בעונה הקרובה: 10 סדרות, 18 קונצרטים מיוחדים, 2 סיורים באירופה ופסטיבל אחד תוצרת בית
פסיפס מושלם של צלילים ומפגשים אנושיים
ב-5 בספטמבר תפתח התזמורת הסימפונית ירושלים את עונת 2024-2025, שהיא העונה ה-87 של התזמורת (נוסדה ב-1938). העונה הקרובה מוצאת את התזמורת בעידן של פעילות נרחבת ונמרצת במיוחד, עם 98 קונצרטים, עשר סדרות, 18 קונצרטים מיוחדים, שני סיורים באירופה ופסטיבל אחד תוצרת בית.
העונה ה-87 היא העונה השנייה של המנהל המוזיקלי של התזמורת, מאסטרו יוליאן רחלין, ובמהלכה תארח התזמורת נבחרת חסרת תקדים של אמנים בינלאומיים מן השורה הראשונה, לעונה גדושה בשיאים וברגעים מיוחדים.
התזמורת הסימפונית ירושלים, צילום: דוד וינוקור
בין הרגעים הבולטים הצפויים העונה:
קונצרט פתיחה חגיגי
ב-5 בספטמבר תפתח התזמורת את העונה (ואת הסדרה הקלאסית) בקונצרט פתיחה חגיגי, עליו ינצח עומר מ' ולבר, שיחזור לתזמורת עליה ניצח פעמים רבות כבר בתחילת דרכו.
קונצרט הנצחה לחללים
עוד בחודש ספטמבר: ב-10 בספטמבר תקיים הסימפונית קונצרט הנצחה לקורבנות טבח ה-7 באוקטובר ולחללי מלחמת "חרבות ברזל". הקונצרט יתקיים בעיר אופקים והוא נערך בשיתוף עם כאן - קול המוזיקה. בקונצרט תבוצע יצירה חדשה שהוזמנה במיוחד מן המלחין יוסף ברדנשווילי המבוססת על טקסטים ממקורות מגוונים שנכתבו על ידי חיילים שנפלו ואזרחים שנרצחו – בפוסטים, בשירים, בדברי תורה וביומנים אישיים. הסולנים ביצירה יהיו אפרת גוש (סופרן) ואליאב זוהר (טנור), וישתתף בה גם אנסמבל קולות נשים "נעמה" בניצוחה של פנינה ענבר. הקונצרט יוקלט וישודר ב"כאן" במסגרת שנה לאירועי ה-7 באוקטובר. הקונצרט יבוצע בשנית בירושלים ב-2 בנובמבר במסגרת פרויקט "התקווה" של קרן עזריאלי.
אפרת גוש, צילום: אורית פניני ואליאב זוהר, צילום: אור דנון
סיורים באירופה
התזמורת תצא השנה לשני סיורים באולמות מרכזיים באירופה: בחודש ספטמבר תצא התזמורת לסיור באירופה (אוסטריה, צרפת וגרמניה), במהלכו תנגן עם הצ'לן גוטייה קפוסון. בחודש מרץ תצא התזמורת לסיור נוסף, הפעם באוסטריה, ליכטנשטיין וגרמניה, במהלכו יצטרף אל התזמורת הפסנתרן האגדי איוו פוגורליץ'.
קונצרטים לכבוד יוליאן רחלין
בחודש דצמבר תחגוג התזמורת יום הולדת 50 למנהל המוזיקלי יוליאן רחלין בצמד קונצרטים: קונצרט בסדרה הקלאסית, בו המאסטרו ינצח על הקונצ'רטו המשולש של בטהובן עם הסולנים בוריס ברובצין (כינור), אדגר מורו (צ'לו) ואלכסי וולודין (פסנתר), וקונצרט קאמרי מיוחד, בו יצטרפו אל השלושה מבחר מחבריו ושותפיו המוזיקליים של רחלין לערב של יצירות קאמריות, ובהם בת זוגו שרה מקאלרבי (כינור) והכנרים אלכסיי איגודסמן ובוריס קושניר, הפסנתרנים איתמר גולן, ריצ'רד הואנג-קי ג'ו והצ'לן בוריס אדריאנוב.
אדגר מורו, תמונה באדיבות Warner Classics
המנצח לאונרד סלטקין
בחודש מאי יגיע המנצח האמריקני לאונרד סלטקין, במסגרת חגיגות גיל 80, לקונצרט ראשון בתזמורת, בו ינצח על חמש יצירות אהובות.
לאוניד סלטקין, צילום: Cindy McTee
הקונצ'רטו הכפול של ברהמס
עוד בחודש מאי, המנצח קיריל קאראביטס יוביל את התזמורת בביצוע של הקונצ'רטו הכפול של ברהמס עם הסולניות וארבלה שטיינבאכר (כינור) ויוליה האגן (צ'לו).
הפסנתרן הצעיר
קווין צ'ן
בסוף מאי תארח התזמורת, במסגרת סדרת "הפסנתר", את הפסנתרן הצעיר קווין צ'ן, זוכה פרס ראשון בתחרות רובינשטיין 2023, לצמד קונצרטים שייערכו בירושלים ובאשדוד. על הקונצרט ינצח המנצח הוותיק אריה ורדי.
מוזיקה פופולרית
הרפרטואר המגוון של התזמורת מתפרש על פני קשת מוזיקלית רחבה ואינו מוגבל רק לקונצרטים האיכותיים של המוזיקה הקלאסית. לאורך העונה יתארחו בתזמורת, במסגרת סדרות המוזיקה הפופולרית ובמסגרת קונצרטים חד פעמיים, אמנים ויוצרים כגון ירדנה ארזי (28 באוגוסט 2024), ששי קשת (9 באוקטובר 2024), פבלו רוזנברג (27 בנובמבר 2024), נתן דטנר (3 באפריל 2025), חזנים ופייטנים, להקות רוק במחווה לביטלס (19 בפברואר 2025) ולאלביס פרסלי (29 בינואר 2025), הרכבי ג'אז (17 בספטמבר 2025) ומוזיקה בלקנית (9 בינואר 2025).
ירדנה ארזי, צילום: איה זך
פסטיבל הללויה
בחודש דצמבר תקיים התזמורת את המהדורה הרביעית של פסטיבל "הללויה", שייערך השנה תחת הכותרת "שירה חדשה", ויעסוק בכיסופים, בציפייה ובהתחדשות. הפסטיבל יכלול קונצרטים ווקאליים שונים לצד קונצרטים חגיגיים אחרים.
חזון והנהגה
יוליאן רחלין, מנהל מוזיקלי
"אנחנו ממשיכים השנה את התהליך בו התחלנו בשנה שעברה – לגדול ולהתפתח, לחדד ולהדגיש את הזהות המיוחדת של התזמורת", אומר יוליאן רחלין, המנהל המוזיקלי של התזמורת. "לתזמורת הסימפונית ירושלים יש בדי-אן-איי משהו עמוק: נכונות להתאמץ ולהתעלות מעל לכל הנסיבות. כל מי שעובד עם התזמורת מרגיש זאת: יש כאן תשוקה אדירה, רעב ורצון לכוון אל הרמות הגבוהות ביותר. הדבר מורגש בכל חזרה ואנחנו שואפים להגיש לקהל את האופי שלנו ואת מערכת היחסים המיוחדת שנרקמה ביני לבין הנגנים.
"המטרה שלנו העונה להמשיך ולקדם את החזון הזה – להיות מוכרים כתזמורת הגדולה הנוספת מישראל - התזמורת של העיר ירושלים. והסיורים שלנו העונה – תשעה קונצרטים באולמות המרכזיים ביותר באירופה, עם סולנים מהשורה הראשונה - באים להמחיש שאנחנו חלק מהקהילה העולמית במובן הזה. כדי לעמוד במטרה הזו נדרש תהליך ארוך, אינסופי למעשה, של שיפור וחתירה למצוינות. לשם הגשמת החזון הזה עקרוני ממש שהתזמורת תעבוד דרך קבע עם אמנים מהרמה הגבוהה ביותר וזה עמד לנגד עיני כשתכננתי את העונה.
"המנצחים האורחים והסולנים שלנו העונה הם מהקליבר הגבוה ביותר, שעובדים דרך קבע עם התזמורות הגדולות בעולם. חלקם אמנים מבוססים, כמו לאונרד סלטקין ואחרים כישרונות צעירים שכוכבם אך דרך, כגון אדגר מורו הצ'לן וארבלה שטיינבאכר הכנרת. נמשיך להציע את הפרשנות שלנו ליצירות המופת הגדולות כגון תמונות בתערוכה או סימפוניות מאת צ'ייקובסקי, מהלר, ברהמס ושוסטקוביץ' לצד גילויים של פניני רפרטואר כגון הקונצ'רטו לכינור של גוביידולינה וצמד מיצירותיו של מלחין הבית, בנימין יוסופוב, ששמו הולך לפניו בעולם באחד מבכירי המלחינים הישראלים בימינו. וכל זאת בכדי שהקהל ידע שהתזמורת הסימפונית ירושלים היא משהו ייחודי וכדי שהמאזינים יוכלו לומר בגאווה שהם חלק מהמורשת הייחודית הזו".
יוליאן רחלין, צילום: דוד וינוקור
עופר אמסלם, מנכ"ל
ההנהלה והצוות האמנותי רואים עין בעין", אומר עופר אמסלם, מנכ"ל התזמורת הסימפונית ירושלים. "ומתפקידנו להבטיח שנצליח לממש את החזון הלהיב והייחודי הזה – תזמורת של העיר ירושלים במובן העמוק. תזמורת של כולם – של קהלים שונים, של קהילות מגוונות ושל תחומי עניין מגוונים: יש לנו סדרות מוזיקה פופולרית וסדרות של שירה בציבור, סדרות לגיל הצעיר וסדרות לגיל הזהב, סדרת מוזיקה יהודית וסדרה לשוחרי מוזיקה מעמיקים. אנחנו עתידים לקיים השנה קרוב ל-100 קונצרטים, המתפרשים על לא פחות מעשר סדרות קונצרטים שונות וקונצרטים חד פעמיים. זה חסר תקדים בישראל.
"חשוב לנו גם לציין שהתזמורת רואה את תפקידה גם ברמה הארצית ולכן פעילותה יוצאת מגבולות ירושלים. בעונה הקרובה תתארח התזמורת גם בתל אביב, באר שבע, אשדוד, אופקים, אשקלון, הרצליה, חיפה, ראשון לציון, קריית מוצקין ופתח תקווה".
עופר אמסלם, תמונה באדיבות הסימפונית ירושלים. צילום התזמורת: דוד וינוקור
פוקוס על: הסדרה הקלאסית
סדרת הדגל של התזמורת, הסדרה הקלאסית, תכלול העונה 11 קונצרטים ובהם ביצועים לסימפוניות גדולות (השמינית של דבוז'ק, הראשונה והרביעית של ברהמס, סימפוניה מס' 40 מאת מוצרט, החמישית של צ'ייקובסקי, הראשונה של מהלר, החמישית של שוסטקוביץ', החמישית של פרוקופייב והשמינית של בטהובן); לקונצ'רטי סוחפים (למשל הקונצ'רטו מס' 3 לכינור מאת מוצרט, הקונצ'רטו הכפול של ברהמס; הקונצ'רטו המשולש של בטהובן; הקונצ'רטו מס' 2 לפסנתר מאת רחמנינוב); וליצירות אהובות (תמונות בתערוכה מאת מוסורגסקי, האדג'ו למיתרים מאת בארבר, סינפונייה קונצ'רטנטה במי-במול מז'ור, ק' 364, מאת מוצרט; פתיחות מאת רימסקי-קורסקוב ורוסיני).
הסדרה הקלאסית כוללת השנה כמה יצירות מעניינות ולא שגרתיות: יוליאן רחלין יבצע את הקונצ'רטו מס' 1 לכינור, "אופרטוריום", מאת המלחינה סופיה גוביידולינה; בקונצרט פתיחת העונה יבצע דואו "מנטאר" (הגיטריסט האמריקאי אדם לווין ונגן המנדולינה הישראלי יעקב ראובן) קונצ'רטו כפול למנדולינה וגיטרה מאת המלחין הישראלי אבנר דורמן; התזמורת תבצע בארץ ובחו"ל את הסינפונייטה מס' 1 של המלחין מייצ'יסלב ויינברג; ביוני תבצע התזמורת קונצ'רטו לוויולה בשם "אהבה טרנסצנדנטית" מאת מלחין הבית בנימין יוסופוב, שנכתב במיוחד עבור מאסטרו רחלין ובת זוגו הוויולנית שרה מקאלברי; בנובמבר, במסגרת קונצרט "חלום המאה ה-20", יבצעו צמד נגני הקלרנית דואו גורפינקל יצירה מיוחדת בשם "זוכרים את בני גודמן", שנכתבה על ידי יבגנילויטס; ובפברואר ינצח רחלין על הקונצ'רטו לתזמורת "פזמונים שובבים" מאת המלחין הסובייטי בן המאה ה-20 רודיון שצ'דרין.
ואם כבר במאה ה-20 עסקינן, במסגרת הסדרה תבצע התזמורת יצירות גם נפלאות מלב הרפרטואר של המאה ה-20, ובהן "פטרושקה" מאת סטרווינסקי, סוויטת "מוסקבה, צ'ריומושקי" מאת שוסטקוביץ', "אמריקני בפריז" מאת גרשווין, סוויטת "המנדרין המופלא" מאת ברטוק ו"לה וואלס" מאת ראוול. הסדרה תסתיים בביצוע לקונצ'רטו לפסנתר ולחצוצרה מאת שוסטקוביץ', בביצועם של החצוצרן דמיטרי לויטס והפסנתרן אנדרי קורובייניקוב.
דואו גורפינקל, צילום: Maria Rosenblatt
על הסדרות נוספות:
הסדרה הקאמרית
במסגרת הסדרה הקאמרית יארח יוליאן רחלין נגנים אורחים ונגנים מתוך התזמורת לשישה קונצרטים אינטימיים, שייערכו באולם הקונצרטים הייחודי והמרשים המצוי בלב הקמפוס היפהפה שתכנן האדריכל דוד רזניק עבור האוניברסיטה המורמונית בהר הצופים.
סדרת הפסנתר
סדרת הפסנתר תציג השנה שישה קונצרטים ובהם גישות שונות לכלי המקלדת הכל כך מרכזי. לצד יצירות מלב הרפרטואר, כגון הקונצ'רטי לפסנתר של ליסט ושל רחמנינוב, שיבוצעו בידיהן הווירטואוזיות של פסנתרנים בינלאומיים מן השורה הראשונה כגון קווין צ'ן זוכה תחרות רובינשטיין לשנת 2023 והפסנתרן הבלגי הייחודי דניס קוז'וחין; והקונצ'רטי של סן-סנס, שיבוצעו בידי סולנים ישראלים מובחרים כגון רוויטל חכמוב, דור אלגולן, ליאור ליפשיץ ומלאכי רוזנבאום, שיופיעו במסגרת אירועי פסטיבל "פסנתרים" של תיאטרון ירושלים; תבצע התזמורת גם קונצ’רטו לפסנתר, טכנולוגיה ממוחשבת ותזמורת מאת המלחין אמנון וולמן בביצועו של חגי יודן.
בקונצרט האחרון בסדרה תבצע התזמורת, ביחד עם שלישיית גיא מינטוס, יצירה מיוחדת בשם "במגרש המשחקים של בטהובן", המבוססת על עיבודים שמדמיינים מחדש את היצירות המפורסמות ביותר של בטהובן, ומפגישות אותן עם עולם הג׳אז והאלתור ואף עם השפעות שונות מרחבי העולם – מברזיל וקובה ועד המזרח התיכון ותרבויות אחרות.
גיא מינטוס, צילום: Karine Mahiout
הרפתקאות ותגליות מוזיקליות
במרכז הקונצרטים של סדרת "הרפתקאות ותגליות מוזיקליות", בניצוחו ובניהולו המוזיקלי של מאסטרו ליאון בוטשטיין, שהוא מנצח אורח ראשי בתזמורת הסימפונית ירושלים ואחד מן המוזיקולוגים והחוקרים המוערכים בעולם, יעמדו הפעם שלוש יצירות ישראליות. בכל אחד משלושת הקונצרטים של הסדרה (המכונים "הרפתקאות") יטווה מאסטרו בוטשטיין רשת של הקשרים מעניינים סביב אחת מן היצירות: "קדים" מאת משה רסיוק, הסימפוניה מס' 2 מאת יוסף טל והסימפוניה מס' 2 מאת פאול בן-חיים.
הסדרה הגדולה של גיל שוחט
התזמורת תשתף העונה פעולה עם המנצח חביב הקהל גיל שוחט בסדרה של שלושה קונצרטים חוצי גבולות וסגנונות. במסגרת "הסדרה הגדולה של גיל שוחט" יתארחו אמנים מן השורה הראשונה של עולם המוזיקה והתיאטרון בארץ ובהם פבלו רוזנברג, נתן דטנר ורוני דלומי.
גיל שוחט, צילום: שי הנסב
סדרות של מעורבות קהילתית
התזמורת מקיימת במהלך השנה שתי סדרות של מעורבות קהילתית, אותן מוביל המנצח רוני פורת: סדרת "קלאסי FUN" היא סדרת הקונצרטים לכל המשפחה וסדרת "שיח מנצח", שהיא סדרה של קונצרטים במחיר מוזל, הנערכים בבוקר הקונצרט של "קלאסי Fun" ומציגים את הנושאים שיוצגו לכל המשפחה בשעות אחר הצהריים באור מעמיק יותר ותוך כדי שיחה עם המנצח. הקונצרטים של הסדרות יעסקו השנה בקשר שבין מוזיקה וסיפור (28 באוקטובר 2024), במקצבים ובתופים ובמקום של הקצב במוזיקה הקלאסית (2 בינואר 2025, עם המנצחת סיון אלבו בן-חור ואמנית המרימבה וכלי הנקישה נויה שליין), בסיפורה של להקת הביטלס (19 בפברואר 2025) ובאופרה "חליל הקסם" מאת מוצרט (22 במאי 2025).
רוני פורת, תמונה באדיבות התזמורת הסימפונית ירושלים
שרים עם התזמורת
סדרת "שרים עם התזמורת" מוקדשת לזמר העברי לדורותיו והיא מוגשת בהנחייתו של המעבד והמנצח אלדד שרים. בסדרה ייערכו ארבעה קונצרטים שיוקדשו לתחנות בולטות בסיפורה של המוזיקה הישראלית: לשירי הלהקות הצבאיות (9 באוקטובר 2024), למוזיקה של יוצאי חבורת "לול" והשפעתה על המוזיקה הישראלית (30 בדצמבר 2024), למוזיקה של דור שנות ה-70, עליו נמנים יוצרים כמו אהוד מנור, מתי כספי, שלמה גרוניך ואחרים (20 בפברואר 2025) ושיריו של המלחין והמעבד אלדד שרים, החוגג השנה את יום הולדתו ה-75.
אופרה בסימפונית
במסגרת סדרת "אופרה בסימפונית" תשתתף התזמורת בשתי הפקות: "מאדאם בטרפליי" מאת פוצ'יני בהפקת האופרה הירושלמית ו"העטלף" מאת י' שטראוס בהפקת הקשר הווקאלי וינה-תל אביב. התזמורת ממשיכה גם השנה בקונצרטים המשלבים בין מוזיקה יהודית למוזיקה קלאסית ואופרה. בסדרת המוזיקה היהודית יתארחו בתזמורת פייטנים וחזנים מן השורה הראשונה ובהם אלי יפה, קולין שחט, סיימון כהן ואחרים.
עונה 2024/2025 בתמורת הסימפונית ירושלים. לאתר התזמורת