יוזמי פסטיבל Euroשלים מאמינים בקשר בין האמן לקהל, ובפרט -לקהל הירושלמי. שיחה
להכיר את האמן, לטעום את השפה
פסטיבל Euroשלים הוא הראשון בסדרת אירועי תרבות שמקדם המנהל הקהילתי לב העיר של עיריית ירושלים. אתה הפסטיבל, שיפגיש אמני מחול ווידאו ארט מהארץ ומהעולם, יזמה קבוצת מחול שלם, הפועלת בירושלים כשש שנים ומסייעת ליוצרי מחול עצמאיים להציג את יצירותיהם לקהל.
מנהלי הפסטיבל הזמינו יוצרים עצמאיים בתחומי התיאטרון, המחול והקולנוע מגרמניה, פולין והולנד להציג עבודות שלהם ועבודות שנוצרו בשיתוף עם יוצרים מקומיים. ערב אחד יוקדש לסרטי מחול שיחשפו טכניקות משחק ותנועה ייחודיות של הקבוצות המתארחות בפסטיבל. היוצרים גם יקיימו סדנאות מקצועיות לרקדנים וסדנאות פתוחות לקהל הרחב, ללא תשלום וכן פאנלים ודיונים במטרה לחזק את הקשר בין מחול לקהל בכלל ולקהל הירושלמי בפרט.
"אנחנו מאוד מאמינים בקשר בין האמן לקהל", אומרת עפרה אידל, המנהלת האמנותית השותפה של קבוצת מחול שלם, יחד עם רובי אדלמן, שיזמו את הפסטיבל. "ההופעות מתרחשות באולמות קטנים עם ניחוח של פרינג` במטרה ליצור קשר בלתי אמצעי עם הקהל. נוסף על ההופעות אנחנו מזמינים את כולם להתנסות ולהכיר את האמן והרקדנים בפסטיבל במסגרת הסדנאות בהן ניתן יהיה לטעום את השפה, המקור והמוטיבציה ליצירה ספציפית או לעבודה בכלל".
רובי אדלמן, המנהל האמנותי השותף בפסטיבל ושל קבוצת מחול שלם, מספר על המוטיבציה לייסוד הפסטיבל בירושלים: "אנו פועלים לייצור תשתית עצמאית ותומכת ליוצרים שיצאו מלהקות מסודרות והפסטיבל הוא אחד מפעילויות השיא שלנו. יש בירושלים רקדנים מקצועיים שרוצים ליצור במסגרת עצמאית, כאלה שלא מקבלים תמיכה עירונית או ממסדית. לקבוצת מחול יש עלויות גבוהות מנקודת הפתיחה עד לשלב ההופעה ואנחנו מנסים לייצר את התשתית הזו. במשך השנים אני ועפרה ייצרנו פלטפורמה להעלאת עבודות על במות, לרכז אמנים ולפרסם את העבודות באופן מרוכז כדי להגדיל את החשיפה. כמי שחזרו להתגורר בעיר, הרגשנו צורך לחזק את התחום".
מחויבות חברתית
אדלמן, שרקד בעבר בהרכבי מחול בהולנד, פעל גם לייסוד הפסטיבל כבינלאומי: "התחלנו לבדוק באירופה איזה קבוצות יהיו מעניינות עבור הקהל הירושלמי ובחרנו שתי יצירות במה של קבוצות הולנדיות עכשוויות שהכרתי שם.
"אחת העבודות המעניינות בפסטיבל היא של היוצרת דניה אלרז, אמנית קונטקט (ריקוד במגע) שידועה בכל העולם. דניה יצרה עבור הפסטיבל פרויקט מיוחד שנקרא `לרקוד עם האויב` יחד עם רקדנית פולניה ורקדן גרמני שלקחו את נושא הדור השלישי למלחמת העולם השנייה ובחנו איפה זה הפך למטען, ואיפה זה השפיע על החינוך שלהם ועל האופן שבו הם מתייחסים אחד לשני. העבודה, שמשלבת משחק ווידאו ומשחקת בצורה עדינה עם כל המטענים שלנו, תפתח את הפסטיבל".
עבודה נוספת שמביאה סוגיה פוליטית אל הבמה היא "לחץ פיזי נתון" של אדלמן עצמו, שעסק בסיטואציות פוליטיות גם בעבודות קודמות. "העבודה הזו מתייחסת באופן בלתי ישיר להשלכות של סיטואציה פוליטית של כיבוש לטוב או לרע", הוא אומר, "יש לזה השפעות רעות גם על מי שנכבש וגם על מי שמפעיל את השלטון הכוחני. המקרה של `לחץ פיזי נתון` משמעותי עבורי. כשפרשת קו 300 קרתה זה היה בתקופה שאני גדלתי וזה עיצב את התפיסה שלי לגבי התנהלות פוליטית וזכויות אדם באשר הם. העבודה עוסקת במקרה של שלילת זכויות ולאן זה מוביל".
גם עבודה של קבוצת Gato Bizar ההולנדית שתשתתף בפסטיבל עוסקת בחברה מיליטריסטית ומצ`ואיסטית. לדברי אידלמן: "העבודה עוסקת בסיטואציה של שלושה גברים שלא ברור אם הם גנגסטרים או ילדים. זו עבודת פרטנרים מאוד מיוחדת, עם אלמנטים תיאטרליים מרגשים. היא נעה מסיטואציות הומוריסטיות לסיטואציות נוגעות ללב.
"הפסטיבל מחויב לקו חברתי, אבל מצד שני יש גם עבודות שהצדדים האסתטיים והויזואליים שלהם יותר מופשטים וללא נרטיב", אומר אדלמן, "אנחנו מביאים קבוצות חדשות שטרם פרצו לתודעת הקהל המיינסטרימי. הרעיון הוא להביא אמנים שאנחנו חושבים שיהיו מוכרים בעתיד ועכשיו עושים ניסיונות מעניינים. הדגש הוא להביא מחול עכשווי שמחפש את ההגדרה שלו, בשילוב עם וידאו, צורות משחק ניסיוניות ועוד. משהו רענן בתוך החיפוש".
מחפשים חללי חזרות
האירועים יתרחשו במתחם ז`ראר בכר – חללי להקות המחול ורטיגו וקולבן דאנס, בתיאטרון המעבדה ובגלריית הברבור. הופעות נוספות יתקיימו בתיאטרון תמונע ובתיאטרון קרוב תל-אביב. מבנה הפסטיבל הוא כזה שבכל ערב תוצג עבודה של יוצר ישראלי ואחריה עבודה של יוצר זר. "הפורמט הזה נותן אופי של קולאז` מסקרן", אומרת עפרה אידל ומוסיפה: "הרצון היה לחפש יוצרים עצמאיים כמונו שעובדים בתנאי פרויקט ולא כלהקות שותפות ומנסים ליצור שפה עצמית במנותק מהסביבה התרבותית תוך שהם מחפשים שפה מקורית ומאתגרת. ללהקות שבחרנו לפסטיבל יש סגנון מיוחד וחיפוש של אמן לאורך שנים. זה משהו שאנחנו מנסים לקיים בקהילת המחול המאוד מצומצמת שפועלת בירושלים. אנחנו מקווים להגדיל את הפעילות הזו בזכות השיתוף שיש לנו עם המנהל הקהילתי `לב העיר`, חברת עדן שהיא חברת בת של העירייה הפועלת להתחדשות מרכז העיר ירושלים, וקרן ירושלים.
"מיד אחרי הפרויקט הזה אנחנו פועלים לכיוון של התמסדות יותר רצינית", מגלה אידל, "והפרויקט הבא הוא לתת לאמנים את מה שהם באמת צריכים - חללי חזרות. התחלנו בסדר הפוך, מיצירת חללי הופעה ובמה, דרך גיוס כספים להפקות המקור ועכשיו נקבל מהמנהל הקהילתי חלל לחזרות שישמש כמרכז מחול ליוצרים ירושלמים ויסייע ביצירת קהילה.
"אנחנו מאמינים שמחול מיועד לקהילה ולא רק לרקדנים ויוצרים מקצועיים ובאמצעות הפסטיבל והסדנאות אנחנו מקווים לחזק את הקשר הזה ולגרום לקהל הירושלמי, שמגיע להופעות ודורש את ההתפתחות לקחת חלק מעשי, כי התגובות הן לפעמים `אני לא מבין`, `לא מכיר את התחום` וכולי. אנחנו מרגישים שיש התרחשות והתגבשות סביב העולם הזה של יוצרי מחול עצמאי".
פסטיבל Euroשלים יתקיים בין התאריכים 31-26 במאי 2008 במרכז ז`ראר בכר, מרכז המעבדה וגלרייה הברבור בירושלים ובתיאטרון תמונע בתל-אביב.