דניאל אורן ינצח וג׳אנקרלו דל מונקו יביים בהפקת הענק החדשה של יצירת המופת של ורדי
היצירה הנשגבת
בדיוק לפני 151 שנים בפריז, ב-11 במרץ 1867, הועלתה האופרה המונומנטלית "דון קרלו" מאת ג'וזפה ורדי בבכורה עולמית.
עתה, תעלה הפקה חדשה רבת משתתפים של אופרה זו על במת האופרה הישראלית, בניצוחו של מאסטרו דניאל אורן, הידוע בקשר המיוחד שלו ליצירותיו של ורדי ובבימויו של הבמאי האיטלקי הוותיק והידוע ג׳אנקרלו דל מונקו-צוקרמן המביים אופרות בכל בתי האופרה החשובים בעולם כולל המטרופוליטן בניו יורק, לה סקאלה במילנו והאופרה הממלכתית בווינה. דל מונקו-צוקרמן הוא גם בנו של זמר הטנור הנודע מריו דל מונקו.
הפקה זו משלבת סצנות ססגוניות גדולות במיוחד ורבות משתתפים ומתייחסת באופן נאמן לאירועים ההיסטוריים של רוח התקופה אליה ורדי מתייחס ביצירתו.
דון קרלו, צילום: יוסי צבקר
רוב חוקרי ומבקרי ורדי מאוחדים בדעה כי "דון קרלו" היא יצירתו הנשגבת ביותר של ורדי. היא מביעה בדרך הגלויה ביותר את השקפת עולמו הליברלית-הומניסטית, והיא מאחדת את כל אמצעיו האופראיים, החל באריות בל-קנטו בצורות המסורתיות, צורות של דואטים ואנסמבלים שיצר במיוחד לאופרה זו, וכן את כל אמצעי הגראנד אופרה הצרפתית, לכן הצפייה באופרה זו היא לרוב חוויה מוזיקלית ואנושית גדולה.
האופרה מבוססת על "דון קרלוס" אחד ממחזותיו הידועים של פרידריך שילר שנתפס הומניסט וליברל כוורדי עצמו. יחד עם מחברי הליברית שלו, שמר ורדי על מהלך המחזה כמעט ללא שינויים.
ורדי עסק ברבות מיצירותיו בסיפורים אישיים בתוך מערכת ערכים חברתית ופוליטית ומשלב לא מעט ביקורת ביצירותיו. ב"דון קרלו" הוא עוסק במאבק בין הכנסייה לשלטון באיטליה של תקופתו אך מרחיק עדות אל ספרד תחת שלטונו של המלך פיליפ השני ואל פרק אפל בהיסטוריה הספרדית מהמאה ה- 16, אל התקופה בה שלטה האינקוויזיציה. "דון קרלו" מתפרשת על פני מערכת קונפליקטים השלובים זה בזה, וכל אחד מקבל עיצוב מוזיקלי משלו:
דון קרלו, צילום: יוסי צבקר
מאבק בין דת למדינה
המאבק ההיסטורי שראשיתו בימי הביניים, בין הכנסייה למלוכה כאשר ורדי מציג את שני הכוחות כאכזריים ודורסניים. הכנסייה מיוצגת על ידי דמותו המאיימת של האינקוויזיטור הגדול, ישיש עיוור בן תשעים הנעדר כל רגש אנושי שהוא, בעוד המלך הוא רודן חשדן ואכזר.
המאבק לחופש ולשחרור לאומי
נושא שבלט באופרות של ורדי עד להקמת ממלכת איטליה (1861) והוסיף להדהד בהן גם לאחר מכן. באופרה זו הוא מגולם במאבק של הפלנדרים לשחרור מהעול הספרדי.
קונפליקטים בין אישיים
מערכות יחסים הבאות לידי ביטוי במיוחד בדואטים הרבים באופרה. האופרה מגוללת את סיפור דמותו המסוכסכת של דון קרלו, נסיך הכתר הספרדי שארוסתו, אליזבת דה ולואה, נישאת לאביו, פיליפ השני, מלך ספרד כחלק מהסכם שלום. המתח בתוך המשולש הסופני הזה מועצם בפעולותיה ובתככיה של הנסיכה אבולי, המאוהבת בדון קרלו, ובעצותיו השנונות של האציל הליברלי, המרקיז מפוזה, וכמובן במעורבותו הסמכותית של האינקוויזטור הגדול, חסר הרחמים ונטול החמלה.
דון קרלו, צילום: יוסי צבקר
אמני ההפקה
צוות הסולנים בהפקה זו: בתפקיד דון קרלו: הטנור הארגנטינאי גוסטבו פורטה והטנור הרוסי סרגיי פוליאקוב, בתפקיד אליזבת: זמרת הסופרן הישראלית אירה ברטמן, בתפקיד רודריגו: הבריטון הספרדי חואן חסוס רודריגז והבריטון הרומני יונוץ פאסקו. בתפקיד פיליפ השני: זמרי הבס הקוריאניים אינסונג סים וסימון לים. בתפקיד אבולי: זמרת המצו סופרן הרומנייה יודית קוטאסי וזמרת המצו סופרן הגיאורגית קטבאו קמוקלידזה, בתפקיד האינקוויזיטור הגדול: זמר הבס האוקראיני איבגן אורלוב וזמר הבס הגיאורגי ג'ורג' אנדגולאדזה. בתפקיד הנזיר: זמר הבס האיטלקי קרלו סטריולי וזמר הבס הישראלי ולדימיר בראון.
כמו כן ישתתפו בהפקה הסולנים הישראליים איתן דרורי, אשרי שגב, טל ברגמן, טל גנור, טלי קצף, טל גנור, עודד רייך, יאיר פולישוק, גבריאל לובנהיים, אנטון אלכסייב, רועי סרוק ואנטולי קרסיק. בנוסף לסולנים מהארץ והעולם ישתתפו גם מקהלת האופרה הישראלית בניצוחו של איתן שמייסר ותזמורת האופרה - התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון וכן עשרות שחקני האופרה הישראלית.
במאית שותפה: שרה סקינזי, מעצב תפאורה: קרלו צ'נטולאביניה, מעצב תלבושות: חסוס רואיז, מעצב תאורה: וולפגנג פון צובק.
לקראת בכורה
בשבת בבוקר שלפני הפרמיירה, 3 במרץ ב-11:00, יוצרי ההפקה וחלק מהסולנים יספרו על האופרה, על ההפקה, על הקריירה שלהם ועל עולם האופרה בימינו. זו ההזדמנות לשמוע כמה שיותר פרטים על ההפקה עצמה ולהכיר את הבמאי, המנצח, המעצבים וסולנים המשתתפים בהפקה. בין השיחות והדיבורים הזמרים ישמיעו קטעים נבחרים מהאופרה. לרכישת כרטיסים
דון קרלו, צילום: יוסי צבקר
האופרה תעלה ב-9 במרץ 2018 ב-13:00, ב-10, 11, 13 ו-14 במרץ ב-20:00, ב-16 במרץ ב-13:00, 19-17 במרץ ב-20:00, 2- במרץ ב-18:00, 22 במרץ ב-20:00 ו-23 במרץ ב-13:00 בבית האופרה הישראלית, המשכן לאמנויות הבמה בתל אביב. מחירי כרטיס: 438-192 ש"ח. שעה לפני תחילת כל מופע מתקיימת הרצאת מבוא באורך כחצי שעה באולם, הכניסה להרצאה חינם לבעלי הכרטיס באותו הערב. להזמנת כרטיסים: 03-6927777 או באתר האופרה
לרכישת כרטיסים