את זה שאת מורה אישה?
 
"זו שאלה טובה, כי היא קשורה גם לרקע המשותף של החיבור שלי עם סופי וההופעה שלנו. הרי הממסד הדתי לא מרשה לנשים לשיר בפומבי, אלא אם זה רק בפני נשים. הממסדים הדתיים, לא רק ביהדות אלא בשלושת הדתות, התחילו להשתלט על הרוחניות לפני אלפיים שנה. מחורבן בית שני הזרם הרוחני הפסיק להיות עצמאי ואז הממסד הדתי השתלט על הזרם הרוחני שהיה פעם חופשי. מה שאני מאמינה ויודעת זה שעכשיו החיבור חזרה של בני האדם צריך להיות לא עם הדת – דת זה משהו ששמר עלינו בגלות, אבל עכשיו, בזמנים האלה, שהם מיוחדים בעם ישראל ובעולם, החיבור צריך להיות בחזרה לרוחניות עצמה, ושום דת כבר לא יכולה להגביל את זה. גם אם הרבנים והממסד הדתי ילכו נגד זה, הם לא יצליחו להקטין כבר את הרוח שנוצרה. הן עם זה שאני מורה לקבלה, והן בשירה העברית יהודית רוחנית. וזה גם חלק לא קטן מהחיבור שלי עם סופי.
 
"סופי גדלה בבית שומרוני. אצל השומרונים, כמו גם בזרם הרוחני, נשים כן שרות. אין את הדיכוי הזה. השומרונים לא יצאו לגלות ולכן אין להם את הדיכוי הדתי/רוחני שקרה לעם ישראל בגלות. בנוסף, אני חייבת לציין שהסבתות שלי היו נשים מאמינות אבל הן היו זמרות ושרו בפני גברים. אני ממש זוכרת את זה. היום אני בת שלושים ומשהו אבל כשהייתי ילדה קטנה הן היו שרות באירועים ובהופעות גם לנשים וגם לגברים. בתרבות הפרסית והבוכרית לא היה את העניין הזה של ההפרדה". 
  

העבריה, הדר מעוז וסופי צדקה, תמונה באדיבות האמניות



כלים עתיקים עם ביטים מודרניים

 
 
מאיפה נוצר החיבור בינך ובין סופי?
 
"הכרנו לפני כשבע שנים כשסופי הייתה צריכה מתופפת להופעה בפסטיבל נשים בצוותא וממש מאותו הרגע התחברנו. ראינו כמה עולמות משותפים יש לנו, והיום היא גם תלמידה מבריקה שלי לקבלה. היא יודעת את התורה כולה בעל פה בגלל הילדות שלה בעדה השומרונית וזה גורם לה להבין את הדברים לעומק, זה מדהים. זו זכות גדולה בשבילי. כשהקשר התחיל להתהדק עלה הרעיון הזה שנעשה מופע שמחיה את התרבות העברית הנשית הרוחנית, זאת שדוכאה בגלות במשך אלפיים שנה.
 
"כי כשאנחנו פותחים את התנ"ך אנחנו מגלים שלפני היציאה לגלות הייתה מרים הנביאה שיצאה בתופים ובמחולות, והייתה דבורה הנביאה ששרה, וחנה הנביאה ששרה, אנחנו רואים בתנ"ך כמה התרבות הרוחנית הנשית הייתה שוקקת חיים וכמה עומקים היו בה, ורצינו להחיות את הדבר הזה, ויצרנו מופע שיש בו גם שירים עבריים מוכרים וגם כלים עתיקים עם ביטים מודרניים.
 
"לפי הקבלה אומרים שאוהל אברהם היה אוהל שתוכו רצוף אהבה ללא תנאי לכולם ואנחנו מתחילות את הסיפורים במופע מאברהם אבינו שהוא מקור העם שלנו שנוצר מאהבה, ודרך זה אנחנו עוברות למרים הנביאה, או למשה רבנו שגם לו היה כוח אהבה מאוד גדול, ואפרופו דיקטטורה, משה ברח מהדיקטטורה במצרים ולא משנה כמה כסף וזהב ונסיכות הובטחו לו בארץ מצרים. הוא הבין שזה לא מוביל אותו לשום מקום בחיים שלו ועזב את הכל.
 
"יש כל כך הרבה מה ללמוד מהמאסטרים הרוחניים שלנו לתקופה שבה אנחנו חיים היום.  גם מרים הנביאה בעצמה יצרה מציאות כשלא שיתפה פעולה עם העבדות ועם הדיקטטורה והצילה את אחיה הקטן. אנחנו עוברות על כל זה, ובתוך הסיפורים משלבות שירים רוחניים מן המקורות ומן התרבות הישראלית בעיבודים שלנו, בניגון כלים עתיקים ואתניים עם ביטים מודרניים. החיבור שלי עם סופי, אני לא זוכרת שום דבר כזה עם שום מוזיקאי או נשמה כזאת או אחרת שעבדתי איתה בעולם.
 
"בנובמבר שנה שעברה העלינו את בכורת המופע בפסטיבל העוד הירושלמי ומאז התחלנו להופיע אתו. בשנה שעברה פתחנו גם את יום האישה בקופנהגן עם המופע, והופענו בפני קהל מעורב. גם לא יהודים באו ומאוד נהנו מזה, כי הכתבים הם מאותו תנ"ך שכל העולם מכיר ומאמין בו. היה לנו שם מופע מעולה ואנחנו מקוות לחזור לשם בקרוב". 
 

https://www.youtube.com/watch?v=aseUTWZ-0tE&t=1s


  

 
"אני לא אופטימית ולא פסימית, אני מעל זה"
 
 
דיברת קודם על תהליך שמתחיל השנה במאי ויגיע עד סוף 2026. איך את מגיעה לידיעה הזו מהקבלה?
 
"משנת 2020 התחיל איזשהו ריסטארט בבריאה. אז קרה מה שקרה עם הקורונה אבל זו רק תוצאה של התהליך הזה. ואז, משנת 2021 כל שנה חופפת ליום של הבריאה. היו ששת ימי בריאה, כולנו למדנו את זה בכיתה ב'. אז שנת 21 היא כנגד היום הראשון בבריאה, 22 כנגד היום השני, ועכשיו, 23 היא כנגד היום השלישי לבריאה."
 
כביכול פעמיים כי טוב, אבל פה נראה עכשיו שפעמיים כי רע
 
"פעמיים כי טוב, כל הכבוד, יפה מאוד, נכון. בקבלה הימים של הבריאה הולכים לפי הספירות, והספירה שכנגד היום השלישי בבריאה נקראת ספירת תפארת, לכן בקבלה היא נקראת שנת יעקב או שנת ישראל, שבה בפעם הראשונה האורות חוזרים ממש לארץ ישראל, לאדמת המולדת, ושום מפלגה כזאת או אחרת לא תוכל לעשות סיבוב על הדבר הזה".
 
איך זה מתיישב עם הקטסטרופה שאנחנו חווים עכשיו?
 
"הקטסטרופה שאנחנו חווים עכשיו, אם מסתכלים עליה לא מנקודת המבט של העולם שלנו ושל הלחץ הזה שנוצר על האזרחים וכולי, אלא מנקודת מבט של למעלה – אז כל הדבר הזה מתקיים בשביל שנחזור להתחבר בלבבות שלנו. שנבין ששום דבר כזה או אחר, שום גוף פוליטי לא יכול באמת להפריד בינינו, לחבר אותנו או למשול עלינו. אין כזה דבר. כולנו, כל מי שיוצא לרחובות, המהות היא חזרה להתחבר בלבבות. תראי גם כמה אנשים יוצאים עכשיו לרחובות שהם מנוגדים בתפיסת העולם או בצורת החיים שלהם. אלה אורות מאד גבוהים של חזרה שיורדים עכשיו. הם אמורים לפרק את מה שהכרנו וגדלנו עליו וליצור משהו חדש. והמשהו החדש יבוא מהחיבור בין הלבבות שלנו. וזה תהליך שיקרה עד סוף 2026, שזו השנה שתהיה כנגד היום השישי בבריאה, והיא אמורה להיות שנת אור גדולה, בעזרת השם. לכן לא צריך לקחת  ללב את מה שקורה עכשיו".
 
אבל אם עכשיו נדמה שהשסע בין חלקי העם הזה גדולים מאי פעם, את לא רואה בתסריט הזה אופציה שניכשל במשימת התחברות הלבבות?
 
"השיוכים הפוליטיים, שמאל וימין, שאת רואה, הם כבר לא עובדים במציאות. יש היום המון שכבר מבינים והולכים בדרך רוחנית שלא שייכת לשום שמאל וימין. אני לא רואה מלחמת אחים, בגלל שאני יודעת כמה אנשים מתחברים לדרך הרוחנית, ואני יודעת שעל פי הקבלה, מדרגת בית המקדש השלישי לא תיחרב. אלה פשוט חבלי לידה. לא מעט חווים את תחושת הרעילות מימין ומשמאל וכבר לא מרגישים שייכים לשום צד אלא רק לבורא עולם, או לאור, או לכוח האחדות של הלבבות. עם ישראל עבר כל כך הרבה דברים קשים בגלות, אבל מה שהחזיק אותנו זו אמונה פשוטה בבורא עולם ואותן נבואות שכתובות בתנ"ך, שעם ישראל יחזור לארץ ישראל להקים את התחייה הרוחנית שלו".
 
אז את אופטימית
 
"אני לא יודעת אם זה אופטימיות או פסימיות. זה מעל זה". 


העבריה, הדר מעוז וסופי צדקה, תמונה באדיבות האמניות

 
"בורא עולם שייך לכולם" 
  
את יודעת, לי נדמה שבין שני השבטים שכיום חיים פה, יהודה וישראל, אני מוצאת את עצמי בתוך השבט השלישי, של אלה שמפחדים מהשסע הזה לא פחות משהם מפחדים על הדמוקרטיה. אבל על כל אחת כמוני יש עשרה הייטרים, כך שהתסריט שאת מדברת עליו נשמע לי רחוק בצורה מפחידה מההווה
 
"בשביל זה כל אחד צריך לעשות את המקסימום. זו התקופה שכל נשמה, את, אני, סופי, כולנו, נעשה את המקסימום מתוכנו בכוח האהבה, אני יודעת שזה קשה - אבל מבלי לחשוב על השנאה והמחלוקת מבחוץ. וזה לא פשוט, כי בכל מקום שאליו הולכים שומעים את הוויכוחים, אבל אסור לפחד. פשוט שכל אחד יעשה את המקסימום שלו. בעולם הרוחניות הבינלאומית מדברים על כך שאנחנו בעידן הדלי, ועידן הדלי, לפי הקבלה, זה ימות המשיח, וימות משיח יהיו ימים שהם למעלה מכל המחלוקות. וגר זאב עם כבש. כבר לא יהיו ניגודים, הכל יהיה מואר באור ובאחווה. וזה מיועד לסוף שנת 2026. לא לפחד. לא לפחד. זה הדבר שכולנו צריכים להזכיר לעצמנו, ולא ליפול לתוך המחנות והשנאות האלה. הקורונה הייתה מבחן הכנה שבישר את מה שהולך להיות היום.
 
הגיוני לשאול אחרי כל השיחה הזו אם את דתייה, עד שרואים את התמונות שלך
 
"אני אדם רוחני. בעצם היותי מורה לקבלה אני חייבת להיות אדם רוחני, אבל בורא עולם לא שייך רק לדתיים. הוא שייך לכל ישראל. אז אני יכולה לומר לך שאני באמת לא מגדירה את עצמי. כמו שלנשמה אין הגדרה אז אני לא מגדירה את עצמי, לא מזרם כזה, לא מזרם כזה." 
 

מימין: סופי צדקה, צילום: אילן סימן טוב. משמאל: הדר מעוז, צילום: Mhkuo Georg Cizek Graf   
 
המופע יתקיים ב-13 במרץ 2023 ב-21:00 בתיאטרון ענבל בתל אביב. לרכישת כרטיסים
  
 


למועדי מופעים >

07/03/2023   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע