|
|
הליבה של המופע זה רקדנים ברמה הגבוהה ביותר מחו"ל, והשילוב של כולם ביחד יוצר ערב מהנה שמיועד לקהל הרחב. ועדיין מהניסיון שלי מהמופעים בניו יורק, לא נעים להגיד אבל קיבלנו את אותן מחיאות כפיים. התלמידים הם ברמה כל כך גבוהה."
|
|
|
|
מורן ברק, המייסדת והמנהלת הכללית והאמנותית של האקדמיה למצוינות במחול יוניסון ונציגת ארגון YAGP בישראל, על המופע הווירטואוזי של מובילי סצנת המחול העולמית שיתקיים במשכן האמנויות בתל אביב
בין הקלאסי לעכשווי
מהלינקולן סנטר בניו יורק ומכל קצוות העולם יגיעו ביום שבת ה-27 במאי למשכן לאמנויות הבמה של תל אביב, הרקדנים והסולנים הגדולים בעולם ומי שמובילים כיום את סצנת המחול העולמית, למופע החד-פעמי "גאלה של כוכבים". על במה אחת יפגשו גדולי הרקדנים והיוצרים המייצגים את כוכבי המחול של היום, עם מיטב התלמידים מרחבי העולם, המייצגים את דור העתיד, למופע שיפגיש בין עולמות הבלט הקלאסי לזרם המחול העכשווי, ויעלה יצירות קלאסיות בלתי נשכחות לצד כוריאוגרפיה עכשווית מאת אוהד נהרין, שרון אייל, מרקו גקה, ענבל פינטו, ג'וליאנו נונס, סטיין סליס ואחרים. הערב הוא פרי שיתוף פעולה ייחודי וראשון מסוגו של המעבדה למצוינות במחול יוניסון בהנהלת ארגון המחול הבינלאומי American Grand Prix שייסדה לריסה סבלייב, רקדנית בלט הבולשוי לשעבר שתגיע אף היא לישראל.
פולינה סמיונובה, Vsevelod Maievskyi , צילום: Emma Kauldhar
כמעט כל הסולנים שיעלו על הבמה בערב זה, הינם זוכי מלגות ותחרויות YAGP- התחרות בתחום הבלט והמחול העכשווי הנחשבת לגדולה וליוקרתית ביותר בעולם. היא נועדה לרקדנים צעירים בגילאים 9-19 מכל רחבי העולם. מטרתה לספק להם הזדמנויות מקצועיות וחינוכיות ולשמש כקרש קפיצה למשתתפים בה לעולם הריקוד המקצועי מול מיטב מנהלי האקדמיות למחול הגבוהות בעולם כגון האופרה של פריז, הרויאל בלט בלונדון שמעניקים לזוכים מלגות לבתי הספר או הזדמנויות לקריירה מקצועית. התחרות מתקיימת במקביל במוקדים שונים בעולם - אוסטרליה, יפן, סין, פריז, ברצלונה, ברזיל, קנדה וכל רחבי ארה"ב, כאשר עשרות אלפים מתחרים על הזכות להגיע לכאלף הרקדנים הסופיים ולהשתתף בגמר בניו-יורק.
מימין: Toon Lobach, צילום: Ravi Rezvani. משמאל: Shale Wagman Photo by Carlos Quezada פרויקט שמחבר למצוינות
מי שמובילה את המיזם ואחראית על ההפקה היא מורן ברק - המייסדת והמנהלת הכללית והאמנותית של האקדמיה למצוינות במחול יוניסון ונציגת ארגון YAGP בישראל. ברק מביאה עימה ניסיון של יותר מעשור בניהול מרכזים למצוינות במחול וב- 2011 יסדה את האקדמיה למצוינות במחול יוניסון. בשנים אלו קיבלה האקדמיה הכרה ארצית ובינלאומית כאשר זכתה במקומות הראשונים בתחרויות בתחרויות בינלאומיות גדולות. איך הגעת לרעיון של הגאלה? "אני עוסקת בחינוך למחול כבר כמעט 20 שנה ובשנת 2011 הקמתי את האקדמיה למחול "יוניסון" במטרה חבכין רקדנים לקריירת מחול בסטנדרטים הגבוהים ביותר שעד אז ראינו רק בחו"ל. משנת 2015 התחלנו להשתתף בתחרויות בזירה הבינלאומית במטרה לעודד ולחשוף את הרקדנים הישראלים לזירת המחול העולמי, וב-2019 זכינו במקום הראשון עם כוריאוגרפיה של אוהד נהרין, מתוך מאות קטעי שהתחרו. "כדי לגדל רקדנים למצוינות עולמית משתתפים בתחרויות מחול ומופעים. רקדן שותה להצליח מסתובב בעולם כבר בגיל 13, רקדן שרוצה להצליח מסתובב בעולם ויוצר לעצמו רזומה בשטח. בתקופת הקורונה כשלא יכולנו לטוס ניסיתי לחשוב איך אני בעצם משמרת את העבודה. הרי כל התחרויות האלה הן לא הדבר הכי חשוב אלא בעיקר יעד כדי להתאמן עליו ולשפר דרכו את היכולות שלך. ביחד עם ארגון YAGP יצרנו פורמט מקוון של חצי גמר שנערך בישראל, הסרטונים נשלחו לשופטים מכל העולם , שצפו בהם וחילקו ציונים. האירוע הראשון היה במרכז סוזן דלל והיה הצלחה גדולה עם השתתפות של למעלה מ-200 רקדנים ישראלים.
Vito Lorusso
"השנתיים האלה של הקורונה היו זמן עבורי לחשוב מחדש על מושג המצוינות על מושג המצוינות, על איך להמשיך ולקדם את המחול הישראלי תוך ביסוס שלישראל כמרכז מחול מודרני עולמי. וכך השנה יזמתי את הגאלה הזו, במטרה להעלות לבמה אחת את מיטב הרקדנים בעולם ביחד עם תלמידי מחול מצטיינים וליצור ערב שמפוצץ בכישרונות ומצליח לגעת גם במחול הקלאסי וגם במודרני עם תמיכה של ספונסרים פרטיים שמאמינים גם הם בקידום של ערכים של מצוינות ובחינוך לתרבות. "זו גם הדרך הכי טובה להעלות את הרף של המחול, להפגיש את הקהילה וליצור נטוורקינג שדרכו אפשר יהיה גם להכיר אנשים שמשפיעים על עולם המחול וגם למצוא עבודה בתחום. יש משהו בפרויקט הזה שמצליח לחבר הרבה מאוד אנשים שמאמינים ורוצים במצוינות".
https://www.youtube.com/watch?v=SYz7X-1pHik
סטודנטים וירטואוזים לצד סולנים בינלאומיים מה מייחד מבחינתך את הערב? "ברור לנו שהקהל שצורך את הבלט הקלאסי הולך וקטן ואנחנו מאמינים שדרך מופע כזה, שיהיה גם מאוד ממעניין וגם מאוד וירטואוזי, נצליח לעניין גם את הדור הצעיר יותר. אנחנו עושים איזה שהוא ערבוב בין הקלאסי למודרני, דרך קטעים מאוד קצרים. הרמה של הבלט הקלאסי בעולם מאוד גבוהה ובארץ דווקא המחול המודרני נמצא ברמה גבוהה. זו אפשרות לייצא החוצה משהו כל כך טוב וחזק ומשפיע ולקבל פנימה את המסורת ולהתבונן בה, מה שיכול להעלות את הרף אצל תלמידי המחול בארץ". מורן מספרת שבערב, בין לבין קטעי הריקוד של הסולנים, יעלה אנסמבל ICE - International Contemporary Ensemble - אנסמבל נוער בינלאומי בו רוקדים זוכי תחרות YAGP בגילאי 17-13. "כולם נבחרו בקפידה במהלך השנה האחרונה מרחבי העולם במטרה להרכיב את להקת המחול הצעירה של הטובים ביותר, כולל שלושה רקדנים ישראלים. כל אותם תלמידים מצטיינים מארה"ב, מקנדה, מיפן, מרומניה ומאיטליה הגיעו לישראל לחזרות ויצרנו אנסמבל , העמדנו שלושה קטעים שנבחרו בקפידה של כוריאוגרפים ישראלים מובילים, וכעת אנחנו מופיעים איתם בסדרת גאלות מסביב לעולם. לפני חודש הופענו איתם בטמפה ובלינקולן סנטר בניו יורק, וכעת אנו מגיעים להכורה הישראלית בבית האופרה בתל אביב". אז מה מחכה לנו במופע? "המופע הוא בן 80 דקות וירקדו בו על אותה במה קים קימין שהוא הרקדן הקוריאני הראשון שהתקבל אי פעם לבלט מרינסקי בסנט פטרסבורג, ופולינה סמינובה שנחשבת לאחת הסולניות המובילות כיום בברלין סטאאטבלט. יחד איתה יגיע אחיה הבכור דימיטרי סמיונוב - גם הוא רקדן ראשי ולמרבה הפלא השניים רוקדים יחד באותה להקה בתפקידים בכירים. עוד נזכה לראות במופע שיתוף פעולה נדיר בין פולינה וקים, שיחברו לדואט מתוך הבלט דיאנה ואקטיון. מניו יורק מסטודיו ABT (American Ballet Theatre) יגיעו בריידי פאראר ומדיסון בראון, שיופיעו עם סולואים מודרניים.
"מלהקת המחול LEV של שרון אייל וגיא בכר, יופיעו קרן לוריא פרדס ודארן דבאני, וכמובן אנסמבל ICE - International Contemporary Ensemble - אנסמבל נוער בינלאומי בו רוקדים זוכי תחרות YAGP בגילאי 13-17. אנסמבל ICE יעלה עם רפטואר ישראלי בלבד של ענבל פינטו, אוהד נהרין ושרון אייל. "יצרנו מופע בו אנשים ייהנו גם כמובן ממגוון הקטעים שיעלו בו אבל גם מאותם רקדנים שבדרך כלל כל אחד מהם רוקד בלהקה אחרת ובאירועים גדולים אחרים אבל כאן יש לנו לראשונה הזדמנות לראות את כולם - אחד אחרי השני על הבמה - פשוט צירוף ענק של כישרונות".
קים קימין, צילום: BAKI פסיפס מרהיב ושובה לב את מדברת הרבה על הצטיינות, מה נחשב בעינייך רקדן מצטיין או רקדנית מצטיינת? "מצוינות היא תהליך ולכן זה אומר קודם כל לעבוד בסטנדרטים הכי גבוהים, להיות ממוקדים במטרה, ולא לוותר. בדרך הזו, עם הזמן והעבודה הקשה, יגיעו גם הזכיות בפרסים או קבלה ללהקות מוביליות".
ובכל זאת, מה את רואה? "כישרון זה משהו שפשוט רואים. לפעמים את רואה את זה כשהן נכנסות לסטודיו כבר בגיל עשר, כשמעבר לנתונים ולכישרון הפיזי יש איזו נוכחות ערנית ותחושה שהיא תהיה מוכנה לעבוד קשה, שיש בה את הצורך-יכולת להתמסר לתהליך. אני זוכרת שכששימשתי כיועצת פדגוגית במחזמר 'בילי אליוט' והגיעו מאה בנים, עוד לפני שהם עשו את הפלייה הראשון ידעתי לזהות את כוכבי שון גרנות זילברשטיין וארנון הרינג. להצטיין על הבמה זה שונה מלהצטיין בשיעורים וצריך לזה אופי מאוד מיוחד. הייתי אומרת נוכחות ונינוחות במי שהם".
אנסבל ICE, צילום: Jennifer Curry
ובמה צריך להזין אותם כדי שהם יהפכו לכאלה? "תוכנית מדויקת עם מורים טובים ומעטפת של תמיכה רגשית, גם לסביבה התומכת בהצלחה והיום גם שמים דגש על ה-well being של הרקדן. שיעורי גאגא ואימפרוביזציה - משהו שגם עוזר להתמודד עם הסטרס וגם מאפשר לפתח שפה אישית. אני רואה איך ילדים בני שבע לומדים להכיר את הגבולות של הגוף שלהם דרך אימפרוביזציה". מה עוד חשוב לך לומר על הגאלה? "חשוב אולי להדגיש שלמרות הנוכחות של תלמידים מרחבי העולם, ממש לא מדובר במופע של סטודנטים - הליבה של המופע היא רקדנים מחו"ל ברמה הגבוהה ביותר בעולם כיום, והשילוב של כולם ביחד יוצר ערב מהנה שמיועד לקהל הרחב. מהניסיון שלנו בחודש שעבר בארה"ב אנסמבל ICE זכה לאותן עוצמות מחיאות כפיים שקיבלו השמות הגדולים ביותר. התלמידים ברמה כל כך גבוהה, והכוריאוגרפיות של מרקו גקה, אוהד נהרין, שרון אייל, ג'וליאנו נונס וענבל פינטו כל כך מעולות שהם מעבר לגיל, זה מאפשר להגיע ולגעת בלב של הקהל. זאת הזדמנות להישאב לתוך עולם ישן-חדש מפתיע, ערב שהוא פסיפס מרהיב ושובה לב, ואנחנו בטוחים שכל הצופים גאלה ייהנו מערב מרגש שמציג את 'הטוב ביותר' של עולם המחול, בביצוע גדולי הרקדנים של זמננו".
מורן ברק, צילום: אולגה אוסטרובסקי
שבת, 27 במאי 2023 בשעה 21:00 המשכן לאומנויות הבמה בתל אביב. להזמנת כרטיסים
17/05/2023
:תאריך יצירה
|