שלישיית יובל מציינת בימים אלה ארבעים שנה להיווסדה. שיחה עם הפסנתרן יונתן זק
אבא של עלמה
"בקיץ האחרון" מספר יונתן זק, "שפטתי בתחרות על שמה של פנינה זלצמן, בכפר סבא. בחבר השופטים ישבו אנשים נכבדים ומוכרים היטב לקהל בישראל. בסוף התחרות, הקריאו את שמות השופטים כולם וכולם זכו למחיאות כפיים. כשהוקרא שמי, מישהו באולם צעק `זה אבא של עלמה זק` ואז בבת אחת הפכו מחיאות הכפיים ממנומסות לרועמות". זהו היום יונתן זק. בציבור הרחב הוא קודם כל אבא של עלמה, צריך להזכיר אולי גם את אחיה התאום יורם, במאי טלוויזיה ומופקד על המחלקה לסרטים דוקומנטריים בזכיינית הטלוויזיה "קשת". יש עוד בן שאינו קרוב לאמנות. וכמובן שלא נשכח את האימא של השלושה, הזמרת עדי עציון-זק. אבל אנחנו נישאר, לפחות שיחה הזאת, עם האב.
פסנתרן, תל אביבי, מורה ותיק באקדמיה למוזיקה, בשפת האוניברסיטה "פרופסור אמריטוס" שמלמד פסנתרנים, הוא עצמו שימש כשופט בתחרויות פסנתר בינלאומיות חשובות בישראל ובאירופה, ובמקביל מלמד זמרים וגם פסנתרנים שמתכוונים לעבוד עם זמרים וסולנים אחרים. לכיתת הלימוד מביא זק ניסיון רב שנים של עבודה עם זמרים בהם מירה זכאי שאיתה הקליט לא מעט ושרון רוסטורף-זמיר שאיתה הקליט לאחרונה שירים של שומן בדיסק שנבחר כדיסק החודש על-ידי ירחוני מוזיקה בארצות הברית. וכמובן גם הופיע רבות לצדה של רעייתו הזמרת. אמנים אחרים שזק הופיע איתם לאורך השנים הם רמפל החלילן, פרלמן הכנר ועוד רבים.
אנסמבל קאמרי בעל ותק של 40 שנה
את דרכו המוזיקלית החל זק כילד שהופיע לפני קהל כבר כשהיה בן שבע. "זה היה בבית החלוצות ברח` אבן גבירול בירושלים". עד שהוא נחת נחיתה סופית ליד הפסנתר, הוא ניגן בחלילית, בחצוצרה (בתזמורת בית הספר אחד העם בתל-אביב) ובאקורדיון (שירה בציבור ושירת זמרים). בעשרות השנים האחרונות יונתן זק מזוהה בעיקר עם שני כיווני עשייה אמנותית. האחד הוא עבודה עם זמרים, הכנה, מה שנקרא קואצ`ינג בעגה הבינלאומית ובמוזיקה הקאמרית. בתחום הקאמרי עסוק זק בשני הרכבים קבועים, האחד נגינה בצוותא כצמד פסנתרנים עם אירנה פרידלנד והאחר הוותיק והמוכר הוא חברותו בשלישיית "יובל", השלישייה הישראלית המפורסמת ביותר עד היום שמציינת בדיוק בימים אלה ארבעים שנה.
"אני לא מכיר עוד אנסמבל קאמרי שפועל עם חבריו המקוריים ארבעים שנה, לא בארץ ולא בארצות אחרות" אומר זק. השלושה - זק ואתו הכנר אורי פיאנקה המתגורר בטקסס (שפם הוא נגן ראשון בתזמורת יסטון, לאחר שהיה שנים נגן ראשון בפילהרמונית הישראלית) והצ`לן שמחה חלד (שבשנים האחרונות שימש גם כמנצח על תזמורת בקרקוב, פולין) יופיעו בסוף השבוע הקרוב בצוותא תל-אביב - בתחילתו של סיבוב הופעות לציון יום ההולדת.
במקביל, ולמעשה לאורך השנה הזאת, פעיל יונתן בסדרת תכניות חדשה שהוא מקיים בשיתוף הקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה ("שטריקר") בצוותא ושמה "שתי פנים למלחין". "הצורך או הרעיון לסדרת הקונצרטים הזו נבע בין היתר מן הקיבעון המקובל של סוגי קונצרטים. אנחנו הולכים לקונצרט סימפוני של תזמורת, לקונצרט קאמרי של הרכבים בגדלים שונים ולרסיטלים של זמר ופסנתרן או של נגן בכלי אחד. אבל מלחינים, בחלקם הגדול פעלו ופועלים בו זמנית בתחומי עשייה שונים. המסגרת הזו מאפשרת חשיפה של כוח היצירה של המלחין בתחומים שונים שאנחנו ניחשף להם במהלך קונצרט יחיד. אני רוצה להראות את היכולות האינסטרומנטליות ואת היכולות הקוליות, הווקאליות של כל מלחין שיצירותיו תושמענה. למוזיקה עצמה תתלווה שיחה קצרה שלי שתמקד את תשומת הלב בעניין", הוא מסביר.
איך בחרת את היצירות?
"בחרתי יצירות שאני אוהב והמבחר שעמד לרשותי הוא גדול".
מי המלחינים שתציג בסדרה החדשה?
"המלחין הראשון שנעסוק בו יהיה ברהמס ושם הקונצרט של פברואר הוא `קלאסיקה ותשוקה`. איילת אמוץ תשיר שירים שונים שלו ואת הפנים הקאמריות תייצג שלישית יובל כשאליה יצטרף הוויולן, רומן שפיצר, חבר הפילהרמונית, בנגינת הרביעייה בסול מינור. בחודש אחר בתכנית שתיקרא `מנדלסון פורש כנפיים` תשיר סיוון רותם משיריו ויחד עם שלישיית המיתרים `אראטו` שחבריה הם נטשה שר בכינור, יעל פטיש-קומפורטי בוויולה וצבי אורליאנסקי בצ`לו ויחד ננגן את רביעיית הפסנתר בסי מינור. בחודש מאי בתכנית שתיקרא `האנושי והנשגב` יעמוד מוצרט במרכז. שרון רוסטורף-זמיר תשיר שירים ואריות מתוך אופרות שלו ויחד עם חברי `אראטו` ננגן את הרביעייה מס` 478 בסול מינור".
שלישיית יובל תופיע בשבת, 17 בינואר ב-11:11 במסגרת "שחרית 11:11" בצוותא תל-אביב.