ההצגה המצוינת של בית אבי חי נוגעת במסרים עדכניים המותאמים לילדים. ויש גם סדנת יצירה מופלאה
סיפור בתוך סיפור
במסגרת סדרת ההצגות "מלכים" מבית היוצר של בית אבי חי בירושלים, עולה בכל פעם הצגה העוסקת באחד ממלכי ישראל.
את הסדרה פתחה ההצגה "שאול" שאני יכולה רק להצטער מעומק ליבי על שטרם ראיתי אותה, אחרי שראיתי היום את ההצגה השנייה בסדרה, המוקדשת לדוד המלך.
זאת הפעם השנייה שלנו בבית אבי חי, והמקום מפתיע אותנו לטובה גם הפעם. כבר בכניסה המתחם מקושט יפה בסוכריות מבד, בלונים וסרטים צבעוניים, קצת כאילו נכנסנו לסרט של "הלורקס".
שני מלאכים מספרים את סיפור ההצגה, המלך דוד עזוז ורם, הזמן זמן מלחמה ודוד מנהל את המלחמה מביתו. ערב אחד, מול גג ביתו, הוא רואה את בת שבע היפהפייה ומתאהב בה.
התפאורה מינימליסטית ומדייקת את המסר, העוסק במסגרות - החריגה מן המסגרת, סיפור המסגרת, סיפור בתוך סיפור וכל מה שנכנס בעיבוד המצוין של ההצגה הזאת.
קבלת הפנים בבית אבי חי צילום: אודליה דה רוסו
בת שבע - MeToo!
בת שבע כידוע היא אישה נשואה ובכך אסורה לכל גבר אחר, גם אם מלך הוא. התלבושות הצבעוניות מקסימות, ובמיוחד אהבנו את החלון המאיר עם פרח שעל לוח ליבה של בת שבע, המסמל את אהבתה לאוריה החיתי.
יוצרי ההצגה הכינו עיבוד נהדר לסיפור על מנת שיתאים לילדים. המלך מציע את משחק "המלך אמר" - קודם נותן לבת שבע לומר מה היא רוצה - כדי לתת לה את האשליה שהיא חלק מן המשחק הזה, ו"כעת תורי", אומר דוד, "אני אומר מה עושים". דוד לוקח מליבה את הפרח ללא רשות, וכשהיא מבקשת להפסיק את המשחק הוא מסרב.
השקט על הבמה ובקהל, ההתנגדות שלה והסירוב שלו להפסיק לעשות משהו שמלכתחילה עשה ללא הסכמתה מובילים אצלי לתחושה מטרידה, הקשורה ישירות לנושא הבוער של MeToo ולשאלות על כפייה, גבול, כוח, סמכות ומוסר .
המלאכים מחפשים אותם ורואים מה הם עושים. המלאכית שואלת, "זה לא בסדר, לא?" המלך, שמודע לחטאו, מבקש שלא יגידו כלום. מכתב מבת שבע. היא בהריון. דוד מסתבך.
בת שבע ואוריה החיתי מקור: בית אבי חי
משהו רקוב בממלכה...
על לוח לבו של אוריה פרפר העורג לפרח שעל לבה של אשתו. דוד מנסה לפתור את התסבוכת, ויוזם ערב חופשי לאוריה עם בת שבע, אך אוריה החיתי רוצה להילחם ללא חת. הוא מסרב לחופשה ורוצה לחזור לקרב. דוד מוצא פתרון אחר ושולח אותו לחזית.
אוריה נהרג בקרב. זה מוצג באופן נקי ויפה ומותאם גם לילדים קטנים - כשהפרפר יוצא מלוח לבו ועף, מבינים שאוריה מת.
בת שבע היא כעת אלמנה בהריון, עצובה ומבולבלת ומובלת ככבשה אל זרועות דוד המלך, לו היא נאלצת להינשא. כשנולד הבן, המלאכים אומרים: "מלך, מלכה ונסיך - תמונה משפחתית מהממת, אבל בפנים הכל שקרים, משהו רקוב בממלכה..."
כעין הצגה בתוך הצגה, המלאכים מציעים לערוך מופע משותף וכך משקפים למלך את מעשיו באמצעות משל על חמדנות, המוצג בעזרת בובות מריונטה.
בעזרת הסיפור בת שבע מתפכחת, עומדת חזקה מולו ולא מוכנה להמשיך לשמש כקורבן בסיפור.
שחקני ההצגה "דוד" מקור: בית אבי חי
תלבושות מקסימות ומשחק איכותי
ההצגה מעוררת שאלות ומחלוקת על דמותו של המלך, מטילה בו דופי, ומחזקת בסיום דווקא את בת שבע. אני שמחה שזהו המסר הנוסף המגיע לאוזני בתי בת ה-12 היושבת לצדי, מלבד ההרג במזיד ו"לא תחמוד אשת רעך".
בסיכום, הצגה טובה בהחלט, עם שלושה שירים סך הכול, שהיו חשובים לבני האמצעי שהתנשף כל אימת שהתחילו לשיר. הקטן בן ה-5 הבין חלקית אך נהנה משאר הדברים שיש להצגה להציע - הומור, תלבושות מקסימות ומשחק איכותי.
הייתי שמחה לראות עוד ועוד הצגות כאלה, והלוואי והיה אפשר ללמוד כך את כל סיפורי התנ"ך בבית הספר.
כתיבה: ענבל לורי, ברכי ליפשיץ, בימוי: ברכי ליפשיץ, עיצוב חלל ותלבושות: יערה צדוק, מוזיקה ופזמונים: דניאל קיצ'לס, עיצוב תנועה: אביב אבגי, עיצוב תאורה: זקי קוואסמי, הפקה: רוני אוהד, שחקנים יוצרים: אביה ברוש, מני גרוס, עופר ירושלמי, שרוליק פניאל, גלית צברי.
סדנאות היצירה בבית אבי חי, צילום: אודליה דה רוסו
לשמח ילדים חולים
מיד לאחר ההצגה הוצעו לילדים סדנאות יצירה באוהל ססגוני בחצר, בו יצרו קופסה אישית אותה קישטו כרצונם ומילאו בסוכריות בד קסומות שהכינו בעצמם. והדובדבן שבקצפת: הילדים יכלו לבחור קופסאות שעליהן טבועות המילים בהן ירצו לברך את האחר: אהבה, שמחה, בריאות וכדומה.
כל ברכה הפכה לקופסה תלת-ממדית (בקיפול ובהדבקה) והצטרפה ללוח בתוך תמונת ענק של מילים טובות שתורכב מכל הקופסאות שהילדים יצרו. היצירות ייתרמו לבית חולים והילדים, שרגילים להכין בסדנאות דברים עבור עצמם, נזקקו לרגע כדי להבין שעשו למען ילדים אחרים.
אחרי שהרעיון חלחל, הם הרגישו שעשו משהו טוב, ולכן הפרויקט מדהים בעיני וברכתו כפולה - גם ללמד את הילדים לתת וגם לשמח ילדים חולים.
וכל הטוב הזה מתקיים גם היום, אז רוצו מהר ואל תחמיצו. מגיע לכם ולילדים!
קיר המילים הטובות שיגיע לבית החולים , צילום: אודליה דה רוסו
ההצגה תתקיים ביום שישי, 1 במרץ 2018 בשעות 11:00 ו-15:00 בבית אבי חי בירושלים. להזמנת כרטיסים: 02-6215900 או באתר בית אבי חי