סגור בנר
אמנים עניין פסטיבלים בידור ילדים קלאסי קולנוע מוזיקה מחול תיאטרון
רכישת כרטיסים אינדקס דרום ירושלים צפון חיפה מרכז תל-אביב
הופעות, פעילויות לילדים, לוח מופעים, סרטים וכרטיסים
פסטיבלים
לוח האירועים 2024 נובמבר 
א ב ג ד ה ו ש
     
10111213141516
17181920212223
24252627282930
ריאיון
 
מאת: ענת מוניץ וואנג יאבין רוקדת לירח
 

 
 
הסיפור הזה מתחבר אליי גם כאישה וגם כאמנית. בעולם מושלם, אישה שהיא אמנית תצליח גם על הבמה וגם עם המשפחה, אבל במציאות זה לא עובד ככה. לכן יותר נוח לי על הבמה מאשר בחיים האמיתיים. זה מה שכל כך טרגי בחיים כאישה, תמיד צריך להיאבק על האמת ועל משמעות."
הכוריאוגרפית הסינית הנערצת מגיעה לראשונה לישראל עם "אופרת הירח", הפקת מחול גרנדיוזית בגוון פמיניסטי. ריאיון


הפקת ענק מרהיבה
 
בפעם הראשונה בישראל, המגה-סלב הסינית וואנג יאבין תעלה את מופע המחול הבינלאומי המצליח שלה – "אופרת הירח" – לטובת שוחרי המחול, אוהבי המזרח הרחוק וגם סתם חובבי הפקות ענק מושקעות.

המופע, שיעלה בבית האופרה בתל אביב שלוש פעמים בלבד, הוא מחול עכשווי תיאטרלי המבוסס על רומן סיני עכשווי ידוע, ומשלב טכניקות במה וקולנוע חדשניות עם מוזיקה באסתטיקה מערבית ושורשים סיניים עממיים.

הרבה שנים חלמה הרקדנית והכוריאוגרפית וואנג יאבין, זוכת פרס אוליבייה, להעלות את הרומן "אופרת הירח" (The Moon Opera) מאת ביי פיי-וו, שכבש את דמיונה. במרכז הרומן עומדת אישה, רקדנית, שנקרעת בין שאיפותיה לפתח קריירה מצליחה לבין אהבתה ומחויבותה לבעלה וילדיה. מוכר? כמעט לכל אישה בעולם המערבי, ומסתבר שלא רק.

מעמדה ככוכבת-על, שזכתה לפרסום עולמי במחול הבלתי נשכח בסרט "בית הפגיונות המעופפים" ובעוד סרטים וסדרות טלוויזיה, אפשר לה למגנט סביבה קבוצה בינלאומית של אמנים עטורי פרסים, שהרימו יחד הפקת ענק מרהיבה במסגרת הפסטיבל הבינלאומי בשנחאי 2015.

רקדני המופע כולם חברים בלהקת המחול העסוקה שמובילה וואנג יאבין משנת 2008. 

אור-ירח2.jpg
אופרת הירח (יח"צ)

"להיות אישה זה להיאבק"
 
"אופרת הירח" היא סיפור על מאבקה של אישה במגבלות שמטילה עליה החברה בעולם המודרני. האם זה גם מצב הנשים בסין בתקופתנו?

"הסיבה העיקרית שבגללה בחרתי בסיפור הזה היא השאלה שהוא מעלה על משמעות החיים, השאלה הנצחית שראויה לתשובה נצחית. בעיניי, הסיפור לא מתייחס לתקופה מסוימת בהיסטוריה אלא מכוון מעבר לזמן. הוא מבטא סוגיות, אתגרים וסתירות שנשים, ובייחוד נשים אמניות, חוות כל הזמן: אהבה, קנאה, משפחה, שאיפות, חלומות, הישג ואובדן. כל זה קרה לסיאו יאן-צ'יו, גיבורת הרומן.

"דמויות דומות בספרות המערבית אפשר למצוא ב'אנה קרנינה', או אצל וירג'יניה וולף. אנשים, ובעיקר נשים, יכולים להזדהות עם הדמויות האלה בקלות. נשים בימינו מתמודדות עם אותן שאלות שאיתן התמודדו בעבר: מה אעשה עם חיי? מה באמת חשוב לי, על מה כדאי לי להיאבק? המופע שם את השאלות האלה במרכז כדי שאנשים יחשבו עליהן. חשוב לי להזכיר שאפילו היום, עם כל הקדמה, אנשים מנסים להגדיר את זכויות האישה והשוויוניות דרך נקודת המבט הגברית, שתובעת ממנה לשאת בעול הפרנסה וגם להחזיק בית על כתפיה. מערב או מזרח, עבר או הווה, בעיות הנשים לא השתנו."
 
מעבר לעניין הנשי, את ודאי מתחברת לדמות הראשית ולקונפליקט שלה כאמנית?

"גם כאישה וגם כאמנית. זו בדיוק הסיבה שאני כל כך אוהבת את הסיפור הזה. בעולם מושלם, אישה שהיא אמנית תצליח גם על הבמה וגם עם המשפחה, אבל במציאות שלנו זה לא עובד ככה. זה נורא קשה. לכן יותר נוח לי על הבמה מאשר בחיים האמיתיים. זה מה שכל כך טרגי בחיים כאישה, תמיד צריך להיאבק על האמת ועל משמעות." 
 

   



"אספתי את מיטב היוצרים"

שנים חלמת להרים את ההפקה הזו. איך זה מרגיש עכשיו, עם כל ההצלחה בסין ובאירופה?

"המון שנים רציתי לעשות את זה אבל רק אחרי ההצלחה הגדולה של המופע 'ג'נסיס', שהפקנו עם הכוריאוגרף סידי לארבי ולהקת איסטמאן מבלגיה, קיבלתי אוקיי מפסטיבל המחול הבינלאומי בשנחאי ליצור הפקה גרנדיוזית לאירוע של 2015. היה לי המון מזל, ועכשיו אחרי שהופענו בכל רחבי סין ואירופה, זה מרגיש נפלא לקבל ביקורות טובות.

"אבל מה שאפילו יותר נפלא זה לראות את תגובות הקהל. אני קוראת במיקרו-בלוג תגובות נורא מרגשות של אנשים. לפעמים הם מספרים לנו אחרי המופע כמה הוא הסעיר אותם ונגע בהם, וזו בשבילי החוויה האמיתית."
 
אספת סביבך קבוצה מרשימה של אמנים בינלאומיים כדי להרים את המופע.

"אני רואה את עצמי כברת מזל בעניין הזה. קיבצתי את מיטב האמנים והיוצרים מסין, יפן, פולין ואנגליה, ביניהם פיי יאן-לינג, מאסטר באופרת בייג'ינג, המלחינים גואו סי-דה ואולגה ווג'ייצ'ובסקה, מעצב התפאורה מאט דילי, מעצבת התלבושות קימי נקאנו ומעצב התאורה וילי קסה. וכמובן הרקדנים המהממים שלי, שעזרו בתהליך היצירה מתחילתו ועד סופו."


וואנג יאבין (מקור: ערוץ היו טיוב הרשמי של וואנג יאבין)

"מרגישה כמו אישה אוניברסלית"
 
וואנג נולדה בטיאנג'ין וכבר בגיל תשע נשלחה ללמוד מחול סיני קלאסי באקדמיה של בייג'ינג, שם סומנה עד מהרה כסולנית. עד היום, היא אומרת, חשוב לה להתכתב בעבודותיה עם אלמנטים של מחול ומוזיקה מסין העתיקה.

"בעיקרון שפת התנועה שלי היא אוניברסלית, אבל המחול הסיני הקלאסי שממנו באתי, משולב במחול עכשווי ואקרובטיקה, זה הבסיס שממנו צומחת היצירה שלי. חשוב לי לשלב בין האסתטיקה של התרבות הסינית לאסתטיקה ולדוקטרינה המערבית. ניסיתי ליצור משהו דומה גם בעבודה האחרונה שעשיתי לבלט הלאומי האנגלי, M-Dao, שזיכתה אותי בפרס היוקרתי ע"ש לורנס אוליבייה בלונדון."


אופרת-הירח1.jpg
אופרת הירח (יח"צ)

מה ההשפעה של השילובים האלה על הבמה?

"אני רוצה ליצור עבודות שמדברות לאנשים בכל מקום, והחיבורים האלה יוצרים משהו מיוחד, על-זמני ועל-מקומי. למחול אין גבולות ואסור שיהיו לו. לא קשה ליצור עבודות יפות מבחינה אסתטית, אבל עבודה יוצאת מן הכלל נובעת מתוך הרגש שהיא מעוררת. אני סינית, אבל עמוק בפנים אני מרגישה כמו אישה אוניברסלית, ומקווה שככה רואים אותי מבחוץ. אני רוצה להתחבר לאנשים בכל מקום על כדור הארץ."

הולך לך נהדר עכשיו. מה התכניות לעתיד?

"עכשיו אנחנו בעיצומו של סיור המופעים השלישי שלנו בסין, ואחרי ההופעות בישראל אנחנו נוסעים לבית האופרה של אוסלו. בשנה הבאה נופיע בפסטיבל ספולטו בארה"ב וקנדה. ובהקשר של ישראל, מתישהו בעתיד הייתי שמחה לעבוד עם יצירות של כוריאוגרפים ישראליים שמוצאים חן בעיניי, כמו אוהד נהרין, שרון אייל או אייל דדון."


וואנג יאבין (מקור: ערוץ היו טיוב הרשמי של וואנג יאבין)

המופע יתקיים ב-8 ביוני 2017 ב-20:00, ב-9 ביוני ב-13:00 וב-10 ביוני ב-20:00 במשכן לאמנויות הבמה בתל אביב. מחירי כרטיסים 189-149, 299-269 ש"ח, להזמנת כרטיסים: 03-6927777.

לרכישת כרטיסים


למועדי מופעים >

28/05/2017   :תאריך יצירה
הדפס הוסף תגובה

הפוך לדף הבית   |   מי אנחנו  |  כתבו לנו   |  תנאי שימוש   | פרסום באתר   |   לרכישת כרטיסים   

ארכיון אינדקס   |  ארכיון אמנים   |  ארכיון אולמות   |  ארכיון אירועים   |  ארכיון כתבות

תיאטרון מחול | מוזיקה  | קולנוע  | קלאסי  | ילדים  | בידור  | פסטיבלים  | עניין  | אמנים

ביקורת תיאטרון  |  ביקורת מחולביקורת אופרהביקורת קולנועעולים השבוע | ראיונות קולנוע

ביקורת מוזיקה | ביקורת הופעות   |  ביקורת אלבומים |  אלבום והופעה  |  פותח קופסה  |   פותח קופה  

מה עושים עם הילדים בשבת  ההופעות השוות של השבועאירועים בחינם השבוע